Google Reader: tartalommegosztás, ismerősökkel

Úgy tűnik, nem volt alaptalan az a korábbi feltételezésünk, hogy a Google azért szentel kiemelt figyelmet a Gmail kontaktlistájának fejlesztésére, mert az új közösségi funkciókat ennek segítségével szeretnék beindítani.

Lemondtak tehát az Orkut bütyköléséről, vagy új közösséégpítő szájt fejlesztéséről. Ott van nekik a kontaktlista, ami minden közösségi szájt alapegysége. Hát akkor aknázzák ki az abban rejlő lehetőségeket.

A Google Readerben tegnaptól a megosztott feedelemeket egyszersmind gtalkos/gmailes kontaktjainkkal (vagyis ismerőseinkkel) is meg tudjuk osztani. Ez a pofon egyszerű fejlesztés egyben új értelmet ad az eddig nem igazán jól működő "shared items" funkciónak.

S ne feledjük, a Google gyakorlata eddig is az volt, hogy a GReadert használta új ötletei kísérleti terepének. (Lásd még: Gears.)

Amúgy asszem most érkezett el a del.icio.us-felhasználók számára (így számomra is) a nagy nap, amikor tényleg érdemes elgondolkodni azon, hogy nem kellene-e inkább a GReadert használni linkek/hírek/egyebek megosztására.

Irány szpemelni az ismerősöket.
Címkék: google google reader
2007.12.15. 11:28. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jo kedvem van, ugyhogy megosztok egy tuti greader-es truckot:
hozz letre egy ego-feed foldert.
vedd fel bele az osszes _SAJAT_ blog post/comment/digg submission/comment/stumble/... RSS feedjeit.
ezt kovetoen a greader keresesevel a sajat multadban tudsz kutakodni. ez az igazi kiterjesztett memoria. az ember szamara az a fontos emlek, amit mar regebben _megcsinalt_
amit nem csinalt arra jo a sima google kereses, vagy a wikipedia.
Haha, reggel mikor benyomtam a greaderem és az arcomba pattant a pop-up, már tudtam, ebből új webisztán poszt lesz. :)
ez szép és jó, de valójában aki érdekelt, annak eddig is fel lehetett rssben iratkozni a shared items-eire. aki eddig sem érdekelt, az ezután sem fog.

új funkció? klassz. de azonnal OPT OUT. :)
a delicious-t legfeljebb az rss feedunkbol jovo hirek megosztasa teren fogja kivaltani, de az olyan megosztast, hogy "ne mar, ezt talaltam bongeszgetve, talan hasznos neked is" azert nem fogja szerintem kivaltani.

nomeg kivancsi lennek, hogy az emberek hany szazaleka olvas rss-t, mert nekem kvazi egy ismerosom sem (es igy is tobbet tudnak egyes, mindkettonket erdeklo temakrol, mint en, rss junkie).
most megnéztem ezt a greadert, és nekem bejön - de friendeket hol tudok találni? ismerpseim között nincs egy hasonlóan informatikailag jártas ember sem, aki olvasna bármilyen internetes bármit :)

Ez az egész azért fog berogyni, amiért az Orkut. Ott is egyrészt csak a legutóbbi időkben lehet GMail címjegyzéket importtálni, másrészt meg nincs mit, mert valljuk be, a többség számára a GMail egy q nagy POP3 szerver, 5 (most már, amióta gyosabban nő, nemsokára 6) GB tárhellyel, ők a webes felületre rá se néztek, R-GO ezeket a dolgokat soha nem is látták.

RSS dolgok megosztására sokkal jobb a shared feedet a Facebook Feedheads appjával összeboronálni, ezt érteni is fogják. Vagy a del.icio.us appot használni, vagy mindkettőt.
Thingol: egy hajóban evezünk. Leszünk barátok :)
aki akar még "barát" lenni, csak dobjon meg egy méllel :)
És azt tudod, hogy látom a Te megosztásaidat, anélkül, hogy erre bármikor engedélyt adtál volna, mert egyszer csevegtünk GTalk-on?
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy baromira nem értek egyet azzal, hogy a Google Reader hipsz-hopsz csak úgy megosztotta a (magamnak) becsillagozott bejegyzéseket olyanokkal, akikkel egyszer váltottam levelet (nem beszélgettem, hanem levelet váltottam!). Ez részemről baromira felháborító. A következő az e-mailjeim megosztása lesz? Mert akkor most elkezdek gyorsan nézelődni valamilyen GMail alternatíva iránt. Google Readert meg biztosan nem használok többet ezen húzásuk miatt. (Lehet nem kéne párhuzamot vonnom, de ez így nemkicsit kiütötte nálam a biztosítékot).
szerintem kevered, shared != starred, vagy nem? a kulon megosztasra bejelolt hirek pedig eddig is elerhetoek voltak egy kulso olvaso szamara olvashato lapon.
Pontosan, a csillagozott az nem megosztott!
Kevertem, de a lényegen nem változtat. Én azt a ki nem található URL-t nem mondtam meg senkinek, a Google meg úgy döntött, hogy ennek ellenére ismeretlen ismerőseimnek elérhetővé teszi (azokat a "barátokat" sem én jelöltem be a GTalkban, hanem a Google döntött úgy, hogy a barátaim, x levélváltás után). Ez gáz, és nálam erősen kicsapta a biztosítékot.
András: Shared Item azt jelenti megosztott. Mivel nincs privát opció ezért alapértelmezett kéne hogy legyen, hogy ha rányomsz a gombra, akkor az publikus lesz, szerintem ezen kár vitatkozni.
a chatnél be lehet állítani, hogy kiket akarsz blokkolni (a névjegyeknél)
darthwalk: Persze. A forwardolt levél meg azt jelenti, hogy továbbított, tehát én is megkaphatom? Teljesen egyértelműen oda van írva, hogy a Shared elemeimet csak az láthatja, aki tudja az URL-t. Ezen változtattak a megkérdezésem nélkül.

gravy_t: Azok, akikkel GTalk-olni akarok, és azok, akikkel bejegyzéseket megosztani, nem ugyanazok. Van, akivel nem akarom megosztani a bejegyzéseim, de szeretnék velük GTalk-olni.

Tényleg kár róla ennyit beszélni, részemről túlragoztam.
tényleg kellene egy külön beállítási lehetőség, hogy kivel akarod megosztani a cuccost.