A Kathy Sierra-ügy

Ok, nem tudjuk megkerülni a témát. Nem csak azért, mert egy nap alatt háromszor futotta körbe a blogoszféra bizonyos részeit, hanem ezért is, mert... azért mégis, na.

Kathy Sierrát már többször idéztük a Webisztánon. Általában érdekes, gondolatébresztő postokat publikál blogjában IT, vállalati és szolgáltatás-témákban. Az elmúlt időszakban azonban a szokásos támadásokon kívül több halálos fenyegetést is kapott. Érthető, hogy annyira kiborult, hogy legutóbb, mindenre kitérő, tényeket feltáró postjában azt is közölte, bizonytalan időre felhagy a blogolással.
It's the threat that causes fear.

It's the threat that leads you to a psychiatrist and tranquilizers just so you can sleep without repeating the endless loop of your death by:
* throat slitting
* hanging
* suffocation
and don't forget the sexual part...

I have cancelled all speaking engagements.
I am afraid to leave my yard.
I will never feel the same. I will never be the same.

A halálos fenyegetések és a szexuális zaklatások egy jól meghatározható kör felől jöttek. Sierra és még néhány blogger állandó téma volt a meankids.org szájton (azóta már elérhetetlen). A rágalmazásáradat azonban már egy másik blogon, a unclebobism.wordpress.com-on (cached) folytatódott, és a halálos fenyegetések, valamint az explicit szexuális gusztustalankodások is itt jelentek meg...

A történetben persze távolról nézve nincs sok érdekes. Trollok, elmebetegek mindig is lesznek. Ahogyan Steve Rubel is mondja, ez a fajta magatartásforma nem fog eltűnni. És mivel a blogoszféra emberekből álló közösség, ez a közösség mindig is ugyanolyan problémákkal fog küzdeni, mint a társadalom maga.

Bob Scoble már élesebben fogalmazott. Szerinte ez az egész nincs így jól, és meg kellene reformálni az egész blogoszférát?/webet? úgy ahogy van. Nem a szólásszabadsággal van a baj. Hanem ha valaki visszaél azzal. És a halálos fenyegetés már ez a téma.

The Internet culture is really disgusting. Today when I was on Justin.TV the kinds of things that people were discussing in the chat room there were just totally disgusting and over the top. We have to fix this culture. For the next week, let’s discuss how.

Az ügyet az tette még inkább üggyé, hogy a MeanKids csoportba sorolódott néhány prominens blogger is. Így például Jeneane Sessum, a híres női blogháló, a Blogher egyik tagja, nem mellesleg az allied blog szerzője, konferenciák, előadások állandó szereplője. Talán még nagyobb megdöbbenést keltett, hogy a csoporthoz köthető RageBoy, vagyis Chris Locke is (az ún. gonzo marketing szaktekintélye, a hírhedt Cluetrain Manifesto társszerzője), aki a történtek után saját blogjában igyekszik tisztába tenni saját szerepét. Megkereste egy ausztrál újságíró és a levélváltást Locke közzé is tette, mintegy válaszképpen Sierra vádjaira. Bár nem ért egyet mindennel, ami a kérdéses szájtokon megjelent, és vállalja, hogy nem kedveli Sierrát, nem érzi, hogy bocsánatot kellene kérnie, azt viszont gondolja, hogy ez az egész csak fel van fújva:

(...) There were a couple posts -- the ones Kathy mentions in her post -- that were over the top. I didn't think for a minute that they were "threatening" -- and again, they were not my doing -- but when I saw mail from her objecting to them, I nuked the entire site rather than censor any individual. (...)

(...) I did write two comments on the "Bob's Yer Uncle" site, which I am happy to repeat for the record: 1) "Kathy Sierra is a hopeless dipshit."; and 2) "The only 'passionate users' I know are crack heads." I do not like Kathy Sierra. I like her even less after her post of Monday. If she is waiting for me to apologize for something I did or said, she is going to have a very long wait.
Anélkül, hogy a történetet mélységében előadnánk vagy igazságot próbálnánk tenni (a források ott vannak linkelve, bárki utánanézhet), a felszínre került mindjárt két alapvető probléma is, melyről viszonylag kevés szó esett eddig. Az egyik, hogy a nyilvánossággal vissza is lehet élni, valamint hogy az amerikai blogoszféra vezető egyéniségei közt is vannak nagyon mély szakadékok.

A Sierra-ügy rendőrségi vizsgálattal folytatódik, a felek pedig ha lehet még dühösebbek egymásra. Mindenki a másikra mutogat. Közben a BBC is fölébredt. A téma elvesztette egyediségét. Általánosodott. És most ezen fogja végigrágni magát a média is. A blogoszféra után.

Sierra szerint az egész fenyegetés-történet benne alapvetően kérdőjelezi meg a blogoszféra létjogosultságát. Mégha - érthetően - az érzelmektől túlfűtött szavak is ezek,  és nem is feltétlenül kellene egy kalap alá vennie minden ellenségét, a probléma itt van, nem lehet nem kezdeni vele valamit.
Beszélni például kifejezetten kell róla.

Eddig közel 600 blogger tette meg.
Címkék: bulvár bloggerek filozomatika
2007.03.27. 20:36. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asszem bűncselekményt bármilyen közegben el lehet követni
Bármilyen ijesztő tud lenni, szerintem a bloggereknek tudomásul kell venni, hogy közszereplőkké váltak, éppúgy mint az ujságírók.

Az emberek (beleértve a trollokat) már úgy is reagálnak. Magasabb tűrésküszöb, azt hiszem ez része (vagy része lesz) a bloggolásnak. Ahonnan rendőrségi ügy, onnan megint más. Nem hiszem, hogy ezt bárhogyan is szabályozni lehet.
Levélben is lehet halálos fenyegetést küldeni, akkor a postát is meg kéne reformálni? (Persze igen, csak nem emiatt.) Az emberek mindig is megdöbbentően hülyék tudtak lenni (főleg az anonimitás és a közönség együttes hatására, ahogy azt a Penny Arcade kiválóan megfogalmazta: www.penny-arcade.com/comic/2004/03/19 ), az internet csak annyiból új, hogy nyilvánossá és visszakereshetővé teszi ezt.
Ez előbb-utóbb be kellett hogy következzen. Sőt már volt is egy-két hasonló eset, de akkor még nem kapott ekkora publicitást. ez most annyiban más, hogy a blogelitben történt, és pár híres blogger is gyanúba keveredett.
Egyetértek gattodire-rel és hirbehozóval. Miután valaki elér egy bizonyos ismertséget, el kell ezt fogadnia. Magyarországon is jelen van, bár kisebb mértékben ez a jelenség: én magam is számtalan halálos fenyegetést kaptam, követték már az anyámat is, jöttek a munkahelyemre megverni, s mindezt a blogom miatt. Ugyanígy én is nyitva hagytam mindig, hogy a blogon (neten) történtek IRL beszélgetést fognak eredményezni: mert én nem szeretek éles határt húzni. Amit a neten írsz, az szintén valóság: s mivel én mindent az arcommal és nevemmel is vállalok, elvárom ezt mástól is.
Pont múlt héten írtam neki, hogy engedélyét kérjem, hogy a Computerworld-ben megjelenhessen egy ábrája.

Imádtam a csaj blogját, hihetetlenül okos.

Erre ez...botrányos. Egyszerűen nem tudok mit mondani.
A pedofilokon kívül egyéb retardáltak is megtanulták használni a netet. Big deal. Amellett a csajt nyilván a blogja miatt (is) hívták előadást tartani, meg nem jött rosszul a munkájában sem. Persze egyáltalán nem helyeslem az ilyen megmozdulásokat, de miért vártuk, hogy az Internet majd megváltoztatja az ember alapvető természetét?