A hazai blogszolgáltatók és az álomkór

Amikor múltkor egy tök másik ügy kapcsán cseteltem Doranskyval, azt mondta, hogy
A Blogter [olyan piacon van], ahol sok a szereplő és nagy a verseny. Futja a saját ívét, meglátjuk, hogy mi jön ki belőle. Jelenleg szélesítjük a portfoliót, de ez nem jelenti, hogy nem hinnénk már benne.
Persze felmerül a kérdés, hogy mi történt az elmúlt fél évben a Blogter háza táján. Én nem emlékszem semmire, igaz, amióta nincs ott blogom, nem is követem annyira sűrűn a fejleményeket. Úgyhogy gépházblogjukhoz fordultam felvilágosításért. Ebből az derül ki számomra, hogy az Alternatív Címlap megjelenése óta inkább csak nyereményjátékokkal találkozhattak össze a blogteres bloggerek. Komolyabb fejlesztéssel az elmúlt fél évben aligha.

Ennél már kicsit aktívabbnak tűnik a Freeblog. A gépházblog tanúsága szerint itt nem csak a nyereményjátékok számítanak újdonságnak. Találunk pár fejlesztést is. Ott van például a robotellenőr vagy a... Ennyi.

A blog.hu háza táján sem történt mostanában túlságosan sok fejlesztés. Az új oldaldobozok megjelenése volt talán az utóbbi idők figyelemreméltó történése. (Ha nem számítom a blog.hu-s blogok új helyét az Index címlapon. De az meg nem fejlesztés.) 

Mivel nem áll rendelkezésre releváns, összemérhető adat a szolgáltatóktól, kénytelen vagyok az Alexát elővenni. Jól látható, hogy a Blogter és a Freeblog egyszerűen beállt az elmúlt hónapokban. A Blog.hu bár el tudott húzni, és látható mocorgás is a grafikonon, azért ezt már nem lehet boomnak nevezni.

Ja, túlvagyunk a boomon. (Bár érdekes, hogy a nagy testvér, a Blogger.com még mindig képes érézkelhetően növekedni.) Valószínűleg aki idehaza blogolni szeretett volna, az már megtalálta a maga kis vackát a weben. A szolgáltatók mostmár inkább az üzemeltetésre koncentrálnak, s mintha nem lenne nagyon kedvük újításokkal, okosságokkal jobbá, könnyedebbé tenni a blogoló tízezrek életét. Pedig azért minden blogszolgáltató megajándékozhatná időnként felhasználóit egy-két aprósággal.
Címkék: blogok bloggerek blogszolg
2007.12.13. 09:14. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hát, azért én még mindig tudnék bőven fejleszteni a blogger-en, de ott legalább folyamatosan vannak új dolgok...
"Pedig azért minden blogszolgáltató megajándékozhatná időnként felhasználóit egy-két aprósággal."
Én azzal ajándékoznám meg magam a blog.hu helyében, hogy a statisztikája ne számolja találatként azt, amikor belépve a saját cuccomat nézegetem, és javítgatom. Szerintem ez nem lenne túl nagy fejlesztés. Persze ez napi 1000 látogatónál mindegy, de ha nincs annyi, akkor már kvázi használhatatlan a statisztika.
Picit off, de ezt az Alexát nem kéne már elfelejteni?
Nagyon sok téves információval szolgál (általam kezelt szájtokon tapasztalva), hiszen eleve nincs megfelelő összehasonlítási alap. Kétségtelen, hogy nincs másik elemző, ami ilyen komparatív megoldásokkal szolgálna, de a sok hibás adat miatt az Alexa sem az, csak annak hitteti magát.
Ez nem rossz:
www.garryconn.com/alexa-explains-how-traffic-is-calculated.php

Amúgy meg a blogfejlesztésről. Az advanked júzerek azért szépen belemásznak a blogjaikba. De pl. nekem tetszett a Windows Live legújabb fejlesztése, a writer is. De freeblogra nem jó, azt nem tudom, .blogra igen?
"Pedig azért minden blogszolgáltató megajándékozhatná időnként felhasználóit egy-két aprósággal."

Min pl? Otletek, openthread?

Nekem nincs konkretan. Azert is hagytam ott a freeblogot, mert WP alatt azok, es olyan szolgaltatasok vannak, amiket akarom, hogy legyenek.

Ezt tovagondolva, valami hasonlo nem lenne hulyeseg az itthoni szolgaltatoknal, hogy allitgathasd szabadon, milyen modulokat hasznaljon a blogod.

Api, custom modulok? Alom.
gemius/IpsosAudience alapján a havi egyedi látogatók száma:

blog.hu - 665 ezer fő
freeblog.hu - 498 ezer fő
blogter.hu - 448 ezer fő
blogger.com - 121 ezer fő
blogol.hu - 76 ezer fő
b13.hu - 66 ezer fő

A 6 oldal együttes közönsége 1 millió 84 ezer fő (kereszthasználat kiszűrésével).

gIA, 2007. október 15+ belföld

Ezek gIA szoftver paneles eredmények, 3400 fő volt a panelben abban a hónapban, a mintahiba max +/- 2% (néhány eredmény elég közel van ahhoz, hogy ez számítson).

+ egy látogatóra eső idő egy hónapban (p:mp):

blogger.com - 46:59
blog.hu - 36:49
blogol.hu - 10:44
blogter.hu - 9:20
freeblog.hu - 7:27
b13.hu - 1:53
Bar megvallva, a blogszolgaltatoknak van egy nagy elonyuk. Az bloghozlancolt fooldali megjelenites. Ugy veszem eszre, a blogkeresoket (blogring, blogsearch, miner) nem igazan hasznaljak az userek, inkabb az adott szolgaltato fooldalat bongeszik.
"mondj jobbat."

www.statbrain.com/

Nem tudom hogyan müködik, de nálam pontos.
A statisztikáknak különböző külső látogatásbefolyásoló tényezők miatt nincs túl sok értelmük, de ha már felhoztátok, ne maradjon így, a webauditból a novemberi átlagos egyedi napi látogató:

blog.hu 198 860
freeblog 72 643
blogter.hu 65 334

A havi összlátogatószám max egy sales számára érdekes, amúgy elég jól el tudja mosni a különbségeket, az origo/index szorzót is remekül leviszi :-)
nemár, hogy a freeblog látogatók 10%-át a két blogomra jövők tennék ki. Elég fura statnak tűnik.
mármint ez a napi átlag adat alapján, és a két említett a freeblogon van.
Miért, van a junkie-nál nézettebb freeblog szerinted?
sztahanov: Index címlap és egyéb leágazásai hozzák szerintem minimum a 40%-át ezeknek az egyedi látogatóknak :)
a junkie nem freeblogos (az több mint 10% lenne)
A bolg.hu látogatottságába beleszámítanak az indexes szatelitblogok (mint pl ez) is?
Gondolom igen.

A nagy blog boom szerintem is befejeződött itthon, némi mocorgás lesz még, sokan abba fogják hagyni a blogolást, páran jönnek majd még helyettük.

Ahol van még mocorognivaló, azok a tematikus blogszolgáltatások... sok kicsi sokra megy alapon, a'la long tail. És mióta van WordPress MU kiadás, ezt sem túl nagy ügy megcsinálni.
@longhandcoder, ezért írtam, hogy nincs értelme ezen rugózni, de ettől még ne legyen hülyeség fent.
Kb. elvárt hogy blog.hu legyen a legnépszerűbb ha már az index orrba szájba nyomja és a publicistáit átültette "blogra". Networking rulz.
Nekem az a véleményem, hogy ha nem fejlesztenek a hazai szolgáltatók, úgy fognak járni mint az iwiw a facebookkal: egyszer csak meglesz a kritikus tömeg a magyar bloggeren vagy más szolgáltatón, és szép lassan elkezd erodálódni a részesedésük. Aztán jön majd egy-két nagyobb online szerkesztőség, ami elkezdi támogatni az idegen, külföldi blogmotorokkal az integrációt, és vége. A blog.hu-nak van esélye az index miatt.
A statbrain is csak becsül, rámutató linkek, Alexa traffic (ami szvsz. továbbra is csak egy blöff) meg pár más tényező alapján.

Csak az értékelhető adat, aminek a scriptje, bármije be van épülve minden egyes oldaladba.

Webaudit jó lehet, de csak az van rajta, aki fizet érte.

Így mindenki tudja a saját adatait, de pontos komparatív adat NEM ÁLL RENDELKEZÉSRE.

Nem beszélve az ügyes kis klikkelő robotocskákról. Erre nagyon jó a blog, mert a napi 50-200-ból azért lehet látni, hogy ki mit csinál... és klikkolgatnak a robotocskák böngészőből is szépen...
én most a www.statspy.org -ot használom. gyors, bár még béta.
2 saját kicsi weboldalamra néztem, és elég pontos.