2008-as várakozások a _magyar_ webtől

A magyar (értsd: magyar felhasználóknak szóló) weben jelen lévő szolgáltatások eddig sem az innovációról és a dinamikus fejlődésről voltak híresek. Ezért a várakozások sem lehetnek túlságosan optimisták.

Várakozás#1 A legfontosabb hazai szereplő, az iWiW idén, év végén látta elérkezettnek az időt, hogy véghez vigye t-online-os korszakának legnagyobb interfészváltoztatását. Ám sokakban nyilván csalódást okozott a közösségi profiloldalak leválasztása a magánprofiloldalakról. Egyrészt azért, mert egyelőre nem nyitott a közösségi profiloldalak létrehozása, másrészt pedig mert a felhasználók - joggal - azt várták, hogy az iWiW inkább számukra - és nem a cégek számára - kedvező változtatásokkal áll elő. Az iWiW valószínűleg 2008-ban sem fog forradalmian változtatni. Ha csak abba gondolunk bele, hogy a t-csoport videómegosztó szolgáltatása, a Videa szerves integrálása helyett inkább a videók beágyazhatósága mellett döntöttek (minimális fejlesztés, ugye), ráadásul a konkurens magyar videómegosztó szolgáltatásokat egyszerűen kitiltották az iwiwes profiloldalakról... Vagy ha abban gondolunk bele, hogy az iwiwes kontaktok exportálását próbálták meg elkeseredetten meggátolni... Nos, ha ebből a jelenségből következtetek a szolgáltatásfejlesztés filozófiájára, akkor nem igazán vannak nagy várakozásaim 2008-ra. Talán egy kisebb redizájn, egy-két kézenfekvő, régről megmaradt változtatnivaló van felírva az iWiW tracjébe.

Várakozás#2
A hazai blogszolgáltatók álomkoráról már írtam korábban. Ehhez nem is tennék nagyon sok mindent hozzá. Talán csak annyit, hogy tenni lenne mit. Idehaza több tízezer ember blogol, vagy próbálkozik meg a blogolással rendszeresen. Ők nyilván szeretnének egyre szofisztikáltabb, okosabb, ügyesebb, hasznosabb interfészen blogot írni.  Érdekes fejleménynek tartom, hogy Magyarországon 2007-ben nem sikerült jelentősebb sikert elérnie egyik mikroblogging szolgáltatásnak sem. Ha belegondolunk, hogy a mikroblogging a blogolásnak egy egyszerűsített változata, akkor adódik a kérdés, hogy a hazai blogszolgáltatók miért nem próbálkoztak még ezen a területen. A magyar blogoszférával kapcsolatban azért nincsenek nagyon nagy elvárásaim, mert egyelőre (még mindig) az is kérdéses, hogy beszélhetünk-e egyáltalán magyar blogoszféráról. Kevés olyan blogot ismerek, melyek egymásra hivatkoznak. Mindenki a saját témáit, történeteit irogatja. Nem nagyon reagálnak egymásra a magyar blogok. Mintha 1-2 éve még nem lettek volna ennyire izoláltak a magyar blogok. De lehet, hogy csak a múlt szépíti meg. Azért nyilván lesz pár, 2008-ban születő érdekes magyar blog. És azt is remélem, hogy egyre közelebb kerül egymáshoz a blogoszféra civil újságírós fele a "hivatalos" újságíráshoz. Aki jól ír, őrültje egy témának, az miért ne dolgozhatna mellesleg egy szerkesztőségben is, hivatásosan? A cv maga a blog. Nem az ingyombingyom papír, kétes hírű kommunikációs iskolákból.

Várakozások#3 Lesznek-e új, sikeres szolgáltatások 2008-ban a magyar piacon? Nem hinném. Bár persze a lehetőség mindig adott, egyelőre nem látszik, hogy melyik fejlesztői csoport (akár vállalati, akár "civil") merne legalább egyszer egy kicsit merészebbet álmodni. Lehet, hogy a befektetők hiányoznak mögülük. Vagy a befeketetők nem tartják elég kreatívnak, innovatívnak a magyar fejlesztőcsoportokat. Hallani róla, hogy idehaza is van néhány befektetői csoport, mely hajlandó lenne különböző startupokba invesztálni. Konkrét hírek ugyanakkor soha nem érnek el hozzám, amiből akár azt is következtethetném, hogy ilyen bizniszek nem is igen köttetnek. Vagy én vagyok alulinformált.

Várakozások#4
Hogy egy kicsit haza is beszéljek, az Inda körül 2008-ban is pezsegni fog az élet. Lesznek új szolgáltatások, és a meglévők közül több is új életet kezd. Az IndaFotó például elindulása óta immár talán a harmadik fejlesztési ütemét éli. Szóval nálunk 2008 is aktívan, sok kísérletező kedvvel és ötlettel kezdődik. 2009-re majd lehet mérleget készíteni.

Várakozások#5
Hol van a pénz a sikeres magyar közösségi szolgáltatásokban? Az iWiW vagy a MyVIP esetében láthatjuk, hogy az online média hagyományos hirdetési modelljében hisznek e két szolgáltatás fenntartói. Nyilván csak annál a szájtnál van értelme komoly marketingről beszélni, ahol jelen van egy masszív felhasználótábor. A két nagy közösségépítő szájt valószínűleg nem nagyon fog kísérletezni: megmaradnak a bannereknél, dm-kampányoknál, és a speciális hirdetői igények kielégítésénél. Nem ők fognak diktálni, hanem a hirdetői pénztárca. És ebből következően maradnak azok a megoldások, amik tíz éve megszokottak a magyar weben (is). A keresőmarketing, a szöveges, célzott hirdetések a magyar weben is inkább egzotikus állatok maradnak, mint reményteli lehetőségek.
Címkék: filozomatika
2007.12.31. 11:43. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Annyi is elég lett volna, hogy nem várok semmit ;)
"Konkrét hírek ugyanakkor soha nem érnek el hozzám, amiből akár azt is következtethetném, hogy ilyen bizniszek nem is igen köttetnek. Vagy én vagyok alulinformált."

mert mindig mindent megszelloztetsz :)

BUEK mindenkinek!
mindegyik so-so lett, kivéve az inda, mert az pezsegni fog :) ez most nem leszólás, de azért nyilván a többiek is fejlesztenek ezerrel
Az iwiw-től azt várnám, hogy icipicit több szabadságot adjon a felh.-nak. Mondjuk a megjelenés terén. Legalább a színeket had változtassa meg aki akarja. (bár valszeg lesz ilyen is mikor valamiért visszaesik a látogatottság. Ha most lépnék meg nem jelentene +profitot).
Az blogos-újságíró nem rossz dolog. Lehet elkezdek blogot írni a pecáról oszt pár hónap(mit hónap HÉT) múlva majd a népszabadságban olvashatja mindenki, hogy kell természetes vízből kiszedni egy szép nagy csukát (vagy akármit). Csak nem biztos, hogy megfizetnék rendesen a szakit(nincs papír) vagy nem tudnák megfizetni. Utoljára azt hallottam (pár hónapja + nem tudom mennyire hiteles a forrás -tv híradó), hogy Mo.-n kb. 1millióan neteznek. Kevés ahhoz, hogy jó dolgok szülessenek. Bár ez sem igaz, mert ha valami kis hazánkban sikeres tud lenni (saját dolog), akkor az a világon is megállja a helyét. Innen nézve lehetnénk teszthelyszín is. De ez se 100.
Hirbehozó!
És mi lesz a nagy nemzetköziekkel? Szerintem a G tovább fog itthon is nyomulni (vö. Picasa vs. IndaFotó, hogy a példádnál maradjak), de a nagy kérdés, hogy lesz-e magyar ibéj vagy jahu. Illetve engem az is nagyon érdekelne, hogy elindul-e már a teszkó az interneten nálunk is. Mások, más nemzetközi kérdései? Persze ott van még a M$ is, de egyelőre ők csak a dobozaikban gondolkodnak sztem itthon - leszámitva azt az ügynökséges reklámértékesitési bohóckodást aprópénzekért.
Azért..:
"Utoljára azt hallottam (pár hónapja + nem tudom mennyire hiteles a forrás -tv híradó), hogy Mo.-n kb. 1millióan neteznek."

a netkapcsolatok száma ennyi, nem a netezőké (valószínűleg a havi NHH jelentést hallottad, ők szokták mindig közzétenni a számadatokat)
az nhh legutolsó gyorsjelentése szerint 2007 októberében:
-- 1,2M vezetékes internet előfizetés
-- 3,2M vezetékes telefon előfizetés
-- 10,5M mobil telefon előfizetés
-- ?M mobil internet előfizetés
van magyarországon.
onlányguruval amúgy meg nagyon egyetértek. a hazai webszolgáltatások piacát nem érték el a multik. ha mondjuk idehaza is lenne on-line tesco, akkor a média sokkal többet foglalkozna az interneten történő eladással, és az jótékony hatással lenne ez egész piacra. például lenne verseny.

az origonak vagy indexnek, de még a googlnek sincs akkora felhajtó ereje idehaza, mint mondjuk a tesconak. a tesco on-line hazai megjelenése biztosan felkavarná az állóvizet.
hú elolvastam, h mit írtam, még a szokásosnál is zavarosabb az érvelésem, úgy tűnik, de remélem érthető.
"Várakozások#3 ...Bár persze a lehetőség mindig adott, egyelőre nem látszik, hogy melyik fejlesztői csoport (akár vállalati, akár "civil") merne legalább egyszer egy kicsit merészebbet álmodni"

Erről már sok szó esett. Nem lesznek. És nem feltétlenül azért, mert nem mer merészebbet álmodni, vagy nincs elég jó szakembergárdája.

A 3 multi és a holdudvar egész egyszerűen nem ad teret nekik ahhoz, hogy ismertté legyen a szolgáltatásuk. Még ha valami egetrengető világújdonságrot is csinálnak(csinálnának), akkor sem!
Miközben arról is hírt adnak, hogy az iwiwre felkerült egy új ikon a menüsorba.
Emiatt akinek van ötlete és lehetősége, szerencsét próbál a nemzetközi piacon. Általában úgy, hogy itthon még akkor sem ismertek, ha kint esetleg befutottak.
Nade mondom, erről már beszéltünk úgy harmincnégyszer.
na. az origo és az index nem multi. a határon túl senkit nem érdekel mit írnak ezek a lapok. mit ír worluk, mit ír gergő, vagy mit ír kutacs.

-- az origo nevű hírportált például egy távközlési szolgáltató pénzeli. az origo mögött nem áll valós szakmai befektető.

-- az index hirdetőinek többsége index közeli cég. az index mögött sem áll valóságos kockázati tőke.

ahol nincsenek szakmai befektetők, nincs kockázati tőke, ott nincs kapitalizmus, hanem valami furcsa feudalizmus van helyette. ezért vannak ezek a furcsaságok.

mondjuk van az index, aztán van a fórum, van a blog, aztán ez a két szolgáltatás nincsen integrálva. lehet tudni, h egyiket sem fogják komolyan fejleszteni. vagy mondjuk az ongo és az indafotó. lehet tudni, h egyik sem fog komolyan fejlődni. ha lenne ugyanis csúcsszuper indafotó, akkor az hazavágná az ongo-t. szóval csak mosolygok amikor gergő itt a forradalmi fejlesztéseket igérgeti. ennek nincsenek meg a tulajdonosi feltételei. ugyanez áll a sokat gyepált iwiw-re. de erről már tényleg beszéltünk. kb. harmincötször.
magyarán az adottság, h az online hír és hirdetési piac belterjes.

most több dolgot lehet tenni.
-- lehet alkalmazkodni
-- lehet kivárni
-- lehet szarni az egészre és külföldön próbálkozni
-- megpróbálni idehaza széllel szemben pisálni
"Várakozások#3 Lesznek-e új, sikeres szolgáltatások 2008-ban a magyar piacon? Nem hinném."

"Várakozások#4 [...] Lesznek új szolgáltatások."

Ezt nem értem. Szerintem egy Indás új szolgáltatás is új szolgáltatás - a szövegkörnyezet nem arra utalt, hogy a jelen szolgáltatások új lehetőségeiről beszélsz, hanem konkrétan újak indításáról. :) És csak lesznek más szolgáltatások is, melyek be-be indulhatnak.
no de András,
itt nyilván csak arról van szó, h a hazai webszolgáltatások el vannak maradva rendesen, nincsenek komoly fejlesztések.

ez az indexre éppúgy igaz, mint az origora. lehet mondani, h a blogtér, vagy a linktér lényegében semmit sem fejődött, és nyilván nem is fog, de borítékolni lehet, h blog.hu ugyanúgy nem fog fejlődni.

az index háza táján például a fórumot és a blogot integrálni kellene, látatlanban leteszem a nagyesküt, h a két megoldás közös része üres halmaz. ami azt jelenti, h a fejlesztések kb. zéró szervezettséggel folytak, ennek egyébként az az oka, h nincsenek valódi tulajdonosok. különféle érdekcsoportok vannak, akik így vagy úgy buliznak maguknak pénzeket, de itt nincs komoly menedzsment. tehát valójában azt kellene tenni, h a meglévő cuccokat gyorsan elfelejteni, és összehozni a fórum, a blogtér, és linktér tulajdonságait egyesítő motort néhány újdonsággal. de ez nem lehetséges a tulajdonosi szerkezet miatt.

szóval itt nem arról van szó, h a blog, a blogtér, liktér fejlesztői egyenként ne volnának jók, vagy értékesek, hanem arról, h a médiapiac két frontján álló alakulat, alig több, mint néhány száz fizetett médiamunkás, néhány ezer blogger, néhány százezer olvasó, mindenféle koncepció nélkül kóvályog, jó esetben is követi a trendeket, de ez a kommuniti ezzel a szervezettséggel vélhetően semmi újjal nem fog előrukkolni. szerintem erről van szó. és nyilván ezen kellene változtatni. persze kereshetjük a logikai ellentmondásokat is.
Az a baj, hogy a hazai internet = wiw, egyre többeknek.

Mi van itt a Webisztánon? Szar a wiw, de király a fészbuk. A Google bármit csinál, az forradalmi (és külföldi). Még néhány Inda bejegyzés és vége is a témaköröknek.

Nem tudom ki vette észre, de idén sok új zenés szolgáltatás is indult, amik próbáltak olyan területet kiaknázni, ami itthon még nem volt lefedve. Nem világmegváltásra gondolok, de a zenekarok közösségi jellege (rajongók, koncertidőpontok, beszámolók, koncertfotók stb) simán felhasználható lenne pár jó oldal létrehozására. Készültek is próbálkozások, van Hotband-ünk, Hallgass.hu-nk, megújult MyMusic-unk is, ez mind 2007 termése (meg még más is ezen a fronton).

Mivel a Hallgass-t én készítem, írtam levelet is a Webisztánnak erről, sőt továbbmegyek: nemcsak önmagunkat fényező kiadásban. Hanem hogy sok ilyesmi indult monstanában (egyébként én úgy látom egymástól függetlenül), mindegyikre adtam linket is, leírtam szerintem ki miben jobb (próbáltam objektív maradni, nem biztos, h sikerült). Tulajdonképpen egy copy-paste elég lett volna, hogy legalább meg legyen említve, hogy jébazmeg ilyen is van. De még ennyit sem ért a téma. Ezek után senki ne csodálkozzon, ha a Webisztán szerint semmi sem történik itthon.
Marcell - nem rossz. Annyi, hogy zenehallgatás közben megnéztem volna az együttes adatait, de újratöltésnél megszakad. Ha ezen tudsz változtatni az jó lenne.
.......megszakadt a zene és ez zavaró volt. Na így már van értelme
szerintem nagyon káros az ilyen pesszimista hangnem, igenis a hazai web életképes és növekedni fog! a wordupokra egyre többen járnak, az Internet Hungary-n csúcs tömeg volt, számos reklámrendezvény arról harsogott, hogy az Internet válságot okoz más iparágakban, én a befektetőktől hallom, hogy hajrá. és igenis vannak befektetések, csak talán nem publikusan... szóval nem értem, amit irsz.

HH szerintem kezded magad bezárni a geekség elefántcsont várába, érdemes lenne friss szellőket szagolnod 2008-ban .-))

ja és ezért szeretnénk megalapitani a magyar internetszovetseget is (lásd bejelentés az IH-n), hogy ne csak a bloggerek negativ utopiái taroljanak, hanem a biznisz is haladjon, fel a fejjel!! vidámság!!
lehet, h hülyeség ez a pesszimizmus. szerintem hasonló a helyzet, mint a kereskedelmi televíziózásban. az origo és az index kb olyan, mint az rtl és a tv2.
amúgy meg teljesen jó, h lesz internet szövetség, és biztosan lesz internet hungary, de az előremutató lépéseket bocsi, de nem kóka jánostól vagy straub elektől várom.
Na most komolyan HH. Ennyire azért nem sötét a világ. Én pl. fejlesztek. Mondjuk én speciel nem, de azok, akiket megfizetek ezért, azok igen.

Ha meg tudsz tényleg olyan befektetőket, aki belevágnának egy nagyobb startupba, dobj már egy mail-t címmel, telószámmal, lenne egy nagyobb ötletem, csak nincs rá elég pénzem :) Kisebbre van, azt csinálom is.
kutacs, nem várni kell, hanem csinálni!
kutacs, szerintem nem szerencsés, hogy ilyen hülyeségeket zagyválsz össze, mint hogy index közeli cégek hirdetnek az indexen. A hazai legnagyobb hirdetők hirdetnek ott, amelyek között biztos van index közeli, de a többség nem feltétlenül.
Azt meg, hogy mi hogyan zajlik, soha nem fogjuk megtudni, de egy dologban egyetértünk: a hazai "multik" életképtelenek az új ötletek terén. Viszont van pénzük.
cm,
valóban nem szerencsés. egyezzünk meg annyiban, h az index a tech rovatban nem a mediamarkt, a velvetben nem a drogeriemarkt szokott hirdetni.
"Marcell. · hallgass.hu 2008.01.01. 19:55:03
Az a baj, hogy a hazai internet = wiw, egyre többeknek.

Mi van itt a Webisztánon? Szar a wiw, de király a fészbuk. A Google bármit csinál, az forradalmi (és külföldi). Még néhány Inda bejegyzés és vége is a témaköröknek."

Csak a megerősítés kedvéért még egy szavazat a fentiekre. Egy éve még volt kitekintés, vadászat újdonságokra, érdekességekre. Ma már leginkább Googleisztán és iwiw gyepálás (talán csak nem azért, mert az origo-tesó?) és Inda reklám.

Példák:
- A tavalyi (2006) Web2.0 summitról részletes beszámoló. Az ideiről? Volt egyáltalán poszt?
- Meetup. Már egyre több olyan poszt jön, hogy 'bocs, majd jövő hónapban'.
- Hazai startup: van egy poszt, gyorsan 4-5öt megnézek. 3 havonta egy ilyen, visszatérés (na, fejlődött?) már nincs, vagy csak elvétve.
- Külföldi startup: a Twitter az utolsó, amiről hallunk, mert HH használja.
kutacs:igen talán így helytálló, de gondolom nem kell ecsetelni, hogy az index pénze nem a tech és nem a velvetből jön.
hat Is valami komolyat pedzeget... igen, igen, furcsa. nekem az tunt fel, hogy a hazai dolgok mar cikkik a webisztanon, ami nem kulfoldi, az mar nem is geek... ez valahol nagyon szomoru... mert elveszi az eletteret a fejlodestol, a valodi progressziotol.

igen, meetupra jarni mar nem geek? el kene ezen gondolkozni HH! (ez nem a regi HH, sajna..)

bocs, a kritikus hangnemert..
... de ha vki A-listas, az adjon a sajat ertekere!!! (ezt egy regi olvasodkent irom)
... meg nagyon kikivankozik belolem az ellenpelda: par honapja az egyik nagy multi , regionalis vezetoje latogatott el Magyarorszagra. egy szallodaba kellett elmenni hozza, ahol a magyar beosztott + o volt es a nagyfonok ugy kezdte, hogy "ne ertsuk felre, de oket nem erdekli a magyar helyzet, ok csak igeretes startupokra kivancsiak" aztan tobb oldalt jegyzetelt arrol, hogy mi 8 fos cegkent mikent akarjuk a mommot beinditani.

ertitek egy akkor meg nem letezo szolgaltatasrol jegyzetelt? nem erdekelte, hogy akkor meg napi 10 ezren neztek? ez az USA_ban semmi, megis jegyzetelt...

amikor kijottunk a hotelbol, dobbenten neztunk egymasra Doranskyval. ez nem lehet igaz.

no ez a nemzetkozi web!! errol kell irni!! barmibol lehet forradalom, csak hinni kene, vazzeg emberek...