A Google is csatlakozik az OpenID-hoz?

Múltkor a Yahoo-Flickrről lehetett hasonló híreket hallani, most pedig a TC brit kiadása írja, hogy a Google, az IBM és a VeriSign is tárgyal az OpenID alapítvánnyal a lehetséges csatlakozásról.

Ugye az OpenID egy olyan nem központi autentikáló rendszer, mely a netező számára lehetővé teszi, hogy az OpenID-t támogató webes szolgáltatásokba egyszerűen openid-s accountjukkal lépjenek be. Vagyis ugyanazzal a felhasználónévvel és jelszóval használhassák a tök különböző webes szolgáltatásokat. Az OpenID-kezdeményezéshez ugyanakkor egyelőre nem csatlakoztak a nagyobb online szolgáltatást üzemeltető cégek. Ha jól emlékszem, a Google tesztelte már a rendszert, de az implementálás az ő esetükben is (elsősorban a már felépített SSO, a Google Accounts miatt) nem volt sürgető.

Ha a Google tényleg komolyan fontolóra veszi a csatlakozást a decentralizált közös belépőrendszerhez, valószínűleg megindul a lavina, és minden a Google-nál kisebb webes szolgáltatásnak elemi érdeke lesz, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez. Hiszen ha OpenID-vel tudom használni a Google szolgáltatásait, akkor nyilván nagy könnyebség, ha ezzel az OpenID-vel tudom kipróbálgatni az amúgy regisztrációhoz kötött startupokat, vagy rivális szolgáltatásokat is.

(Tegyük hozzá, hogy a postban ugyan az áll, hogy a Digg korábban bejelentette, hogy ők is csatlakoznak az OpenID-hoz, ez a bejelentés egészen pontosan tavaly februárban volt, vagyis lassan egy éve. S akkor azt ígérték, hogy "még idén", vagyis 2007-ben implementálják az OpenID-t. Ez pedig tudomásom szerint nem történt meg.)
Címkék: google openid
2008.01.09. 10:25. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Engem megnyugytat, ha több, különböző felhasználó(neve)t tarthatok fent a különböző site-okhoz. Valahogy csökkenti a bigbrada-érzést.
anarch

lehet tobb OpenId-is parhuzamosan. ez nem erv ellene.
Nem csoda, hogy a nagyobb szolgáltatók nem lelkesednek túlságosan az OpenId-ért. Az OpenId használata egy sor biztonsági és használhatósági kérdést vet fel, amit mindeddig nem sikerült megnyugtatóan tisztázni.

Itt egy kis iromány, ami ezekkel a kérdésekkel foglalkozik:

www.idcorner.org/?p=161

Számomra úgy tűnik, hogy nem csak az új technológiával szembeni fanyalgásról van szó, hanem a felsorolt aggodalmak nagyon is valósak.

Másrészről (ezt azt hiszem, hogy a cikk is említi) egy normális password managerrel megoldható az OpenID által célzott problémák nagy része.