Mi lenne ha, nem az iTunesszal lenne megverve a világ?

Kevés utálatosabb szoftver van a dekstopomon, mint az iTunes. Valószínűleg nem vagyok egyedül ezzel az élményemmel. Amúgy meg az iTunes sokkal több is lehetne, mint az Apple zenebizniszének automatája. Úgyhogy aki egy valóban jó zenegépet szeretne készíteni, van némi esélye, hogy a netezők szeretni fogják.

A Songbird a Mozilla kezdeményezése arra, hogy a világot megszabadítsa az iTunestól. Jelenleg a 0.4-es fejlesztői verzió érhető el a szolgáltatás honlapján. A Songbird képességeiről a bemutató videó mondja el a legtöbbet:



A Songbird kezdeményezést - miként a Firefoxot - a fejlesztői lelkesedés tarthatja életben, és - stílusosan - repítheti magasba. Az addonok listájából, egyelőre úgy tűnik, van rá esély. Ha a fejlesztők ráéreznek a Songbird dallamára, az Apple kénytelen lesz ráébredni, hogy nem csak a zeneszámokat kell felszabadítani a DRM alól, hanem az iTunes kereteit is illenék fellazítani. Én nem hiszem, hogy sokáig le lehet nyomni az emberek torkán ezt az elsősorban vásárlásra ösztönző marketingszoftvert. Jöjjön hát az open source közösség, és diktálja az üzemet.

Ami az IE-nek a Firefox, az lehetne az iTunesnak a Songbird.

Nagyon remélem, hogy az első beta megadja életem egyik legfontosabb pillanatát: uninstallálhatom végre az Apple öncélú zenemenedzselő szoftverét.
Címkék: zene open source
2008.01.07. 16:08. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Most viccelsz?
Ez olyan, mint a többi, amit az Apple-től loptak.
Nem iPod, de olyan, mint az
Nem iPhone, de olyan, mint az.
Nem iTunes, csak olyan, mint az. Ne mondd, hogy többet tud! Ez szintén olyan mint a zöbbi kütyü esete. Tud mász is, másképp. Izlések és pofonok. Tudod?!
a többi kütyü esete. Tud mást is, másképp. Izlések és pofonok. Tudod?!

/javitás/
Én azt nem értem, hogy miért tendencia az mostanában, hogy egy szoftverbe mindenféle sz@rt beletesznek az alapfunkción kívül. Legjobb példa erre talán a Nero: a nyolcas változat fölpakol vagy egy gigányi cuccot a vinyóra, ha nincs résen telepítéskor az ember. A fax kivan velük. Ha én kenyeret akarok venni a boltban, akkor ne akarjanak rámsózni vajat, kolbászt és sajtot is, hátha majd az is kell a kenyér mellé.

imho ha az itunes undorító, akkor az itunes klón is az.
Szerintem ez álprobléma. Minek használsz iTunest, mikor vannak jobbak is? Ja, hogy az iPod csak azzal syncel? Minek használsz iPodot, mikor vannak jobbak is? Ja, hogy benyelt a marketing?

;)
mi a baj az iTunes-al? :) egyszeruen nem ertem... miutan iPod-ot, iPhone-t csak az tudja kezelni (hozzateszem nem is akarhogyan, ezt soha nem fogja elerni egy "belehuzom az E meghajtoba az mp3-akat" szintu lejatszo) tokeletesen hasznalhato zenei gyujtemenyt alkot, keresheto, cd-rol importal, mindent tud, innentol nem ertem mi a baj vele? ha nincs ipodod megvan a valasztasod,h mast hasznalj, ha meg raereztel az apple izere, tokeletesen megfelel a logikus felepitesu lejatszo... teny, hogy windows alatt az egesz szemlelet borul, de ez megint egy masik tema...
Az egész akkor lett elcseszve, amikor a médialejátszók elkezdték az egész desktopot vindikálni maguknak, és amikor a file-open menüt lecserélték my media library-ra meg hasonló farokságokra.

Nézd meg, töltsd le, tudd, hogy hova raktad, a média lejátszó pedig csinálja azt, amit neki kell. Játszon le médiát. Mi a ráknak akarja az összes ilyen helyettesíteni a többi programot? Úgyis csak működésképtelen vacak lesz az összes...
Na, majd megkapod a magadét Angeldaytől :)
dark future tapintott rá a lényegre
Az összes általam felsorolt, és még jó néhány eszköznél, szoftwernél, azt tatják jobbnak, ha minden szar bele van zyúfolva. Aztán lehet dicskedni, hogy az enyém, még falat is vakol szabadidejében.
hiszen ez a cél. h beinduljon az óvoda. mink szeressük az apple-t. mink meg utáljuk.
RE: SzigMa 2008.01.07. 16:52:15

Na ja. Én speciel Media Player Classicot meg Foobar2000-et használok. Ha egy szoftver túl sokat okoskodik, azt elég gyorsan leszedem. Nekem fájlok vannak a gépemen és könyvtárak, nem My Pictures, My Documents és társai.
A Neros kommentre reagalva: a legujabb Neroban van mar RSS Reader is --- ha esetleg CD iras kozben akarnal RSS-t olvasni klikkeles nelkul =)
1. Az iTunes egy rég elfeledett semmi kis lejátszó lenne, ha nem lett volna iPod és iTunes store. Amerikán és anglián kívül (ahol e kettő nem olyan népszerű) az is. Szót sem érdemes vesztegetni rá olyan lejátszók árnyékában mint az mplayer, winamp vagy foobar.

2. Ez a songbird pedig tényleg csak egy módosított firefox... na ugyan, hány weboldalon található hotlinkelt mp3, és miért is akarja az átlagfelhasználó azt a médialejátszójával böngészni... És ha ezt is tenné, vannak erre nagyon jó extensionök. Bonobóra inkább torrenten vagy soulseeken keresek rá, szorri.
(ps.: már minden normális win-es lejátszóval tudsz zenét pakolni az ipododra is, ha azzal vert meg az ég)
Ez mire is jó? Azon felül hogy lejátszik webes mp3-fájlokat, de arra biztos kiadnak firefox plugintot is.
apple fanboyok masszanak mar at egy masik blogra itunesot imadni. grrrrrrr.
Az igazság, mint minden esetben, ezúttal is valahol a két szélsőséges vélemény között félúton van. Nem rossz dolog a metaadatok alapján rendezgetni a zenéket, de az iTunes valóban öncélú fájlstruktúrája már túlzás, ráadásul a médialejátszók eme gyöngyszeme időnként teljesen önkényesen el is tüntet egy rakás adatot az iPod-ról. Több hónapba telt, mire úgy-ahogy közel tudtam kerülni a lelkivilágához, azóta kisebb súrlódásokat leszámítva egész jóban vagyunk.

Linux alatt a Rhytmbox egész korrekt kezdeményezés egy használhatóbb library alapú médialejátszó irányába, remélem, fejlesztik még továább is. Szilveszterkor például Ubuntu alól Rhytmbox-szal csináltam végig egy egész estés bulit, az automatikus crossfade tökéletesen működött és mindvégig zökkenőmentesen szólt a zene. Ja és az iPod volt a háttértár :)

A GTKPod-ról nem tudok nyilatkozni, a classic modelleket egyelőre nem akarja megismerni. Az iPod-ot fikázóktól pedig csak ugyanazt tudom kérdezni, amit minden más alkalommal: tudnak-e ugyanennyiért (kb. 87.000 Ft) ilyen kapacitású (160 GB) és hasonló funkcionalitású, valamint ugyanilyen, esetleg jobb hangminőségű hordozható médialejátszót említeni? Mert ha igen, azt azonnal megveszem, addig marad Steve bácsi kis fekete kütyüje.
Ez a médialejátszós FF extension fordítottja. Itt nem az internetböngészőbe raksz médialejátszót, hanem fordítva. :)
Hm az iTunest meg kell szokni. aki windóz alatt használja, az biztosan utálja is. De macin már más a helyzet: belesimul a rendszerbe, úgy viselkedik mint a többi apple cucc (hú, vajon miért...)

Én ódszkúl winampos voltam, nekem ott legyenek az mp3-aim, ahova rakom őket - gondoltam. Kellett némi idő, amíg megszoktam az iTunest. Most már le nem cserélném és nem is értem, hogy hogyan lehet más zenelejátszót használni.

iTunes forever :)

de akinek nem jön be, az médiapléjerezzen nyugodtan.
jééé. ez a progi ugyan azt nyomatja, mind iTunes. neten vásárol vki, keresel itt, keresel ott, hopp, és kész is.
én nem keresek itt, és nem keresek ott, ezért eléág egy winamp is. amit bármikor tudok irányítani betűkombinációk segítségével. videóvágás, netezés, játék közben is. gyorsabb a keresőfunkciója, rendesen indexel, és egyszerű.
egyszer anno feltelepült au iTunes, hát azon is volt álítólag ilyen gyorsgombos cucc, be is álítottam, de nem vette észre, mikor hasznlni akartam. meg hülyén indexel, mindehova telepakolja a hülye fájljait. ezek az i-betűs dolgok csak Mac OSX alatt mennk, ott viszont veszettül! oda tervezték, maradjanak ott!
Sosem értettem azokat az embereket, akiknek bajuk volt az iTunes-szal. Valaki említette, hogy neki fájlok és könyvtárak/folderek vannak a gépén. Engem nem érdekelnek a fájlok meg a folderek. Engem a tartalmak érdekelnek, nem a struktúra. Avid iTunes user vagyok.
ez egy iTunes klón, de legalább ronda.

hh, azért "az iTunes egy utálatos szoftver" kijelentést kéne indokolni valamivel szerintem, így semmivel se vagy más az apple fanboyoknál. grrrrrr.
Szarok a véleményedre, még a magyar helyesírást se ismered!

(a "ha" elé kell a vessző, nem utána")
Amúgy engem mulattat a Webisztán Apple gyűlölete és Google imádata.
Te hulye vagy... ilyen baromsagot irni...
ahelyett hogy dolgoznal rendesen... Itt fikazod azt amihez nem is ertesz. Gratula. jah hogy wint hasznalsz? tedd. es sok sikert hozza.
Régebben néztem... Bőven vannak jobb library alapú zenelejátszók. Mostanában rákaptam az 1 service + sok interfész felfogásra: háttérben fut a lejátszó, és neked tetsző interfészen át kommandírozod. Olyan használsz, ami neked jólesik. Nekem mostanság mpd a service, és gmpc meg ncmpc az interfész - ezt már korrektnek nevezem.

... keep the flame alive...:P
Toymao: "Ez a médialejátszós FF extension fordítottja. Itt nem az internetböngészőbe raksz médialejátszót, hanem fordítva. :) "

a pluginos megoldás életképesebbek tűnik. szerintem a tűzróka fel fogja falni a zenemadarat még mielőtt az megenné az almát.
Öhm, szerintem korrekt a poszt (a kommentelők nagy részének nem esett le, hogy ez a program pl nyíltforrású), bár van benne egy félreértés... Ez a projekt NEM a mozilla kezdeményezése, és ők nem is vesznek részt benne semmilyen módon... az más kérdés, hogy mozilla-kód módosításával hozták létre a fejlesztők a songbirdöt.
Nekem bejött az iTunes, egészen addig amíg nem akartam mappák szerint sorbarendezni a számokat. Mármint, hogy az egy mappában lévők egymás után legyenek a listában. Ezt valahogy nem sikerült vele összehozni.
iTunes klón a Firefox alapjain? Akkor inkább az iTunes... Már maga a Firefox is egy erőforrászabáló maszlag.
Majd egyszer, ha lesz eleg idom es kedvem, megirom a "top100 dolog, amit utalok az itunesban" postot.
Lehet, hogy most őskövületnek fogok tűnni, de én eddig akárhányszor gugliztam rá különböző cikkekre, amelyek összehasonították a legnépszerűbb médialejátszókat, mindig a Winamp jött ki győztesként, úgyhogy én mindnmáig azt használom. Azért a Songbirdnek is adok egy esélyt.
A fent elhangzottakkal javarészt egyetértek.

Windowson, sok sok év Winamp 2.81 használat után, amikor váltottam iTunes-ra, rohadtul nem értettem egyet az egésszel, nem akartam, de muszáj volt az iPod miatt. Tényleg furcsa, de meg lehet szokni, pláne Mac alatt, ahol tökéletes simul a rendszerbe (a mount-unmount dolog is)

És tényleg, miért is jobb a Songbird? Lehet keresni és egyből hallgatni blogokban lévő mp3-akat. Hát eddig is ezt csináltad.. rákattintottál Firefoxban a linkre, bejött a QuickTime (vagy akármi) és lejátszottad (aztán lementetted). Ráadásul ha annyira nem akar iTunes klón lenni, miért hasonlít a felső része echte arra?

Különben meg kinek ez, kinek az felel meg. Raklapnyi lehetőség van, mindenki válassza ki szépen azt, ami neki tetszik, használja, csak ha beszél róla, akkor támassza alá, hogy MIÉRT jobb vagy rosszabb, mint a többi.
Én nem tudom, a magam részéről továbbra is a minimalskines winampot használom, oszt jónapot, nem kell nekem mindenféle flinc-flanc.
megint szokásokról és stílusról lehet vitázni.

egyrészt megértem az oldskool dosos hozzáállást, könyvtárak, fileok, saját módon rendezve. tényleg működőképes, csak neked kell észben tartanod a rendszer rendezési elveit és te vagy a csendőr. ez egy informatikával nap mint nap foglalkozó embernek nem probléma.

nade egy mezei felhasználó miért kéne, hogy ilyeneket tudjon? iTunes amúgy iszonyat egyszerű - és könnyen vezérelhető - elvek mentén működik. és pontosan ezt a rendezési elvet helyettesíti, azaz több rendezési módot tesz lehetővé. ehhez egyetlen dolog szükséges: ki kell tölteni az ID3 tageket. ennyi.
windows alól a smart folderek engednek betekintést abba, hogyan működik ez az apple struktúra valójában.

mac alól pedig a spotlight metakeresés után alap, hogy az iTunes is ezen az elven működik. és lehet nagyszerű könyvtárstruktúrád is, de óriási könnyebséget jelent a dinamikus keresés, a logikai elvek alapján rendezés. mindezt realtime. nincs is ennél szebb gyakorlati alkalmazása jelenleg a matematikai logikának.
"Minek használsz iPodot, mikor vannak jobbak is? Ja, hogy benyelt a marketing?"

Mert olcsó.

iTunest én is csak azért utálom, mert mindig arra emlékeztet, hogy mennyire megnehezíti az ipodos szinkronizációt, no meg mert winamp nöttem fel, aminek a kezelése teljesen más elven mukodik.
lehet én vagyok az egyetlen ezzel a problémával de én az iTunest rádióhallgatásra használom. és nem áll szándékomban fél napot arra fordítani, hogy az ott hallgatott adásokat a neten kikeressem és a Kedvencekbe betoljam.
Nekem volt "szerencsém" használni Windows-os iTunes-t... Nem irigyellek... Az hagyján, hogy nem illik a rendszerbe (a látásmódbeli különbségek miatt), de állandóan fagyogat, Ctrl+Alt+Del kell ahhoz, hogy ki tudj lépni belőle... Borzalom... De ugyanez a Windows-os Quick Time meg a Safari is.
Mac-en viszont a kedvenc lejátszóm. Mindent tud, ami (nekem) kell, stabil, egyszerű, kézreáll, használható. Nem kell több.
Az tagek alapján tájékozódó lejátszó még rendben van, de miért pakol másolatban több giga zenét számomra meglepő folderekbe? Ha meg nem voltak kitöltve a tagek, akkor rémálom az egész, mert az iTunes eléd ömleszti az összes zenédet úgy, hogy (nagyon rossz esetben) lesz a lista elején 36 darab 01.mp3, aztán 36 darab 02.mp3. Tudom, az a hülye, aki ilyen file neveket adott, de igazából minegy, mert ott lesz az összes zene ömlesztve, filenév alapján abc sorrendben.
gyűlölöm az itunest. még soha nem gyűlöltem szoftvert ennyire, talán csak a quicktimeot. csak egy rohadt szoftvert szeretnék, amivel lehet zenét másolni az ipodomra. legjobb lenne, ha total commandernek hívnák.
kurva idegesítő ez a hülye rágógumizós amerikai akcentus
netman: akkor lehet valamit elrontottál, mert nekem a legelső windowsos kiadása óta, ami nem tegnap volt, talán ha egyszer kellett a feladatkezelőben lelőnöm.

az egyedüli ami faszság, amikor az ipod lecsatlakoztatásánál semmi nem használja, csak az itunes, de a csöcs program nem veszi észre, hogy cska ő használja, és nem engedi lecsatlakoztatni. De akkor még ott van a safe remove az óra mellett.
kpityu: A track numbert állítsd be, és menni fog kérdés nélkül.
jó azért a winampban is van média library, és letölthető hozzá plg-inként dynamic library is, amiben viszont könyvtárszerkezet alapján böngészhetsz.

vannak egyébként más jó lejátszók is, amik nem is álypodklónok. itt van pl. ez:
bigyo.blog.hu/2007/11/30/32_gb_os_flashmemoriaval_jon_az_uj_zen
tudom, nincs akkora memóriája, viszont memkártyával bővíthető. de ha nem kell 80 giga, megelégszel "mindössze" 32 körülivel, akkor alternatíva.
Ahmet: Mert szarul van beállítva. Beállítások Advanced fül Copy files to iTunes Music folder... unpipálása.
human insect: Te meg unpipáljad azt, hogy Enable disk use (vagy hasonló), és akkor szinkronizálás után azonnal diszkonnektel az iPodod. Elvileg. :)
ez a winamp féle könyvtáros kicsipöcsöm megnyitom szar amit én meg utálok, legyen ott ömlesztve minden, én majd keresek köztük. nem akarok mappákat...

amúgy az itunes tényleg fura élőlény windows-on, szokni kell, főleg a fenti totalcommanderes kollégáknak. viszont megnéztem az előbb mac-en a songbird-öt. gépzabáló bugos valami még, tipikus firefox feeling, akkor inkább itunes...
Hírbehozó

Azon nem kell megsértődni, ha valaki nem ért egyet a cikkeddel. Ha nem akarsz olyan kommenteket látni, amelyek nem a te véleményedet támasztják alá, akkor ne publikálj. So simple.
Másrészt, télleg jó lenne, ha konkrétumokkal támasztanád alá a véleményedet, mert az kicsit gyerekes, h "majd ha lesz kedvem, megírom." Ez csak a saját hiteledet (if any) erodálja.
Én xp alatt használom az itunest, nem vagyok teljesen hívő, de szerintem egy jól használható sw. Aki nem akar önjelölt guruként feltűnni (vagy leszarja ezt a népséget), annak sztem használható alkalmazás. Bizonyára vannak és lesznek jobbak nála, hajrá lehet kopogtatni a kegyeimért. (Ja, h ez már marketing? Bocs...)
wyctim: winamp media library-t neked teremtették!
Az iTunes-szal (pontosabban az iPoddal) NEM az a gond hogy szar, mert ez szubjektív. Valakinek a librarys metatages marhaság jön be, valakinek meg a folderes-fájlos. Nekem az utóbbi.

Egy jó zenelejátszó attól jó, hogy választhatok: WM Playerrel szinkronizálom, vagy az évek óta megszokott CTRL+C - CTRL+V kombókkal, vagy F5-el Total Commanderben pakolhatom rá a zenét. Mindenkinek más az ízlése, ebbe fölösleges belemenni hogy melyik a jobb - nyilván az átlag, kezdő user jobban elboldogul egy lebutított felülettel, míg a PC-n felnőtt felhasználó fájlokat és mappákat keres mindenhol. És az iPod csak azért szar, mert egyféle megoldásra vagy rákényszerítve, ami nem is tökéletes még a maga librarys kategóriájában sem (más gépére dugva a saját ipodot letörlődnek a zenék, ha nincs ID3 tag akkor összekutyulja a számokat, stb)

Minderre meg rájön ez az őrült nagy hype, hogy ez a legjobb, a jultimét divájsz, és lúzer vagy ha nincs ipodod. A hozzám hasonlóknak ez nyitja ki a zsebében a bicskát. Amúgy semmi baj nem lenne vele, csak mindenki, az iPodfanok is fogadják már el végre, hogy az iPod is csak egy a sok közül.
Én Media Monkey-t használok. A harmadik verziónál tart, fejlesztik. Az ingyenes verziója is sokat tud, bár a legfrisebb kicsit lomha. Ipodot (és tudomásom szerint az Iphone-t is) kezeli.

mediamonkey.com/
nekem az itunes-szal semmi bajom egyelőre, amióta van azt használom, de se ipodom, se iphonom, és nem is lesz soha.
de szerintem amennyire jó volt régen a firefox, és amennyire tönkrement mára, ebből a szarból se lesz se... OpenSource, fejlesztik, aztán úgy tele lesz pakolva minden szarral, hogy egy k*rva zenét nem lehet vele meghallgatni, mert 8 gigát lefoglal a 2 giga ramból és 123%-on hajtja a procit...
nekem anno a winamp nem jött be, az itunes volt akkor a messiás...
gravy_t: Neki? Winampot? Biztos tévedsz! Wyctim akkora mekes, mint ház, és mint ilyen, iTunes felhasználó.
"iTunes amúgy iszonyat egyszerű - és könnyen vezérelhető - elvek mentén működik. és pontosan ezt a rendezési elvet helyettesíti, azaz több rendezési módot tesz lehetővé. ehhez egyetlen dolog szükséges: ki kell tölteni az ID3 tageket. ennyi."

Ennyi. Tényleg, baromi egyszerű egy 8-10 gigás MP3 kollekció minden számát id3taggezni egyesével.


"egyrészt megértem az oldskool dosos hozzáállást, könyvtárak, fileok, saját módon rendezve. tényleg működőképes, csak neked kell észben tartanod a rendszer rendezési elveit és te vagy a csendőr. ez egy informatikával nap mint nap foglalkozó embernek nem probléma."

Igen, sőt a lakásban is nekem kell észbem tartanom a saját rendezési elveimet, érdekes módon mindig megtalálom ami kell. És nincs ott a nagyságos Apple házirobot (iDroid) mellettem, aki rendet rak helyettem, az ő saját, számomra nem biztos hogy ideális elvei alapján. Egyelőre szeretem, hogyha én vagyok a főnök...
Egyébként a feleségem, aki informatikából sosem volt egy nagy talent, kb 2 nap alatt megtanulta kezelni a torrentet, a nero-t és a sajátgépet. Bármit letölt ami kell neki, kiírja CD-re, vagy memóriakártyára másolja a telefonjára.
"amennyire jó volt régen a firefox, és amennyire tönkrement mára (...) egy k*rva zenét nem lehet vele meghallgatni"

A Photoshop is szar ezekszerint, azzal se lehet egy k*rva zenét meghallgatni.
Ezt már több helyen leírtam, de akkor most itt is, mert idevág. Van egy MacBookom, de nincs iPodom. Helyette egy Sony lejátszóm van, még PC-s időmből. Az a "vicc", hogy egy ekkora cég, mint a Sony nem támogatja a Mac-es világot, mert nincs olyan Mac-es szoftver, amivel rá lehetne tenni a zenéket a lejátszómra. A Sony Connect Player nevezetű cucc (ami egyébként akkora iTunes koppincs, hogy az már fáj, emellett még lassú is, és a proci 90%-át szó nélkül elhasználja) ugyanis csak Windows-ra létezik... Szal EZÉRT kell, hogy használjam a Windowsot. Mégse sírok. Ti meg: de rossz, hogy csak iTunes-szal lehet rátenni zenéket iPodra. De legalább rá tudjátok tenni... Nekem ezért kell egy másik (véleményem szerint szarabb [de ez most nem ide tartozik]) oprendszert használnom... Evvan. Ilyen kegyetlen ez az informatika :D
No mindegy, ennyit szerettem volna csak hozzátenni. Písz.
@zzzzz: igen itunes-t használok, viszont hh-val abban egyetértek, hogy windows-on tényleg egy szar az itunes.
zzzzz: nade én azt honnan tudtam volna szerinted? 'kor álytyúnozzon, ha neki az kell :)

ezzel az összevissza mindenhova pakolok fájlokat mert nem az a lényeg hol vannal igazából hardverszempontból vannak fenntartásaim - a vincseszterek, oprencerek ugyanis néha elszállnak. a vindóznak a my documents, my media meg my music folderei is azért hülyeség, mert ha beüt egy vindóz újratelepítés, akkor bukta van, lekváros...
Nekem iTunes nem pakolja szanaszét a fájljaimat. Viszont remekül lehet vele albummá rendezgetni az zenéket, borítóval ellátni, infókat frissítgetni: műfajok, évszámok, előadók, dalszerzők stb. A válogatás albumokat is korrektül kezeli, nem zagyválódik össze. Biztos tudja ezt más is, csak ez valahogy látványos, kézreálló, semmi bajom vele. Mondjuk, ezzel csak rendezgetem a zenét, ha hot-swapban megy az Photoshop, Indesign, Illustrator, akkor a háttérben a Foobar ketyeg.Amitől fél perc alatt agylobot kapok, az a MediaPlayer. Oldszkúl fájl-folder-partíció-struktúrában gondolkodó ember vagyok, WMP kiveri nálam a biztosítékot. Nem is használom, ahogy ótlúkixpresszt meg ixplórert sem.
Viszont nem istenítem iTunest. Akinek nem teccik, ne használja. Nem muszáj. Egy szoftver ellen lázadozni nem ostobaság? Csak kérdezem.
Grey Greyhound:
"Ennyi. Tényleg, baromi egyszerű egy 8-10 gigás MP3 kollekció minden számát id3taggezni egyesével."

iTunesben nem kell egyesével. Máshol nem tudom, hogy megy, de itunesben csoportos kijelöléssel írhatod be a tageket szelektíven. Nem tudom, lehet-e egyszerűbben.
@ gravy_t 2008.01.07. 19:56:31
Aki a Windows mappába pakolgatja a cuccait, megérdemli a sorsát :)
Ez kezd egy kicsit spenót-sóska vita lenni...

Viszont én nem is a flame táplálása miatt írok, hanem lenne egy (szerintem) idevágó kérdésem (amit holmáshol tennék fel, ugye): szóval, én az a fajta vagyok, aki bár maga rendezi a mappáit, media libraryt használok (egészpontosan Windows Media Playert, a 11-es egész jó, ellenben a Winamp a Media Library használatától eszeveszetten belassul), szeretek előadó, album, évszám, horrible dictu minősítés alapján zenét választani (mappastruktúrában hogy a rákba jövök rá, hogy a 100+ kiadást számláló Acid Jazz válogatássorozatban melyiken van Xploding Plastix? =D), sőt, néha egyszerűen csak albumborító alapján (nem, szó nincs cover flowról, még mindig WMP =)), és igen, nem tartom nagy fáradtságnak minden album hozzáadásakor pár percet rászánni a tagek javítására, ha kell (a fentebb említett Sony Sonicstage meglepően intelligensen tud taget javítani =D) és borítókeresésre, na, és íme a kérdés, néha rendkívül jó lenne CÍMKÉK alapján zenét választani, valahogy úgy, mint a Gmailben, tehát a mappákkal és az ID3 értékekkel ellentétben egy szám több label alá is tartozhatna, lenne mittom' alvós, olvasós, vezetős, dolgozós stb. zene (mint ahogy a fejemben most is vannak ilyen kategóriák), na, hát az egy dolog, hogy ezt mappákkal tutira nem lehet megcsinálni, a kérdés az, hogy van-e olyan program, amivel lehet!

köszönöm az információt =)
(ja, és: playlist nem játszik, mert jobbára egész albumokat raknék egy-egy címke alá, úgy meg egy idő után elég navigálhatatlanná válik a dolog... hm, rájöttem, hogy nem is olyan egyszerű elmagyarázni a problémámat, de mindegy, ha valaki látott már ilyet, akkor úgyis tudni fogja, gondolom =))
Gery Greyhound: Válogasd meg forrásasaidat. Az igényes release-ek rendesen meg vannak taggelve, ahogy kell, a az audio cdkről iTunes által begrabbelt anyag is tökéletesen taggelődik. Ami meg nem, arra van rengeteg taggelő progi Windows alá is.

Amúgy elárulok neked egy titkot: mindenki kicsiben kezdi. Először csak feltaggelsz 100 nótát és azt rántod fel az iPodra, aztán még százat, néhány nap múlva meg is vagy. Én is így jutottam el a harminc gigáig. Meg ugye úgy, hogy megválogattam azt, hogy mit töltök le. A Track 01.mp3 fájlokat pl. élből nem.
madve2 2008.01.07. 20:23:04

"néha rendkívül jó lenne CÍMKÉK alapján zenét választani, valahogy úgy, mint a Gmailben, tehát a mappákkal és az ID3 értékekkel ellentétben egy szám több label alá is tartozhatna, lenne mittom' alvós, olvasós, vezetős, dolgozós stb. zene (mint ahogy a fejemben most is vannak ilyen kategóriák), na, hát az egy dolog, hogy ezt mappákkal tutira nem lehet megcsinálni, a kérdés az, hogy van-e olyan program, amivel lehet!"


Természetesen van ilyen zenelejátszó. AmaroK néven ismerik, egyetlen egy "hibája" van. Linux alatt elérhető csak, a KDE beépített médialejátszója. Kicsit az iTunes-ra hajaz, de lehet könyvtárstruktúrából is berántani számot, lehet cimkézni a zenéket (ahogy írtad, mint gmailben), lehet őket rendezni elég sok szempont szerint.

További infók: amarok.kde.org/

(Screenshotoknál elég csúnya az ablakdekoráció, természetesen skin-elhető :))
@ ZZZZZ 2008.01.07. 20:29:16

Újabban megválogatom, de a régebbi zenék (több giga) előadó_neve_-_szám_címe.mp3 formátumban vannak. Szóval nem a track01.mp3 (rosszabb esetben: Ismeretlen előadó - Ismeretlen szám 01.wma, mert ilyet is láttam már) gányolás.

Winamp tökjól elboldogul azzal, ha az előadó és cím van a fájlnévben, playlistbe tudom tenni és megtalálom pár kattintással. És akkor itt bejön a képbe az advanced vs kezdő user problematika: a Winamp mindenféle taggelés és egyéb nélkül képes az általam kitalált rendszerbe tenni a számokat, az iTunes meg nem.

Egyébként kicsit túl lett misztifikálva ez az egész zenehallgatósdi az utóbbi pár évben. Mindenki 98 millió féleképpen akarja rendszerezni a zenéit, mondván a sima mappák + playlistek már nem jó, mert kell külön a bebaszós és a lassúzós zene, de a bebaszósok között kell szülinapi buliban illetve szilveszterkor történő bebaszásra külön kategóriák, de szülinapra lassúzós is kell, ráadásul a Tancsapdának van bebaszós őrjöngős és melankólikus elmélkedős száma is, de azt nem akarom az Ákos mellé tenni mert mégiscsak tökmás, ráadásul az Ákos kicsit Depeche-es is de azzal se akarom keverni, akkor azt most hogyan tegyem bele, hova, és milyen tageket adjak neki... Őrület.

Én inkább csak élvezem a zenét. Itthon előadó szerint vannak mappába téve az albumok, a lejátszómon meg mindig van egy fix mennyiség, úgy egy-másfél giga, amit időnként frissítek Total Commanderrel, a gépemen levők közül válogatva, egyszerűen a memóriakártyát az olvasóba helyezve.
amíg van kde alatt amarok és gnome alatt exaile addig az iTunesnak nincs helye az ubuntumon (nem mintha lenne linux alá).

az iTunes hibája, hogy rám akarja kényszeríteni a fejlesztők és a marketingesek szempontjain (hol és mit vegyek). a szabadszoftver-közösség pedig azt adja, amit tényleg használok is :)
Gery Greyhound: Esküszöm, hogy az összes előadó - számcím.mp3 típusú mp3-dat rendesen megtaggeli egy szoft, amit még Windowsos koromban használtam, de nem jut eszembe a neve. De. Megvan. Tag and Rename vagy mi. Imádtam.
madve2,
az id3 tagek között van egy pár amit használhatsz. grouping, description, comments. ezekkel kialakíthatsz saját kategóriákat. lehet néhány szempontod, ami gyakorlatilag elég szokott lenni. az amúgy jó lenne, ha a fájlokat mindenki szabadon címkézhetné magának.
Gyerekek, ennél a parancssorból futtatható izénél nincs jobb: kiskoza.extra.hu/blog/?p=20

Amúgy a windows media playernek megvan az az előnye, hogy 100% CPU-nál sem szaggat, mert máshonnan csórja a memóriát, vagy vmit biztosan. Ezért ezen a gyenge gépen, ahol most vagyok mindig ezt használom.

És exotikus formátumokhoz úgy se jó egyik se, csak a VideoLan VLC.
Amitől még falra bírok mászni, az bizonyos digifényképezőknek a "kommunikációs" szoftvere. Tehát az az eset, amikor nem látod driveként a memókártyát, hanem 100 MB-nyi mindenttudó sw-t kell telepítened előtte a gépre (pl. régebbi Canonoknál).

Ilyenkor az van, hogy memókártya kivesz, olvasóba betesz, a gép gyártója meg...
hmm... tehet egy szívességet.

Az, hogy címkézem a dolgokat sztem nem jó megközelítés. Mindenképpen automatizálnia kell a programnak, mert annyi szabadidőm nincs. Grabbelésnél például ezt jól megcsinálja a freerip (pont com).
"Én inkább csak élvezem a zenét."

Ennek nagyon örülök. Gondolom mások is. Mondom, ez spenót-sóska vita, ki így szereti, ki úgy; énnekem személy szerint TÉNYLEG nem úgy működik, hogy na most zenét akarok hallgatni, és akkor zenét hallgatok. Ez addig működött, amíg 2-3 féle műfajt ismertem, és azokat hallgattam, a többi egyszerűen nem tetszett, kész. Mindig ugyanaz volt a JÓ zene (megtart) és a ROSSZ (kidob), és előbbieket bőven elég volt megkülönböztetni előadó szerint, hatalmas mennyiség esetén is.

Az utóbbi pár évben, jól látod, bonyolódott a helyzet: a net miatt már mindenféle zenekarok fülre találhatnak, soha nem látott műfajok születnek előadóról előadóra, néha akár albumról albumra, amik már-már elveszik a "műfaj" mint kategória létjogosultságát, a zenei paletta egész egyszerűen SZÍNESEDIK, és igen, vannak ilyen sznob buzik, akik szeretik ezeket az új (ÚJ) zenéket megismerni, ráérezni az ízükre, más és más hangulatokban más és más hangulatot hallgatni (pl. imádom a drone-t de BKV-n esélytelen hallgatni =)), és igen, ez már bonyolultabb rendszerezést kíván, mint az egyszerű faszerkezet.

De a sznob buzi szót szeretném kétszer aláhúzni, mert abszolút megértem, ha ebben nem értenek meg =)
Azért azt érdemes észben tartani, hogy a webet nem az ilyen sznob macgyíkok "tartják el", hanem lámák tömegei. Hogy ez jó vagy sem az más kérdés; ill. akinek neminge...

Meghogy ennyi erővel a firefox sem tudott semmi olyat, amit az ie vagy a necckép, vagy az operett ne tudott volna: oszt mégis érdemes megnézni a tatisztikákat.
Meghogy a moszkvicsban és a lekszüszben is ugyanolyan elven működő 4ütemű otto motor miatt nem kell koptatni a térdizületeinket, meg mindkettőnek 4 kereke van és az eső sem esik bent (ha rendesen be van csukva az ajtó); s a legjelentősebb különbség "csak" a kényelmi berendezésekben van.

Egyszóval szerintem zseniális az ötlet: nem feltétlen a technikai megvalósítás, hanem a piaci lehetőségre történt ráérzés. Az, hogy az egyáltalán nem baj ha a piacon van még egy szoplopbakotugrik mediaközpont (ami a tetejében egyik nagy mogulhoz sem tartozik - merthogy én úgy vettem le, hogy ez teljesen olyan lesz mint a ffox, s nem csak a szoftverháttér miatt). S a 3 mogul (majdnem) mindig jobb, mint 2 (hát még az 1 - akármilyen jópofa mogul is az).

Illetve ki ne felejtsük: nagyon jó a név(csokor: songbird/nest). Sokkkal kedvelhetőbb, mint a hangokra, médiákra, betűkre épített brandek ill. a teljesen agyament betűömlenyek.

Továbbá (bár én az álytyúnzot nem ismerem) a videoban mutatott automatizmusok szerintem egyáltalán nem elvetemültségek (én legalábbis valószínűleg ki fogom használni, hogy nem kell 3 különböző szoftverrel negyedórákat zsonglőrködni ahhoz, hogy valami olyasféle zenét hallgathassak, ami tetszik - így is túl sokat buzizok az rss-eim olvasgatásaival, ahelyett, hogy dolgoznék).

Meg (mivel nincs álypodom) nem is igazán gondolom, hogy az álytyúnz nekem szólna. Arra meg nincs érkezésem, hogy utánajárjak, hogy használhatnám-e egyáltalán (zeneletöltésért meg sok okból nem igazán van kedvem fizetni - alapvetően rádiót szeretek hallgatni, a bájtok birtoklása nem villanyoz föl különösebben).

A tagelés kontra mappa/fájl ellentét pedig megint csak műmájer műbalhé: alapvetően nem kizáró, hanem kiegészítő megközelítésekről van ugyanis szó:
1. őszintén irígylem azokat, akiknek vagy annyira lineáris és egylényegű munkája, illetve akkora fölös agykapacitása van, hogy nem okozott még gondot a 'mappa/almappa/egy_konkrét_fájl' primitívsége.
2. illetve a ne-rendszerezz-keress! gúgliszlogen slendriánsága is erős túlzás. pl.: a gmél is azóta használható igazán, amióta lehet szines labeleket aggatni (sajnos csak az angol verzióban) a levelekhez (s ez is csak egy pitiáner apróság, kódolásilag sem egy nagy truváj - s mekkora a különbség!)

Bocs a sok rizsáért! (de ezek úúgy kikívánkoztak!)
ShagBeckur: ja, az Amarokot már én is megtaláltam, de sajnos csak azt =( bár állítólag már gyúrják windowsra is... az, hogy linuxra váltsak, meg még odébb van.

kutacs_: ennyi erővel a genre-t is használhatnám, az úgyis elég használhatatlanná vált ma már (ld. előző beszólásom), gondoltam is rá, csak ugye egy értéket vehet csak fel, ennyi a probléma. (Tudom, pontosvessző, aztán majd írok a Songbirdhez egy plugint, ami használni is tudja =)) Meg az lenne az igazi, ha ez az adatbázisra tartozna, és nem kéne a fájlokba nyúlni emiatt (ahogy a ratingnél se örültem, hogy a WMP egy-két fájlba elmentette, hogy az bizony szerintem egycsillagos =))

¶ a l o t a s B .: hát ha lenne 30GB zene, amit még a büdös életbe nem hallottam, bajban lennék a címkézéssel. Az viszont simán jó, hogy van egy frissiben szerzett lemez, amit először hallgatok, és amikor vége, felcímkézem, hogy tudjam, mikor vegyem elé (a ratinget is így használom, csak az eggyel technikaibb: 1 csillag: törlöm a rákba, a gépről is, 2 csillag: visszatérünk rá félév múlva, 3 csillag: klassz, csak nincs hozzá hely a lejátszómon, 4 csillag: hú, ezt felrakom a lejátszómra (aztán ha valamit törölni kell róla máshoz, itt nézek körül), 5 csillag: kurvajó, egy ideig tuti marad a lejátszón is) Megjegyzem, a Last.fm-en vannak remek címkék szinte mindenhez, lehetne olyan médialejátszó, ami azokat le tudja szedni.
vegyem elé = vegyem elő (a többi elgépelés meg talán érthető =))
Szerintem az ostoba parasztoknak az iTunes igenis jó megoldás. Azt a tíz számukat, ami van nekik a zeneboltból, kedvükre összevissza csillagozhatják benne például! Meg így nem keverik össze!
Hm. Akkor én most elvesztem az XP-s iTunes szüzességem. Még soha. Tényleg. Egyszer láttam egy barátomnál, de nem nyúltam hozzá.

Most viszont feltelepítem, oszt meglássuk.

Meg amúgy is van az a nemtommianevebigyó a neten, amivel megoldható, hogy az otthoni zenéket hallgassam a munkahelyen és ha jól láttam, annak iTunes kell.

Azért durván szarnak kell lennie, hogy a Windows Media Playert alulmúlja (bár a legutolsó már elég jó lett, de magas a léc).
itunesben egy dolog a jó, az artists oszlopból el tudja rejteni a válogatásalbumok előadóit. Ilyet akarok winampra, és már tökelégedett leszek. Merthogy, a path oszlop tökéletes hiányát nem tudom megszokni itunesben. (nem, még nem volt időm feltaggelni a 10+ éve gyűlő, kb. 50 gigányi zenét)
"Szerintem az ostoba parasztoknak az iTunes igenis jó megoldás."

ne haragudj, de te egesz egyszeruen egy primitiv taho vagy.

madve2 2008.01.07. 21:32:18

Sajnos ez ilyen :( Nem tudom, hogy AmaroK-ot mennyire akarják Winesíteni, gyanítom, hasonló lesz a szitu az iTunes-éval. Sajnos minden program a defualt oprendszerén teljesít, máshol csak félmegoldás lehet.

Egyébként, ha nincs olyan hűűűde fontos win-only alkalmazásod, érdemes lehet kipróbálni egy Linuxot (Pl szerezz egy régi wincsit, ami még működik, és pl rackbe rakd be, és arra telepítsd a Linuxot. Így a Win is sértetlen marad és tudod is próbálgatni a Linuxot).

Félreértés ne essék, nem Win-Linux flamebe akarok belekezdeni :) Inkább azt mondom, hogy sokmindent ki kell próbálni, hogy kiderüljön, melyik oprendszer fekszik nekünk. Van akinek a Win XP, van akinek a Vista, van akinek a Linux, vagy BSD, van akinek a MakkosX.

De ebben a témában a Linuxnak van egy nagy előnye :) Az AmaroK :)
Itunes-használok xp alatt, nem mondanám tökéletesnek, vannak hibái, pl. zabálja az erőforrásokat, főleg ha már tetemes mennyiségű szám van az adatbázisban, és túl statikus a felülete, felhasználó nem szólhat bele. De megvannak az előnyei is, szerintem igen jó az adatbázisa, és az okos plylistek igenis szerethetőek. Abban az esetben biztos váltani fogok, ha windows alá megjelenik egy lejátszó, ami az előnyeit képes felmutatni, a hátrányait viszont kiküszöböli. Ez a songbird dolog jónak tűnik, annyiból mindenképp, hogy ki lehet választani a funkciókat (mi az istennek fut a gépemen az IpodService.exe? még soha nem csatlakoztattam ipodot és nem is fogok)
"mi az istennek fut a gépemen az IpodService.exe? még soha nem csatlakoztattam ipodot és nem is fogok"

Na ez meg a másik. Én csak egy kurva movot akartam megnézni, amit a VLC érdekes módon nem játszott le (pedig az 99%-ban mindent visz), gondoltam felteszem a Quicktime-ot. Onnantól kezdve az uninstallig folyamatosan futott a háttérben ipodservice.exe, ipodhelper.exe, ituneshelper.exe, qttask.exe, és még a tököm tudja mi, aminek a nevéből esetleg nem derült ki hogy köze van hozzá. Mindez csak azért, hogy egy darab nyamvadt videót megnézhessek, azt sem lehetett full screenben, mert Appleéknál 2007-ben az ilyesmi luxusnak számít és csak pénzért tudja a Quicktime Pro verzió, ami finoman szólva is vicces. Uninstalláltam is a rákba az egészet elég hamar, azóta azt a movot amit a VLC nem visz, hibásnak veszem és delete. Ha nagyon kell, akkor meg átkonvertálom valami emberi codeccel, mint pl a divx.

"őszintén irígylem azokat, akiknek vagy annyira lineáris és egylényegű munkája, illetve akkora fölös agykapacitása van, hogy nem okozott még gondot a 'mappa/almappa/egy_konkrét_fájl' primitívsége."
Van arra fölösleges agykapacitásom bármilyen helyzetben, hogyha Nightwish-t akarok hallgatni, azt megtalálom az e:\zene\nightwish mappában. Ha meg rockot, előadótól függetlenül, azt az e:\zene\rock.m3u mappában. Az e:\zene mappára pedig shortcut van a desktopon, úgyhogy tényleg két kattintás (vagy max három) Ha akarnék finomítani és több szempont szerint alkategóriákra bontani, akkor tudnék csinálni berúgva_őrjöngős_rock és metrón_ülve_hallgatni_jó_rock.m3u playlisteket.

Egyébként tényleg sóska vagy spenót vita ez az egész, csak az a baj, hogy a spenót hívek állandóan meg akarnak győzni, hogy az iSpinach mennyivel forradalmibb mint az én évek óta jól bevált sóskareceptem, és hogy milyen primitív és maradi vagyok hogy azt a régi vacakot eszem, ahogy a nagymama is főzte. Pedig megkóstoltam én az ájspenótot, csak nem ízlett.
Gratulalok.

Regebbota hasznalok szamitogepet, mint a kommentezok fele, ez a szakmam (Unix mernokkent a command line a jobb kezem), de bocs, en nem alkonyvtarakat keresek, hanem zenet. Minden bizonnyal mas szoftverrel is meg lehet ezt hatekonyan oldani, de ...

mp3 tag. ez nem a jovo, hanem legalabb 5 eve a jelen. Voltak nekem is tag nelkuli mp3 file-jaim, igen, 1998-ban. Helo.

Es jah, a mashol beszerzett zeneidet is frankon lejatsza az iTunes. Mivel nem egyszerre szerzel be 40Gb zenet, hanem max albumonkent, nem gond kitolteni a tag-et. En pontosan ezt csinalom. (nagyon kenyelmes albumonkent beiirni az eloadot, stb)

Nem kell szeretni az apple termekeit, nem mindenkinek fekszenek, OK, de ez a kopkodes ... ez primitiv.

hírbehozó, egyszeruen taho vagy. Ha nem tetszik egy szoftver, kritizald kulturaltan, es aztan ne hasznald. Megteheted, sok egyebbel ellentetben. Akkor mi a gond ? vertek gyerekkorodban ?

Abszolut Blikk szinvonalu iras. Lehetett volna eleve Songbird-re utalo cimet es tartalmat adni, kulturaltan megemlitve, hogy ez akar egy iTunes alternativa is lehet; az ugy hir, de EZ ... EZ igy szemet. Flame-generator, semmi mas.

Igen, en szeretem az Apple termekeit, de iPod-om, iPhone-om akkor sincs.
Bocs, e:\zene\rock.m3u mappában = e:\zene\rock.m3u playlistben
Nem akarok nagyon beleugatni a dologba, sosem használtam még se iPod-t, se iTunest, és nem is olvastam végig az összes kommentet, de azért ennyit megjegyeznék: többen is írták hogy csak az iTunes képes kezelni az iPod-t. Na akkor nézzük már meg a Songird addon-listát (addons.songbirdnest.com) - be van linkelve a postba is :P
HH, gyanítom, hogy csak az iPod miatt használsz iTunest. Akkor miért nem használod inkább ezt?
www.floola.com/
Még azt is megcsinálja, hogy iPodra másolás közben feltageli a számokat (konfigurálható, pl. folder name = album, file name = track).
Az a helyzet, hogy ez a program sem tud többet mint akármelyik. Viszont ez se tudja a taget linkként kezelni. Eddig ezt csak egy tudta.. a WMP11
csalódtam az összes progiban, mert miért tudja a wmp ezt és semmi más nem?
ShagBeckur 2008.01.08. 01:08:17: Használtam már debiant, csak rohadtul utáltam telepíteni, most van egy klassz kis Knoppixom (ami ugye azért jó, mert live), na ezt már szeretem-ügyes-aranyos, de sajnos még mindig túl sok minden köt a windowshoz =P (Majd ha a a Gimp lesz a Photoshop, az Inkscape az Illustrator, a Scribus az InDesign, esetleg valami flash csinálót is összedobnak... szóval érted =) Egyszer linuxom lesz, de nem holnap, mert alkul, alakul, de még nem az igazi. De ezt már csak zárójelben =))
Hát én szeretném szeretni a Songbird-öt, de azért az egy vicc, hogy a világ egyik legnagyobb online zenehallgatási lehetőségét nyújtó MySpace oldalain - nyilván a flash miatt - nem működik. Vagy próbáljátok ki, a LastFM-en sem megy.

Ennek így szerintem nem sok értelme van. Semmi olyan nem történik, amit ne tudnál a hagyományos, böngésző+médialejátszó(plugin) segítségével végrehajtani, ugyanannyi klikkeléssel.

Pedig lelkes voltam.
Gyepmester azért remélem láttad a verziószámot is, szerintem bőven fognak fejlődni még.
ez a program ÜT MINDEN MÁST. már most felrakni. izibe! ezt használom---