CES: hadat üzen az Androidnak a Yahoo

A Yahoo kétségtelenül legfontosabb bejelentése az idei CES-en, hogy komoly előrelépéseket kívánnak tenni a mobilalkalmazások piacán. A Yahoo megnyitja a külső fejlesztők számára mobilplatformját. Vagyis nyíltan hadat üzentek a Google Android-kezdeményezésének (leánykori nevén: Google Phone).
Everyone loved Yahoo! Go and loved the experience, but people wanted other experiences. We're opening up Yahoo! Go to the world, so every company, big or small will be able to create widgets for Yahoo! Go. (Jerry Yang, )
Az elképzelések szerint a felhasználók a Yahoo Go! segítségével férhetnének hozzá minden mobilra fejlesztett minialkalmazáshoz. A Yahoo tehát a Facebook api-nyitásos filozófiáját próbálja megcsinálni mobil verzióban.
You write the widget once, and it's our job to get it into the Go and browser environment. With just one click, I can run the same MySpace widget in the browser. MySpace didn't need to write these widgets once, but they work on both environments. (Marco Boris, Yahoo)
A Yahoo mobiltörekvései abban bizonyosan eltérnek a Google-étól, hogy a fejlesztők számára mindössze widgetek legyártását teszik lehetővé. Vagyis aki a jövő Yahoo-jának fejleszt, az a Yahoo webes nyitóoldalának és a Go mobilplatformnak fejleszt. Míg az Android a mobil interfészének átgyúrására is alkalmas, elvileg.

Az is kérdés, hogy vajon mir eképes a Yahoo a Nokia és az Apple (iPhone), valamint a Google és a Microsoft nélkül. A két telefongyártó, és a két mobilalkalmazás-gyártó cég nélkül komoly, mindent überelő mobilplatformban gondolkodni veszélyes idealizmus lenne.

Lehet persze kételkedni a Yahoo újonnan jött lendületében, mint ahogy az Android életképességében is, mindenesetre egy dolgot már most elkönyvelhetünk: a nagy cégek ismét elérkezettnek látják az időt arra, hogy mindent beletegyenek a mobilunkba, amiről csak álmodhatunk. Más kérdés, hogy a felhasználók is így gondolják-e. Vagy még mindig túl korai az a régóta velünk élő idealista elképzelés, miszerint mobilon mindent lehet, amit lehet a számítógépen.

(CES-hírek még a Bigyóblogon.)
Címkék: mobil yahoo ces
2008.01.08. 11:49. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak látnám már tényleg hogy van valami előrelépés mobil irányba... Éppen most próbálkozom az Opera+Opera Mini 4 szinkronizációval, elsőre nem rosz, kár hogy firefoxot használok egyébként :D
De kapnak egy lehetőséget, mert eddig más megoldást nem talalátam arra hogy egy-egy érdekes hosszabb cikket ha nemtudok elolvasni desktopon, akkor "egyszerűen" átlőjem a linket mobilra és majd bkv-n elolvasom. Persze a kánaán ez firefoxból lenne egykattintásra, lehetőleg úgy hogy azonnal lementi a mobil browser bluetoothon syncelve hogy ne a mobil netet fogyassza :) de ez azthiszem még odébb van :)
Na ez király 3 nagy cég gyilkolja egymást egy olyan platformon ami amúgy is haldoklik, és játékokon kívül alig vannak rá fejlesztések... ezt bírom
az apple, a sun, a microsoft régen ezt mondják. ők nem akarják h a mobil fejlesztések teljesen nyitottá váljanak.

ez műszakilag se lenne jó, meg üzletileg sem. mert az, h elolvashatom az apache szerver forráskódját. oké. lemásolhatom. oké. belenézhetek mit fosott ki egy webszerver. oké. de azt már nem, hogyan fosta ki. érted ez olyan, mint a klónozás, meg az ember klónozás. h oké, lehessen klónozni, de az egész embert ne lehessen.

mert innentől kezdve az van, h másolok magamnak egy szervert, meg másolok magamnak klienseket, olyan szolgáltatást nyújtok amilyet csak akarok, és a kérdés csak az, h van-e elég pénzem a kampányra. a csóró tizenéves programozók meg majd úgy is lemennek pincsikutyába, mert mindig van egy rakás csillogó szemű óvodás.

nem mondom azt, h a microsoft, a sun, az apple nem gondolkodott pont így, de meg is járták a maga kanosszájukat, úgy tűnik, h most a google és a yahooo próbálkoznak ugyanezzel.
"Everyone loved Yahoo! Go and loved the experience"

ÖÖÖÖ én nagyon nem. Nagyon utálom a yahoot, főleg a messengerét. Olyan, mint egy rossz török vagy afrikai árus, az a stratégiája, hogy addig zaklat, mig bele nem kavarodsz és nem veszel valamit. Jobb kerülni, és hatékonan dolgozni. Spec én google párti vagyok.
Namost a felutessel es a cimmel ellentetben - ahogy az a cikk tovabbi reszebol is latszik - a Yahoo! Go egyaltalan nem alternativaja es nem is igazan konkurenciaja az Androidnak. Azert nem ertem a cimet (ha nem akarom azt gondolni, hogy hmm... szeretted volna ha hangzatos lesz...), mert a cikk szovegeben leirod, hogy lenyegeben nem alternativa a Go.

A mobil alkalmazasokra nem valasz a widget meg a webalkalmazas sem. Ahogy a PCn sem tudsz ebbol megelni, csak mar mindenki elfelejtette. Szoveget meg tablazatot lehet kezelni Ajaxos webappal, CD-t digitalizalni, TV adast felvenni pl. nem, MP3-at tomoriteni, videot szerkeszteni pedig nagyon nem praktikus.

Tehat ahol lokalis adatokkal akarsz dolgozni, illetve ahol a helyi hardware eroforrasait szeretned kezelni, ott nem hasznalhato (vagy nem praktikus) a webalkalmazas. Es mindegy, hogy 'widget' van eleszerelve UInak vagy egy bongeszo. Marpedig a mobiloknal mindket eset elegge kritikus: az adatok mozgatasa a szerverre es vissza meg egy jo darabig draga es lassu lesz (mivel a desktopon megszokott sebesseghez es arhoz fogunk meg sokaig viszonyitani, ami ugye szinten folyamatosan fejlodik ill. csokken) raadasul abbol fakadoan, hogy allandoan nalunk van, egy csomo erdekes dolgot lehet csinalni a hardware-rel es egy csomo erdekes alkalmazast lehet csinalni, aminek mondjuk allandoan kell futnia. Peldak: minden GPS alapu alkalmazas, esemenyek kezelese (hivas, uzenetek, stb.), augmented reality, stb.