Pontosít a Google a Readeren

Bár kézenfekvő és jó újítás a Google Reader "Shared Items" funkcióját kötni az ismerősökhöz, mégis, a változtatás óta kisebb felháborodás eszkalálódott Blogoszféra Techiában.

Mert - mondják a privacy-érzékeny bloggerek - milyen alapon mutatja meg minden kontaktomnak a Google a megosztott elemeimet? Hát gondolom olyan alapon, hogy te, kedves júzer, ráklikkeltél az adott feedelem "share" gombjára. És mivel ezzel az akcióval eddig is megosztottad az egész világgal az adott feedelemet, most ugyan miért probléma, ha ismerőseid külön látják is ezt a megosztást.

A felháborodottak szerint ez azért probléma, mert eddig a megosztott feedelemeket csak azok látták, akiknek elküldték az egyedi url-t, amin a megosztott feedelemeiket publikálták. Na de most meg minden kontaktjuk - akivel akár csak egyszer is levelet váltottak gmailjükben - láthatja a megosztott elemeket.

A Google kicsit változtatott is a Reader megosztás-funkcióján. Ez jó hír, ugyanakkor én személy szerint azokkal értek egyet, akik szerint a Reader megosztás-funkciója egy jó és előremutató fejlesztés. Nem kötelező megosztani a feedelemeket. De ha már egyszer a felhasználó arra vetemedik, hogy megoszt tartalmat a weben, ne csodálkozzon rajta, ha ismerősei látják is ezt.

Lásd még: az iwiw-es felhasználók paráját, amikor kiderül, hogy profiloldalukat nem csak barátaik, hanem bárki láthatja, aki regisztrált az iwiwbe. Vagyis több mint egymillió netező. Tudatosabb netezést mindnekinek 2008-ra.
Címkék: google google reader privacy
2007.12.27. 13:27. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az alapvető tévedés nyilván ott volt a Google részéről, amint az írta is valaki valamilyen blogban, hogy nem biztos, hogy minden Gmail kontaktom egyben ismerősöm is, főleg azok után, hogy a Gmail minden email címet betesz a kontaktlistába, kérdezés nélkül, akinek levelet írok.
A feedmegosztó szolgáltatás azon alapszik, hogy a kontaktlistámon a haverjaim vannak, akiknek ugyanaz az érdeklődési köre, mint nekem, viszont pont maga a Gmail működik ezzel ellenkezően.
Ez olyan ,mintha a megosztot google docsjaim is látszódnának a többi valaha is volt levelezőpartneremnek. Én jellemzően a megosztott doksikat arra használom, hogy beágyazzam valami weoldalba őket, vagy grafikonokat mutogassak online. Nem akarom, hogy más is csak kattintgasson, eddig nem sok esélye volt, hogy kitalálja az URL.
ez az egész social networközés egy nem túl bonyolult jogosultságkezelést kívánna. bőven elég volna amit a unix kezdettől fogva tudott. nekem úgy tűnik, h sok forradalom eredményeként feltaláljuk mindazt, ami másutt kezdettől fogva létezett.

gergő most nagyjából azt magyarázza, h szerinte nem kell megkülönböztetni a környezetet a világtól, hanem elég azt mondani, h valami meg van osztva (a környezettel és a világgal), vagy nincsen megosztva.

ez egyébként egy teljesen rendben levő álláspont, régen is folyt egy ilyen vita. a világ egyik fele azt mondta, h elég lesz a két szint (user-world), mert a userek hülyék, nem tudnak differenciáltan jogokat osztani, a másik fele meg azt mondta, tartsuk meg a három szintet (user-group-world), az érv ugyanez volt. userek hülyék, és nem fogják elhinni, h egy kattintással mindenki számára mindent megosztottak.

úgy látom ez a vita előjött megint.
szerintem ez a nagy megosztósdi inkább pótcselekvés és nincs igazán praktikus értéke. a közösségi oldalak nagyban az emberek egoizmusára és exhibicionizmusára loülnek. mésfelől pedig a voyeurizmusára :D

töröltem magam pár hete myvipről és iwiwről, mert feltettem magamnak a kérdést, hogy szükségem van-e rá. akik akarnak megtalálnak, akik nekem fontosak, tudom az e-mail címüket, fent vannak valamilyen IM szoftveren. az iwiw és myvip egyébként sem jeleskedik a magamutogatáson túlhaladó funkciókban.
Szerintem is kissé(?) elmaradott már ez a "vagy megosztom mindenkivel vagy senkivel sem" opciós lehetőség, egyre nagyobb szükség van finomabb, csoportokkal, különféle szintekkel operáló jogosultságkezelésekre, a kommunikáció kapcsán erről már beszélnek is jó ideje (telefon, IM, stb., pl. munkaidőben kollegának elérhető vagyok, havernak nem egyidőben). Lehetne már 2.0 a jogosultságkezelésekben is..
Iwiw felhasználóknak meg tényleg tudatosabb 2008-at, pl. használják azt a beállítást, hogy melyik adat teljesen publikus és melyik látható csak ismerősöknek.
jaja, pl hírbehozóval leveleztem régen egyet, most ezen friends item óta mindig ottvan valami szám a megosztott elemek mellett, mert ő használja is. Még egy idegesítő számláló amit le kell nullázni h olvasott feed zen legyen.

pont azzal nem tudom megosztani, akivel esetleg szeretném, mert mindenki belefog unni a sok ismeretlen megosztottja miatt. én pl nem fogom megnézni a megosztott itemeket, mert nem ismerősoök osztanak meg, hanem mindenki akivel leveleztem.
ehhez egy hozzátennivalóm van:
- elvileg van olyan, hogy az információk feletti önrendelkezés. ÉN mondom meg, hogy kinek és mit mutogatok. namost ezt biztos lehet most is, csak innentől sokkal több munkával. pont ott tartunk, mint amikor a MS felrakta az IE-t a windows alá defaultnak. leveheted, és rakhatsz fel mást is, csak a felhasználók 95%-a se nem tudja, hogyan, se nem elég aktív, hogy megcsinálja. PONTOSAN erre számít a Google. vége az önrendelkezésnek: mostantól a Google mondja meg, hogy mit csinál az információddal, és Te majd persze hosszas munkával, eldugott kapcsolókkal ettől eltérhetsz.

paradgimaváltás: az információd nem a Tiéd, hanem a Google-é.
1. tudomásomra jut egy gmail cim, még nincs a kontakt listámon. Megtehetem, hogy belekukkantok a Shared item-jeibe _anonim_ (anélkül, hogy az illető erről értesülne)? (tehát elég szimplán felvennem a kontak listámra, gtalk 'invite' nélkül)
2. hirbehozo, a Te megosztott elemeidhez merre vezet az út? Nick-ed kukac gémail?
az en megosztott elemeim publikusak. erre a blogra is ki van linkelve. ha megnezed az oldalhasabokat, konnyeden ratalalsz.
pontosítok: kérdésem arra irányult, hogy mi az a szükséges minimum feltétel, hogy a 'Friends shared items' alá behúzzak valakit (csak email cím tudatában).
(mert ugyebár az URL sem nem beszédes, és nem is indexeli a gugli..)
Reader Help Center alapján e varázslathoz gtalk-os invite elfogadás szükségeltetik.

"Reader's friend list comes from the list of people YOU CAN CHAT WITH on Google Talk or Gmail chat."
"To add a friend to Reader, you must invite them to chat with you in Gmail or Google Talk."
"Note: The friends feature in Reader is experimental and subject to change."

Ja még valami: ha valakit zavar egy (vagy több) 'Friend', a settings-ben egyenként kivehetők a view-ból (kikapcsolhatóak).

BÚÉK!