Otthagyni az iWiW-et

Worluk ma hajnali postjában írja, hogy törölte az összes ismerősét az iWiW-en. Érvei számosak. Például, hogy mire is jó neki, hogy ott van? Oké, tisztában van vele, hogy kik az ismerősei, és a rendszer egyetlen haszna, hogy ebből azt is megmutatja neki, hogy kiket ismerhet még.

Miként a T-Online vezetői is szokták mondani, az iWiW nem más, mint egy nagy online telefonkönyv. Mi mást gondoltunk erről, mondjuk két évvel ezelőtt, meg még tavaly is. Láttuk a lehetőségét annak, hogy a váz, az ismeretségi háló csak a kiindulópont, melyre több ütemben egy jól működő, érdekes és hasznos közösségi szolgáltatást lehet építeni.

Nem így történt. Azt a részét ismerjük, hogy a kiszolgálás nem ment sokáig gördülékenyen, és megértőek is lehettünk hónapokig, hogy biztos a technikai gatyábarázás folyik ezerrel, és ezért maradnak el a nagyobb horderejű, a szolgáltatást átformáló fejlesztések.

És ha már a szájt nem fejlődött, a felhasználók maguk kezdték el használni a meglévő cuccokat arra, amire mindig is szerették volna. A profiloldal képfeltöltés-funkciója például láthatóan arra volt kitalálva eredetileg, hogy a tagok megmutassák az arcukat, hogy könnyebb legyen beazonosítani, hogy valóban ismerősünk-e az illető.

A felhasználók azonban hamar elkezdték ezt a funkciót hagyományos képmegosztóként használni. Nem volt más ötletük, mint a nyaralási képeiket ide, a profiloldalba töltögetik fel, és erről küldenek értesítőt ismerőseiknek.

Ahhoz képest, hogy az üzenőfal egy kaotikus, használhatatlan és fogalom nélküli felület, a felhasználók elkezdték arra használni, amit a Jaiku, a Twitter vagy a Pownce annyira szépen, letisztultan és okosan tud.

Arról nem is beszélve, hogy az iWiW továbbra sem ad olyan funkciót, melynek segítségével meg lehetne különböztetni, le lehetne választani egymásról a valós személyeket és a nem valós entitásokat. Az "[iWiW] Gyermekcipő webáruház ismerősnek jelölt"-jellegű tapasztalatok csak összezavarják a felhasználót. Akkor most itt nem is valós kapcsolatok vannak? Hogyan viszonyul egy személy egy fogalomhoz? Miért nem kezelik külön ezeket az adatkapcsolatokat? Amúgy pedig ugye a spammelés melegágya ez a "nem valós" iwiw-profilszórás. Mintha bizonyos embereknek végtelen számú meghívójuk lenne...

Nem adtak az iwiwes felhasználók kezébe megfelelő eszközöket, nem figyeltek oda eléggé arra, hogy hogyan változnak a felhasználói szokások a szolgáltatásban. Vagy figyelték, de... De?

Ez látszik az olyan látszattevékenységekből is, mint például a beágyazható videó-funkció. Én még nem láttam olyan iwiwes adatlapot, ahol be lenne szúrva videófelvétel. Miért? Mert a felhasználó számára ez egy haszontalan, nem kézre álló, nem értelmezhető funkció.

A magyar piac történelmi hibája és félreértése, hogy azt gondolta, elegendő egy iWiW-klónt legyártani, és akkor hozzájuk is ömlik majd a tömeg, és velük együtt a pénz.

A bullshiting és a kívülről jövő (egyébként jó) ötletek kevesek. Főként, hogy látjuk, az amerikai piacon a nagyok már egészen más úton járnak. A Facebook vagy utóbb a MySpace példája, illetve a Google mocorgása már hónapok (negyedévek) óta intő jelnek kellene hogy legyen. Legalább 2005-öt érjük be. Nem kell innovatívnak lenni, nem kell up-to-date-nek lenni. Elég, ha becsülettel lekövetjük az elmúlt évek trendjeit, máris nem a "ciki" jelző fog eszünkbe jutni először.

Ott kell-e hagyni az iWiW-et? Könnyen eldönthető: kapcsoljuk ki az összes értesítő-funkciót a Profil/Beállítások oldalon, és néhány hónap múlva magától kiderül a válasz...
Címkék: iwiw kommuniti filozomatika
2007.07.16. 11:00. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejleszteni kell az iwiwet, hogy ne kelljen otthagyni. Tóta sem hagyta ott. Csak kiradírozta az ismerőseit. (mondjuk ez már egy fél szakítás:) )
A fejlesztés lehetséges irányairól irogattam az elmúlt napokban. Személyek és egyéb entitások különválasztását is tartalmazza tök egyszerű megoldással.
"...a felhasználók maguk kezdték el használni a meglévő cuccokat arra, amire mindig is szerették volna."

Ez sajnos így van, és ez is csak azt mutatja, hogy az iwiw-ben rengeteg lehetőség van még mindig ahhoz, hogy a szolgáltatást tovább bővítsék, ugyanakkor páratlan az a helyzet, miszerint maga a felhasználók próbálják a szolgáltatás határait átlépve rámutatni a fejlődési lehetőségekre.

Az iwiw-et nem kell elhagyni, csak el kell fogadni, hogy jelenleg ez egy "telefonkönyv".
(Tóta egyébként más okok mentén kapcsolta ki, mint amit ez a cikk tárgyal meg amiről mi beszélünk és foglalkoztunk már tegnap itt is meg nálam is)
Az iwiwet és a facebookot össze sem lehet mérni, akkora a különbség. Az előbbin ugyan nem vagyok regisztrálva, de havonta párszor benézek (subba iwiw postok rulez), és az említett video feltöltésen kívül semmi fejlesztést nem vettem észre. A szolgáltatás sebessége pedig szinte mindig szörnyű.

A facebookon havonta jelent meg valami új funkció, egyre jobb és jobb lett. Aztán amióta lehet modulokat fejleszteni hozzá (applications), a határ a csillagos ég. Sőt, a facebook maga a Web3.0 :)

Nem értem, hogy mi tartja vissza a magyarokat a facebookra való regisztrációtól. A Hungary hálózatban még mindig csak 3,5 ezren vannak és ebből is sokan külföldiek, akik Magyarországgal valamilyen kapcsolatban állnak.
Nade ha telefonkönyv, akkor minek is...? Másrészt nekem is pont tegnap jutott eszembe ez az iwiw téma...már-már vudu-fíling volt, mikor ma reggel olvastam W blogját :) A fentieken kívül megemlíteném, hogy a belső üzenetkezelés csapnivaló, és egyetértek a főoldal üzenőfaláról írtakkal is.

Kicsit az az érzésem, mint amikor a gyerek akar valamit, mert csillogó, és fényes, és színes-szagos, de mikor megkapja, felkerül a polcra... Így van a T betűs banda is az iwiw játékkal. Szép-szép, de nem tudják mit kezdjenek vele...pedig tényleg van benne sok lehetőség.
Addig amíg a T-Online úgy áll hozzá, hogy az iWiW egy telefonkönyv, addig nem is lesz jobb ennél...

Igazából én csak arra használom, hogy a porosodó memóriám karban tartsam az ismerőseimről ott tárolt adatokkal és képekkel.
az ilyen iwiw-otthagyósdi mindig olyan durvásóvodás dolog, nem értem...
én már régen letiltottam az email-értesítőt arról, mikor üzenetet küldenek, mert naponta 10 tök érdektelen lánclevelelet kaptam ("100 kiskutyát fognak beolvasztani, ha nem küldöd tovább minden idióta ismerősödnek..."). A másik, ami idegesít, az, hogy mikor valaki bejelöl, és erről kapok értesítőt, abban csak a keresztnév van benne, és ettől hülyének érzem magam ("István ismerősnek jelölt..."). Az már csak hab az i-n, hogy eddig még semmilyen értelmes célra nem sikerült használnom az iwiwet.

Persze a Subbán mindig rákattintok a lúzerek oldalaira :)
Tótának is, ide is:
Frappáns válaszként erre a kapcsolati lista törlésre, fejleszthetnének egy opciót, illetve kettőt:
1. Más ne láthassa a kapcsolataimat, ismerőseim listáját, csak a profilomat.
2. Csak az ismerőseim láthassák egyéb ismerőseim listáját.
Szerintem a T-nel nincs egyetlen kreativ munkatars sem, es a feldobott otletekkel sem tudnak (akarnak?) mit kezdeni.
Talan mert nincs ra eroforrasuk/penzuk?
Vagy az elejetol fogva csak hirdetesi feluletkent akartak/akarjak az oldalakat hasznalni.
En kulfoldrol (UK) hasznalom az IWIW-et es a ket forras ami altalaban megakasztja a letoltest a median.hu es az advertikum.hu
Ez utobbi ha jol tudom szintem T-tulajdon - lehet hogy ezt a szolgaltatast sem fejlesztettek a megfelelo modon?
Erdemes lenne egy piac es konkurenciaelemzest vegezni, felhasznalok igenyeit felmerni annak erdekeben hogy mire van igazan szuksege a felhasznaloknak.
(előbbi ötletem esetleg felhasználónként is testreszabható. Tehát személyenként beállítható, hogy ki az naki hozzáférhet az ismerőseim listájához és ki az aki nem. Esetleg finomítva a dolgot, csoportosíthatom az ismerőseimet, látható ésláthatatlan kategóriákba)
Sajnos a T-Online leginkább távközlési mammutcég. Alkalmatlan arra, hogy bizonyos speciális funkciók/tartalmak kifogástalanul üzemeljenek náluk. Ez tipikusan a Toyota esete a Forma-I-gyel. Dolgoztam Té leányvállalatnál, ami ugyancsak egy specifikummal foglalkozott, nem tudtak mit kezdeni vele. Túl nagy a cég, túl összetettek a protokollok, hogy egy balkézről jött gyermeket prompt, gyors döntésekkel lehetne nevelni.
Kicsit olyanmint a rablógazdaság. Addig húznak le róla pénzt amíg lehet. Értsd, amíg lehet, van , hirdetési bevétel addig jó. Ha már nincs akkor mindegy. Az árát visszahozta... Kicsit magyaros mentalitás. Legalábbis én ezt érzem. Az meg, hogy üzeneteket küld kívűlre, már rég letiltottam...még több szemét a posta ládában...

Csak azt nem értem , miért nem akarnak több pénzt keresni vele...??:D
A multkor lattam egy haveromat belepni a geperol, akkor vettem eszre, hogy az iwiw tele van ****** reklamokkal. Amiket en persze sajat geprol nem latok, mert tiltom az adverticumot (meg az audit.mediant is, de nem erdekel...). Tudom ajanlani, hatha nem okoz lelkiismeretfurdalast.
Kössz a fake iwiw-linkeket xombat.com.

Adathalászok, a picsába veletek.
[off: aki még egyszer adathalász oldalakat linkel ide be, azt nem csak kitiltom örök életre, de fel is jelentem a legközelebbi rendőrőrsön.]
Kommentkollégák, segítsetek: ha már beestem a csőbe (pedig szoktam figyelni), a gyors e-mail és jelszóváltoztatáson (megtörtént) kívül mit tegyek?
Ha sikeres a jelszócsere, akkor szerintem megúsztad.
Szerinem viszonylag egyszerű a dolog, a T piacot vett a hirdetéseknek, és amíg ez a funkció működik, mással nemigen érdemes foglalkoznia. Mivel mamutcég, aminek ez csupán mellékes kereset és nincs az érdeklődése homlokterében a fejlesztése, ezért nem is fogja törni magát, mivel ahhoz motiváció, valódi érdeklődés és a folyamatok éles szemű figyelemmel követése kellene.
Hogy ez miért nincs? Nem azért, mintha nem lenne meg hozzá az anyagi háttér, néhány tízmilliót simán ki tudnának csengetni, és ez bőven behozná az árát, csakhogy az ilyen bálnáknak nem természetes környezete az olyan gyorsfolyású folyó, mint az Internet és a web2-es környezet. Enyhén szólva a T nem egy fürge csík, hatalmas az adminisztrációs és szemléleti tehetetlenségi nyomatéka, furcsa is lenne egy gólemtől gyorsaságot, friss és rugalmas szemléletet várni, mindez nem természete, ezért én nem is várok nagy változást a dologban.
Sorry, megint OFF következik:

ezt a levelet kaptam az itteni linkelőtől:

"nem ertem mi bajod volt a betett linkekkel
azt irod hogy szoktal figyelni, ezexerint nem elegge vagy nem tudod megkulonboztetni a hamis linket a valoditol
majdnem toroltek a beirasod miatt

de a felhaborodasom felreteve lehet hogy en hibaztam es valamit felregepeltem
mibol gondolod hogy adathalasz lennek es miert nem mukodtek a linkek amiket betettem?
Azt remelem tudod hogy az
www.iwiw.co.uk
egy olyan cim amin keresztul szinten elerheto az iwiw - valtozatlan formaban

ha ezt lecsekkoltad akkor lecci kuldj egy mea culpa levelet hirbehozonak hogy artatlan vagyok"

Kérdés: most akkor adathalász-link az iwiw.co.uk (az iwiw.hu oldal szerint igen, mert ott ez áll: "hogy mindig meggyőződsz arról, hogy a böngésző cím sorában valóban az iWiW egyik
hivatalos domain neve szerepel. Ezek a következők lehetnek: iwiw.hu, iwiw.net, iwiw.org") vagy sem?

Elnézést az OFF-ért.
Ja, oké, mea culpa. Elsiettem. Mentségemre szolgáljon, h időszakosan megjelennek a phising linkek itt is. kitiltás visszavonva.
Én már láttam jópár embernél videót is, szóval szerintem használják azt a funkciót is. Mellesleg én szívesen kiállnék egy másik, sokkal nagyobb tudású közösségi hálózat mellett, ha nem lenne az iwiwnek ekkora felhasználói tábora. Kis túlzással a magyar netezők többsége fent van az iwiwen, amit mostmár egy új alkalmazással aligha lehetne újból elérni.
koszonom, elnezest
nem fog tobbet elofordulni :)
Azért vannak emberek, akik, mint én, nem igénylik annyira a közösségi szolgáltatásokat, hanem egyszerűen csak régi osztálytársakat, ismerősöket akarnak megtalálni. Amikor pedig meglesznek akkor az jó, azt ennyi. És erre szerintem nagyon is jó.
Iwiwnek szerintem elobb be kell hozni az arat, ezert van annyi hirdetes es lassan mar a t-arsasag is keszit profilos hirdetest, hiszen a coke hirdetes is valami ilyesmi.

Miutan behozta az arat, azutan lehet fejleszteni, szerintem vannak ott kreativ emberek csak a burokracian nehez keresztul vinni az otletuket, ha egyaltalan tudjak es nem hal meg az otletuk ott, hogy nincs kedvuk harcolni a rendszerrel.

De ne csak a rendszert szidjuk az embereket is, nekem szamtalan olyan ismerosom van aki 1 mondatos valaszokat irnak. Pedig az eletben meg orakat tudnank beszelgetni, fogalmam sincs, hogy ezt az iwiw, internet vagy mi hozza ki de nekem mar nincs kedvem levelezni ezekutan.
Ja es az utolso bekezdesembol kifelejtettem, hogy ezek utan mar tenyleg telefonkonyvnek hasznalom az iwiw-et mert a 10 eve nem latott ismerosommel csak igy tudok levelezni, orultem, hogy megtalaltam, erre csak tomondatokat valaszol.

Ez komolyan mondom megerne egy pszichologia, szociologia PhD kutatast :) Ha van doktorandusz hallgato itt aki olvassa akkor ime egy kutatasi tema :)
attaboy! Ez a jelenség valóban érdekes. Nekem 15 évvel ezelőtti volt gimnazista osztálytársak kerültek elő, több is, hogy bejelöl, akceptálom, aztán annyi.
Persze panaszra nem lehet okom, mert én még annyi erőt se vettem magamon, hogy én keressem őket. :)
De ha keresek valakit és jelölöm, akkor érdeklődni is szoktam iránta, hogy mi van vele.

Longhandcoder, persze en is orulok, hogy az ovodas barataim elokerulnek, erdeklodok es aztan jon ez a jelenseg. De azert nem torlom magam, se pedig az ismeroseimet mert igy legalabb megvan a kapcsolat lehetosege, nem pedig a nagy semmi, mert volt akinek a nevet se tudtam mar es megis elokerult :)

Megmondom oszinten nem orulok neki, hogy masnal is jelentkezik, de azert megnyugtato, hogy nem az en keszulekemben van a hiba.
OFF,

bocs tőlem is, egyben köszönet hírbehozó a segítség szándékáért.
Én tulajdonképpen csak azt nem értem, hogy az emberek miért nem mennek át olyan szolgáltatóhoz, ahol a sok egyéb funkció már régóta görülékenyen megvan. Van már ilyen magyar is, külföldi is. HH?
(azon kívül hogy lusták)
No gyerünk páran Facebookra és próbáljuk ki. Én ma regisztráltam.
Meg a ReadWriteWeb-en is Facebook hét van. Meg minden egyre jobban a Facebookról szól.
A hírek lassan már nem is róla, hanem arról, hogy mi az ami még versenyképes lehet vele (startlapok).
És mi az aminek odavághat egy sikeres keresztezésekkel (Google Reader + Facebook Digg )

Megérdemel egy tanulmányutat a dolog.
Látom van pár ezer magyar, de angol nyelvi kultúrában élvezik egymást a networkön első pillantásra.
Miert nem megyunk at mashova? Mert ebbol az idorablo weboldalbol boven eleg egy is, amugy ott vagyok a tobbin is, de ott meginkabb siralmasabb a helyzet. Akarmennyire is mukodnek az uj funkciok, akarmennyire is csili-vili es neha gyors, az embernek neha dolgozni is kellene :) Arrol nem is beszelve, hogy akar a fenti okokbol, akar mas miatt, de ott harmad, sot otod annyi ismeros sincs fent.

Myspacet peldaul arra hasznalom, hogy bejelolom a kedvenc sztarokat es igy informalodom az uj koncertekrol, esemenyekrol. Ott ugyanis megkoszoni a sztar (vagy a sztar supportja) ha bejelolom oket, nem ugy mint wiw-en... Kicsit mas mentalitas, sot volt olyan is amikor a zenesz kuldott egy fotot es meghivott a Secondlife-os klubbjaba :)
A ziwiwwel ket baj van: egyreszt szar, es nem is tervezik fejleszteni, masreszt lefogja az egesz piacot, ezert senki nem all neki normalis szolgaltatasokkal rendelkezo konkurenciat acsolni. Aki meg megis nekiall, az gyakorlatilag klonozza. Na jo, lehet, hogy lesz benne blog, meg video megosztas meg normalis forum. De hat ez a gyurjunk ossze midenfele sikerszolgaltatas a szosol netvorkkel, ez eleg fantaziatlan probalkozas. Nincs is sok ertelme.

A legujabb baromsag az index kozeli (nyilvan az, hiszen olyan szpeen reklamoltak a tech rovatban) klubd.hu, a diplomas kozossegi szajt, amiben az a szep, hogy azon kivul, hogy 45 alatti diplomasok regisztralhatnak ra, tulajdonkeppen semmi nem derul ki rola. Ugyan mi a francert regisztraljon az ember oda? Jo, a wiwre nem kellett kitalalni semmit, az a maga ujdonsagaval es elitizmusaval (csak meghivassal lehet bejutni) siman beszippantotta a kritikus juzer tomeget. Na de a myvip, maratikor, network.hu, stb. utan ezt itt minek?

Az elitizmus tudatra jatszanak? Hogy talaltak ezt ki? Beultek egy mitingre, es elkezdtek brensztormolni, hogy akkor milyen szocial netvork nincs meg, es a mukormos, zoldseges, diplomas triumviratusbol az utobbit valasztottak? Es aztan jol dorzsolgettek a kezuket, hogy na majd itt aztan dragabbert lehet adni a hirdetest, meg network effecttel lehet allasokat keresni (megis mi a francert lenne 45 ev a felso korhatar?). Hat zseeennnialllis. Amolyan linkedin? (lasd it2it.hu... persze az kifejezetten it teruleten jatssza ugyanezt.)

Amugy elso ranezesre necces a dolog, mert valahogy ellenorzik a regisztralaskor megadott diploma sorszamot es nevet. Ha tenyleg adatbazisuk van, ahogy az index/tech cikkben szerepel, akkor tuti bukoban vannak - az vastagon torvenysertes. Ha csak ledumaltak az egyetemekkel, es naluk (vagy valami kozponti nyilvantartasban) ellenoriztetik a diplomat, hat az is erdekes. (Vagy lenne egy nyilvanos kozponti adatbazis, ahol barki ellenorizhet egy diplomat? Ertelme az lenne.)

Az is kerdes, hogy nem diszkriminativ-e, hogy nem lehet 45 evnel oregebb felhasznaloknak regisztralni. (Es mi lesz a 45 evesekkel jovore? Es 10 ev mulva? Vagy nem terveznek hosszu tavra?)
En is olvastam a klubd-t, alapvetoen nem tartom jo dolognak, mert ha valami ugyes szamitogepes lenyulja az adatbazisukat, akkor szepen hozzajut valid diploma sorszamokhoz es maris lehet gyartani a kinai piacra.... Jo rendben ez amugy is megtortenhet, de egy gazdasagi tarsasag akinek amugy semmi koze nem lenne hozza, ilyeneket ker... fura, raadasul meg felteteleket is szab, ez megfurabb. Ja meg, hogy cserelgetem a fenykepet es kivagnak? Mi van ha lefogytam, meghiztam, atoperaltattam magam?

Oke a wiw-el kapcsolatban is mar mindenfele pletyka terjeng, ami igaz, nem igaz, tokmindegy, de ez a klubd eleg erdekes mar elsore is. Tuti nem adom meg a diplomaim sorszamat nekik, inkabb kimaradok, lemaradok, egy fogyasztoval kevesebb lesz nekik... :)
Szerintem csak egy tanulmánynak szánt poén lehet a klubd. Nem nagyon lehet komolyan venni. 4 elemivel jobb közösségi szájtot terveznének emberek. Meg már a névválasztás is béna.
hát szerintem a facebookra azért nem megyünk, mi magyarok, merthogy ugye nem magyar. és akkor az már egyből ijesztő.
nemtudom, láttátok-e már, de elindult egy magyar is, ami olyan kicsit, mint a myspace, meg az új google socialstream.
www.network.hu

minden itt van, ami az iwiwen béna, vagy hiányzik, vagy használhatatlan.
meg tóta-w.re visszatérve, te tudod beállítani, h lássák-e mások, h kiket ismersz, stb.
kíváncsi vagyok, átvándorol-e ide majd mindenki..
Az iwiw lassu, de a network.hu be se jon! Sztem sokan alabecsulik a mernoki munkat ami egy nagy volumenu site futtasahoz szukseges. A legutobbi meetup-on volt egy iwiw prezentacio, abba erdemes belenezni. Nyilvan itt is az van, mint a szoftverfejlesztesben mashol, hogy vagy tehetseges emberekkel/kivalo architekturat raksz ossze, es akkor eleg x eroforras (szerver, munkaora) az uzemelteteshez, vagy osszehackelsz valamit, amihez aztan 2-3x eroforras kell, es igy lassabban lehet fejleszteni. Sztem az iwiw (es egy csomo meno web2 cucc) az utobbi kategoriaba esik. Pl. ott van a twitter, amit RoR-ban csinaltak, ami sajat bevallasuk szerint alkalmatlan erre, es gyakran lehal. Nyilvan, ha upfront tul sokat mernokoskodsz, akkor bevagnad eled: ezert kellenek tapasztalt es okos emberek, akik gyorsan dolgoznak es megis jot csinalnak.
Valoban erdekes volt a wiw-es eloadas a Newtech meetupon. Erdekes, csak valahogy nem volt meggyozo. Ott volt egy jol beszelo, kedves szimpatikus elegge programozo feju vezeto az iwiwtol, elmondta, hogy mennyire jo az architekturajuk. Csak az a baj vele, hogy nem muxik jol - es ezt a kozonsegbol (akik szinten szakemberek voltak ugye) tobben szova is tettek. Azt a kerdest vegulis nem siikerult megvalaszolnia a sracnak, hogy ha jo a sw,vagyis ha nyilvanvaloan csak a hw keves, akkor miert nem vesznek tobb szervert.

Erre valami olyasmi volt a valasz, hogy hat vesznek, most is rendeltek, csak hat az hetekig tart, mire megerkezik, stb. Mellebeszeles. A kerdes nyilvan arrol szolt, hogy miert nem utemezik maskepp a beszerzeseket (miert nem rendelnek korabban ill. tobb hw-t egyszerre).

Tobben felvetettek, hogy azert a vilagban ennel nagyobb tomegeket is ki tudnak szolgalni ennel sokkal jobb szinvonalon. Erre az volt a valasz, hogy az emlitett szolgaltatasok lenyegesen tobb hw-t hasznalnak (konkret szamok is elhangozattak). Ahogy az eloado srac emlitette valoban erdekes lenne az alapjan csinalni egy osszehasonlitast, hogy ki mekkora hw parkkal szolgal ki adott mennyisegu juzert. De hat ha tenyleg nem a szoftver a hibas, akkor meg mindig lehet szarozni a T-t, ami keptelen normalis szolgaltatast nyujtani, pedig 'csak' penzt kene beleolnie. (Ami ugye nyilvan nem lepi meg oket, hiszen nyilvan felmertek a varhato igenyeket, a novekedes varhato utemet es a szukseges befekteteseket, mielott kiszortak 1 milliardot az ablakon.)

Azert annak ellenere, hogy hiteles es szimpatikus volt a wiw-es eloado (talan fejlesztesi igazgato?) en nem fogadnek arra, hogy hu de szuperul oldottak meg szoftveresen a problemat. Nehez feladat az biztos, de az is biztos, hogy sokan probaltak mar hasonlot, es nem feltetlenul kell tul sok ujat kitalalni. Arra, hogy hogy nezhet ki a sw belulrol lehet kovetkeztetni abbol, ami latszik kivulrol.

Pl. abbol, hogy meg mindig nem jelenik meg normalis hibaoldal, ha a keres kozben valami feldolgozasi hiba bukkan fel. Akkor egy szep invalid xml-t dob az arcodba a szerver, es a hivatalos allaspont az, hogy az ugyis csak egy hibauzenet lenne, nem ertened, jo lesz az neked igy is. Plusz az, hogy ha uzenetiras kozben kivag a szerver (ami eleg gyakran boven az allitolagos fel oras idokorlat lejarta elott megtortenik), akkor nem rak vissza oda, ahonnan kidobott, nem postolodik az uzeneted a forumba, stb. Ezek aprosagoknak tunnek, lehet mondani, hogy ez nem fair, meg pont azert nem, mert mason dolgoznak kemenyen, de nekem azert az a tapasztalatom, hogy ahol eleg sok eleg jo/igenyes szakember dolgozik, ott ilyen dolgok nem tortenhetnek meg. Jo esetben ugye a szakerto management sem hagyja, de egy jo szakember akar a managerrel is szembe megy (ertsd: meggyozi), ha az hulye donteseket hozna. Es normalis helyen ez elvaras is.

Tehat... :)

Maro: az iwiw azert boven nem az a kategoria, amit a 'tul sok' tervezes veszelyeztetett volna. Ugye a wiw-et gyurtak at, a wiw mar eleg jol beasta magat a piacba, pont azert altak neki az injektoros verzionak, mert a regi mar nem nagyon birta a tempot. Raadasul ugye masodiik verzioja az adott sw-nek, pontosan ismerhettek a kovetelmenyeket, masodszorra elvileg konnyebb megtervezni ugyanazt a rendszert az evek alatt felgyult tapasztalatok alapjan.
atleta, olvasd el megegyszer, amit irtam: az iwiwet a hackelos kategoriaba tippeltem.
Addendumkent, szereny nagy ceges programozoi tapasztalatom alapjan akarmilyen jo lehet a szakmai stab (programozok, stb), ha a folottuk levo menedzsment/velt cegerdekek elfojtja oket. A T-cegeknel, igy az iwiw-nel is gyakorlatilag biztos, hogy ez tortenik, azaz meg ha jok is lennenek az emberek/otletek...
Nem rossz ötlet..Engem az örjít meg, hogy Opera böngészővel még SOHASEM volt teljesen jó, vagy keresni nem lehetett, vagy lapozni, vagy jöttek a szintaktikai hibák...Hihetetlen, hogy ennyi év alatt nem bírnak egy minden böngészővel jól működő oldalt csinálni.Már párszor a blogjukban is elmondtam, de szartak a felyemre...Ha így folytatják, akkor tuti, hogy megkapják a netes aranymálnát( aranymalna.extra.hu/ )
Moca: A Porkolt.hu kb. már egy éve tudja mindezt, mégsem vándoroltak át oda sem az emberek tömegével. Szerintem egyszerűen lusták.
Network.hu-t inditani 6-7. versenyzőként egy évvel a boom után, elhibázott vezetői döntés.
Maro: olvastam, csak azt hittem veded oket :). Amugy szinten multinal (bar R&D reszlegben) dolgozva azt mondom, hogy igenis latszik a programozok hozzaallasbeli kulonbsege egy atlagosan toketlen management eseten. Egyreszt. Masreszt tovabbra is tartom, hogy a jo szakember nem enged huzamosabb ideig a rossz management nyomasanak. Vagy meggyozi oket, vagy eljon. (Mondom ezt en, aki azzal kuzd, hogy egy csomo otletunkbol nem lett project a beszari felsobb managemet miatt :). Viszont legalabb az idonyomasnak nem szoktunk engedni. Ha annyi ido, akkor annyi ido, ha ugy lehet jol megcsinalni, akkor ugy lehet, vagy esetleg nem kell. Es ezt embertol fuggoen kisebb nagyobb kuzdelmek aran altalaban sikerul is vegigverni.)

De most komolyan - melyik komuves _mesternek_ fogadnank el, hogy hat tudna o jobban is, de szarul fogja, mert ennyi idot meg teglat adott a fonoke. Azert o meg jo mester ember, nem? Nem. Akkor felall, es elmegy mashova. Mar csak azert is, mert a mi szakmankban eleg konnyu allast talalni. Vagy marad, de akkor vallalja buszken a kontar cimet.

Hozzateszem, hogy en meg nem talalkoztam olyan fejlesztovel, aki jo volt, de ennek ellenere huzamosabb ideig maradt volna olyan helyen, ahol rossz minosegu munkara volt kenyszeritve a korulmenyek (management) altal. A jo programozo (akiket eddig en lattam) ettol rettenetesen boldogtalan lesz, es elmegy mashova.
joskafischer, Moca: na igen, de hat a network.hu az pont az a kategoria, amirol feljebb is irtam: gyurjunk ossze egy csomo bevalt dolgot a szósöl netvörkkel (blog, kepalbumok, stb.), es akkor majd jo lesz. 0 otlet. Viszont jo nagy penz van mogotte (Sanoma, ha jol emlekszem). Csak hat mi ebben az uj, a plusz, amiert megeri ujra belefeccolni a munkat a megertesebe, megismeresebe es utana a halozat kiepitesebe? Az, hogy megnezhetem, hogy akinek a blogjat olvasom, az hanyad foku ismerosom? Klasz jatekszer, de hat (ugy latszik) ez nem er meg ennyit.

Pedig eleg jol latszik (a buktakbol is), hogy mindig kell valami nagy otlet, ami tetszik a plebsznek, es akkor azt aztan meg szarul is meg lehet csinalni (wiw), akkor is mukodni fog. Mondjuk az is egy erdekes kerdes, hogy a myvip vagy a baratikor keszitoi mennyire erzik buktanak, hogy 'csak' nehany szazezer felhasznalojuk van.
A pontosság kedvéért:

Myvipnek bőven 1 millió fölötti a regisztrált felhasználó tábora és napi 400.000 egyedi látogatója van.
5. leglátogatottabb oldal Magyarországon.
Véletlenül sem nevezném buktának!

A network.hu-nak tudtommal semmi köze a Sanomahoz. Sajat kiscég.

A gyúrjunk össze sok különálló dolgot szvsz jó ötlet (most már ezt csinálja a facebook, myspace stb. is). Az időzítés a kerdés. Ha elsőként csinálod te vagy a nyerő, ha 7.nek mint a network.hu akkor senkit sem fog érdekelni.
Ujra megneztem az uzenetet amit a network.hu-rol irt az egyik srac (a marketingesuk ismerose) a wiw-en, es tenyleg felreertettem. A Sanoma csak ugy keveredett az uzenetbe, hogy ott dolgozott korabban a jelenlegi marketingesuk. Viszont azt is irta, hogy 'van penzuk rendesen', tehat megsem olyan kicsi az a ceg (penzugyileg).

> A gyúrjunk össze sok különálló dolgot szvsz jó ötlet

Lehet jo. Nekem az nem tetszik, hogy nincs benne innovacio. Es persze elsokent majdnem barmi bejohet (lasd a wiw-et), ha sokadik vagy, akkor pedig mar hiaba csinalod ugyanazt jobban. Akkor kene az otlet, es persze azzal egyutt a kockazatvallalas. (Mert latszolag egy szocialis halo+blog+mittomenmi az biztosan sikeres, hiszen kulon-kulon is lehetnek sikeresek ilyen szolgaltatasok.)
Az iwiw egyszerűen technikailag ótvar gyenge, elavult, hibás, rossz. Látszik rajta, hogy az alkotók a dizájnertől a fejlesztőgárdáig enyhén szólva nincsenek a szakma élvonalában.
Az iwiw veszélyes dolog... Nemrégiben egy ismeretlen (xxx yyy nevű, sic!) felhasználó egyik ismerősöm valamennyi ismerősének részletesen beszámolt arról, hogy az ismerősöm hogyan s kivel csalta a feleségét. Az esetet igyekezett a többség által ismert tényekkel alátámasztani.
Másnapra mind az ismerősöm, mind a neje, mind xxx yyy és az őt meghívó személy is törölték magukat az iwiwről.
Mondjuk a myvip reklámtevékenysége baromi idegesítő (lényegében a felhasználási szabályzatban elfogadja a felhasználó, h. spam-et küldhetnek). De ami nagyobb baj, h. némely internetszolgáltatót is idegesíti, h. "hamisítják" az email-ek feladóit, így letiltja az értesítő leveleket... Így pl. kilépni se tudok... :)

Viszont furcsamód ott haladnak a fejlesztések, rel. gyorsan megvalósultak olyan alapdolgok, mint a klubok, szemben az iwiw-vel, ahol valóban ilyen látszatfejlődés van csak, és egyre inkább csak 2 állapotban látható az oldal: hibás vagy lassú... :S

A baratikor.com-ért meg szerintem "kár", mert az hasonlít legjobban funkcióiban az etalon-szolgáltatásokhoz (mint a facebook). Csakhát kinek van ereje ott is építkezni?
atleta.hu!
Az egyik egyetem TO-ján dolgozom, és kizárt, hogy kiadnánk bárkinek (magánszemélynek, cégnek) a végzett hallgatóink diplomájának tipusát vagy számát (adatvédelem!!!). Csakis a diploma tulajdonosának, vagy az általa írásban meghatalmazott személynek adunk ki bármilyen, tanulmányaira vonatkozó információt. Ergo NEM tudják ellenőrizni, hogy a klubd-re regisztráltaknak valóban van-e diplomájuk, azon kívül szerintem nem is kérhetnék be ezeket az adatokat, mert semmi közük hozzá.
(Szerény véleményem szerint aki közreadja az interneten a diplomájának adatait, az talán nem is érdemelte meg a diplomáját, mert agyanincs...)