Google Earth újdonságok - a Galaxis stopposainak

A Google Earth "Sky" layere kicsit megújult. A fontosabb változások a következők:
Legfrissebb csillagászati hírek - híradás aktuális kozmológiai eseményekről, például az üstökösökkel és aszteroidákkal kapcsolatos történésekről.

Különleges műholdas felvételek - a megfigyelő műholdaktól kapott képek révén röntgen-, infravörös- és UV-felvételek az űrről, illetve rövidhullámú eljárással rögzített térképek az égboltról.

Régmúlt korok térképei - többek között David Rumsey történelmi csillagtérképei, amelyek Giovanni Maria Cassini ötvösmester 1792-ben készített munkáin alapulnak, és jól ábrázolják, hogy hogyan alakult át az égboltról való elképzelés az idők során. Emellett egy ún. konstellációs művészeti réteg is megtalálható itt, amelyben ötven csillagképet ábrázó metszet - Johannes Hevelius német csillagász 1690-ből származó alkotásai - látható.
Szintén fontos változás, hogy a Google Sky, Moon és Mars képmegjelenítés is belekerült a Google Maps apijába. Lehet készíteni a csillagászati mashupokat. Akár iPhone-ra is.

A Google Sky új verziójával órákig lehet szórakozni. Lassan érdekesebb lesz, mint a Föld nevű bolygót kémlelni madártávlatból.
Címkék: google google earth
2008.01.10. 11:28. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Számomra egyébként baromira nem világos ez az egész, mert van a sky-map.org és barátai, (wikisky.org) amik úgy viszonyulnak a Google Earth-hoz, mint a Google Maps, de még sehol nem láttam leírva, hogy a sky-map.org Google cucc lenne, pedig nagyon érdekes lenne ezt tudni.

Mert ha nem a Google cuccai, akkor ez egy újabb wiki-google párbaj is lehet, mert asszem, a wikisky-ra lehet saját fotókat is feltölteni, aminek komoly tudományos értéke van (mert az ég egy adott területét meg lehet számos, különböző időpontban nézni, ami egy frissen talált objektumnál kritikus: ott volt-e, milyen fényes, pontosan hol, stb.)

Sza lehet a dolog érdekes is.
A sky-map.org (más néven wikisky.org) egy a Google-tól és a Wiki-től is független projekt.

Sajnos nem kötötték össze időben a Google-lal a bajuszt, pedig amikor fordítottam a magyar nyelvű felületet számukra, javasoltam nekik -- ők viszont a saját utat választották. Kiváncsi leszek, meddig bírják.