Kávéhoz: 5 morzsa

Usability. Vágjunk bele a morzsálásba. Az RWW-en megjelent felmérés adatai szerint a rich internet alkalmazások (flex, ajax) verik usabilityben a html interfészeket. A legjobban a Google Maps végzett a 22 vizsgált webes alkalmazás közül.

Helyi erő. Elindult a Placeblogger. Az ötlet az, hogy a blogoszférában gyakran méltatlanul alulreprezentált helyi blogok összekapcsolódjanak, és megtalálják közönségüket. Bár a favikonja még a drupálos kékfej, de azért ezzel együtt is érdekes kezdeményezés. A helyi infó ereje kapcsolódik itt össze, elég virulensen: máris 1000 feletti blogszámmal.

A szexblogger támadásban. Abby Lee (a.k.a. Zoe Margolis) visszavágott a médiának: nyilvánosságra hozta az őt leleplező újságíró nem épp barátságos emailjét.

Google híradó. Sikerült megtudnunk egy-két infót a Google-ról. Például, hogy mostanában biztosan nem tudunk fizetni Magyarországról a Checkouttal. És hogy elképzelhetően magyar felhasználót is érinthet a múltkori GMail-ügy. Ha emlékeztek, 60 júzernek tűnt el a full accountja. Állítólag az adatok nagyrészét sikerült visszaemelni, de nem mindent.

Snap. Kikerült a Webisztánra a Snap, mely előnézetet ad a külső linkek alatti weboldalakról. Továbbra is várjuk a véleményeteket.
Címkék: google blogok ajax gmail usability kávéhoz blogszolg ria
2007.01.04. 23:29. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a snap preview imo idegesito es haszontalan
sosem ertettem mi ertelme a snapnek
En is utalom a snapet, megorulok tole. Semmi ertelme szerintem. Erdekelne ellenvelemeny...
Eddig lusta voltam google-n rakeresni, hogyan lehetne a snap preview-t letiltani, de mar nagyon erik a dolog. :)
leszoktat arról, hogy mindenre ráklikkeljek. ha látom a preview-ban hogy ah, na ez a szájt nem érdekel, agy azt látom, h nem frissült, akkor megspórolok egy ablaknyitást. egyébként meg nyilván nem azért sikeres mert nagyon hasznos, hanem mert... na miért is?
Ha lehet nagyobb kesleltetest allits be es akkor nem fog minden eger odebb mozditas kozben megjelenni, csak ha rajta all tobb ideig az ember.
Nekem tetszik a snap, de inkább eye-candy, semmint usability növelő, mert írott szöveget sosem lehet elolvasni, nagyjából a várható oldal kinézete ami látszik, azzal meg sokra nem megyek.
Könnyű letiltani, legalábbis Mozilla böngészőkben.
Az AdBlock-ban ennyit kell hozzáadni a filter rule-okhoz: *snap.com*, oszt jónapot.
Egyezik a véleményem Andrással. Nekem is tetszik, és szerintem is inkább eye-candy.

A legjobban az tetzsik, ha egy képet linkelek pl.: Flickr-ről, akkor feljön a kép... :) apró örömök az életben...
Snap: nemszeretjuk...
elovastam ezt az Aby Lee-s ügyet. azt eddig is tudtam, hogy némely újságírónak van bőr a képén, de hogy ilyen vastag legyen???

"Leleplezünk az újságban, jóanyádat is belekeverjük. Szóval jó lenne, ha bejönnél a szerkesztőségbe egy szép, színes fotó elkészítésére a leleplező cikkhez..."

Egyetértek Aby anyjával, aki lakonikusan annyit mondott: "You know what? ... Fuck them."
Hát nem tudom, szerintem ez az "Aby Lee visszavágott..." nem állja a helyét.

A levél nyilvánosságra hozása messze van még a visszavágástól.

Engem egyébként nem háborított fel, hogy anyja nevét is közölték. A római jog óta ezzel (is) azonosítanak biztos(abb)an egy személyt. Ráadásul az eredeti "leleplező" cikkben nem adták meg az anyja pontos postai címét.

Ami nekem a legjobban tetszett (értsd egy jót röhögtem), az az a tény, hogy a kis kalandjait csak név nélkül meri publikálni, ill. név nélkül keres vele jó pénzt (ugye blogkönyv is megjelent, ami a botrányszag miatt jól fogyhat),egyébként szégyenli(?). Adódik a kérdés: Ha a mindenki elovashatja a naplódat, akkor miért kell rinyálni a "magánéleted" miatt? :-D

Hadd idézzek egy kommentet a Daily Mail cikke alól:

"
"Miss Margolis went on to reveal her unmasking has backfired and ruined any prospect of a serious love life."

"Miss Margolis, the daughter of a psychotherapist..."

The irony is priceless!

- Eric, Phoenix, AZ, USA
"

:-D Tényleg az.
Abby Lee célja az volt, hogy a Google találati oldalán előkelő helyen szerepeljen az újságíró emailje. És ez elég jól sikerült a csajnak:
www.google.hu/search?q=Nicholas+Hellen&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a
Mi a Webisztán nyomán próbáltuk ki a Snapet, de óvva intek tőle mindenkit!
A mi oldalainkon lévő társoldal ajánló (kvázi linkfelhő) felett végighúzott egér elindított 12 snap-preview-t. Ez egyetlen oldal, egyetlen látogató. A napi néhányszáz felhasználó nyomán a server hűtölaptája nyikorogni kezdett, ahogy a Snap egyre töltögette a weboldalakat.
A mi rendszerünkben rosszul vizsgázott, bár nem az ötlet, hanem a működése miatt.
ah. terjesztjük itt a hülyeségeket..
ja, egyébként a mi érveink is ezek valának kábé:
"It seems to be a pretty nice addition, and may help with decision-making when opting whether to click a link or not."
— Scott Jarkoff, Co-Founder of deviantART.
Nekem tetszik a Snap, bár néha lassú... . Inkább Snap, mint hogy azt halljam: "Már megint ilyen f@szságot linkeltél be?" . Bár tény, hogy vannak idegesítő dolgai... (pl. minden linkre aktív, pl. ha bevagyok jelentkezve, akkor állandóan ablakot akar behozni a "szerkeszt"-re is, stb.), de ez lehet, hogy beállítás kérdése.
Tény, hogy sok oldalon kifejezetten irritálna a Snap... . Ma azt mondom oldalspecifikus... .
snap: nekem nem jött be, zavaró.
Re: Isiter: Ami nekem a legjobban tetszett (értsd egy jót röhögtem), az az a tény, hogy a kis kalandjait csak név nélkül meri publikálni...

Az ő egyéni döntése, hogy név nélkül publikál. Ha akarnád, Te is megathatnád a teljes nevedet... de nem akarod... nem is teszed... nem is kötelező. A te/ő/mindenki egyéni döntése.

A blogkönyv/szélesebb nyilvánosság meg egy másik kérdés. Ha akarja, akkor használja a nevét, ha nem, akkor nem.