A nagy T-Com svindli, vagyis az ungarische netsemlegesség

Jocó hívta fel a figyelmemet, hogy baráti blogunkon ma megjelent postra. Az Externet szerint az alaphálózati szolgáltató - nevezett T-Com - fogta magát, és egyszerűen lecsökkentette a sávszélességet. Mit jelent mindez? Valószínűleg azt, hogy a T-Com egyszerűen nem képes kiszolgálni az egyre növekvő letöltéseket/feltöltéseket, s ahelyett, hogy az infrastruktúrán fejlesztene, inkább csökkenti a sávszélességet. Ja, mondanunk sem kell, hogy a sávszél kilója ettől persze még nem lesz olcsóbb.

Ha lehet ilyet mondani, egy előnye mindenképpen van ennek az elképesztő ügynek: most a magyar netezők adsl-ező fele is megtapasztalhatja, miről is szól a net semlegességéről szóló vita az isp-k számára. Tetszettek volna hálózatot fejleszteni az elmúlt években, amikor már látszott, hogy a netforgalom ugrásszerűen fog növekedni. Már nagyon várom azt a T-Com közleményt, melyben a torrentezőket és a sávszéligényes szolgáltatások üzemeltetőit teszik felelőssé azért, mert a T-Com nem képes vállalni előfizetői irányába azt, amit vállalt. (Na mondjuk azért a UPC se kutya.)

Rosszabb vicc ez, mint a halottasiwiw és a kommeriwiw egybegyúrva.
Címkék: magyar net neutrality isp
2007.12.03. 20:03. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

múlt héten kötöttem egy adsl-t az interware-nél, aztán nem sikerült, a t-com megint nem akart barátkozni :( nem "ellátatlan terület" (szomszédban van adsl), hanem kb. "ellátott terület, de a központhoz már túl sokan csatlakoznak, bővítést nem tervezünk" volt a válasz... yuppi...
Érdemes fejleszteni, ha a fejlesztés nagyrésze ugyanúgy el fog tűnni a "sávszéligényes szolgáltatások" alatt?

(A "nem vállalás" kapcsán pedig ne feledjük, hogy a garantált (minimális) sebesség jóval kisebb mint a maximális, amíg azt tudják teljesíteni addig jogilag teljesítik a szerződést.)
Kobaljov: ezzel a hozzáállással maradj a füstjeleknél. "Minek fejleszteni, ha kihasználnák?" Pont azért, mert a mostani nem tudja kiszolgálni.
Ez egy végtelen dolog... Mindíg több kell majd. Ezzel nagyot bukhat egyébként a tcom... Én most akartam átállni rájuk, de így már biztos nem...
Ha a busz tízpercenként jár, de amikor te utazol vele, 35 percet kell várni, és emiatt elkésel a munkahelyedről, az ár nem olcsóbb, ők pedig igenis szolgáltatnak, sőt a BKV már "Superbrand".
Ha a metróépítés késik egy év alatt fél évet, akkor a kivitelező nem szeg szerződést, mert olyan szerződést kötött, hogy akkor is elvégezte a munkát, ha meg sem épült a metró.
Ha az egy éves porszívóban tönkre megy egy szűrőbetét, és emiatt nem működik a gép, az importőr nem sért fogyasztói jogot azzal, ha nem tud új alkatrészt adni, mert a betét az kopóalkatrész, vegyem meg ausztriában 14 euró+20 euró szállítási költség.
Ha a három napos cipődnek lejön a talpa, az nem szavatossági ügy, mert ha vizes járdára megyünk az utcai cipőben, akkor mi nem használtuk rendeltetésszerűen.
Itt mindenki teljesíti a minimumot. És senkinek sincs joga panaszkodni, mert ebben az országban mindenki törvénytisztelő. A törvényekkel lehet a baj.
Meg azokkal a törvényhozókkal, akik az első fenyítésre befekszenek OTP-nek, MOL-nak, Magyar Telekomnak, gazdaköröknek, rendőröknek, Volánnak, Mávnak, Nagycsaládnak, kisfaszomnak.
Mindenből a legolcsóbbat kell venni, akkor talán nem fáj, annyira, ha nem működik...
Bakker, a felhasználók megfizették már sávszélbővítést! Itt lenne az ideje annak a nyamvadék 6/2-es hálózatnak (4K HUF-ért), az IPV6-nak, a telefon nélküli ADSL-nek, és még ezer és egy dolognak. Szolgáltató szolgáltasson, de leginkább darabolják fel, ha magától nem hajlandó eladni a kábeleinek nagyrészét!
Ha az ISP-k azt mondanák, hogy 512 Kbites internetet minden magyar háztartásba, azt mondanám, oké, ezért hajlandó lennék önmegtartóztatásra. Oké. Nem kell nekem 8 Mbit. Adjanak csak kettőt. Ne is ígérjenek többet.
De amíg azt mondhatja, hogy nem vagyok a fejlesztésükben érdekelt területen (25 ezres város, nem kis falu), addig csak a basszukátajónépet megy.
Remélem a mobilszélessáv ad egy pofont a T-csoportnak, és legalább ott akarnak annyira versenyezni, hogy még szolgáltatni is hajlandóak lesznek az előfizetési díjért cserébe.
A mobilsszélessávban is érdekelt a T-csoport :S
Egyébként én Chellózok már 8 hónapja és semmi probléma nem volt a kapcsolattal. A Medium azaz 5M-ás net amikor kell bőven megy 4.5-ön, felfelé pedíg simán 100%-on.

Az meg hogy, a sok fájlcserélés miatt lassulna a net? Miért? Kifizetem a max sávszélességet is, tehát jogom van annyin tölteni fel és le.
Ezek szerint "több" sávszélt adtak el mint amennyi van nekik.
Mintha a Tecsóban 25dkg parizer áráért csak 15-öt adnának, mert épp kevés van csak nekik. :S
asszem nagyon át vagyunk baxva

most mértem egy sávszélességet a datanetnél és a 8000/512 helyett 2200/190 jön ki

mindezt éjjel

közben persze lecsökkentették a csomag árát 11 ezerről 8 ezerre, de nekem a régit számlázzák a fele sávszélességre

már hívom is őket
illetve negyede a sávszélesség, szóval kb 5-6-szorosan vagyok átverve
na meg is van a hivatalos mérés, a 2000 is alig jött össze a 8000 helyett, most kezdik a tortúrát

aszonta a datanet ügyfélszolgálat, hogy a matáv meg fogja javítani ...

mondtam nekik, hogy a számla ellenértékét ne is várják addig míg a szolgáltatás nem tudja azt amit kell
mlnrtms: azert ne legyunk ennyire egyszeruek. Termeszetesen nem fizetted ki a fix 8M-as allando sebessegu vonalat. Az nem jonne ki havi 5-10eFt-bol. Amibol kijonne, annyiert meg nem kene neked. Es igazad lenne, hiszen nyilvan nem hasznalod ki 100%-osan.

Meglepo, de a mobiltelefonra is hiaba fizettel elo, senki nem garantalja neked, hogy barmikor biztosan fogsz tudni telefonalni. A parizerhez nem erdemes hasonlitani a dolgot, mert butasag, de valoban tobbszorosen adjak el a kapacitast. Egyszeruen azert, mert ha arra lenne tervezve a halozat (barmelyik esetben) hogy a csucsidoszakban hozza a ezeket a parametereket (vagyis a 8M a minimum legyen, es ne a maximum), akkor sokkal dragabb lenne, illetve az ido nagy reszeben kihasznalatlanul allna a halozat. Azt meg senki nem akarja kifizetni.

De nem olyan meglepo dolog am ez, ha a parizert nem is, de a szolgaltatasok nagyf reszet tularusitjak (overselling). Lasd pl. repulogepen a helyeket (eleg jol tervezheto szmau utas nem szokott megjelenni vegul), a tarhelyet (szerinted a google tenyleg tudna _ma_ _minden_ felhasznalonak 5.4G helyet adni?), stb.

Ettol fuggetlenul persze illik tartani a megfelelo szolgaltatasi szinvonalat (pl. a legitarsasagok sem adnak el 2x minden helyet, hogy aztan az utasok felet ne tudjak elvinni - raadasul buntetest is fizetnek, amikor nem sikerul elvinni mindenkit, akit kene). Amikor viszont csucsidoszak van, akkor igenis korlatozni kell bizonyos forgalmakat, csak azert, hogy masok meg jol mukodjenek. Mert hogy ha kevesebbet bir az infrastruktura, mint amit elvarunk tole, akkor igy is, ugy is elegedetlenek leszunk, nem leszunk megfeleloen kiszolgalva. Es akkor mar ne a veletlen dontson, hanem legyen egy normalis szolgaltatasi minoseg. Vagyis a nagytomegu adatatvitel legyen korlatozva a kisebb forgalom pedig elvezzen elonyt. (Magyarul a webezes meg az emil, a jatek, stb. maradjon gyors, a letoltesek meg menjenek amennyivel ilyen feltetelek mellett menni tudnak.) Egyebkent otthon is erdemes igy beallitani a routert, hogy egy-egy hosszabb letoltes kozben azert meg lehessen jatszani vagy webezni, es ne timeoutoljon a gmail se.
Elkéstem egy kicsit, mert atleta.hu megelőzött. Sőt, ha shabba is itt lenne :) már rég elmagyarázta volna az adatátviteli technológiákat és a lehetséges buktatótakat a szerződéssel kapcsolatban - bár ezt részben atleta is elmondta. Másként pedig folyamatosan mennek a hálózatfejlesztések _mindenhol_, de egy csomópont akkor is csak korlátozott számű kapcsolatra tud max. sávszélességet. Pont ezért aki a mobiltechnológiában látja a megváltót ugyanebbe fog belefutni, csak mobil cella szintjén, amint felfut az előfizetések száma.

DE megkérdezném a kedves hírbehozót, hogy "ezt-így-hogy" sikerült ide beillesztenie a webisztánra, mert szerintem semmi köze a netsemlegességhez. Ebben az esetben a szolgáltató nem hivatkozott QoS-re vagy bármi másra, lehet egyszerű halálozás is. Ha megérkezik a közlemény, hogy a torrent miatt van, akkor tessék feldobni a témát, addig megmarad a homáros hülyeségek szintjén.
Azért azt ne kezdjük már el, hogy: "amikor a kilencvenes évek közepén gerinchálózatot építettünk, egy átlagos internet előfizető havi adatforgalma 123MB volt, és úgy számoltunk, hogy ez 10 év alatt max. 50%-kal nőhet". A belem kiröhögöm. Ez olyan mint az M0-ás, amit 83-ban úgy terveztek, hogy a 93-as gépjárműforgalmat a valós 40 százalékára jósolták. Ja csak közbejött a piacgazdaság. Itt meg közbejött a sávszéligény.
A T-COM IPTV szolgáltatása megeszik 4Mbitet, de inkább 6-ot. Akkor miről beszélünk. El akarja adni a TV szolgáltatást és nem csinál hozzá infrastruktúrát?????
10 éve azt hallgatjuk, hogy majd ha jó sok előfizető lesz, akkor olcsó lesz a NET. Hát most kezd sok előfizető lenni, de a "jóárasítás" úgy működik, hogy adnak netet csak keveset? Az ADSL technológia is egy anakronizmus: amikor csak tartalomfogyasztó az ember, akkor hasznos, csakhogy itten a fél világ web2-ről beszél.
Az ország kétharmada közben digitális irástudatlanságban szenved, és inkább utazik fél napot ügyintézni, mint hogy három kattintással elintézze a dolgot. Pedig néhány szolgáltató már ilyet is ad, persze könnyű nekik így szolgáltatni, úgysem terhelik túl az online helpdesket.
A Magyar Telekom néhány éve még súlyos adóforintokat kapott (lehet, hogy még most is kap), hogy terjessze az online kultúrát. Nesztek!
Persze, nem fizetem ki a 8Mb-es garantált kapcsolatot, itt azonban arról van szó, hogy a túlárusítás miatt az ÁSZF-ekben vállalt minimum sávszélek teljesítése is nehezére esik már szolgáltatóknak. Ez pedig védhetetlen, akárhogy is kapálódzik néhány kommenter a homáros posztban. Valódi megoldás nincs, csak ISP és T-Com közötti egymásra mutogatás van, miközben sok felhasználó észre sem veszi, hogy lehúzzák.
És igen, a szabályozás is érdekes, mutassatok még olyan
árut/szolgáltatást, ahol ekkora rés van a garantált minimum és az elméleti maximum között!
atleta: szerintem amiket leírtál mindenki megérti, de itt nem arról van szó, h néha néha visszaveszik a sávszélességet, hanem egyszerűen lecsökkentették a minimumra. Örökre. Természetesen megfizettetetik az emberekkel a drágábbat...

Egyébként még elfogadható lenne a magyarázatotok, h egy cellába túl sokan kapcsolódnak, csaképpen ez tudható volt két éve is. Szóval miért is nem fejlesztettek?
van két gondolat ami az eén véleményem teljesen lefedi, úgyhogy csak kopizok:
"Itt mindenki teljesíti a minimumot. És senkinek sincs joga panaszkodni, mert ebben az országban mindenki törvénytisztelő. A törvényekkel lehet a baj.
Meg azokkal a törvényhozókkal, akik az első fenyítésre befekszenek OTP-nek, MOL-nak, Magyar Telekomnak, gazdaköröknek, rendőröknek, Volánnak, Mávnak, Nagycsaládnak, kisfaszomnak." - bizony, ez a jó kis magyar globalizmus. az állam igazán képviselhetné az állampolgárok érdekét is néha.
"DE megkérdezném a kedves hírbehozót, hogy "ezt-így-hogy" sikerült ide beillesztenie a webisztánra, mert szerintem semmi köze a netsemlegességhez." - ja, a netsemlegesség üzleti modell (ki fizesse ki a fogyasztást, mint az áram esetén), nem pedig annak a kérdése, hogy nincs elektromos vezeték, vagy abban nincs 230V.

atleta: bizony van olyan szolgáltatás, amely a csúcsidőszakot is kiszolgálja, és úgy hívják, elektromos áram. nincs olyan, hogy hát este egyszercsak elmegy a Győzike, mert túl sokan akarták nézni a TV-t, és nem jut 230V a kábelbe. technológiailag az áram egészen jó hasonlat, úgyhogy hagyjunk parizert, meg bármi mást, és azt magyarázd el: ha áramot kapok évekig gond nélkül, akorr netet miért nem.
dobok is egy gyors számolást: 4 millió előfizetés, átlag 10000Ft/hó (bérelt vonalak is!), az 40milliárd havonta. tegyük fel, hogy ebből nem lehet fejleszteni. ha 10%-kal megemeljük az átlagos árat, az 4milliárd forint havonta, ~50milliárd forint évente. költői kérdések: ebből mennyi kábelt lehetne fektetni? és megfizetné mindenki a +10%-ot, ha meglenne belőle a fejlesztés? egyetértek, hogy a T simán benyelte a fejlesztési pénzt, és nem fejlesztett (még egyszer, ennek semmi köze a netsemlegességhez). tkp. simán be kellene perelni. a TASZ is foglalkozhatna pl. ilyenekkel, politikai kirakatperek helyett.
atleta: akkor jól értem, hogy szerinted normális az, hogy 0-24-ben 2000/190-es csomagot használok (ma is kétszer mértem már, néha a 2000-et sem éri el), miközben szó nélkül fizetem a 8000/512-es csomagot 3-szoros áron

mindezt azért, mert legyek már megértéssel a T-com felé, mert nagyon sok ügyfelüknek kell szolgáltatni, és a minimum (ami egy vicc, 512) mindig megvolt

ez a range amit megadnak, hogy 8000, de minimum 512, ez még viccnek is rossz

ha te úgy adnál el egy kocsit, hogy a végsebessége 215, de legalább 40, mit szólnál???

ez közönséges átb@szás, nem érdekel hogy hány ügyfele van a tékomnak és milyen egyéb problémája, akkor írjon egy levelet, hogy mostantól csak a 2000-es csomagot számlázza, mert elfogyott a sávszélesség
robi: ha mindenki ertene, akkor nem irtam volna le. Te erted - gondolom - de ha visszanezed a hsz-eket, akkor lathatod, hogy azert messze nem mindenki.

Gyuszibacsi: ne kerj rajtam szzamon olyat, amit nem irtam :). Meg azt se, hogy nem irtam, amit irtam. Pl.: "Ettol fuggetlenul persze illik tartani a megfelelo szolgaltatasi szinvonalat (pl. a legitarsasagok sem adnak el 2x minden helyet, hogy aztan az utasok felet ne tudjak elvinni - raadasul buntetest is fizetnek, amikor nem sikerul elvinni mindenkit, akit kene)."

BTW meg kellett volna nezni azt az ASZF-et szerzodes kotes elott. ;) Vagy utolag kene a NHH-nal panaszt tenni, mondjuk amiatt, hogy nincs megfeleloen szabalyozva a szolgaltatas minosege. (Mert a minimum szabalyozasa nyilvan nem eleg, ahogy te is irod, ha a minimum 4-5x-oset igerik a csomag neveben.) Olyan garanciakat lehetne adni, hogy a sebesseg az ido X%-aban eleri a csomag neveben foglalt sebesseg Y%-at. Presze ehhez korlatos csomagok kellenek, amiket megint csak nem szeretunk :). (A korlatok lehetnek nagyon nagyok is, de a garanciahoz nyilvan szukseg van ra.)

A felreertesek elkerulese vegett, nem allitom, hogy nem kurtak at.
de még ha állítanád, akkor sem tudnál meggyőzni erről hihihi

a homáron is ez a téma, hogy minden szolgáltatónál ezt csinálja most a tékom
Szerintem ott van az alapvetö probléma, hogy egyáltalán szabad ugy szolgáltatást nyujtani, hogy a szerzödésban a minimum és maximum között nagyságrendi különbségek vannak. Milyen lenne már, ha ugyanez müködne más helyeken?
Csokolom, kérek egy kiló kenyeret internet módra. Tessék, 200ft lesz. De hisz ez csak harminc deka! Sajnálom, ma csak ennyire futotta, le kellett gyártani ezer db kilos kenyeret de nem volt csak két mázsa liszt a gyárban. De a minimumot teljesiti a harminncdekás kilóskenyér is ugyhogy kuss legyen kedves vevő, ugyis mi vagyunk az egyetlen kenyérbolt.
Vagy ha valaki megveszi szolnokig a 100km vonatjegyet Bp-röl és a a kalleren mulik, hogy a kökin, cegléden lezavarja a vonatrol (hiszen a 100km-en 20% amit minimum teljesiteni kell) mert sokan vannak és másokat is fel kell engedni.
ez a matáv még a rákosi rendszer maradványa, hiába tőzsdei cég

a mávval, a volánnal meg a postával együtt
Izeke: lehetne adni pontosabb szolgaltatasi felteteleket (ido hany szazalekaban milyen minoseg, stb.), enelkul tenyleg nem lenne szabad, hogy a bazi nagy sebessegeket hirdessek. A kenyer rossz pelda, szakdjunk mar le rola. Ha mar kezzelfoghato hasonlat kell, akkor legyen a buszberlet. Felfersz-e vagy sem, hanyadik buszra, kapsz-e ulohelyet, stb.
Egyszerű: be kell vezetni a csúcsidőszak fogalmat vagy "éjszakai áram" analógiát itt is. Csúcsidőben kapsz 2MBit-et, máskor meg 8-at. Ha véletlenül csúcsidőben is több jön ki akkor meg örül neki az ember és nem fordítva.
Naja. de akkor ez már fogyasztóvédelmi kérdés is.
Olyat a plakátra ne lehessen ráírni, hogy 8MBites korlátlan netezés. Ugyanekkora betűkkel mellé kéne írni, hogy csúcsidőn kívül, csúcsidőben meg 2MBit, valamint forgalomkorlát ennyi és ennyi.
Így lenne korrekt. Nem csillag, apróbetű, ÁSZF hanem ugyanazon a plakáton egyforma betűmérettel.