Fészbúkoltalak, w00t

Kezdjük a tényekkel. Idén a Merriam-Webster az év szavának választotta a "w00t"-ot. Gémereknek nem kell magyarázni. A többieknek csak annyit: amikor fura arckifejezésekkel az ellenség eliminálásán örömködnek a gémerek a gép előtt, akkor ezt a szót szokták beírni egymásnak a csetablakba.

A w00t persze magában hordozza a leet-, akarom mondani a 1337-nyelv elemét a két nullával. Vagyis azt kiáltani, hogy w00t, nem csak jó érzés, hanem egyszersmind c00l is. 723 ezer találatot ad rá a Google.

Ha emlékszünk még, mekkora hiszti volt abból a Google-nál, hogy a netezők elkezdték köznevesíteni a márkanevet, sőt, számos mozifilmben hallani ma már a bűvös "I googled you" fordulatot. (A vicc, hogy maga Larry Page is használta a guglizni kifejezést egy levlistán.)

A Merriam-Webster szerint idén a Facebook is felért a Google mellé. A netezők előszeretettel használják a "meggugliztalak" mellett a "fészbúkoltalak" kifejezést is. Ami alatt rendszerint azt értik, hogy bejelölt, minialkalmazást osztott meg az illető egy ismerősével. Vagy egyszerűen csak megnézte ismerőse facebookos profiloldalát. Rátalált, na.

A 2007-es webkultot így már nem csak a lolmacskák és egyéb vicces állatok, valamint a leet-speak reneszánsz fémjelzi, hanem a vélhetően az Xbox 360 hatását jelző w00t, és a robusztussá nőtt Facebook is beépül tudatunkba. Vagy abba, ami alatta van.
Címkék: google bulvár kommuniti lol facebook
2007.12.12. 14:31. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emlékezzünk, a Google-nek nem azzal volt baja, hogy köznevesült és igévé vált a tulajdonneve, hanem azzal, hogy a jelentéstartalma kibővült az általános "keresés"-re. Vagyis az zavarta őket, ha valaki azt mondta, hogy "rágugliztam", miközben a yahoo-n szörcsölt.
Legalábbis ez lett a végleges álláspontjuk, amit egy blogposztban fejtettek ki, hogy előtte mit mondtak, arra már én sem emlékszem.
Amúgy szerintem, ha már idén a leetspeakhez kellett nyúlni, akkor vagy kezdik elveszteni a kreativitásukat az emberek a Merriam-Websternél, vagy tényleg a nyelv fejlődött kevesebbet idén.
erőltetett xar
szvsz kell szegénynek a márketing
btw roflcopter
áj iwiwed jor mam :D
nekem az év kifejezése az 'ajax error'
Az a poló világbajnok. Kéne nekem is.:]

Amúgy nem értem, h miért a w00t lett az év szava. [Már évek óta milliók használják. Ennyi erövel lehetett volna a myspace'd vagy akármi]

Facebooking FTW!
viktor: oda van irva, ha nem sikerül elolvasni, guglizz rá :)
w00t
Ilyen még van? Azthittem ez a baromság kihalt a "Rulez" szóval együtt, ami igazán oldschool.

A mindennapos beszédben egyedül a LOL-t szoktam használni ara, ami vicces, meg a "meggolléztam" kifelyezést.
az angol nyelvben -net ide vagy oda- mindig is változtattak igévé márkaneveket, illetve használnak márkaneveket névszavak helyett, google mint ige..mar jo par eve hallhato filmekben...es ezeket hallottad mar?:

-xerox (siman a fenymasolasra)
-maglite (akarmilyen zseblampa helyett)

ki tudd még????

viktor: www.urbandictionary.com/define.php?term=woot
Itt részletesen lehet olvasni minden finom kis árnyalatáról... :)
pelbad:

traffipaxot is igének használjuk, pedig az is csak egy márka
cellophane
duct tape
spandex
thermos
dictaphone
hoover
band-aid
biro
popsicle
rollerblades
walkman
speedos
hoola hoop
jet ski
zamboni
kevlar
---
cellux
hungarocell
discman
flex
dzsip
stílfűrész
rotring
zsilett
fridzsider
plexi
meg nem írtam oda 2cer azt, ami magyrul/angolul is használt (celofán stb)

de lemaradt pl. a kardigán, a szendvics, a makadám út, wellington-csizma.

stb stb stb
szanalmas.. mar az 'i googled ...' is az volt
stanyecli: "traffipaxot is igének használjuk, pedig az is csak egy márka"

Mármint hogy _köznévnek_.
De lehet, hogy te igének is használod.

I traffipaxed your Mom.
kleenex -->akármilyen papírzsepi