Az Apple és az EMI kinyírta a DRM-et

Eric Nicoli (CEO EMI), Steve Jobs (CEO Apple) tartott közös sajtótájékoztatót az imént Londonban. A lényeg, hogy év végéig 2,5 millió EMI-dal lesz elérhető az iTunesban, másolásvédelem (DRM) nélkül. Ezek a felvételek drágábbak lesznek, viszont 256 kb-os minőségben adják őket. Szóval a jobb minőség mellett a platformfüggetlenséget kapják a zenehallgatók cserébe a 30 százalékos drágulásért.
There's unlimited supply
and there is no reason why
I tell you it was all a frame
they onl1y did it 'cos of fame -
Who? EMI (Sex Pistols)
Az EMI-nak mi a jó ebben? Úgysem tudnak semmit tenni a cd-rippelések és mp3-másolgatások ellen. És a DRM-es mp3-akkal épp az volt a baj, hogy nem lehetett őket áttenni másik lejátszóra könnyen. A DRM-free verziókat viszont igen. Úgyhogy elvileg nagyobb kedvvel veszik a felvételeket azok a szerencsések, akiknek az országában elérhető például az iTunes.
Too many people had the suss
Too many people support us
An unlimited amount
too many outlets in and out -
Who? EMI
Az egész váltás persze az EMI-nak és az Apple-nek is jó, hiszen plusz pénzt kérnek azért, ha valaki a szabad mp3-verziót szeretné megvenni. És ki ne akarná? Úgyhogy persze az egész felfogható egy burkolt áremelésként is. De azért ne feledjük, hogy történelmi lépés az, hogy az EMI és az Apple is maga mögött hagyja a felhasználókkal szembeni bizalmatlanságot, és a normalitás felé tesz egy nagy lépést.
And sir and friends are crucified
a day they wished that we had died
We are an addition
we are ruled by-none
Never ever never
Infók még: Johannes Kleske Twitterében
Korábban: Steve Jobs ráijeszt a zeneiparra
Címkék: apple zene copyright drm
2007.04.02. 14:53. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ej, ha végre itthonról is lenne iTunes Store-ban vásárolni...

Ave, Saabi.
Viszont aki teljes albumot vesz, az továbbra is a régi áron veheti. Persze ez nekünk egyenlőre teljesen mindegy :(
Eljen, eljen!!! Erre mar kisebb zeneboltok rajottek, sot meg valaszthatok is, hogy 192, 320 vagy WAV-ban akarom leszedni. Igaz a WAV az +1 dollar, de a 320-as mp3 tokeletesen megfelel, szoval hajra hajra ha egy nagy elkezdi akkor a tobbi is folytatja!