Google-rivális keresőt fejleszt a Wikipedia alapítója

A Wikipedia alapítója, Jimmy Wales azzal került be a Times hasábjaira, majd ennek kapcsán blogok tucatjaiba, hogy "Google-killer" keresőmotort fejleszt. Állítólag. A motorról persze így előzetesen sokat nem tudunk meg a hírrel foglalkozó cikkekből és postokból, két dolgot azonban határozottan állítanak:

A Wikipedia az Amazonnal karöltve fejleszt.
Valamikor jövő év első negyedévében lesznek vele kész.

A Timesnak Wales azt mondta, hogy:
Google is very good at many types of search, but in many instances it produces nothing but spam and useless crap. Try searching for the term ‘Tampa hotels’, for example, and you will not get any useful results.
Ebből pedig világos, hogy az új kereső nem annyira a hagyományos információbányászásban segítené a netezőt, hanem sokkal inkább a hatékony termék- és szolgáltatás-keresésben. Abban igaza van Walesnek, hogy ezen a téren nem igazán jó a Google. Például nem alkalmas arra, hogy megkeressük az ilyenolyan sportcipőt áruló boltokat.

Persze megtalálhatjuk éppen, csak sokat kell kutakodni. Mert az első találati oldalakon tuti haszontalan linkekkel fogunk találkozni. Egy hatalmas, jól működő termékkereső tehát valóban sokat lendítene a jelenlegi helyzeten. Igény az ugye vóna reája.

Wales szavaiból az is kivehető, hogy a Google-ról azt gondolja: ma már túlságosan is könnyen manipulálhatók találati oldalai. Walesék meg persze ebben szeretnének újat mutatni. Ha jól értjük, elsősorban a netezőket szeretnék bevonni a találatok kiértékelésébe. Ellentétben a Google PageRankjével, amiről meg ugye már kimondtuk, hogy manipulálható. Na de a szabad találatkiértékelés nem? Majd kiderül. Ne ítélkezzünk túl gyorsan.

Van némi esély rá, hogy a Google-nál is olvassák a Timest, és ha máshonnan nem, hát innen értesülhetnek róla, hogy ideje lenne felvenni a keresőpiaci védőöltözéket, és rendet tenni a termékekre mutató keresőtalálatok háza táján. Érdeklődve és izgatottan kanyarodunk 2007-re.
Címkék: google keresők wikipedia amazon
2006.12.24. 00:24. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elég csak a diggre gondolni, amikor felhasználók által "értékelt" (inkább manipulált) linkekre gondolunk. elég csak a wikipedia háza tájáról érkező cikktörlés, cikkvisszaírásos hírekre gondolni. én nem látok rá túl sok esélyt, hogy ebből google-killer termék születhetne.

tény: a google újabban rengeteg spamet dobál, régebben volt is olyan opció, hogy ezeket kivehettem a találatok közül (már a sajátjaim közül), de mostanában nem látom a remove feliratot. én ezzel is boldog lennék.
Ez csak vihar a biliben. Aki termékekre akar keresni annak ott a froogle.
Szerintem is jó ötlet, de a yahoo answers az valami ilyesmi nem? Bár én sosem használtam, mert angolul van :D
Termékkeresővel akarják lenyomni a google-t? Ez fun :) Vajon megmutatta már nekik valaki a froogle.google.com -t?

Egyébként nem igaz, hogy a 'Tampa Hotels"-re ne lennének a Google-vel keresve használható információk már az első találati oldalon...
Az első oldalon az összes link értelmesen használható oldalra vezet. És ez igaz akkor is, ha "Orlando hotels"-et, vagy bármi mást írok be.
Ha jól tudom az Amazonnak van saját keresöje (A9), inkább fordítva van a dolog, hogyan vegyüh rá az embereket, hogy az A9-et használják? Hivjuk másnak és adjuk hozzá a wikipédia felhasználóit: nyilatkozzon róla a fönök, Wales!
megtette.
úgy spekuláció az egész, ahogy van :)
search.wikia.com/wiki/Main_Page
már ha ez a fenti link nem terelés :D
Már tudom is hogy fog müködni:
nyitsz egy új wikipedia oldalt a keresöszavakkal és idövel a felhasználók beleszerkesztik a találati listát:)
Még néhány adalék, hogy miért kamu...
Mégse termékkeresőt fejleszt a wikipédia alapítója?
www.isite.hu/index.nof?o=0&hid=1231&nyelvid=1&k1=5