Dübörög a Google Maps: 3+1 újdonság

Úgy tűnik, a Google elérkezettnek látta az időt, hogy kicsit dobjon webes térképalkalmazásán. Nézzük is sorban a legfrissebb változásokat.

Domborzat-nézet. Bár a műholdnézetnél nem látványosabb, elsősorban mégiscsak a szemnek szól az új fejlesztés. Persze nem árt tudni/látni, hogy a helyen - ahova például autóval tartunk - milyenek a domborzati viszonyok. Így ez a nézet inkább a Google Maps mobilverzióján lesz hasznos. Azt kicsit sajnálom, hogy a Terrian megjelenésével eltűnt elbújt a hibrid nézet. De még mindig jobb, mintha a műholdnézetet kapták volna ki a listából.

Saját helymeghatározás. Egy, kifejezetten a Google Maps mobilverziójára készült fejlesztés. A telefonon a "0" gomb megnyomásával láthatjuk a térképen, hogy hol is tartózkodunk most. Bár, azt mondják, hogy a pontosság egyelőre nem vetekszik a GPS-ével, de erre a Google meg azt válaszolja - engem felcsigázott ez a magyarázat -, hogy minél többet használják a júzerek ezt a funkciót, annál pontosabb lesz.

Saját térkép wikizése. A Google Maps úgynevezett MyMaps funkcióját is továbbgontolták. Mostantól közösségileg is lehet térképre mindenféléket varázsolni. Az összewikizett térképeket meg is lehet osztani a nagyvilággal, vagy Google Earthben nézegetni. A MyMapsen belül a "Collaborative" linkre kell kattintani, és máris lehet közösködni.

Megállók, már Budapesten is.
Bár nekem úgy rémlett, hogy ez a funkció már régebben benne van a Google Mapsben (szerintetek?), egy olvasónk viszont most jelezte, hogy szerinte új dolog, hogy Budapesten láthatóak a buszmegállók és metromegállók is. Részletes, főleg a bkv.hu adataira támaszkodik  a Google. Szóval valami megállapodás lehet a háttérben, amiről egyelőre nem sokat tudni.

Valószínűleg a Google Maps már most is az egyik legjobb és leghasznosabb webes és mobilos térképalkalmazás. Már csak azt várom, hogy a Google Earthhöz hasonlóan mikor lehet majd okos layereket tenni a mobilomon futó Google Mapsre.
Címkék: google térképalkalmazások google maps
2007.11.28. 23:25. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem szűnt meg a hibrid. a műholdnézetre húzva az egeret megjelenik egy kis ablak, ahol be lehet kapcsolni, hogy látszódjanak az útvonalak és a nevek ("show labels")
Kár, hogy a Google-nél elavultak a megállók, az augusztus végi - szeptember eleji változások nincsenek benne.
A negy felsorolt ujdonsagbol haromrol azt hittem, h mar regota letezik. Nincs ebben csoda, csak hoztak a kotelezot. ;)

Egyebkent akkor fogok majd leterdelni a google elott, ha gps nelkul is megmondja, h hol vagyok.;o
pont a múltkor írtam, hogy mennyire nem támaszkodnék kizárólag a google mapsre bkv ügyben (gery.blog.hu/2007/11/23/bkv_maps) :)
Lodovik Trema: ha hajlamos lennék összeesküvés-elméleteket gyártani, akkor azt mondanám, hogy már rogyaszthatod is a térded
Lodovik Trema: szerintem amennyit tud mar most rolad a google, siman tudhatja hogy most epp hol vagy :)))
minél többet használják a júzerek ezt a funkciót, annál pontosabb lesz.

szerintem a gps-es júzerekről van szó - ők minél többet használják, annál részletesebb cellid-gps adatbázisa lesz a googlenek, és annál pontosabban megmondja majd neked a cellid-d alapján a koordinátáid, nem gps-es telefonon is.
Nokia 6300-n nem működik. Más Nokián műxik?
Tudtok olyan eszközről (értsd program), amellyel fe lehet .kml adatokat tölteni a MyMaps-re?
Terv: mondjuk GPS-szel rögzitek egy túrát. majd a logból kml-t csinálok és ezt felnyomom a MyMaps-re. És utána ott megosztom a többiekkel, és mondjuk felteszünk fényképeket. Biztos van ilyen mashup, de én MyMaps-re akarom.:)
Merras: Symbianos nokiákon megy.

fromdtod: My Maps -> Create new map -> Import? :) oké, ez elég friss... google-latlong.blogspot.com/2007/11/import-your-kml-kmz-and-georss-files.html
A megállók szeptemberben még tuti nem voltak benne - rémenykedhetünk előbb-utóbb a Google Public Transit budapesti részében is? (www.google.com/transit)
trolimegallok pl. hol vannak?
Off: Magyar nagyvárosok miért nincsenek fenn nagyfelbontásban a Google Maps-on? Ki tehetne ezügyben valamit?

slink (törölt) · http://20y.hu 2007.11.29. 07:47:11

gyepetto baggio: vannak trolik is, csak nem különbözteti meg a buszoktól. írd be pl. hogy "hungary, budapest, radnóti miklós utca station".
"Bár, azt mondják, hogy a pontosság egyelőre nem vetekszik a GPS-ével, de erre a Google meg azt válaszolja - engem felcsigázott ez a magyarázat -, hogy minél többet használják a júzerek ezt a funkciót, annál pontosabb lesz. "

Nem egészen értem, hogy a júzerek használat miért befolyásolná a technológiai korlátokat.

Meg persze az se ártana, ha minden mobilcégnél ingyen elérhető lenne a cellainformáció, de ze nem tudom mennyire volna reális elvárás, ha már külön szolgáltatás árusítanak erre.
Azért nem is Magyarországon lennénk, ha nem sajátosan használnánk ezeket az amúgy remek szolgáltatásokat: tegnap volt a Híradóban, hogy valakik teleszemetelték a Google Maps -et rasszista kommentekkel magyarul és angolul(!), nevezetesen a cigányság helyi típusait részletezték egy-egy településnél nem túl hízelgő hangnemben...
Meg az se rossz, hogy ha megméred két pont távolságát, akkor konkrét útvonalakat tervez meg neked, amit - ha az nem tetszik - megváltoztathatsz. (grabbal-ni kell vagy mia tököm)
Nekem bejött.
d.
Szerintem kezdetben nem tartják nyilván az összes cella földrajzi helyzetét, de ha egy adott cellából kritikus mennyiségű kérés érkezik, akkor felveszik a térképre. Másrészt hangya293 feltételezése is nagyon valószínű.
Én esetleg csináltam volna egy olyan funkciót, hogy megmondhatod, hogy "most itt vagyok" és ha ugyanazzal a cellainformációval elegendő mennyiségű visszajelzés érkezik nagyjából ugyanazt a környéket bejelölve tartózkodási helynek, akkor oda már lehetne is pöttyöt rajzolni.
A terrain view viszont sajnos a mobil változatban nem elérhető, ahogy a BKV megállók sem látszanak. :(
a domborzat nézet kifejezetten kellemes. és otthoni időtöltésre kifejezetten hasznos.

a google szerintem soha nem lesz erős mobilon. ebben erősít meg például fromdtod: "mondjuk GPS-szel rögzitek egy túrát. majd a logból kml-t csinálok és ezt felnyomom a MyMaps-re. És utána ott megosztom a többiekkel, és mondjuk felteszünk fényképeket."

ott a gps a mobilon, a google meg jó dolog otthoni gépen. a dolog fordítva már nehezen képzelhető el. a mobilon megnézem, h ki milyen képet csinált egyszer a múltban ott, ahol éppen járok. szerintem ez a dolog nem működik.
Frankó kis dolog a Google Maps. De azért vannak még hiányosságok! :)
hopkins.uw.hu/google.jpg
Tényleg jobb bármely eddigi magyar útvonalkeresőnél, mert eddig olyat láttam, hogy beírsz kezdő- és végpontot, keres neked utat, de nem tudsz magad szétnézni, hogy a közelben hol van alternatív út, itt meg az egész térképen szabadon nézelődhetsz, hol vannak megállók.

Egyébként bugos, pl. a 4-6 villamos Budafoki úti megállóját egy sarokkal arréb tették.
Azért a nokia PC suite programja is megér egy misét, mert teljesen használhatatlan. Leküzdhetetlen akadály neki akapcsolatteremtés a telefonnal. Se infra, se bluetooth, se gyári kábel. Se otthon, se munkahelyen. Se én telefonom, se asszony telefonja. 21 század...
MyLocation témához: Nincs kapcsolatuk a mobil szolgáltatókkal, tehát BékiPetivel értek egyet:
GPS-es user-ekhez vagy a manuálisan megadott saját pozíciókhoz adottak a cella-koordináta összerendelések, aztán már csak átlagolni kell ezeket a koordinátákat, ha egy user-hez csak a cella információ adott.
Nagyon nagy ötlet szerintem, a mobilszolgáltatók meg már adhatják ingyen ezután a saját location interfészüket (mert hogy van nekik) ...
vannak azert gondok... nekem nincs billentyuzet a telefonomon, a menuben pedig nincs benne a MyLocation :(

Viszont most mar meg lehet ragadni a terkepet es mozgatni a tollal :)

Symbianos Sony Ericssonra melyik programot kell letölteni, hogy legyen működö Google Mapsom?
Kezdő vagyok, köszönöm a türelmet :)
fromdtod: van ilyen kütyü, az oldalunkon már megy belőle tesztverzió. -- c
symbianos böngészővel látogasd meg a google.com/gmm oldalt
a My Maps-on meglepődtem, durva, ez már nagyobb előrelépés
a buszmegállókról: valószínűleg annak a jele lesz, hogy készül a budapesti Google Transit, amivel lehet gyalogos/tömegközlekedős útvonalakat tervezni.
www.google.com/intl/en_ALL/help/faq_transit.html
Ehhez elvileg az kell hogy a BKV elkészítse a járatainak, menetrendjeinek adatait a gtfs specifikáció (code.google.com/transit/spec/transit_feed_specification.html) szerint, és azt elküldje a Googlenek.
Ma próbálgattam hazafelé ezt a helymeghatározós izét, a metróban nem működik :). Az út többi részén sem az igazi a pontosság, 2 helyen tudott 1,7 km-es pontossággal elhelyezni, 3 helyen 5 km-es pontossággal.
Mikor hazaértem, akkor meg azt mondta, Szingapúrban vagyok, aztán fél perc múlva rájött, hogy mégsem :)
Szolnokon "temporarily unavailable" a helyzetbemérés, de lehet az a gond, hogy egy Touch-al próbálom...
Más: Rákóczifalva (Szolnoktól 10 km-re délre) asztali böngészőből részletes, de a gmm-el csak a 442-es látszik és egy arról leágazó út. Ez miért van, nem ugyanazt az adatbázist használja?!
Ajánlom megtekintésre a Csepel-Szigetet mind Map, mind Terrain nézetben... Hozzácsapták Erzsébethez, a Duna keleti ága nincsen :)
Ami érdekes, hogy eddig a Map jó volt...

A HÉV megállók sincsenek fent..
Én meg azt várom, mikor lesz egységes az térkép a Maps-ban és az Earth-ben.