Guglizni nem, jahúzni viszont igen

Közel két hónapja értetlenkedik a blogoszféra azon, hogy a Google nem hogy nem szereti, ha cégnevét igésítik, de ügyvédei meg is keresik azokat a sajtóorgánumokat, melyek merészelik használni a "guglizni" kifejezést. Az enciklopédiákról nem beszélve. A Google azzal érvel, hogy ha a "guglizás" kifejezés elterjed, azzal elértéktelenedik a sok munkával felépített brand.

Az ügy tovább göngyölődik. Beszállt a Yahoo. Tara Kirchner blogjában azt írja, hogy a Yahoo kifejezetten támogatja, hogy a netezők igésítsék, köznevesítsék márkanevüket. Sőt, kifejezetten erre építik kampányukat is.
He wanted twenty-two bucks, but I talked him down to seventeen.
I took it home, washed it off, and put MY YAHOO back on. I was happy again. Complete. (Egy Missile-dal jahúsítása)
A Yahoo tehát igyekszik kúlabb cég lenni, mint a Google, s egyből le is csaptak a Google tévedésére, s laza hangvételű ellenkampányba kezdtek. Az ügy valószínűleg nem ér itt véget, márcsak azért sem, mert minden jel szerint Matt Cutts is hozzászólt a jahús bejegyéshez. Ő pedig nem más, mint a Google keresőmotorjának optimalizálásán dolgozó... blogger.
Címkék: google yahoo
2006.08.21. 11:18. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiváncsi lennék, vajh pert is indítottak-e már emiatt. Amennyire tudom, ahhoz, hogy a márkanevet megőrizzék, erőfeszítéseket kell tenni ezért, amihez elég pl. ilyen leveleket meg híreket közzétenni. Szerintem csak erről van inkább szó. Egyszerűen nem akarják elveszíteni a márkanevet. De ha kezdik lecsukni a használókat, szóljatok :)
Németben már évek óta létezik a "gegoogelt" ige... Ezt egy cég hiába szabályozza. Ahogy a hűtőszekrényt is Frigidaire-nek hívjuk. Még a Lehel-t is.
Hogy a xeroxozásról ne is beszéljünk...
Meg hiaba wilkinson a zsilett az zsilett :)
nah, a yahoo örülhet ha még egyátalán használja valaki a keresőjüket..