A nagy Facebook-svindli, revisited

Jó egy hónapja untam rá arra, hogy a Facebookban csak egy-két ismerősöm van, és így gyakorlatilag használhatatlan a szájt. Úgyhogy gyors magánvíruskampányba is kezdtem, és mostanra 115 ismerősöm igazolt vissza. Nagyrészük korábban nem ismerte a szájtot, vagy esetleg csak hallott róla, de az iWiW-en túl más közösségépítő szájtot nemigen használt még.

Az Indexben konkrét facebookos vámpír-vérfarkas viadalok robbantak ki. Egyre eszementebb minialkalmazásokat szórnak szét ismerőseik közt ismerőseim. Legutóbb már a teljesen értelmetlen, ám valahogy néha mégiscsak szórakoztatónak tűnő párnacsata és hógolyó-dobálás vált ismerőseim fő facebookos elfoglaltságává.

Sorra jelennek meg a különböző magyar blogok a Facebook group-rendszerében (mi is). A Hungary networknek pedig mostanra közel 27 ezer tagja van. Vagyis egy hónap alatt kábé 7 ezer magyar regisztrált a Facebookba. A network hatás tehát működik.

Készülnek a magyar minialkalmazások, sőt, mostmár angol nyelven is, bekalkulálva az angolszász piacot. Utóbbi miniapp, a PartyLead fejlesztőjével, Trencseni Mártonnal cseteltem valamelyik nap. Ő egyben bevezetett a Facebookra fejlesztés néhány kulisszatitkába is:

8:44 PM Marton: a vekony hosszukas csik amiben az app lakik eleg nehez UI szituaciot teremt
8:45 PM me: ja, h vertikalisan kell elrendezni?
 Marton: igen
 me: ok, es mi a mukodesi elv?
 Marton: nem vagyok megelegedve a layout-tal
 me: mindenki felviszi a bulijait
  es ismerosok meg visszajelolik?
8:46 PM Marton: igen ill.
  mivel igen gyakran nem fix, h hova megy az ember ==> favorite party places
8:47 PM egyenlore a commentezest egy ilyen wall-szeruseggel oldottam meg
  ami gyakorlatilag minden ismerosnek szorja az uzenetedet
  (mar aki a PL-t nezi)
8:48 PM me: es mi a technika?
  hogyan helyezed el google mapsen automatikusan
  a partyhelyet?
8:49 PM Marton: es ahogy mondod, az a muri, h a mapen latom az ismeroseimet, h hol buliznak, es akkor majd en is oda megyek
  technikailag eleg egyszeru ti. a G local search szelesseg + hosszusagot is visszaad
8:50 PM ill. a BPEX adatbazis amit hasznalok szinten tartalmaz sz + h -ot

Bár azt gondolnánk, hogy az iWiW-vel közös akolba tartozó origo inkább tudni sem szeretne a Facebook-jelenség hazai hódításáról, nemrégiben szép, nagy, veretes cikkben foglalkoztak a témával. (Nem tudom megállni: az, hogy a cikkben "amerikai iwiw"-ként említik a Facebookot, akkora önelégültséget feltételez, mint ide Szilícium-völgy. Aki ismeri az iWiW-et és a Facebookot, pontosan tudja, hogy az iWiW fényévekkel van elmaradva bármitől, amit 2007-ben social networknek szokás nevezni. Na mindegy. Értem én a körmönfont marketingészjárást.)

A Facebook itt van a pesti flaszteren. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egy tegnap esti buliban egyik kolléga diadalittasan újságolta, hogy megelőzött Traveler IQ-ban. Bár azt, hogy hol van Palau, ő is sokáig eltévesztette. De mostmár mindketten tudjuk, úgyhogy erre koccintottunk (csak jelképesen, de ez most mellékes).

A Facebook kiváló játékszer, és kiváló unaloműző. És bár a magyar felhasználók egyike-másika egyetlen hónap leforgása alatt is megérezte, hogy mit jelent a Facebook-túladagolás, azért éppen nem is mindig rossz érzés, hogy van egy olyan virtuális tér a weben, ahol minden nap történik valami velem és ismerőseimmel. Vagy mégis. Vagy mégsem. Vagy mégis.
Címkék: magyar social network facebook
2007.12.09. 20:30. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Értem én a körmönfont marketingészjárást."

Inkább csak így volt a legegyszerűbb körülírni, miről van szó.
A facebook lenyeg akkor ertettem meg igazan, amikor kaptam egy meghivot egy baratom altal szervezett koncertre, es arra kert reagaljak, hogy "biztos/talan/kizart" majd a kattitnas utan eldobott egy oldalra, ahol felsorolta, h rajtma kivul meg kik voltak meghivva, azok közul ki jönnek el es ki is lehetett beszelni az adott esemenyt. Mindezt ugy, h semmilyen Appot nem kellett feltennem.

En tenyleg az hiszem, hogy ez nem csak valami agyonhájpolt szar, hanem tényegesen kényelmesebbé teszi a hétköznapokat és idöt sporol más tevékenységek javára.

Bajnok cucc, na.
Header a főlapról: "Az iWiW fényévekkel van elmaradva bármitől, amit 2007-ben social networknek neveznek."


Félelmetes okos gyerek ez a hirbehozó. Félelmetes, mindenről, bármiről, akármiről ugyanaz jut eszébe, hogy a kurva anyját az iwiwnek... Néha az az érzésem, hogy jelentkezett oda dolgozni, és nem vették fel, vagy volt jobb jelölt - nem lennék meglepve - és a mély sértettség fröcsög belőle.. Úgy megnézném egyszer, hogy voltaképpen mit ért el az életben.. hány diplomája van, milyen a lakása, milyen kocsival jár, mik a jövőbeni tervei... hogy lesz a magyar webkettő legnagyobb szereplője, pápája.
nekem már az iwiw is sok volt, ez mennyiben nyújt kevesebbet?
"es ahogy mondod, az a muri, h a mapen latom az ismeroseimet, h hol buliznak, es akkor majd en is oda megyek"

Hát, ez aztán nagyon kell. Más sincs az életben, csak buli, haverok, fanta, mi? :)

Már az IWIW-et se használom különösebben másra, mint segítségkérésre, ha kuytának-macskának kell gazdát találni, és a magam részéről nem szeretném, ha mindenki látná az ismerőseim közül, hogy éppen mikor hol vagyok és mit csinálok. Ha fontosnak tartom, majd közlöm velük.
"Egyre eszementebb minialkalmazásokat szórnak szét ismerőseik közt ismerőseim. Legutóbb már a teljesen értelmetlen, ám valahogy néha mégiscsak szórakoztatónak tűnő párnacsata és hógolyó-dobálás vált ismerőseim fő facebookos elfoglaltságává. "

Gratulálok, ez ám a színvonal, ez az igazi leading social networking!
Baromira utálnám már azt is, ha ilyen ismerőseim lennének, pláne, ha kéretlenül buta minialkalmazásokat akarnának rámtukmálni.
bezmag: Szerintem is kurva anyjat az iwiwnek, az tenyleg egy rakas szar. Megbizhatatlan, lassu, idegesito. Nem is tudom hany eve mar. Tipikus magyar megoldas: Csinaljak, csinaljak, de valahogy csak nem akar jobb lenni.
Nekem meg a tököm tele van azzal, hogy minden cég/honlap azt hajtogatja, hogy osszam meg mindenemet, hogy mindenki láthassa, halhassa, turkálhasson a seggemben is. Kösz, nem kell. És ne basztassanak félpercenként emailekkel, hogy itt kurvajó a buli, ott ez van, az van, faszkivan.
Iwiw rulez!
Az IWIW tényleg lassú és megbízhatatlan.
Na de arra pont elég, hogy a kiplasztikázott hülyepicsák nyomassák a C-kategóriás szoftpornó fotóikat a bulijaikról, meg mindenféle spammelő cég rajta keresztül ismeretlenül küldözgessen ajánlatokat. :)
Magyarországon ez a social networking... :)
Nekem sem tetszik a Facebook-ban, hogy az ismerőseim nevében mindenféle idétlen alkalmazás zaklat ilyen-olyan idétlen játékokkal. Elhiszem, hogy vannak benne hasznos funkciók is, de a "junk appz" tömkelege számomra eléggé lecsökkenti a felhasználói élményt. Ha pedig arra gondook, hogy a Facebook hamarosan Billy bácsi portfólióját gyarapíthatja, akkor érthetően ódzkodom attól, hogy adataimat ott osszam meg. Most pedig megyek, és lezúzom az összes haszontalan Facebook-alkalmazást a profilomból!
Szerintem egy túlságosan felfúj dolog ez a facebook.
Ja és egy használhatatlan izé!
Háát akinek ez jelenti élete szórakozásást, hogy a facebook idióta játékaival játszik ám legyen.
Járjon helyette inkább moziba, színházba az elvetemültebbeknek ajánlom a könyvtárat is.
D-Fens: a "social network" és a telefonkönyv két különböző dolog.
"A Facebook kiváló játékszer, és kiváló unaloműző."

Hát nem tudom, ha járok is a közösségépítőkre, akkor is inkább kötelességtudatból, mert nehogy vki azon sértődjön, hogy nem jelölöm vissza egy hétig. A myvipről pedig lassan törlöm magam, mert utálom a spamjeiket.
De unaloműzni? Ha unatkozom, eszembe sem jutnak. Ezeket csak arra használom, hogy megtudjam melyik volt kolléga, osztálytárs merre van mostanság.
"A Facebook kiváló játékszer, és kiváló unaloműző."

Bazsó kollégát tudnám idézni (tán pontatlanul): nincs több percem, órám, amit oda tudok vetni a gép elé.

Unatkozol? Vásárolj mosómedvét!
haha, a sok sértett-frusztrált facebook felhasználó:)) azért, mert használod, nem a facebookot kell okolni, max magadat. persze csak ha zavar a kidobott idő. az őszinte fikázók meg felejtsék el, mert hát nem kötelező használni. amúgy tetszik-nem tetszik, 2007-ben nem csak képeslapküldéssel lehet fenttartani, feléleszteni amúgy kihúnyásra ítélt kapcsolatokat... (aki azzal jön, h "hát milyen barátság az ilyen?!", annak annyit mondanék, h a legjobb barátaiddal te sem ezeken a helyeken találkozol/kommunikálsz, de a fennmaradó ismerőseiddel hasznos lehet ilyen formán kapcsolatban maradni... (régi lemez: barát és ismerős nem egy kategória)
amúgy nekem iwiw-vel sincs bajom, csak nem elég, ha nemzetközi baráti kapcsolataid is vannak.
Az iWiW folyamatos gyalázása helyett tényleg gondolhatnál arra, hogy ott kicsit más a koncepció. + Kinek mire kell egy ilyen szisztéma.

És mi van a többi hazai szochálóval amúgy? Gondolom, mindenhol frenetikus fejlesztések mentek végbe. :D
Az valóban idegesítő a fb-on, h állandóan jönnek a meghívások, legyél ninja, zombi, jedi, megaf..., de ezeket szimplán ignorálni tudod, illetve az email értesítést is le tudod korlátozni a számodra lényegesekre. De az iwiw egyszerűen nulla, az pl. a fb-on óriási, h le tudod korlátozni a profilod elérhetőségét is, ergo, ha van egy ismerősöd, de nem haverod, barátod, akinek nem akarod megadni a nem publikus adataidat, akkor 1xűen lekorlátozod. Osztjónapot.
"es ahogy mondod, az a muri, h a mapen latom az ismeroseimet, h hol buliznak, es akkor majd en is oda megyek"

biztos én vagyok régimódi, de már régen rossz, ha ilyen faszbukból kell megtudnom, h hol vannak, hova készülnek a haverjaim.
a. ha innét tudom meg, azok akkor nem is haverok.
b. úgyis törzshelyekre járunk
c. telefon rulz
d. ha nem szólnak, ui. nélkülem akarnak menni, miért írják fel ide?
e. ha nem szólnak, ui. nélkülem akarnak menni, miért akarok ott lenni?
stb. stb.

az iwiw is ott ment el nálam, amikor megjelentek az ilyen pattanásos seggűek klubja, teknősidomár klub, kurtakomcsa fan club stb. ökörségek.
az ismeretségi hálót, legrövidebb kapcsolati út számítást jó haza is vágták ezek.
bár amennyit használom az iwiwet, azt csinálnak, amit akarnak. :)
omgwtf: En irtam a cikkben emlitett PartyLead alkalmazast. Abban teljesen igazad van, hogy az alapemberekkel nincs ertelme Interneten megosztani, hogy hol/mikor partyzol, hiszen veluk rendszeresen telefonalsz. Ugyanakkor rengeteg ismerosod van, akikkel nem beszelsz rendszeresen (soha), de ha osszefutnal veluk egy bulin (vagy barhol mashol) az nagy buli lenne =). Pl. regi osztalytarsak, stb => ezek pont olyan ismerosok, akik wiw/fb-on be vannak jelolve.
Abban igaza van az elozo hozzaszoloknak, h a legtobb fb alkalmazas az hulladek, pl. "melyik zoldsegre hasonlitok". Szerencsere az app-ok nem tudjak elerni a userek email cimet a fb API-n keresztul, igy igazi emailt nem tudnak kuldeni --- csak a fb mini-feededbe tudnak beleirni ill. fb notification-oket kuldhetnek, termeszetesen bizonyos korlatokon belul: egy automata figyeli az app altal kuldott feedeket/notification-oket, es spaminess szerint osztalyozza az app-ot. Ha nagyon spammel, akkor vmi biztos tortenik.
A fb/iwiw dologra: Ha megnezed, a legtobb fb felhasznalo ezeket az app-okat nyomogatja (az ertelmetleneket is), azert lep be. A fb megmutatta, h a kovetkezo irany a wiw-ekben ez: legyen API-d, es mindenkivel fejlesztesd az appokat. Mindenki jol jar. (Pontosabban, csak nalunk ez a jovo, USA-ban ez mar lejatszott.) Csak ido kerdese, h vki itt mo-n is csinaljon egy ilyen wiw-et (lehet, h mar neki is allt), akkor nehez helyzetben lesz a wiw.
Maro, oké igaz. Nem mondom, h ne legyen, biztos sokan kihasználják ezt a feature-t. Csak azt mondtam, hogy nekem spec (személyes vélemény) ez tökfelesleges. :)
omgwtf: Allitolag a fb userek 2/3 eleve csaj, uh a webisztan olvasok semmikeppen sem reprezentativak =)
Az Iwiwet én is a régiek megkeresésére használom főként, és az ilyeneket hála az égnek, nem tud...elmennek a sunyiba a kis hülye appjaikkal, ez nekem macerás, nekem is csak 24 órából áll egy nap, van saját életem :)

szóval, az egyik ilyen kis app:
"FUN application to see who is interested in YOU! "

KÖZÉPEN:

"Add Are YOU Interested? to your Facebook account?
Allow this application to...

y/n Know who I am and access my information
y/n Granting access to information is required to add applications. If you are not willing to grant access to your information, do not add this application.
y/n Put a box in my profile
y/n Place a link in my left-hand navigation
y/n Publish stories in my News Feed and Mini-Feed
y/n Place a link below the profile picture on any profile

Are YOU Interested? was not created by Facebook. By clicking 'add,' you agree to the Platform Application Terms of Use. By using Are YOU Interested?, you also agree to the Are YOU Interested? Terms of Service"

MEGNÉZTEM:
1) A Platform application terms of use: "you understand that such Developer Application has not been approved, endorsed, or reviewed in any manner by Facebook, and we are not responsible" - NANÁ, köszike...

2) Are YOU Interested? Terms of Service: EZ IDE REDIRECT: "Free Online Dating Service" "IAMFREETONIGHT.COM MEMBER TERMS AND CONDITIONS" --> EHHEZ MEG MI KÖZÖM???? HOGY KERÜL EZ IDE???

Gondolom érthetőm, hogy inkább ide klikkeltem: "Block Are YOU Interested?"

Ez a huszadik kis hülyeség, amire esetleg időt akarok pazarolni, nem is szólva a Wall-ról, a Funwallról, a Superwallról...ezek meg aztán végképp nem érdekelnek. Úgyis csak kábé olyan fontos dolgokat írogatnak az emberek egymásnak, amire kábé oly mértékben várnak választ, mint a "hogy vagy" kérdésre úgy általában...

Az IWIW nekem elég, mint ahogy a Notepad is elég sok mindenre...ha meg kommunikálni akarok, akkor msn, telefon, ilyesmi...
ahhoz képest, h utálod, elég tájékozott vagy:))
amúgy meg hány külföldi ismerősötök regisztrált az iwiwre? naugye. ja, ha nincs...
Szeretnék egy pirospontot adni a Facebooknak, mert írtam nekik, hogy rakják bele a középiskolámat (Puskás Tivadar) és kb óránként válaszoltak az emailjeimre, és 2 napon belül berakták!
"hány külföldi ismerősötök regisztrált az iwiwre? naugye. ja, ha nincs... "

Hát, éppen akad :) és pont miattuk regeltem én is, hátha jó lesz. Nem lett :)
És ahogy hallom, ők is már unják, úgyhogy részünkről visszatértünk a pre-facebook módszerekhez...aztán aki még nem unja annyira, az olvasgathatja a mailboxában, hogy "x.y. is interested in you", meg a ~wallján a "hiya, just dropping by to say hi"-féle üzeneteket. :D
Teljen benne öröme annak aki szereti, tényleg. De én nem szánok erre napi tíz percet sem :)