Vateraing

Mikulásra sajtóközleménnyel kedveskedett magának a magyar aukciós szájt. A hírérték a közleményben, hogy a Vatera mostanában átlépte legalább egyszer a napi 100 ezeres egyedi látogatószámot. Ha már Mikulás, akkor megajándékozlak titeket a sajtóközlemény legmókásabb bullshitjeivel:
Évről-évre egyre több háztartás rendelkezik szélessávú Internet kapcsolattal, így mind többen keresik fel az online kereskedelmi oldalakat, akár csak azért, hogy kipróbálják, milyen érzés számítógép segítségével vásárolni.
Külön figyelmet érdemel, hogy talán ez az utolsó sajtóközlemény, melyben az "internet" nagy kezdőbetűvel szerepel.
Címkék: lol aukció vatera
2007.12.06. 10:08. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alapvetően a WORD például mindig naggyal akarja írni.

Másfelől meg tulajdonnév. Kicsit olyan érzésem van, mint amikor egyedül állok a pirosnál a gyalogátkelő előtt, és mellettem fürtökben mennek el az emberek.
igen, valóban az a neve neki. plusz ugye csak egy van belőle, ezért (is) mondjuk, hogy "az" internet. nagy i-vel. most persze naggyal kellett volna írnom nekem is, de én meg nem használok nagybetűket netezéskor, evvan.
a Vaterás értékelésekből készült válogatás egész szórakoztató volt:
minorityreport.blog.hu/2007/12/04/vatera_ertekelesek_szinhaz_az_egesz_vila
hh: ti miért írjátok kis i-vel?
ezt írja a nytud.hu:

"Mikor kezdjük kisbetűvel és mikor naggyal az internet/Internet szót? Mi az oka annak, hogy a Magyar helyesírási szótárban mind a két forma, az Osiris Kiadó Helyesírás című kiadványában pedig csak a kisbetűs változat szerepel?

Az internet nagybetűvel és kisbetűvel kezdett írásmódjának kettőssége a szó tulajdonnévi vagy köznévi jellegének eldöntetlenségéből adódik. Az általános, hétköznapi írásgyakorlatban a kisbetűs és a nagybetűs forma egyaránt elterjedtnek számít. A nagybetűsítés divatja és az angolban elfogadott nagybetűs forma mellett az is gyarapítja a nagybetűvel kezdett alakok előfordulását, hogy a legáltalánosabban használt szövegszerkesztő (Microsoft Word) helyesírás-ellenőrző programjának korábbi változatai az internet, sőt még az egyértelműen kisbetűs, melléknévképzős internetes szavakat is nagy kezdőbetűs formára javították.

Az 1999-ben megjelent Magyar helyesírási szótár szentesíteni próbálta ezt az írásmódban érzékelhető kettősséget: mindkét változatot felvette szóanyagába. A szótár értelmezése a variánsok között jelentésbeli különbséget feltételez: a nagybetűs formát az intézménynévi használatra, a kisbetűs formát pedig a távközlési hálózat megnevezésére különíti el. Ez a szótári szabályozás azonban nem szüntette meg a bizonytalanságot: az internet szót ugyanis a szövegkörnyezetek tanúsága alapján szinte mindig ’világméretű, számítógépek közvetítette távközlési rendszer’ értelemben használjuk, tehát a jelenség nem követel meg tulajdonnévi elnevezést, a szótárban rögzített elkülönítés hátterében a világháló újdonsága, sajátos jellege miatt a fogalom pontatlan ismerete állt. Olyan egyedi dologra utaló megnevezésről van szó, amely köznévi szerepű, és így egyértelműen a kisbetűs írásmódja számít elfogadhatónak. Az Osiris Kiadónál 2004-ben megjelent Helyesírás című kötet példaanyagában (Laczkó Krisztina–Mártonfi Attila) ennek megfelelően már csak a kisbetűs változat szerepel.

www.nytud.hu/oszt/nyelvmuvelo/gyik/gyik1.html
Biztos én vagyok hülye a dologhoz, de szerintem az Internet az EGY bizonyos hálózat, amely eltér az egyéb hálózatoktól az egyedi IP-cím kiosztás, a domain név állomány és a rajta elhelyezett tartalom miatt.

Míg akkor ha én otthon csinálok egy TCP-IP alapú világméretű hálózatot, akkor az 'internet' lesz? (Jó, otthon nem csinálok világméretű hálózatot.)

Szerintem az Internet ilyen értelemben egy egyedi hálózat, ami persze nem kicsi. És ez nem a kis/nagy betű kérdésre vonatkozik. Süt a nap, ugye (bár most épp nem).
Caracalla: ott a pont
Sztem az Internetet kisbetűvel írni minimum vitatható, az ilyen emberek lenézése kicsit olyan, mintha valakit lenéznél a (szó szerint) tegnapi divat miatt.

Ide kapcsolódó fogalom a "trendiség".
Caracalla: Pusztán azért, mert az internet infrastruktúra. Olyan, mint a gázhálózat, elektromos hálózat, közúthálózat (stb.) Ezekből is mind egy van, mégsem írjuk nagybetűvel.

Amúgy nekem fogalmilag is olyan "izé" (most aztán jól megmondtam, nem?), hogy AZ Internet. Ugyanis emlegetésekor (pl. nézd meg az interneten) legtöbbször nem magára a hálózattra utalnak, hanem annak alkotóeleminek összeségére, amely alkotóelemekből igen sok van.

Amúgy szerintem tök mindegy, (bár én is inkább a kisbetűzés híve vagyok, a nagybetűt én "so" kilencvenes éveknek érzem, mint a világhálót, az információs szupersztrádát, meg az ottlapot) csak azt akartam megmutatni, hogy az ellenkezőjér is remek érvelések vannak. :)

Mellesleg, hogy a posztrhoz is írjak valamit, nyilván a Word helyesírás ellenőrzője miatt van, mert az nagybetűvel szereti.
Toymao:
Az Internet infrastruktúra, de a szó maga ugyanúgy tulajdonnév, mint az Arpanet (amivel az elején lényegében megegyezett), ezt gondolom, senki nem vitatja. Az internetkapcsolat ettől persze köznév.

Ami kérdés, pontosabban idő kérdése, hogy ez az eredetileg tulajdonnév köznevesül-e, azaz köznév lesz-e belőle, mint pl. a Gilette-ből a zsilett. (Az írásmód itt most nem lényeges). Azaz a valóságban először tulajdonnévként használandó, utána használható köznévként is (valójában, bár nem szeretem, de ez már rég bekövetkezett). Ami kérdés, hogy amikor ez az egy dolog köznévvé válik, akkor használható marad-e, és, ha igen, mikor, tulajdonnévként. (Pl. a Napot, Holdat is szoktuk köznévként és tulajdonnévként is használni.) Pont.
Úgy írod, ahogy akarod. Legalábbis a hozzászólásaidban, meg még az iskolán kívül sok helyen. Ha az érvényes magyar helyesírási szabályokat akarod követni, akkor viszont nincs választásod, mert a szabályzat szerint "internet", tehát kis i-vel írandó, és ezen semmilyen egyéni vélemény vagy érvelés nem változtat addig, amíg új szabályt nem hoznak. Nézd, az "ablak" szót is írhatod "abblakk" formában, és amíg ezt nem iskolai dolgozatban teszed, legfeljebb annyi hátrány ér, hogy mások esetleg kritizálni kezdenek. Az országok elsöprő többségében nincsen "hivatalos" vagy "akadémiai" helyesírási szabályzat - nálunk van. Vagy követed, vagy nem.
Hát a szabályzat szerint pont nem, de azt valaki értelmezte, és úgy látta, hogy ez a tulajdonnév köznevesült már.
Annyi, hogy engem az amerikai MBA képzésen pár hete konkréta leugattak, amiét következetesen kisbetűvel írtam az internetet. Itt legalábbis ez nagyon alap hogy nagybetű.


Amúgy HH-val értek egyet, vicc a nagybetű szerintem is. Illetve az úthálózatos példa is fején találja a szöget.