Alt+blog: mit, miért?

Néhány napja arra kértünk benneteket, hogy küldjetek be olyan blogokat, melyek jelentős mértékben nem a mainstream média híreire támaszkodnak, hanem egyéb hírforrásokat használnak. Pontosan nem definiáltuk, mit értünk alt+blog alatt.

Egyrészt azért nem mert minden ilyen meghatározás csak önkényes lehet, és jobbnak láttuk, ha ti gondoljátok végig, hogy lehet-e e szempont szerint végignézni a blogoszférán.

Másodsorban nyilván a blogok nagyrésze egyáltalán nem használ forrásokat, hiszen témájuk személyes, melynek forrása a személyes élet. A hírblogok jelentős része pedig eleve nem szokott hivatkozni a mainstream médiára, vagy ha igen, csak esetlegesen.

Az alt+blogot végül ti határoztátok meg. A beajánlott blogok körével:

vorosesfekete.blogspot.com rokamoka.blogspot.com benjamin.blogter.hu metazin.hu basilar.net virtus.hu hungary.indymedia.org online.blogter.hu mindworks.hu/blog keresomarketing.blogter.hu midori.hu infonaplo.blogspot.com asiafan.freeblog.hu web-cafe.ro magas-tatra.hu worldshots.hu iwiw.blogter.hu magyaropera.blog.hu ekommersz.blogter.hu usualvisual.egologo.transindex.ro pto.hu sorozatjunkie.freeblog.hu filmbuzi.freeblog.hu csanad.blogspot.com tothbenedek.hu pairg.atw.hu tudoda.felveteliiroda.hu freccs.hu playball.paizai.hu judapest.org tuoszol.freeweblog.hu kobak.org tescostory.blogspot.com mifo.blogter.hu webni.innen.hu www.zhaoman.blogspot.com bobdetroit.blogter.hu www.alon.hu/blogs blog.alon.hu crescendo.hu onlinemarketing.blog.hu scubbablog.blogspot.com szeged.blog.hu csanad.web.elte.hu és talán a te blogod is...

De akkor mire volt jó ez az egész? Arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy a hírblogoknál fontos a forrásmegjelölés, az utalás. Valamint az is fontos, hogy próbáljanak kissé távolságot tartani a mainstream médiától. Nem elitista okokból, sokkal inkább azért, mert a blogok mindig érdekesebbek, ha másról szólnak, mint a fősodorba tartozó médiumok.

Blogokat sokszor éppen azért olvas az ember, mert elege van a mainstream médiából: hogy a hivatalos médiumok kopipésztelik a hírügynöségek jelentéseit (mti, mti, mti), önkényesen megpróbálják tematizálni a híreket, megmondani mi a fontos, mi kevésbé. A blogoknak itt fontos szerepe van: megmutathatják, mit gondolnak az emberek a körülöttük élő világról, információkról, hírekről.

Sokan mondják mostanában, hogy a long tail bár létezik, sajátossága, hogy a farok nyúlványában található blogok mindig a mainstream felé törekednek. Más szavakkal: minden hírblog nagy média szeretne lenni, egyre több és több látogatóval.

Ez egyrészt érthető törekvés, másrészt viszont ennél mindig fontosabbnak kell lennie a blogok integritásának. Vagy ha máshogy akarnánk megfogalmazni: a blog írójának mindig autonómnak kell maradnia, a saját szempontjait kel figyelembe vennie, és ha ráül arra, hogy a bulvármédia eszközeivel operál a kívánt nagyobb látogatottság reményében, akkor elveszíti különlegességét, integritását.

Ez így túl általános és filozofikus. Az egyetlen jó dolog a blogolásban az, hogy szeretjük csinálni. Nem kényszer és nem mások igényeinek a kiszolgálása a cél. A külső szempontok maradjanak külső szempontok.

Amúgy örültünk, hogy összejött a fenti bloglista. Sok érdekes hírforrás van közte, melyet eddig nem nagyon nézegettünk. Most azonban, végigkattintgatva őket, ha valami, akkor az világossá vált: magyar hírblogokat olvasni nem csak érdekes, de érdemes is. Vannak hírek a híradók és a vezető hírszájtok tartalmán túl is. Naná hogy vannak. Miattatok.
Címkék: blogok bloggerek altblog
2006.11.11. 11:08. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsit szirupos lett a vége, de kösz :)
Köszönjük. :-)
Tényleg köszönjük, a kis blogoknak nagy bemutatkozási lehetőség ez...
átnéztem ezt a listát a beajánlott blogokról, mert kíváncsi voltam... hááááát, elég vegyes a felhozatal. Mind minőségben, mind célcsoportra, mind témára, mind a postok mélységére, hírértékére.
De találtam 4-et közöttük, akik bekerültek az rss readerembe.
Ezért már megérte! :)
thx