A magyar webkettő helyzete (2006 nyár)

Így a nyár végére érdemes összefoglalni, hogy mi történt az elmúlt három hónapban. Az összeállításhoz - mint mindig - a megbízhatatlan és erősen torzító, bár trendeket viszonylag jól jelző Alexa adatait fogjuk megnézni.

Elsőként nézzük a blogszolgáltatók versenyét. Ha a grafikonra pillantunk, látható, hogy itt nagyrészt döntetlenre áll a verseny.

Egyeneletes növekedést már nem látni, inkább kezdenek a blogszolgáltatók a hagyományos médiához hasonlítani: a sok embert érdeklő , az msm-ben már megjelent, aktuális témák felhúzzák kicsit a számokat, de a long tail-effektus elveszni látszik. A magyar blogoszféra mintha a nagy tömegmédia fura visszhangozása lenne.

Látható, hogy a freeblognak nem igazán sikerült megcsípni a Sziget okozta hullámot. A még mindig csak invite only, ámbátor indexes blogokkal megtámogatott Bloghunak ez bejött. Korábban pedig a Blogter generált peaket. (Ők mondjuk a projektezéssel ezt viszonylag rendszeresen meglépik. Érdekes lenne látni a T-Online generálta keresztkattintási átlagot, de nincs adatunk sajna.)

A másik népszerű webkettes téma a magyar piacon a közösségépítő szájtok. A social networkök közül láthatóan az iWiW őrzi biztos első helyét. A fél évvel később indult MyVIP becsületesen ment utána egy ideig, ám ami érdekes, hogy a nyári hónapokra beállt a látogatottságuk. Ami ennél még érdekesebb, hogy szinte pontosan követik az iWiW látogatottságbeli változásait.

Ebből akár azt a következtetést is levonhatnánk, hogy az iwiw-esek klónozták át magukat a MyVIP-be s most együtt mozgatják a két szájt látogatottságát. De az adatok nem elég pontosak, úgyhogy ez inkább csak megérzés. A megbízhatóbb Webaudit szerint az iWiW júniusi havi látogatószáma 1 110 711, ami az előző hónaphoz képest 7 százalékos növekedés. A MyVIP ugyanebben az időszakban 577 602-n állt, szintén 7 százalékos növekedéssel.

A Milgram és a Baratikor.com nem tud labdába rúgni. A ppl pedig a kezdeti - szokványosnak mondható - meredek emelkedés után nagyon hamar el kezdett stagnálni. Ez mindenképpen rossz előjel.

A harmadik terület, ahol versenyről beszélhetünk egyáltalán: a videómegosztó szájtok. Állandóan problémában vagyunk a Porkolttel, ugyanis a szájt angol interfésszel, dedikáltan a sokszázmilliós angolszász cyberszférának készül, s így inkább  csak mutatóba tettük be őket. Még furcsább ez az egész, ha azt vesszük, hogy a Blogter Videobombja nem hozta a várt számokat (igaz az Alexa valszeg nem méri ide a videobomb.blogter.hu-t), viszont stratégiai partnere, a T-Online Videa nevű cucca legalább mérsékelt sikerrel tudott elstartolni. A Freeblog Freevlogja csak néhány napos, úgyhogy igazságtalan lenne az összehasonlítás.

Méltetlanul kihagytuk a Wikipedia magyar verzióját (nincs adatunk) és sok pici startupot is, akik eleddig nem mérhető statisztikával rendelkeznek.

Mindent egybevetve a magyar webkettő erőteljesen stagnált a nyáron. Az innovatív elképzelések mellett láthatóan mindenki vérszemet kapott a YouTube menetelését látva. Na de ezt egyszer már megfigyelhettük, igaz, akkor az iWiW-en ámult mindenki. És magunk közt szólva azért az utóbbi szerencsésebb fejlemény.

Az olyan szofisztikáltabb megoldások, mint például a linkmegosztás, egyelőre nem tudta megvetni a lábát. Bár több próbálkozás is volt idehaza, úgy tűnik, csak a legdurvább növekedést produkáló webkettesekben hiszen a magyarok. Nem látunk innovatív mashupokat, hiányoznak a tematikus szolgáltatások, az új trendek értelmezései.

Úgy hallottuk, nemsokára az RTLKlub online verziója is beszáll valamelyest a webkettes világba. Különböző magánkezdeményezésekben készülnek például start page-ek. Az egyiket véletlenül láttuk is. De valamiért azóta sem indítják el. Kérdés persze, hogy a magyar internetezőknek van-e igénye valami másra, azon túl, hogy videót nézünk és ismerőseinket gyűjtögetjük egyhalomba. Hónapok kérdése, és okosabbak leszünk.
2006.08.29. 10:34. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[quote]És magunk közt szólva azért az utóbbi szerencsésebb fejlemény.[/quote]
már amennyiben egy valós üzleti modellel nem rendelkező szolgáltatáskezdemény után szaladni szerencsés...
Csak a tényszerűség kedvéért: a myVIP négy és fél évvel később indult, mint az iWIW.
már amennyiben ezek közül valamelyik is pénzt termelne
bélabácsi: csak a tényszerűség kedvéért: az iwiw nem egyenlő a wiwvel.
"csak a tényszerűség kedvéért: az iwiw nem egyenlő a wiwvel."

amennyiben? s.k.
amennyiben az iwiwben a meghívó kiküldése és a szolgáltatás upgardelése teremtette meg a feltételeit annak, hogy valódi social networkről beszélhessünk.
íme az iwiw októberi elindulása és a felfutás:
traffic.alexa.com/graph?w=640&h=480&r=2y&z=&y=r&u=iwiw.hu/&u=

illetve a wiw-korszak, és októbertől az iwiw-korszak:
traffic.alexa.com/graph?w=640&h=480&r=2y&z=&y=r&u=wiw.hu/&u=
Szerintem azóta indult be így a(z) (i)wiw, mióta az eseményekről levélben tájékoztatják a usereket. És, ha jól emlékszem, akkor még wiw-nek hívták. Ha ezt nevezzük upgrade-elésnek, akkor legyen. Bár lehet, hogy ugyanarra gondolunk. Csak már késő van.
Az iwiw októberben indult? igen. A postban ez van? igen.
Nagyon érdekes,de számomra a fejlödés egy zsákutcában látszik kulminálni.A web2 egy olyan kiépülési ág amely nem tudja felvenni a versenyt a fórum tipusú individuális használó és a kereskedelmi érdekektöl leválsztható kommunitik-al szemben.
Magyarúl,a financiális rejtett érdek elöbb utóbb a tömegek elfordulását hozza.