A Web3.0 harmadik mérföldköve: jön az OpenSocial

Ha valaki arra adja a fejét, hogy valamiféle widgetet gyártson, rendszerint választania kell: melyik platformon is szeretné, hogy fusson a minialkalmazása. Ilyenkor a fejlesztő körbenéz, mérlegel, és kiválasztja azt a platformot, mely a legsikeresebb, legtöbbet használják, s így minialkalmazása számára is a legnagyobb az esély arra, hogy sikeres lehessen.

Az API-kal kikövezett szekértáborokat most a Google és szövetségesei kívánják felszámolni. Állítólag csütörtökön jelentik be az OpenSocial indulását (ez lesz az url).
Partners are in two categories: hosts and developers. Hosts are the participating social networks, and include Orkut, Salesforce, LinkedIn, Ning, Hi5, Plaxo, Friendster, Viadeo and Oracle. Developers include Flixster, iLike, RockYou and Slide. (TC)
Az összefogás eredményeként a fejlesztők olyan egységesített API-val dolgozhatnak, melynek segítségével a kezdeményezésekhez csatlakozó cégek közösségi szájtjainak profiloldal-, kapcsolati háló-, és aktivitás-kezelése egy sztenderdhez fog igazodni. Összevissza 100 millió felhasználót lehet elérni majd az OpenSocial alá fejlesztett minialkalmazásokkal.
By teaming with others, Google hopes to create a rival platform that could have broad appeal to developers. A person briefed on the plans said the sites in the alliance had a combined 100 million users, more than double the size of Facebook. (NYT)
A Google megint meglépte a történelmit. Ha a Facebook API-nyitása forradalmi volt, akkor a Google kezdeményezése magában hordozza a paradigmaváltás lehetőségét.

Az openID és a microformats után íme tehát, az OpenSocial lehet a Web3.0 harmadik mérföldköve. És még csak az út elején tartunk.

A Google törekvésiről sok mindent elárul a BtL témával foglalkozó postja. A cég fejlesztői projektjeinek vezetője szerint például a keresőnek áll a zászló most is:
In the next year we will make a series of announcements and spend hundreds of millions on innovations and giving them away as open source. (...) It also makes good economic sense. The more applications, the more usage. More users means more searches. And, more searches means more revenue for Google. The goal is to grow the overall market, not just to increase market share.
Amúgy értelemes az a felvetés is, hogy az OpenSocial API-ja elképzelhetően alkalmas lesz arra, hogy platformközi szinten is működjenek mondjuk a Google hirdetési megoldásai is. A másik, amit mindenképpen érdemes a téma kapcsán megemlíteni, hogy a Google Maka-Maka projektje éppen egybevág az OpenSocial-törekvéssel. Nyilván a Maka-Maka projekt valójában a Google saját szolgáltatásainak házon belüli felkészítését jelentheti. A cél pedig az lesz, hogy a Google-szolgáltatások között ugyanolyan horizontális réteg feszüljön (és ne csak az autentikáció miatt), mint amilyet az OpenSocial jelentene a Google és partnerei szolgáltatásai között.

Na, hát akkor asszem össze is foglaltuk a Google 2008-as stratégiáját.
Címkék: google api social network kommuniti szemantikus web open social
2007.10.31. 08:58. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosszul nem hangzik, aztan meglassuk mi elsz a vege. Bar gugli mindig jokat csianl :)
Az egész dolog engem kicsit a Youtube-NBC ügyre emlékeztet. Az elképzelés szépnek meg jónak tűnik, de egy jól menő social site-nak nem biztos, hogy érdeke, hogy a Google is részesüljön az ő hasznából.

Az NBC is kihátrált a Youtube együttműködésből, és megcsinálta inkább a saját oldalát, mert így nagyobb a kontrollja a saját anyagai felett, pedig ott is lehetne mondani, hogy több emberhez eljutna a Youtube-on keresztül.

Egyelőre nem látom, hogy ez a Google API-s dolog miért különbözne ettől. A kicsik persze csatakozni fognak, mert profitálhatnak belőle, de a befutott nagyok miért tennék?
Hehe...
"openID és a microformats" ezek nagyon felejtős dolgok ugye tudjátok, szép fogalmak, de nem használják.

Valami olyasmi lesz ez, mint annó a java akart lenni, a plattformfüggetlen überkörnyezet, de nem jött be az sem...

Miért látom azt, hogy 3 komment, mikor csak egy db. van, az is hirdetés. Azért az vicces, hogy a kommenteket a blog saját maga spammeli, elég bután néz ki :D
hát nem tudom. én azt látom, hogy a Google átvette az MS taktikáját: valahol kijön valami izgalmas, új dolog? megkésve, de a piaci erőt kihasználva saját ellenmegoldással állunk elő. csecsemőknek minden vicc új alapon soroljuk fel ismét: Netscape-IE; Apache-IIS, perl-ASP, OpenDoc-Ms Open Office stb.
eléggé ciki, hogy miközben a Webisztán a MS ilyen irányú lépéseit (szerintem helyesen) kritikával kezeli, a Google teljesen ugyanilyen lépéseit meg (az én ízlésemet messze túlhaladó nyelvcsapkodóan) ajnározva hirdeti.
Nem ajnarozok semmit. En jo dolognak tartom peldaul ezt az OpenSocial kezdemenyezest. Azert, mert benne van annak eselye, hogy vegre valoban platformfuggetlen widgetek fognak szuletni. Hogy ennek is epp a Google allt az elere, az nem az en hibam. Amugy ugyanilyen pozitiv szerintem a Netvibes UWA-projektje is.
dev.netvibes.com/
Mi a búbánat van ma reggel óta a blog.hu-val?
Most akkor webhárom alatt azt értjük, hogy a honlapok összedolgoznak?
kíváncsan várom a fejleményeket. azért a forradalmi szóval én csínján bánnék. az api-k világegységesítésével már sokan próbálkoztak, és senkinek sem sikerült. ennek persze elsősorban üzleti okai vannak, és nem műszakiak.

de ettől még fontos lehet ez a bejelentés például a témával foglalkozó a hazai startupoknak.
Vajon a Google az itt nyert infókat is beteszi az által gyüjtött felhasználó profilba?
¶ a l o t a s B . · : a web 2.0 sincsen még egyértelműen definiálva, csak buzzwordökkel, ami nem helyes, így a web3-ról beszélni megint elszállás.
Jómagam is a web3.0 említése miatt kaptam fel a fejem-billentyűzetem.
Bár ingoványos még a web2 definíció, de azért a web1-web2 irányból annyit leszűrhettünk, hogy nem a technológia jelentette a váltást. Itt most miért gondoljuk ezt?
Jó tudom offtopic, de mégis hogyan lehet IP-t megbuherálni, hogy pld. ne tudhassa a szemét hulu h magyaro.-ról vagyok? Az dobja rám az első követ...., aki akarja....
Ha platform független minialkalmazás, akkor a Netvibes Universal Widget API-ja (UWA) elég jó esélyekkel indul. Már most működik, szemben az ilyen eléggé kétesélyes bejelentésekkel. dev.netvibes.com/
András, nem kéne ilyen kommentjeid mögé egy kis diszklémert írnod? Hátha valaki nem tudja...
horvath_ja: bizony nem hülyeség amit mondasz, a Google megint csak jó lóra tesz, ha központjává váll egy új standardnak, ami ha összejön bizony hosszú ideig meghatárolhatja majd a web fejlesztését, fejlődését.
Ha jól értelemezem, akkor ezzel majd össze lehet kötni a Hi5, az Orkut, a Friendster, és a LinkedIn felhasználóit. Ez enyhén nagy felhasználószám, hogy legyőzze a már Google számára bebukott Facebookot, ráadásul pont minialkalmazásokban. A kérdés csak az, hogy ezek a minialkalmazások hogy fognak megjelenni az eredeti alkalmazásokon belül? Nyílván lesznek szép számmal mashupok, de pl. az Orkuton is lesznek az oldalsávba beépíthető widgetek, vagy esetleg jobban össze is olvadnak ezek az alkalmazások (pl. az ismerőseimnél rögtön kilistázza a LinkdIn-es partnereimet is?).

És ha az UWA iGoogle kompatibilis, akkor egyben nem lesz OpenSocial kompatibilis is?
Webharom, szuzanyam :). Amugy a felvezeto 1-2 mondat eleg felreertheto. En pl. a widgeteles miatt azt hittem, hogy widget framework-ot jelent most eppen a platform (yahoo vs. google vs vista vs 2-3 linux megoldas).

Jo dolog egy ilyen egysegesitett API, kell is moge a nagy ceg, mert barki meg tudna ezt csinalni, csak el is kell valahogy erni, hogy a partnerek is tamogassak. (Ill legyen valamilyen nyitott APIjuk, amihez mar lehet illeszteni.) De azert ez nem olyan nagy durranas, teljesen logikus es varhato lepes volt. Igy szokott ez lenni a technologiaban. Ha kijon egy sikeres otlet, akkor eloszor mindenki elkezdi fejlesztgetni a sajat megoldasat, ezek kozul mindegyikben vesz lavalmi, ami jobb, mint a tobbi. Versengenek, aztan eljut egy olyan szintre a dolog elfogadottsaga, elterjedtsege, hogy a felhasznalok igenyei miatt az elorelepes csak valamifele egysegesitessel, szabvanyositassal lehetseges. Es akkor megtortenik. Az is varhato volt, hogy a SN-oket meg fogjak nyitogatni, mert eleg sok alkalmazas kepzelheto el rajuk (messze nem csak desktop widgetek formajaban), es ha a felhasznalok eleg sok energiat feccolnek a halojuk kiepitesebe, akkor egy ido utan szeretnek is alkalmazni. Gyakorlatilag minden olyan feladatra hasznalhato alap infrastrukturakent, ahol kapcsolatok nyilvantartasara vagy jogosultsag kezelesre van szukseg.

Minel inkabb hasznalatba vesszuk szemelyes celokra a halozatot, annal inkabb szukseg van valamifele kenyelmes jogosultsag kezelo rendszerre. Marpedig az ilyen security szagu dolgokkal a juzer nem szivesen foglalkozik, mert nem erti, idegen neki. A SN viszont tok termeszetes lekepzese a mindennapokban is hasznalt fogalmaknak. Az mindenki szamara ertheto, hogy az ismeroseim egy reszevel osztom meg a zeneimet (hogy ne torjon ram az ArtisJus), nekik teszem elerhetove a csaladi kepeket, a szemelyes blogot (egy reszuknek), stb.

Mr. President: TOR (guglizz ra).
hirbehozo: 'A Google megint meglépte a történelmit.' Azért ez a mondat (meg még kettő) csak benne van a posztban.

De hál istennek senki nem vonta kétségbe, hogy itt a Google az MS vonalát követi. ha jól hallom az utolsó híradásokból, akkor az IE régi jól bevált Netscape eltüntető ingyen-adom-az-eddigi-licencelés-helyett módszerét is bevetik mobil op.rendszer szinten a Symbiannal szemben. egyébként így a MS is átkerül a farok másik végére a Windows Mobile-lal, csak ők simán be tudnak szállni az ingyeneséggel, a Symbiannak viszont nagyjából annyi lenne. nem sajnálnám a Google-t egy monopolium perért, aminek egy ilyenből következnie kellene.
Lehet h furcsan fog hangzani, de ez itt egy blog, a benne levo postok meg az en velemenyeim. A kommentfelulet meg arra van h lehessen ezekkel a velemenyekkel nem egyet erteni is akar.
HH, szívesen odaírom, hogy a Netvibesnál dolgozom, de a fenti megjegyzésemet ez nem befolyásolta, így nem gondolom, hogy oda kéne írnom. Nem ismerek más hasonló, működő törekvést, pedig kerestem.

Ami a bejegyzést illeti, szerintem van egy kis fogalomzavar azt illetően, hogy mi lesz ez az OpenSocial. Ha jó érem, akkor nem widget platform lesz, hanem a kapcsolataid tudja majd leírni.
1. szerintem azert nem art, ha tudjak, h te ott dolgozol. arnyalja a kepet.

2. igen, ez benne is van a postban:
"a kezdeményezésekhez csatlakozó cégek közösségi szájtjainak profiloldal-, kapcsolati háló-, és aktivitás-kezelése egy sztenderdhez fog igazodni."

a widget ott jon a kepben, h ezeket az adatokat felhasznalva is keszithetsz majd widgetet. just like at facebook.
szerintem meg valami olyat kéne végre kitalálni, hogy valami értelme is legyen a közösségi oldalaknak, azon túl, hogy megtalálom a régi osztálytársam

nem tudom miket tudnak majd ezek a segédprogamok, de amíg a tevékenység kimerül az ismerős keresésben, addig ennek semmi értelme nincs

az iwiw legnagyobb újdonsága volt a kedv-jelző, hát be is szarok, hogy ilyen hülyeséggel programozók értékes munkaidejében kell foglalkozni

volt még a foci vb-game, aztán ennyi

ezek az új csoda widgetek mit fognak majd tudni?
Gyuszibacsi: Ez pont arrol szolna. A kapcs halo igazabol egy alap infrastruktura elem, egy csomo alkalmazasban lehet ra epiteni. Eleg sok helyen kell (lehet) is ujabban ismerosoket jelolgetni, csak hat a franc akarja ezt 57x megcsinalni. Ha elerheto lesz egy ilyen szolgaltatas, akkor majd eleg sok alkalmazas tud epiteni ra. Olyanok, amiknel mellekes dolog a kapcs halo. Szerintem eleg felrevezeto widgetekrol beszelni, mert ezek alatt mindenki olyan kis haszontalan bizbaszokat ert, amik kiirjak, hogy uzenet erkezett a wiw-es uzenofaladra. Pedig a widget az csak egy megjelenitesi formaja egy tetszoleges alkalmazasnak. Egy ilyen API widgetektol tok fuggetlenul alkalmazhato. (Pl. keptar szolgaltasnal egyszeruen bejelolod, hogy az ismeroseid lathassak a kepeket, lehet ez egy egyszeru cimtar is, ami mondjuk integralodik a PIM alkalmazasoddal, hasznalhatod file megosztasnal, stb.) Egy reszuk webes, egy reszuk nem. Igazabol cimtar es autorizacios funkciokra hasznalhato leginkabb.
A post szerintem is felreertheto, elsore azt sugallja, hogy itt cross-platform widget frameworkrol van szo.

Ennek lehetnek elonyei, pl a jo magyar iwiw igy virtualisan egyesulhet a kulfoldi szochalo rendszerekkel, es akkor de jo lesz, hogy bejelolhetem Linus Torvalds-ot/Bill Gates-t.

Kicsit felek azert, hogy ennek a nagy API nyitogatasnak leginkabb a rosszindulatu alakok orulnek majd. Minel nyitottabba valnak ugyanis ezek a szocialis halok, annal zartabbak a felhasznalok. Amig a wiw egy erdekes kiserlet volt, es csak par ezer kocka hasznalta, addig az ember szivesen irt ki mindent magarol. Most meg mar fontos odafigyelni arra, hogy mit rakok ki magamrol, mert az ember konnyen a subba-n vegzi. Es ez meg csak a legkisebb rossz, ami erhet.

Ismeri itt valaki peldaul a Finger protokolt? Amikor meg a web verzioi valahol a minusznal tartottak, mar letezett ez a szolgaltatas, ahol az egymastol fuggetlen szerverek felhasznaloirol lehetett hasznos dolgokat megtudni (neve, email cime, mikor lepett be utoljara, mit szeretne magarol kozolni, PGP kulcsa, stb). Ma mar fel sem rakjak a szerverekre, mert a spammerek rogton itt kezdik az ismerkedest. Vajon a szocialis halokat mi vedi ettol a sorstol?
amennyire lehetett, utánanéztem.
szóval ez NEM a felhasználók számára készített dolog, hanem a siteoknak és Googlenak. tkp. arról van szó, hogy az a site, amelyiknek csak 600 000 felhasználója van, az is hozzáférjen azokhoz az alkalmazásokhoz, amiket a Facebookra, MySpace-re irogatnak.
a felhasználó számára semmilyen közvetlen támogatás nincs a különböző hálózatokban lévő profiljainak összehozására. az alkalmazások természetesen ezért nagyon fognak teperni. jelenleg semmilyen összekötő kapocs nincs két különböző rendszer felhasználói profilja között, az OpenSocial pedig betű szerint NEM ad erre megoldást. majd bolond lenne bármelyik site ezt megengedni (a kisebbek azonnali halálra lennének ítélve). egy alkalmazás minden rendszerben lekérdezhet egy (csak arra a rendszerre alkalmas) ID-t, de azt, hogy a másik rendszerben ennek melyik ID felel meg, azt senki nem tudja. egyelőre a felhasználó kezdheti kézzel összekötögetni magát, de ha megteszi (ez egyáltalán nem felhasználóbarát) akkor MINDEN alkalmazás önmagában egy social network lesz, amely tárolja az összekötő ID-ket (beszélnek OAuth-ról is, de az rosszabb, hiszen csak eseti, legközelebb megint kézzel kell authentikálni). többféle más megoldást is rebesgetnek (én nem tudtam kiolvasni az API-ból egyiket se), de mindegyik arra megy rá, hogy a Google legyen a meta-network, és nála legyen meg ez az összekötés.
most nem az következik, hogy ez micsoda gond, mert az összekötésnek valahol meg kell lennie, és akkor már ne minden alkalmazás építgesse, de rendes helyen egy független harmadik trusted party jön létre konzorciális módon egy ilyen feladatra (OpenID?). az, hogy itt a Google lesz ez a megkerülhetetlen összekötő kapocs, az összesen egyetlen érvvel volt lenyomható a 'kicsi' social siteok torkán: így talán meghaltok*, de enélkül meg még biztosabban.

még egy dolog tűnik fel, ez pedig az adatmodell, ami a Google saját, proprietary definíciója (standards based, de saját schema!). sok-sok évig szenvedtünk azzal, hogy a MS bármikor kedvére változtatgatta a .DOC formátumot (most a zártságáról elfelejtkezve). sok-sok évig szenvedtünk azzal, hogy a monopolium birtokában az IE funkcionalitása a béka segge alatt van, mert nincs kedve fejleszteni. még nem látom pontosan, hogy milyen érdeke lesz a Googlenak ezt az adatmodellt a) nem összevissza változtatni, hogy a népszerűvé váló alkalmazások alól kihúzza a talajt b) fejleszteni, ha nem keresési, hanem egyéb igények miatt kellene.

*egy alkalmazás, ha az API-n keresztül minden user adathoz hozzáfér, és a Google-on keresztül köti össze a hálózatokat, akkor mi a fenének épüljön be bárhová is? külön domainben szépen elfut, a felhasználónak be se kell lépnie a social sitera, a reklámbevétel már az alkalmazásé, a social site meg fizeti az adatbázisfenntartási költséget. (másik út: be kell épülni, ott kell futni a social site-on, de akkor hogyan kér adatokat futás közben egy másik site-ról, hiszen ott is belül kellene futnia. talán sehogy? ki mit tud erről?).
hirbehozo: olvasgatom a nem-Google-os posztokat, és kirajzolódik belőle egy blogger képe. milyen stílusban, milyen szófordulatokkal, mennyire bombasztikuan stb. fogalmaz (még az Inda posztokat is beleértve). aztán elolvasom a 'történelmi', 'nekem azért is jó' stb. 'fordulatos', 'izgalmas', 'érdekes', bombasztikus Google posztokat (melyek nem is olyan rég még feltűnően nagy számban is jöttek), és nem ismerek rád. középiskolai magyartanárom mondta: a házidolgozatban nem kell Szerb Antaltól másolni, mert tök világosan látszik, hogy melyik mondatot írtad magadtól, és melyiket vetted tőle.
természetesen lehet, hogy tévedek, miért is ne tévedhetnék, tényleg csak véletlen, és tényleg csak az elfogulatlan lelkesedés kanyarítja a tollat ilyen irányba.
konkrétan ez a poszt elsőre (nekem legalábbis) csak a lelkesedésig jelent meg (végszó: 'még csak az út elején tartunk.'), és én arra reagáltam. aztán ki lett egyensúlyozva a másik felével (de a szokásos Update megjelölés nélkül) amivel egyébként tényleg jobban egyet is lehet érteni.