Mi hiányzik a Gmailből?

Régi tervem volt, hogy összeállítok egy csomó szolgáltatásról egy ilyen "mi hiányzik" listát. A sok téma közt azonban néha elvesznek az ilyen ötletek. Most meg, hogy a lifehack.org meg is írta a sajátját, már ugye nem sok értelme lenne. (Na majd más szolgáltatásokra, egyszer.)

Szóval szerintük a Gmailből hiányzik például:

  • A levelek jobb szortírozhatósága Jöhet!
  • A kéthasábos nézet - egyikben levél, másikban inbox. Nem hiányzik.
  • A levelek sorrendjének átrendezése. Hülyeség.
  • A levelek drag'n'dropolhatósága - megfogom, és átdobom pl. egy label alá. Nagyon kéne!
  • Progress bar - például a feltöltési időt nem ártana mutatni. Nem rossz ötlet.
  • Jobb interakció a Google Calendarral. Itt ezer dolog jól jönne.
  • Unthread - a conversationök szétdarabolhatósága. Nem érint.
  • Értesítés emailben. Hát enélkül azért megvagyok.
  • Levelek megnyitása új fülön. Nem életcél, de ha opcionális, jöhet.
  • Read receipt Akkor már inkább zenélő "új levél jött" figyelmeztetés.
  • Levélméret megmutatása. Nem hiányzik, de ettől még lehetne.
  • Offline elérés. Nagyon kéne, bizony!
További Gmail tippek és trükkök.
Címkék: google gmail how to
2007.05.05. 17:16. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Read receipt az jöhetne, bizony.
Valamint lehetne benne - bár ez szerintem csak engem mozgat - levéltovábbítás csatolt állományként. Mert csak így lehet az NHH-nak elküldeni a spamjelentést.
nos igen, de szerintem ez, hogy a level mellekletet egybol meg lehet nyitni google docs-ban az nagyon jo lett, alig varom mar a powerpoint reszet

viszont a calendarral tenyleg osszehozhatnak jobban, gondolok itt arra, hogy mondjuk egy emailt be lehetne oda nyomni emlekeztetonek egy idoponthoz
Nekem egy mobilon is nézhető/szerkeszthető todo list hiányzik de nagyon, bár ez inkább g.calendar vagy g.desktop fícsör kéne hogy legyen...
én olyat szeretnék, hogy ha a calendarban beállítok egy eseményt, akkor a gtalk kezdjen el vadul villogni és értesítsen ott. vagy van ilyen és csak én vagyok a hülye?
read receipt - olvasás visszajelzés, legtöbb ember kinyomja vagy letiltja, fölösleges

értesítés emailben - rosszul fordítottad, e-mail értesítés, pl. smsben mobilra, mint ami a calendarnál már működik

read receipt - fölösleges és értelmetlen is, hiszen honnan lehet tudni a gmailben, hogy mikor olvastam el a levelet? Sehonnan, ugyanis megnézhetem a sidebarban, a gtalk felugró ablakában, firefoxban a better gmail jobbgombjával, vagy ha rövid, akkor az inboxban snippetként. Szóval a visszajelzés pillanata kontrollálhatatlan, szerencsére.
"gondolok itt arra, hogy mondjuk egy emailt be lehetne oda nyomni emlekeztetonek egy idoponthoz" igen, időzített email az jöhetne!

levélméret mutatása szerintem triviális dolog lenne, miként a feltöltés állapotának jelzése is. bár amióta megy háttérben a feltöltés, azóta ez kevésbé hiányzik.
spamszures kikapcsolhatosaga
miert kene kikapcsolni a spamszurest? ott van barmikor elolvashatod es bejelolheted, hogy nem spam
mert pop-al hasznalom es idonkent meg kell neznem weben is a gmailes postafiokom, hogy nincs-e spam, mert azt nem tolti le a levelezokliensem
Na most végigolvastam a lifehackeres cikket, és azt mondom, hogy ezt egy komplett idióta írta. Levélméret, az b+. Rengeteg javítanivaló van a gmailen, de ezek közül egyet sem talált el az ostoba.

hh, hogyan nyitod meg a levelet új fülbe? Ez pl. kéne bele, de nem segít rajta semmi nekem.
Szemely szerint azt nem bannam, ha nem lennenek meglepetesek azota, miota vmi barom miatt kitiltottak az AdSense-bol, mert azota valahogy mindennel fura doglok tortennek...
Eselet egy lehetoseget beepithetnenek, h le lehessen kerulni a fekete listajukrol...
Nem hagy nyugodni, vajon mire gondolt offline elérés alatt? A gmail egy webmail, az offline maileket mailklienseknek hívják, van egy csomó és még kompatibilisek is a gmaillel.
Kezdjük mindjárt azzal, h nem a lifehackeren, hanem a lifehack.org-on jelent meg. fülezni télleg nem lehet, csak érzéki csalódás volt (popupolt chatablakok erdejében). offline elérés alatt native Gmail kliensre gondolhat, és ez tényleg nem lenne rossz. de persze kreatívabb megoldások is létezhetnek.
ja, és lökd a "rengeteg javítanivalót", te nem ostoba.
Lehet hogy nagyon technokrata meglátás
Én használoma gmail-drive megoldást is. Nem lenne rossz ha csatolt állományokat ott letudnám tölteni vagy állandóan tudnámtárolni..itt mondjuk az összes googleos állományt is (szövegek, táblázatok stb)! Ha nagyon elakarok rugaszkodni ide ki tolhatná az aktuális levelezésem olyan formába hogy egy adatbázisba betolhatom... hogy ez miért szerintem erre komplet vitaforumot lehetne nyitni!

Én spec a küvetkező miatt használom google dolgait!
Egyetemista vagyok mellete dolgozom rengeteget vagyok NET nélkül.. hiába van nálam laptop nincs Pécsett mindenütt free wifi! Vettem egy 4G pendrivot erre rátelepítettem egy Protable office-t Word,Excel, outlook) egy gmail-drivot, és egy saját kis toolt amivel tudok szinkronizálni a saját weblapommal.
Igy ha valahol ha gépelé keveredek (Pl egyetemi terminálok) már rögtön tudok dolgozni telepítgetés és minden nélkül!

Ha minden kötél szakad akkor marad a google virtuális tere csak hát azt nem tudom mindig magmmal vinni!
pedig pte-n eleg sok fele van wifi..
Eleve ugye az is idetartozik, hogy a Gmailbe lehetne alapból is integrálva a Reader meg a Cal, nem csak egy linkként az oldal tetején. A Reader folderei megjelenhetnének a Gmail baloldali menüsorában. Nekem kezdésnek már az is jó lenne. Hát még ha a GCalt meg lehetne tanítani, h észrevegyen adott dátumformátumokat a levelekben. Atyám.
Ja, és még valami. A todo lista. Bár egy spec label+filter kombóval lehet létrehozni todo-listának látszó labelt a gmailben, milyen jó lenne, ha erre lenne egy saját megoldása a google-nek. például időzített taskok, többszinten rangsorolható taskok... hát mondjuk én egy közepesen jó gm-szkripttel is ellennék.
én is az offline elérésre kaptam fel a fejem, mert néha valóban jól jönne, de nem tudom ez hogyan lehet ezt értelmesen megcsinálni. tudtommal a web-es felületen használt cimkéket nem támogatja egyetlen mail kliens sem. pop3-on keresztül használva az ember messze nem tudja kihasználni a gmail lehetőségeit, sőt a fent említett módon a spam miatt rendszeresen be kell loginelni a web-en is, hogy megnézd hány false positive levelet kapott el... talán egy imap elérés ezeket a problémákat részben megoldaná...
re:greg Pont ez az. Nem ártana egy teljesen szinkronban maradó (nyilván google-os) kliens. Mittomén "Gmail Offline" néven?
A klikkelésekkel való takarékoskodás pl. jó lenne. Ha archiválok vagy törlök egy levelet, ne az inboxba dobjon vissza, hanem adja be a következőt. Aztán nagyon idegesítő, hogy widgetből megnyitva a levelet nem érem el az archiválás/törlés funkciókat, hiányzik az IMAP elérés (ami tud címkéket is kezelni), text módban nem tudok idézni, összeakad a GTalkkal, az UTF- és a thread-kezelése is messze van a tökélytől... Ahhoz képest, hogy a Google egyik zászlóshajójáról van szó, meglepően sok bosszantó apró hiba van benne.
"A levelek sorrendjének átrendezése." -> Jó lenne
"Levélméret megmutatása." -> Ennek is ideje lenne már.
A többivel egyetértek.

ÉS IMAP hozzáférés, meg a to do lista se rossz ötlet.

Offline Google kliens nem érint. Esetleg ha ezeket mind integrálnák a Google Desktopba (nem csak widgetként) akkor megfontolnám a dolgot. De pont az a jó benne, hogy online van, bárhonnan elérhető, csak net kell és böngésző, nem kell 30 különféle progit telepíteni.
Én is Gmailt használok, de nekem csak egy dolog hiányzik, tudom vannak cimkék, de jólenne mappákba helyezni a leveleket cimkék helyett, hogy ne lássak 1000 levelet eccere.
mezei foldereknek talán nem sok értelme van mert a cimkékre klikkelve máris ott látod az adott cimke/folder alá tartozó leveleket, de pl csakran használt kereséseket jó lenne ha egyszerűen el lehet érni, amolyan mac-es "smart folder" módon.
amikor a GCal-t behívtam GReaderben, simán a naptárbejegyzések keltezése szerint rakta sorrendbe, ami hülyeség, persze.

a GReaderben olvasott anyagok is legyenek kereshetők!

minden legyen drag-and-droppolható. a levelek is: mappákba (all-mail, azaz archivált, stb.), labelek alá, illetve a labelek is viszont lehessenek dobálhatók rá a levelekre.

"csakran használt keresések" ezt a Better Gmail FF-kiterjesztés tudja.

sms-t miért nem lehet küldeni Gmail-ből?
Az offline e-mail kliens (webfejlesztői) szakmai körökben azt akarja jelenteni, hogy ha nem vagy net közelben, akkor is el tudd olvasni a leveleidet, amiket már "letöltöttél" GMailben. Azaz ugyanúgy a böngészőben, ugyanúgy a GMail.com-on, úgy, hogy közben sehol internet. Akkor jó, ha offline dolgozol utazás közben laptopon. Itt eléggé úgy tűnik, hogy erről van szó. A 2GB-nyi leveleket többféleképpen lehet helyben átmenetileg tárolni, akár Java, akár Flash segítségével, illetve a Firefox következő verziója is tervez támogatni JavaScripthez helyi "adatbázis" lehetőséget.
Igen, nekem is úgy tűnik, hogy mostmár elég sokan ugyanúgy értjük. Akkor mehet is a levél a Google-nek:
mail.google.com/support/bin/request.py?contact_type=suggest
nekem az kéne leginkább, h a Docs-os dokumentumokat egyből lehessen levélhez csatolni, mert most le kell tölteni előtte.
egyébként nekem nem sikerült telepítenem a Better GMail FF-kiterjesztést. pedig engedélyeztem meg minden. 5let vkinek?
Offline elérhetőség

Már nagyon régóta lehetőség van rá, hiszen a Gmail támogatja a POP levelezést.
Az Outlookot ugyannem használom egyáltalán - inkább a Gmail webes felületét preferálom - de ettől függetlenül naponta legalább egyszer ráklikkelek a frissítés gombra, így offline is hozzáférhetek a leveleimhez. Gmailben be lehet állítani, hogy mi történjen POP letöltéskor a beérkezett levelekkel, törlődjenek, kapjanak olvasott státuszt, stb...
a GReaderben legyen olyan gomb, amivel az érdekesnek talált cikkek bekerülnek a Gmail-rendszerünkbe, ami által az egyszer, valamikor, valamiért relevánsnak, fontosnak, érdekesnek tartott is szövegekben is kereshetnénk!

persze az érdekes cikkek könyvjelzőzésének ezer más módja is van, viszont ezzel egy helyen kereshetnénk a számunkra releváns irományok teljes szövegében (azaz az email- és levlista archívumban, olvasott cikkek között).

végülis a cikk saját címünkre történő elküldése is megteszi, de ha már a szolgáltatások integrációjáról van szó...
Offline kezelni 2 gigás mailboxot a böngészővel, javascripttel - hát már bocsánat, de lol. Ami szóba jöhet egyáltalán, az imho a GDesktopba épített olvasó, nagyon szimplán, nem full funkcionalitással, kb. a GTalk vagy a sidebar gmailes widgetjének bonyolultságában.

Az egyik dolog, amerre ÉN vinném a Gmailt (bár sajnos nem ez a helyzet :-), az az, hogy jobban egy helyen legyenek a fontos infók, infóközpont legyen, kicsit amit bla ír, tehát ha bookmarkolni akarok valami fontosat vagy egy jegyzetet akarok gyorsan írni, akkor azt nagyon egyszerűen, több eszközzel tudjam beleirányítani a saját inboxomba. Ahonnan persze majd elpakolom később a helyére, az inbox egy ideiglenes tároló.

A másik nagyobb dolog az lenne, hogy be kéne végre látni, hogy a tagek nem alkalmasak egy full levelezés kezelésére. Nem mondom, hogy feltétlenül ki kell dobni, de ha marad, akkor jelentősen el kell bonyolítani ahhoz a tagelést, hogy használható legyen. Egy ember használ egy levelezést, és bármilyen oldszkúl a mapparendszer, nem helyettesítik a tagek. Nem beszélve arról, hogy rengeteg problémát úgy tudunk megoldani a Gmailben (itt is volt róla szó), hogy tageket használunk valamilyen spec feladatra (pl. ahogy tagekkel működik a GTDinbox is). A tagek jelenlegi megvalósítása azonban nem alkalmas ennyire heavy felhasználásra. Túl sok tag lesz nagyon hamar, amit nem lehet hierarchizálni, kiemelni, csoportosítani, viszonyokat felállítani közöttük (már a delicious is tud bundleokat pl.) vagy elrejthetővé tenni bizonyos tageket, különböző fontosságot adni nekik, ilyesmi. Ha ez ki lenne találva jól, sokkal használhatóbb lenne az egész Gmail, uff.

Ja, és virtuális mappák, rugalmas definiálási lehetőséggel. Van a Better Gmailben predefined searchöket dobozba kipakolni bíró script, na olyasmi.
bla, a GReaderben újraírták a mailküldési funkciót, egy elemet el tudsz magadnak (vagy akárkinek) küldeni, és úgy fog megjelenni, mint a Readerben. De csillagozni is lehet, későbbi felhasználás reményében.
a kettes thunderbirdben már van rendes labelezés-taggelés, már csak össze kéne szinkronolni.
Gyulus: persze, de ezt magamnak is meg tudom csinálni, kopipéjszt a honlapról, azt' jól van. de pont az lenne a poén hogy ne kelljen küldözgetni :)

sztahanov: infóközpont, igen!
magyarul Gmailbe integrált Netvibes: feedolvasással és archiválással, időjárással és névnapokkal, naptárral és todo listával, jegyzetekkel és contact listával, a már meglévő IM mellett voip-pal és sms-küldéssel.
"Read receipt Akkor már inkább zenélő "új levél jött" figyelmeztetés."

Én ezt a FireFox-os Addon-nal, a Gmail Notifier-el oldottam meg, ahol be lehet állítani bármilyen hangfile-t figyelmeztetésnek, úgyhogy nekem ha új e-mail jön, akkor egy aranyos kis gyerek hang bemondja, hogy "Üzenet érkezett!".
Ami nekem hiányzik még rettenetesen, az a csatolmányok törölhetősége a levelekből, mert lehet, hogy a levélben tárolt infor amég szükség van, de a csatolmánynak tökfelesleges ott pihennie. És egyet kell értsek, a jelenlegi címkézés még fényévekre van a könyvtárak alkalmazhatóságától...
Csatolmányok mérete szerinti sorbarendezés, hogy lehessen törölni őket! Egy must! Gyorsabban telik a levelezésem, mint ahogy a szabad helyet kapjuk.
Van két gmail-es accountom, az egyikben többek közt rengeteg cimkézett levél. Csak a cimkézett leveleket szeretném valami intelligens módon átmozgatni egy másik gmail-es fiókba. Szerintetek ezt hogyan lehetne megoldani? Nem akarom egyenként átküldözgetni, mert marha sok levélről van szó.
Ezeknek a dolgoknak egy resze megoldhato felhasznaloi oldalon (GreaseMonkey segitsegevel vagy extensionnel, vagyis kliens oldali JavaSripttel). Pl. a levelek uj ablakban torteno megnyitasa biztosan. Illetve a legjobb gondolom az lenne, ha lenne, ha lenne egy standard URL az egyes levelekhez, amivel azt csinalsz, amit akarsz (elmented, atdobod egy masik ablakba vagy ulre, stb.) Nem nagy kunszt megcsinalni.
Nekem még 3 giga hiányzik.