Könyvesblog vs. szent tehenekkel teli Elefántcsonttorony

Valuska kolléga könyves blogja kapcsán akkora a belterjes irodalmáriumi felháborodás, hogy már a Narancsban is publicisztikát ért a téma.
(...) az internet és a blogoszféra robbanásával szóhoz jutott egy olyan generáció, melynek tagjai, jóllehet nem tartoznak a szűkebb szakmába, mégis bejelentik igényüket a kortárs irodalomra, s joggal lesznek idegesek - s ragadtatják magukat alkalmanként szalonképtelen vagy túlzó megnyilvánulásokra is -, ha azt találják, hogy az őket is képviselő állam által fenntartott kortárs irodalom és kritika egy döntő szelete nem számol velük. (Dunajcsik Mátyás publija, Magyar Narancs)
Tanulságos, blogtörténetileg is fontos vita folyik, s egyben definiálódik az irodalom és az internet viszonya.
Érthetetlen számomra, miért kell lenézni a blogokat, amikor annyiféle jó próbálkozással találkozni. Miért lenne pökhendi, agresszív és tudatlan állat a blogger? Olvasunk, megosztunk, ennyiről szól az egész, mert mindannyiunknak a közösség a fontos: megtalálni olyan embereket, akikkel kialakulhat a beszélgetés vagy a vita. A magyar irodalmi közbeszédből ez teljesen hiányzik. (Valuska válasza, Kinek a...? minek a kritikája?, Litera)
A vita kapcsán eszembe jutott egyik szívügyem, a képregénykultúra s annak hazai hányattatásai. (Az elmúlt két évben mi sem változott. Vagy mégis?) Meg eszembe jutott Derrida és közösségi web előző találkozása is. Nemhogy nem Derrida felől közelítünk például az irodalomhoz, hanem a popkultúra/webkultúra felől közelítünk Derridához (is).

A web hat a kultúrára, a magasra is. És ez a hatás csak erősödni fog. A mozi, a tévé, vagy akár a könyv megjelenése is kulturális sokk volt. De legalábbis néhány hangadó korabeli így élte meg. Aztán vettek maguknak könyvet, tévét, mozijegyet, és helyre állt a béke az akadémiai szívekben.

Minden irodalmárnak szélessávú netet otthonra!
Címkék: blogok kult bloggerek kommuniti
2007.09.01. 14:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A képregény és a blog összehasonlítása alapvetően hibás. Amig blogot bárki írhat, addig a képregényrajzolás, és kiadás (az igényes) nem mindenki számára elérhető.
Egyébbként a képregény az utóbbi időben egyre elfogadottabbá válik.

A poszt egyébként fogalomzavarral küzd:
Most itt az internettel, vagy a bloggal van baja az "irodalmároknak". A blog az internet nagyon kis része, igaz ezt a "blogistenek" sehogysem látják be. Az értékes tartalom nem az önjelölt amatőr írkászok kezéből fog kikerülni a jövőben sem legyen bármennyire elterjedt a blog.

"Miért lenne pökhendi, agresszív és tudatlan állat a blogger?"
Mert legtöbbszőr az... jobban mondva polihisztor, ami roszabb mint a tudatlanság.
A post/textus nem küzd semmivel. Max az írója. De én sem. Csupán jelezni akartam, hogy a popkultúra/internetkultúra/blogok egyszerre hat ma pl az irodalomra is. A bloggerek közt pont annyi paraszt van arányaiban, mint az irodalmárok között.

A blogokon nem feltétlenül irodalom születik, hanem főként kritika. Az olvasó elmondja a véleményét. Megosztja másokkal. És nem érdekli, mit ír róla az ÉS. Vagy legalábbis nem annyira. Jobban bízik az online közösség értékítéletében. Mert odatartozónak érzi magát. Nem úgy mint az ÉS-t olvasva. Na ennyi.
Bede akkor még nem tudta h ő is blogolni fog. Sőt. subba.blog.hu/, nst.blog.hu/, kk.blog.hu/

És éppen olyan témákban, amiket a szintén több blogot is futtató (re.blog.hu/, humor.blog.hu/, wwww.blog.hu/) ern0 nem javasolna neki. Na de majd jön ern0 ide kommentelni szépen és elmondja, mennyi mindenben tévedett az elmúlt években. :P
Az ÉS-nek volt néhány próbálkozása képregény és hasonló témában. Asszem pl a Maus-t, úgy általában a képregényt, és egyszer valami furcsa oknál fogva Nick Cave és Ice-T új lemezét próbálták körbejárni. Az eredményről, és a leírt kritikákról inkább ne beszéljünk. Az ottani embereknek beköthetik a hálót közvetlenül az agyukba, akkor se lesz semmi hatása. De nem is érdekel senkit.

Itt nálunk egyébként az akadémikusok és irodalom/film/zenekritikusok nagyrésze még az átlagnál is jóval magasabb és vastagabb falú elefántcsonttoronyban ül ahogy elnézem.
Na tessék, elmulasztottam osztani az észt, pedig hívtatok.

Szerintem Bede sincs zusammen a blogok ellen, ahogy én sem, illetve felőlem írhat a fodrászkalandjairól is valaki - csak legyen jó.

Majd talán egyszer mérleget vonok, hogy megérte-e a széles tömegeket írásra biztatni, ceruzát (blogmotort) adni a kezükbe; a sok analfabéta mellett betódult-e a színre annyi tehetséges csóka is, akik miatt úgymond megérte (na persze ez nem egy döntés volt, márminthogy beengedjük a tömegeket).