A sztárbloggerek - immár a mainstreamből

Régen volt 2001, és régen még régebben volt 1997. A blog kifejezés az elmúlt tíz évben beépült a médiafogyasztók és internetezők szókincsébe: aki internetezett az elmúlt tíz évben, az tudja, mi a blog.

A Forbes idei 25-ös webceleb listáján már szinte csak bloggereket találunk. Olyan bloggereket, akik kivétel nélkül az új (még újabb?) mainstream médiába sorolhatók: állandó hivatkozási alapot jelentenek a hasonló médiumok és a médiafogyasztók számára, valamint kiválóan megélnek blogjaikból. Biznisz.
Every blogger wants to quit their job and blog for a living–if they haven’t already done it. (dbt)
Őszintén szólva minden blog, így például a TechCrunch is veszít eredetiségéből, érdekességéből, amint elkezd hagyományos médiumként üzemelni.

Vagy lehet, hogy csak az idő teszi. Pedig a TechCrunch mindössze 2 éve indult. Ám mára komplett networköt, hirdetői hálózatot épített maga köré. Persze ehhez kellett az iszonyatosan sok olvasó is.

Szintén figyelemre méltó, hogy a Forbes-listán található bloggerek átlag életkora kábé 37 év. Vagyis tíz évvel ezelőtt, a blog születésekor még éppen oké volt a "friss, fiatalos, zabolázatlan" hangvétellel azonosítani a vezető blogokat, de mostanra egy másik generáció is felnőtt. Sőt, több is. Ők is nyilván blogolnak. Vagy már csak a Facebookon vagy a Twittereken írnak egymondatosakat... Most ebbe ne menjünk bele. A lényeg, hogy a fiatal sztárbloggereket az engadgetes Ryan Block képviseli, a maga 25 évével.

De mi van a TechCrunch vagy a PerezHilton után? Jönnek az új, friss, érdekes, zabolázatlanabb blogok, melyek szépen bejárják ugyanezt az utat? Vagy véget ért a blogok és a régi/régebbi média "harca"? Esetleg csak a Forbes volt idén lusta?

Mi az, hogy új média?
Címkék: blogok bloggerek filozomatika
2007.12.19. 14:15. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jönnek az új, friss, érdekes, zabolázatlanabb blogok, melyek szépen bejárják ugyanezt az utat?

vigyázat, jövök... :)
Ajaj, jön a Webceleb bulvár :D

"Michael Aaringtont látták egy iPhoneal sétálni a Wall Martban"

"Ryan Block nyílvánosoan böfögött"

"Minden webceleb dorogos?"
Amugy van magyarorszgaon sztarblogger? Ugymond. Ezzel a kifejezessel mondjuk mar alapbol a hagyomanyos media szintjere van sullyesztve az egesz.