Merre tart a web 2008-ban?

Év vége van. Végtelen számú toplista, előrejelzés, jóslat születik az év utolsó napjaiban. Könnyű helyzetben vannak a jósok, hiszen működik az asztrológus-hatás: ami bejön, arra emlékezni fogunk, "én megmondtam" - csettintünk majd. Ami nem jön be a jóslatból, azt meg jótékonyan elfelejtjük. Vagyis: a jósnak mindig igaza van (haha).

Az én jóslatom 2008-ra nem túlságosan forradalmi, és nem is meglepő. Nem is jóslatok következnek, hanem sokkal inkább várakozások. És majd meglátjuk, mit hoz 2008...

Várakozás#1
Egyre több szolgáltatás nyitja meg valamilyen szinten api-ját, egyre fontosabb lesz, hogy a különböző szolgáltatások egymás számára értelmezhetővé tegyék az információkat/tartalmakat. Bár 2008 még nem a szemantikus web éve lesz (mint ahogy valószínűleg 2009 vagy 2010 sem), mégis, lelkes kísérleteket láthatunk talán jövőre is a különböző metaadatok minél "intelligensebb" kiértékelésére, összefésülésére.

Várakozás#2 Az online hirdetési piac nehéz éve lesz 2008. Nem látszik pontosan, hogy a webből hogyan lehet a leghatékonyabban kinyerni a profitot. Ezért a nagy és sikeres cégek továbbra is arra fognak törekedni, hogy minél több vasat (sic!) tartsanak a tűzbe. 2008-ban talán eljön a keresőmarketing igazságának pillanata: kiderül, hogy a long tail a hirdetési piacon nem olyan jól alkalmazható teória, mint korábban sokan (mi is) gondolhatták. Az egyre közvetlenebb, egyre inkább a felhasználási aktivitáson alapuló hirdetési megoldások megmutatják majd saját korlátaikat: nem kell annyi embernek gyufa, mint azt a gyufagyártó hirdető gondolja. Ám ezt a keresű pirulát a hirdetésszervezők nem akarják lenyelni. Ugyanakkor még több pénzt fogunk elkölteni 2008-ban a weben, mint tettük korábban. Úgyhogy a pénz ott lesz, csak össze kell majd gyűjteni.

Várakozás#3 Túl vagyunk a felvásárlások évein. Becsontosodik a piac. Minden nagy és tőkeerős cég rátette már arra a webes portékára a mancsát, amire szerette volna. A sikeres közösségi szolágltatások birtoklása azonban nem jelent egyet ezen szolgáltatások dinamikus fejlődésével. A MySpace vagy a Facebook egyre óvatosabb és apróbb lépéseket fog tenni. S miként ez év második felében, úgy jövőre is inkább a szolgáltatás üzemeltetésével lesznek elfoglalva. Valamint keresik majd a lehetőségeit annak, hogy minél több pénzt keressenek a felhasználók aktivitásaiból. Lásd még: Várakozás#2

Várakozás#4 Multimédia a weben. A tévétársaságok, filmforgalmazók végre beérik saját korukat, és egyre merészebb, nyitottabb üzletpolitikát folytatnak majd a weben. Miként azt teszik már egy ideje a print lapok és magazinok. A web egyre inkább elsődleges információforrássá válik. A tévé, az asztali számítógép, a laptop, a konzol, a pmp csak egy platform. Egy termék - például egy filmnek vagy zenének - sikerességét pedig az fogja befolyásolni, hogy mennyire képes forgalmazója minél több platformon prezentálni a potenciális fogyasztók felé. Az online multimédia piacát erősen befolyásolja jövőre is a hardverpiac változása, az isp-k üzletpolitikája, a kormányzatok i-politikája, vagy épp a mobiltartalom népszerűsödése.

Várakozás#5 A blogoszféra jövőre valószínűleg nem fog alapvetően megváltozni. A civil újságírás már régen kivívta a maga helyét a hírpiacon. Jól megvan a mainstream média mellett. Aki blogot írt 2007-ben, valószínűleg 2008-ban is folytatja majd. A jól blogolók számára egyre fontosabb lesz, hogy valamiféle hálózatba tömörülve valamennyi bevételre tegyenek szert. Persze születnek majd új, érdekes, friss blogok is jövőre. Lesznek új celebek, mikét a YouTube-on is legalább annyi virusvideó fog szórakoztatni minket, mint idén. A web második otthonunk, így hírek, pletykák, történések bőven akadnak 2008-ban is, amiket érdemes lesz kommunikálni - blogokban is.

Várakozás#6 Mi a web motorja? A változás, a kísérletező kedv, az innováció. Vuff, ha minden jól megy 2008 is hoz majd egy-két meglepetést, érdekességet, szép kísérleteket és tanulságos bukásokat, bedőléseket. A web csak addig él, amíg izgalmas. És ha a web nem izgalmas, akkor az egyértelmű jele annak, hogy az emberek kedvetlenedtek el. Úgyhogy mindenkinek sok optimizmust, bátorságot és kísérletező kedvet kívánnék 2008-ra is.
Címkék: filozomatika
2007.12.30. 08:12. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én már piros hó helyett azt mondogatom, hogy "majd ha az iWiW megnyitja az API-ját".

Persze a fentiek gondolom inkább a nagyvilágra vonatkoznak, s nem kis hazánkra...
A szolgáltatók egyre több mindent fognak nyújtani. Net, tv, telefon, saját tárhely (pár giga), értesítés (kelj fel, menj fogászatra, fizesd be az adót, nagyinak szülinapja van), nő a sávszélesség(nagyon durván - igy megjelennek az online dvd tékák flash- en keresztül lehet majd filmeket nézni) a tv-n lehet majd netezni, elterjed a videotelefon. (lehet, hogy nem jövőre hanem két-három év múlva)
"flash- en keresztül lehet majd filmeket nézni)"

neeee csak azt ne! a flashtől és a streamelt videótól megőrülök. Letöltöm, megnézem, törölje ki magát:)
1. Szerintem, így visszanézve, 2007 egyértelműen a csalódás éve volt, majdhogynem 2006-ból több újdonságot tudok mondani, mint 2007-ből (na jó, ezért ennyire nem)). Remélem, 2008 a pozitív meglepik éve lesz.

2. Amiben erősen bízom, az a gépi ntelligencia netes összeállása lesz: a nyitott API-knak és a hátha (mondom: hátha) megjelenő használható mesterséges intelligenciát használó, pl. tartalomszűrő (=RSS-szűrő) ketyeréknek köszönhetően végre egy halyen látjuk azt, ami minket valóban érdekel.

3. A Netvibes Ginger már látszik, hogy bukta lesz, de aztán kiderül, hogy mégsem:
Mivel egyre több lesz a nyitott API, a Netvibes (és a My Yhooo, iGoogle) tényleg átalakulnak webes operációs rendszerekké, ami egyébként már részben megvaósult. A tobábbi fejlődés további API-k megnyitásától függ, nekem elsősorban a fórumok és blogok megnyitása (az utóbbiaké különösen) hiányzik.
A nyitott API-kkal a korábbiaknál jobban felmerül a szabványos adatformátumok kérdése is (illetve két, hasonló, nyitott API-s szolgáltatás adatai elég könnyen lesznek konvertálhatóak), ebből a szempontból nagy lépés várható a szemantikus web felé.

Hogy egy blogot ne csak egy RSS-en keresztül lássak, hanem tudja, lehetőleg valós időben, ha egy felvetésemre valaki válaszolt, ld. 4.

4. Az RSS jó dolog, de bokutt abban az értelemben, hogy nem tudja kiváltani a hírlevelet, aminek pedig az utódja lenne. A fő baja, hogy míg levelet a a feladó küldte, addig az RSS-t mindig mi olvassuk, azaz, vagy nagyon gyakran kell lekérdezni (ezt kifejezetten nem támogatja semmi, az RSS-olvasóknak gyakran 15 percnél nincs is rövidebb időzítése), vagy kell valami új dolog.

5. Doransky okosat mondott a social analitics-sal, ebből még lehet valami.

doransky.hu/?p=860

Első blikkre ennyi.

5+1 Ja, remélem, új lendületet kap a Wifi, a sok okostelcsi (MDA Touch-ot láttam 45-ért), meg főleg az Eee és klónjai, meg a Fon valszeg fog pár új hírt generálni.
Jut eszembe, van 21 Fon invitációm 10 EUR-os routerekért (+2 EUR az irányított antenna), akinek még nincsen, jöhet.
Netvibes: magyarul, sokkal több okos modulja lesz, ez fogja a használati értékét igazán megnövelni, nem a Ginger.
Én a Rithmo-t várom, meg a Joost-ban sem ártana, hogy lehessen keresni a viodeón belűl pl. zenei videóban: ep xyz-ben.
m4rc11: azt hiaba mondogatod... eselytelen :)
#1 2008 szerintem is api-k éve lesz. a böngészőkben egyesül, ami egyesülhet. év végén pedig kitörhet a mobilmánia.

#2 a hirdetési piac szerintem még mindig gyorsabban növekszik majd, mint a gazdaság egésze, de nem növekszik úgy, mint a web. nem lesz könnyű menet. a hirdetési piacon erős verseny lesz, éppúgy, mint a hírpiacon. erő, kitartás, szorgalom meghozhatja a gyümölcsét.

#3 egyre több maszek cég lesz a piacon, a multik egyre inkább háttérbe kerülnek. azaz kevesebbet lehet majd háborogni, és többet kell majd dolgozni. ideheza lesznek felvásárlások. az index is be fog majd vásárolni tippem szerint.

#4 az on-line médiapiac lassan, de biztosan fog növekedni. lassú, de biztos sávszélesség növekedést várok. ebből könnyen lehet mobiltelevíziózás, és a kábeles video on demand is megkezdheti térhódítását.

#5 igen. a blogok összekapaszkodását várom. várok egy multimédia webisztánt is. a meetupok videoi, és egyre több rádióbeszélgetés gazdagítja majd a posztokat.

#6 buék.
Ja, és még egy, legalábbis Magyaroszágon, 2008 a webes kereskedelem fekete éve lesz. Szar webshopok, szar posta, szar futárok.

(Megj. decemberben 4 online vásárlásom közül összesen egy volt, ami kifogástalannak volt mondható, a maradék hárommal komoly bajok voltak ill. nem teljesültek)
jah es remeljuk 2008-ra /-ban a FF megvalik a memoriazabalo rossz szokasatol kulonben valtok... most epp 470MB
HH: ezek ahogy látom, a "világpiaci" elvárások. Az lehez az érdekes kérdés, ebből mi jut a magyar piacra. :) Elvárásaim szerint egyre többminden. Magyarországon indulni fognak _sikeres_ új szolgáltatások 2008-ban, ebben biztos vagyok - itthon ez még nem a punnyadás éve lesz.

KGyST: a Netvibes Ginger nagy részét még nem láttátok. :)

Benjamin: a FF3 teljesítette eme vágyadat, ebben nem kell reménykedni, mert így lesz. Végre!
szerintem nekünk nagyon jó évünk lesz a 2008 (:

általánosságban véve jó volna már pár új ötlet a nemzetközi webre

nekem van két olyan ötletem, amilyen oldal még a nemzetközi neten sincs, ezek jelenleg hegesztés alatt állnak

előbb még menyomjuk a gombot a jelenlegi oldalon, hogy aztán az is segítsen majd befuttatni a két újat ...

mindenkinek sikeres 2008-as évet kívánok!

részletes statisztikákat tettem fel egyébként a blog.fizetesem.com aloldalra, ha valakit érdekel (:

Bártházi András: meg nem neztem de ha igy van akkor szuper!
Várakozás#5 A blogoszféra

Pont a hálózati szerveződés hatékonyabb megvalósulása reményében született blogpostokat emeli be a kommerciális média - természetesen nem értékitélet csupán meghatározás -, mintegy kiemeli a fontosat és ezáltal bevételt teremt. Amikor a blogger a "bevételek" fele hajt, akkor csak megadja magát a kommerciális média laza feelingjének, kicsit nyugdíjazza magát, vagy épp eltartja a családját :) közös szimbiózisba lép, a biztosan csurgatott lé kellemes íze ellenálhatatlan.
Maga a blog újra és újra felüti a fejét és megcélozza azokat a területeket, amelyeket a kommerciális média egész egyszerűen konceptuális megkötötségéből kifolyólag nem tud vizsgálni.
És nem biztos, hogy célja a bevétel. Lehet, hogy megvan már mindene.. :) csak ez a pár blogspot hiányzott az életéből :)
"Aki blogot írt 2007-ben, valószínűleg 2008-ban is folytatja majd."
Tanúsíthatom.
Arról nem hallottatok valamit, hogy a Facebook 2008-ban felvásárolná az iWiWet?
hh: Csinálhatnál egy 2008-as wishlist-es cikket is :) Mi mit szeretnénk.
Ja, és hátha, de mondom, háátha, a Google csinál valami olyan rendszert, hogy több accountot is el tudjunk érni egy helyről, és akkor esetleg nem lép ki a Readerből amikor más címről írok a GMailben. Hátha.