Látni és megszeretni a világ legjobb munkahelyét (2. rész)

Tegnap arról írtam pár bekezdést, hogy milyen körülmények közt élnek január óta a zürichi Google-alkalmazottak. Egy kicsit az jutott eszembe, amit talán Eszpee mesélt régebben a Graphisoftról. Bár egyre több munkahely, iroda próbálja követni a Google vállalatfilozófiáját, azért továbbra is kuriózumnak számítanak ezek a munkakörülmények. (Lásd még a helyszínen készült képeket.)

Persze elsőre én is azt gondoltam, hogy az egész pusztán pénz kérdése. Ha egy cégnek nagyon megy - és a Google-t ide sorolom -, akkor nyilván nem nagy szám nagyon jófejnek, lazának, rugalmasnak lenni, ha irodatervezésre kerül a sor. A helyzet persze nem ilyen egyszerű, hiszen éppen a nagyra duzzadt, globális cégeknél - ilyen a Google - a legnehezebb a sokezer alkalmazottal olyan vállalatfilozófiát elfogadtatni, mely még egy 10-20 fős startup esetében is problémás szokott lenni. Ugye a rugalmasságról beszélünk.

Mint tudott, a Google-nál egyetlen dolog félelmetesen kemény és szigorú. És ez éppen a munkaerőfelvétel. Nagyon megnézik, hogy kit vesznek fel. És ahogy Zürichben mondta az egyik vezető googler: aki egyszer bekerül hozzájuk, azt nagyon valószínű, hogy soha nem kell kirúgni.

Ő egy tulajdonságot emelt ki, ami szerinte a legeslegfontosabb egy leendő Google-alkalmazottnál. (Kíváncsi vagyok, kitaláljátok-e, hogy melyik tulajdonságot említette a csávó: smart, expert, active, humble, creative, esetleg: loyal?)

Mivel nagyon nehéz (szinte lehetetlen volt) kihúzni bármit is a googlerektől, ezért inkább a diplomatikus beszélgetések utáni benyomásaimat írom le nektek. Ezeket tehát nem mondta ki senki, de nekem mégis ezek voltak a megérzéseim:

 Nagyon fontosnak tartják a mobilalkalmazásokat. Kifejezetten örülnek az iPhone megjelenésének. Elsősorban talán azért, mert ez az interfész az, ami új perspekívákat nyit egy mobilra fokuszáló Google-fejlesztőnek.

A másik benyomásom, hogy extrém sokat foglalkozhatnak a geolokáció témakörével. Persze ez a téma is elsősorban a mobilalkalmazások kapcsán lehet érdekes. A mobil mint platform egyébként új perspekívát jelent minden Google-fejlesztő számára, hiszen a meglévő webes alkalmazás mobilinterfészre való értelmezése számtalan problémát vet fel. És mi sem izgalmasabb egy googlernek, mint platformközi problémákkal foglalatoskodni. (Hogyan jelenítsünk meg sokinformációs Google Maps-térképeket egy pici mobilinterfészen? Hogyan változtassunk a navigáción, ha a júzer mobilfelületen akarja használni a Google-alkalmazásokat... Stb.)

Szintén csak megérzés, de mintha az Android projekt belül egyáltalán nem lenne annyira fontos, mint ahogy azt kifelé kommunikálják az utóbbi időkben. Bár lehet, hogy ez némileg ellentmondani látszik a mobil iránti extrém érdeklődésüknek. Ugyanakkor a Google-nál mintha az apró lépésekben, fontolva haladás lenne a kívánatos filozófia. Ők naponta csinálnak kis forradalmakat, nem akarják egyetlen nagy dobással megváltani a világot. A fejlesztők jobban fogják érteni, ha azt mondom: kifejezetten rühellik az inkrementális fejlesztést.

Másik megérzés, hogy a fejlesztéseknél valószínűleg sosem kell a progamozóknak komolyan foglalkozni azzal, hogy bírni fogják-e a terhelést.

Persze ez triviálisan hangzik a Google esetében, de mégis, a fejlesztőknek nagy nyugalmat és magabiztosságot adhat, hogy tudják, számtalan vasat lehet tolni az alkalmazások alá. A tervezésnél és a kivitelezénél nem igazán kell foglalkozniuk azzal, hogy mekkora a hardverigénye egy-egy fejlesztésnek. Mondom, ezt sem nyilatkozta senki, csak valahogy a beszélgetések alatt ez jutott eszembe.

Aztán az is benyomásom volt, hogy nagyon fontosnak érzik a gondolkodást, agyalást a fejlesztéseknél. Lehet, hogy furán hangzik, de szerintem sokkal többet agyalnak, próbálkoznak a helyes út megtalálásával, mint más fejlesztőcégeknél. És ugye ehhez kell az is, hogy a cég engedje, hogy az alkalmazottak fantáziája szabadon szárnyalhasson a projektek bizonyos szakaszaiban.

Megint nem valami hatalmas felfedezés, de azt éreztem, hogy rengeteg projekten megy az agyalás, és csak nagyon kevés projekt ér el végül a megvalóstás szakaszába. Az egyik csávó azt mesélte, hogy nagyon sokat fordítanak kutatásra. Ezalatt azt értette, hogy igyekeznek gondosan felmérni, hogy egy adott fejlesztésre valóban van-e igény.

Mivel ingyenes webes alkalmazásokat gyártanak, nagyon fontosnak érzik, hogy amit a webes közösség elé tesznek, az valóban hasznos és jó cucc legyen. A Gmail egyik fejlesztője például minden második mondatában a teljesítményt emlegette fel. Ebből az jött le nekem, hogy a szolgáltatások színvonalához náluk nagyon szorosan hozzátartozik a használhatóság és a gyorsaság. Tök egyszerűen fogalmazta meg, hogy mi a munkája: "a lehető legjobb levelezőrendszert akarjuk megcsinálni. Ennyi."

Ok, a többi benyomásomat, megérzésemet majd máskor leírom. Amiről még mindenképpen akartam pár sort írni, az az európai Google felépítése. Tíz irodájuk van Európában, és kettő Izraelben. Mindegyik irodának más a profilja. Nézzük, mik is ezek:


View Larger Map

A fentiekből jól látszik, hogy Európában a Google elsősorban Zürichre támaszkodik. Ez a legtöbb alkalmazottat foglalkoztató bázis. Az "európai Palo Alto". A menedzsment Dublinból igazgatja az európai Google működését. Ez egyben a második legnagyobb központ. Nagyon fontos még - és egyben a harmadik legnagyobb - London. Itt foglalkoznak a Google fő bevételi forrásának számító AdSense/AdWords fejlesztésekkel, valamint a mobil interfésszel. Mobillal foglalkozik több központ is. Fontos fejlesztő központ még Izrael. Összesen 70 alkalmazott dolgozik itt olyan alapvetően fontos és nehéz problémák megoldásával, mint amilyen a Google Suggest. Azt hallottam egyébként, hogy ez a projekt különösen fontos a mobil alkalmazások fejlesztésénél, hiszen a mobilon nagyon fontos, hogy az alkalmazás minél hamarabb "kitalálja", hogy a felhasználó mit is akar csinálni. Talán a legkomolyabb munka Moszkvában zajlik. Itt a morphológia mélységeit kutatják a fejlesztők.

Ha tüzetesebben végignézzük, hogy az európai Google-irodákban mivel is foglalkoznak, arra a következtetésre juthatunk, hogy az érdemi munka továbbra sem Európában, hanem odaát, Kaliforniában (fejlesztés) és New Yorkban (sales, marketing, hirdetések) folyhat. Európa pedig elsősorban a mobilplatform és a nyelvi lokalizáció terén próbál meg hozzájárulni a globális munkához. A mobil a tengerentúlon túl költséges szórakozás, ezért érthető, hogy Európában többet várnak a fejlesztőktől. A nyelvi lokalizáció meg megintcsak európai sajátosság. Odaát ez nagyrészt nem létező problémakör.

Szerintem az európai irodák közül az orosz és az izraeli élheti túl a távol-keleti nyomulást. Merthogy egy idő után a Google-nak sürgető lesz Kínába költöztetni irodái nagyrészét. Viszont amiben a mi régiónk sajátos, az a magas hozzáadott értéket igénylő projektek. A morphológia és a Suggest-féle szemantikus problémákban pedig valószínűleg továbbra is Oroszország és Izrael lesz a mérvadó. Európa tehát épp a bábeli zárzavarból profitálhat a Google-birodalmon belül.
  • Látni és megszeretni a világ legjobb munkahelyét (1. rész)
  • Címkék: google googleplex
    2008.03.08. 19:09. írta: hírbehozó

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Azert ne felejtsuk el azt, hogy ez is "Csak" egy ceg, es szamara is fontos a profit. Az eddigiekbol leirva azert havonta nem kevesbe kerulhet egy alkalmazott (gondolom nem tal rizsert dolgoznak), es valoszinu, hogy ezt a penzt ki is veszik az alkalmazottbol.
    kíváncsi vagyok, hogy van-e CMM minősítésük, és vajon hányas szintű...
    En 3 evig dolgoztam a Graphisoft-nal, az biztos, h nem olyan, mint a Google. Tobbet nem mondhatok...
    Na,de tényleg vajon melyik tulajdonságot említette a csávó?
    Végignéztem. Kétségtelen, hogy sokat költöttek a dekorációra, látványos is lett.
    Trendi, drága, ahogy illik egy világcéghez, de nézzétek meg a munkahelyeket is.

    Közönséges bóvli csőlábú asztalok mellett ülnek, anyakamat rá, hogy nem hosszabb 140 centinél, nincs paraván, nincs fiók, nincs szekrény. Papírmentes iroda mondhatnánk, nagyon modern, de nincs privát szférád, még egy fióknyi sem.

    Üvegfalak mögött ülnek a srácok, az egyetlen lehetőség, hogy ne bámúlj valakinek az arcába, ha gondolkodni akarsz, hogy eléhúzod a monitort.

    Én még nem láttam olyan fejlesztő munkahelyet, ahol ne akartak volna az emberek sötétet, paravánokat, csendet. Kötve hiszem, hogy ilyen nyilt kirakatban komolyan lehet dolgozni.

    Pesze a cikkből nem is derül ki, hogy valóban folyik-e itt fejlesztés vagy csak nyelvi lokalizáció, ami nem más mint fordítás.

    Akárhogy is, ez a munkahely tulajdonképpen a sajtónak és a tárgyalópartnereknek elkápráztatására készült, nem azért, hogy a munka legyen hatékony. Szerintem rideg és embertelen.
    valoban folyik fejlesztes. mindegyik irodaban.
    azt mondanom sem kell, h a zurichi foirodaban sem mehettunk be akarhova. megmutattak par helyet, de egy csomo helyre nem lehetett bemenni.
    Nem tartozik szorosan a cikk témájához, de csak most vettem észre, hogy Izrael egy nagy üres fehér folt a maps-on.
    Érdekes.
    off: gondolom biztonsagi okokbol. mas indok eleg szanalmas lenne.
    Nah, nekem ilyen munkehelyem soha az életben nem lessz.

    Ahogy már írtam, orulok majd, ha egy széket kapot, és nem kell még azt is vinnem magammal...

    Bár, politikus még lehetet. :D
    Jól keresnek, és még csak tanulni sem kell hozzá. :D
    20 éve dolgozom, fejlesztek. Egy olyan értelmes embert nem láttam, aki arra vágyott volna, hogy függőszékben ülve programozzon. Internetezni, játszani niztos jó.
    Sok "trendi szart látok a képeken. Talán az egyetlen valóban értelmes dolog, egy kanapé, ahol az ember ebéd után ledőlhet egy negyed-félórára. Látom a kollégáimon is, hogy 1-2 óra üres fejjel monitor bámulást, ébren szenvedést váltana ki.
    tippem szerint alázatos, szégyellős, tiszta tekintetű gyermeklelkű felnőtteket keresnek.
    "A mobil a tengerentúlon túl költséges szórakozás"

    ezt vajon, hogy értette e cikk írója?
    ismeros 2x is probalt bejutni gugliba ... elsore o jelentkezett, kapott repulojegyet, szallodat irorszagba, hogy menjen ki hozzajuk, masodikra ok hivtak , es bar elvoltak tole ajulva ... megse hivtak tobbet vissza ;) erre varjatok gombot ;)
    A listából az én tippem a smart.
    Abból lehet az említett 'legtöbb' egyéb pozitívumot 'levezetni' és ez igaz talán megfordítva is.
    De kiváncsian várom a megfejtést. :o)
    >Aztán az is benyomásom volt, hogy nagyon fontosnak érzik a gondolkodást, agyalást a fejlesztéseknél.

    Ez számomra a legszimpatikusabb, ez nekem is mindig fixa ideám volt: nálam adva is volt a magam számára, mert 'ingyen' volt. :o)

    És valóban az egész cikk (1-2 rész) kvinteszenciáját ez adja (számomra), meg ami belőle következik akár ki nem mondottan is:
    "Bár egyre több munkahely, iroda próbálja követni a Google vállalatfilozófiáját, azért továbbra is kuriózumnak számítanak ezek a munkakörülmények. Persze elsőre én is azt gondoltam, hogy az egész pusztán pénz kérdése."
    mark renton 2008.03.08. 20:51:19

    valoszinuleg ugy, hogy sokba kerul, illetve nem elerheto rengeteg csucsmobil.
    Nekem a creative a tippem.
    Hat ez tenyleg ubertrendi meg uberfasza, de valahogy nekem az jut eszembe, hogy ez mar olyan szep, hogy haza sem akarsz menni 8 ora mulva. Ha meg tul sokan vannak akik nem akarnak hazamenni tok hulyen nezel ki ha te megis.
    Aze fajnak nekem ezek a guglis story-k, mert nehogymar az deruljon ki, hogy a gugli (vagy akarmelyik munkahelyed / multi) jot akar neked. Akar a faszt. Azt akarja, hogy minnel tobb penzt keress neki es pont. Ha guglis biciklivel tobb pent tudsz csinalni kapsz guglis biciklit
    "Ők naponta csinálnak kis forradalmakat, nem akarják egyetlen nagy dobással megváltani a világot. A fejlesztők jobban fogják érteni, ha azt mondom: kifejezetten rühellik az inkrementális fejlesztést."

    A két mondat között ellentét feszül. :)
    Bizonyára én vagyok konzervatív, de végigfutva az itt feltett (meg a fölöttem lévő linkben hivatkozott) képeken, nekem az alábbi kulcsszavak jutnak eszembe:

    -- infantilis
    -- személytelen
    -- kirakat (belelátnak a vesédbe is)
    -- kirakat, de másként (ingyenkaja/pia, mutassuk meg a konkurenciának, mintha ez lenne a lényeg)
    -- helyenként spártai
    -- helyenként gagyi
    -- helyenként elképesztően ízléstelen (lásd könyvtár, az valami elképesztő, könyv tapétával a falon, hahaha (a marhák))

    Szóval nemhogy álmaim irodája, hanem maga a rémálom.

    Ja, többnyire itthon dolgozom :-).

    Na jó, a képek láttán egyezzünk meg döntetlenben: az éttermet meg a billiárd asztalt irigylem, de a többit, pl. hogy üvegből vannak a falak (WC?) azt már nem.
    Sracok az iroda nem nektek kell, hogy tessek, hanem az ott dolgozoknak. Azoknak meg tetszik (lasd blogok, meg esetleg akiknek vannak arrafele ismerosei, azokat).

    Egy nagy cegnel nem az alkalmazottakkal nehez a startup szeru (innovativ, van befolyasod) gondolkodast elfogadtatni. Legalabbis nem a fejlesztokkel, mert azok alapbol ilyenek. A management az, ami bol bizonyos meret folott kitor az idiotizmus (avagy ha eleg nagy egy ceg, es emiatt eleg sok vezeto van, akkor az szinte menthetetlenul dilbertiava valik). Egy ido utan ezek az emberek elkezdenek gondolkodni, es mindenfele okorseget talalnak ki. Komolynak akarnak latszani, hatekonysagot merni ott, ahol nem lehet, betiltani a csocsozast munkaidoben (esetleg vegleg), mert addig se dolgozik az alkalmazott, stb. A google-nel pont ez a laza hangulat az egyik vonzero, ertelmetlen arrol beszelni, hogy nehez lehetett elfogadtatni a sokezer alkalmazottal. Inkabb nehez lehetett fentartani, nehez lehetett egy olyan strukturat kitalalni es kialakitani, amiben ez fenmarad.

    A teljesitmeny miatti agodasrol szolo fejteges is eleg ertelmetlen - raadasul a cikk masodik reszeben az elso resznek tok ellentmondo allitasok vannak megfogalmazva. Valoban, penze mindig lesz a guglinak vasra, de pont amiatt, hogy szazmillioknak nyujtanak szolgaltatasokat, egeszen biztos, hogy figyelnek a szoftverek teljesitmenyere. Ugymond igenis agodnak miatta a programozoik. Mar csak azert is, mert nem csak hogy sok felhasznalot kell kiszolgalniuk, de rengeteg adattal is dolgoznak, amik hagyomanyos modszerekkel nem is kezelhetok (betoljuk egy adatbazisba, aztan elekurunk 5 webszervert). Ehhez nagyon jo algoritmusok kellenek, es olyan emberek akik jok az algoritmus reszelgetesben (teljesitmeny miatti aggodasban). Pont ez az egyik kulcs tudas a google-nel, ez az egyik dolog amit szinte semelyik masik ceg nem tud a vilagon.

    Geolokacio = helymeghatarozas. (Az nem forditas, hogy a latin eredetu angol szavakat atirjuk magyarosch kiejtesre. Az igenytelenseg, esetleg a ketto kozul az egyik nyelv nem megfelelo ismerete.)
    Google-nél még az áramszámla sem lehet semmi, nemhogy az alkalmazások alá "alátolt" vasak költség-nagyságrendje.
    Én a cikkbeli vonatkozó inkriminált bekezdést úgy próbáltam értelmezni, hogy a _fejlesztésnél_ nem kell aggódni, hogy, ha hirtelenjében plusz vas kell. Egyébiránt Atlétával értek egyet maximálisan.

    Az inkrementális fejlesztés vs kis forradalmak ellentét sem oldható fel olyan könnyen. Mert egy-egy inkrementum nemfeltétlen jelent törvényszerűen akármilyen forradalmat. Azaz akár még lehet szeretni is az egyiket, miközben utálni a másikat. Én itt is inkább valami pongyolaságot és/vagy félrehallást vélek felfedezni a háttérben.
    azért ha közölnék hogy holnaptól zürichben dolgozom, nem nagyon tiltakoznék...
    Nekem a cikkből az alábbi mondat nem tetszett: "Ok, a többi benyomásomat, megérzésemet majd máskor leírom."
    Biztos bőven magyarázható a dolog, de számomra semmiképp nem szimpatikus fordulat.
    Szerintem programozónak az ideális munkahely a saját otthona (persze csak akkor, ha az önmagában is ideális, tehát kényelmes, csendes, nincs a háznál egy idióta asszonyság, meg folyton rohangászó kis pulyák).

    Otthon akkor heveredsz le egy kicsit a kényes bőrkanapéra, amikor csak akarsz, akkor és addig dolgozol ameddig akarsz, nem cseszeget senki (max. a megrendelő), lehetsz nyugodtan antiszociális, nem kell dugóban naponta egy órát vezetned és parkolóhely miatt paráznod, ha van kert, oda is kimehetsz egy notebookkal. Ja, és a konyhában ingyen van a sör :-).

    Kell ennél ideálisabb? Hülye az a cég, amelyik a programozóit nem otthon dolgoztatja. Maximum egy meeting roomot kéne néha kibérelni, ha valami kis közösségi élményre vágynak a jómunkásemberek havonta egyszer.

    Nekem aztán nem. Amit írtam, azt őszintén írtam. A legcsúcsszuperebb irodánál is jobban lehet otthon dolgozni (ez meg ráadásul az én szememben mégcsak nem is az...).
    Én 10 éve vagyok az IT-ben, mint fejlesztő és szerintem is otthonról a legjobb dolgozni. Heti 1 - 2 csapat meetingnek bőven elégnek kell lennie. Max. még a 2 -3 fős szobákat tudom elfogadni. Hülye egyterű irodák a dohánygyárakból származnak, dobogón a munkafelügyelővel. Dolgoztam kint San Franciscoban is világvezető cég csili-vili irodájában pálmafák közt, 10-12 órát naponta. Ingyen gyümölcs, kóla, szuper iroda. Mégis azt mondom, hogy parasztvakítás az egész, arra jó, hogy odaláncoljanak bérrabszolgának. Kint még mondjuk fizetnek normálisan (amiből a hétvégén király lehetsz, ha nem kell éppen dolgoznod), de röhej, hogy Magyarországon milyen nyomottak a bérek (400 - 500k brutto a középsáv). Ugyanezt a rendszert követi a NavNGo is, ami híres a túlóráztatásairól (amit persze nem fizetnek ki). "Játsszál nagyban" mondja a reklámjuk a metróban... Persze az állásinterjún csocsóval meg nyílt napokkal "kecsegtetnek", de a szar fizetést nem nyögik ki, csak a 3. interjún. Addigra meg egy teszten, egy házifeladaton és egy szakmai beszélgetésen már túl vagy, arra appelálnak, hogy elfogadod, hiszen pszichológiailag kötödsz már hozzájuk (36 órát már rájuk áldoztál). Benyögik, hogy 500 - 550 brutto. Nettonak lenne max. elfogadható, számlásan simán meg lehet annyit keresni. Vagy pl. az egyik nagy német bank. 550k brutto szintén a fejlesztői keret, de nyíltan 10 órát kell dolgozni naponta, ki nem fizetett túlórával. Az 280k netto, ami szerintem őrült kevés a méltóságos élethez és jövő építéshez. És nem értik, hogy ha az ember azt mondja, hogy "köszönöm, de nem, ezért nem éri meg reggel 7-kor felkelnem".

    Bezzeg Németországban du. 3/4 5-kor mindenki úgy elrohant az irodából, mintha bomba robbant volna. Ott nem lehet a csili-vilivel, meg hülyítéssel előadni azt, hogy miért is nem tudod a családoddal tölteni az estédet. Itthon, meg főleg azt, aki nem rég jött fel vidékről, ahol 100k -t keresett eddig, mint kezdő programozó, ilyenekkel, meg 350k bruttoval simán meg lehet fogni.

    Kiváncsi vagyok a Google mennyit fizet azoknak, akik végigküszködték a felvételi procedúrát, hogy "méltóak" legyenek profitot termelni neki.
    Sok szempontból egyetértek én is az otthoni munkával. /Mondjuk én egy asszonyban és gyerekben tudnék többet látni :o), de ez mellékes most/ A munkáltatónak is megéri, mert a rezsit a dolgozója fizeti. :o) és amennyire én tudom ez azért terjedőben itthon is.
    Viszont...
    Az ember közösségi lény. A csapatjátéknak nemcsak nehézségei vannak, hanem előnyei is lehetnek. Emberek tudhatják inspirálni is egymást, és nem feltétlen könnyíti ezt meg akár egy webkamerás konferencia. Horribile dictu be lehet bizonyítani azt a matematikai képtelenséget, hogy 1+1=3. Kellhet-e ennél több érv a csapatjáték mellett?
    Persze akceptálni kell, hogy sok szempontból mostanság nagyon rossz folyamatok is zajlanak itthon Magyarországon, de alapelv szinten azt gondolom ilyenekben is kell gondolkozni.
    Mericles-szel is nagyon sok mindenben egyetértek.
    Azt gondolom az alapvető vízválasztó, hogy ki mennyire akarja magát kiélni a munkában, mennyire él-hal érte amit csinál vagy csinálni akar. Van aki 100%-ban (Fermat-tétel, nem Wilson Wiles, bocsánat), vagy 0%-ban (Szibéria, -70 Celsius fok, antracit-bányászat). Az előbbinek egyfelöl sokkal nagyobb a tűrőképessége, másrészt apróságokkal is lehet a hatékonyságát javítani. Az utóbbi véglet viszont teljesen más hozzáállást igényel. És ugye a skála meglehetősen széles plusz a dolgozók is lehetnek sokan, lásd éppen Google-t.
    Ha innen nézzük a fizetés pusztán önmagában majdhogynem kezelhetetlen paraméter.
    És azt se felejtsük el, hogy munkavállalóként nagyon nehéz gazdaságosan kitermelni egy tulajdonosnak _itthon_ (itthoni adószabályok mellett) a tisztességes alkalmazotti nettó 500K bérnek megfelelő költséget plusz hozzá a tisztességes profitot (ökölszabályszerűen, tömegméretekben). Még informatikusnak is.
    Lehet, hogy csak én vagyok egy tehetségtelen kretén, de ezt én sok esetben nem látom be)
    ...márminthogy triviális lenne kitermelni. Bocs.
    Jut eszembe, a cikk szerzőjétől az végképp nagy inkorrektség lenne, ha 'lelépne' a feladványának megfejtése elöl.
    Nem nagyon szeretnék ilyen helyen dolgozni. A munkahelyben persze a kollégák a legfontosabbak, de képzeljétek el azt a sok infantilis hülyegyereket, aki ilyen játszótér szerű helyen érzi jól magát. Én is úgy látom a képeken, hogy a sznobizmus fontosabb volt mint a kényelem.

    Ezekben a szobákban idióta manager jobban érzi magát mint tisztességes programozó.
    Az NEM volt feladvány: loyal

    (lásd: a cikk 1. része)
    Loyal egyértelműen. A többi nem számít. :)
    Milyen egy ideális Googleplex alkalmazott?*

    smart - tnsnames.ora
    expert
    active
    humble - kutacs_
    creative - Marcell
    loyal - BLZ

    *Egy vezető googler szerint.
    smart - tnsnames.ora
    expert
    active
    humble - kutacs_
    creative - Marcell
    loyal - BLZ, GHud
    Az én szövegértelmezésem szerint az 1. és 2.rész feladvány szempontból egymástól független.
    A 2.részben egy csókáról van szó, aki a kérdéses tulajdonságot kiemelte. És nem arról, hogy a cikkíró tesztelje, ki mennyire figyelmesen olvasta az 1.részt.
    Az 1.részben arról van szó, hogy a Google alkalmazottak lojálisak és, hogy a lojalitás fontos a Google-nek illetve készek érte tenni/áldozni.
    Az tuti t*k*nszúrom magam, ha humble lesz a megfejtés. Szakmát váltok és elmegyek éjjeli biztonsági őrnek egy főiskolai lánykollégiumba. :o)
    Na persze nem mintha én nem tartanám fontosnak vagy nem lenne esetleg tényleg lényeges szempont a háttérben. De hogy ezt egy Googler publikusan világgá kiáltsa, minden elképzelésemet felülírná.
    Szerintem pont azért vonzó a guglibicikli meg a hintaágy, amiket Mericles ír, és nem csak a fizetések miatt. Én elmentem 2004-ben dolgozni magyarország (de talán európa) legnagyobb adminisztratív költségvetésével rendelkező magánalapítványához, és adtak egy pIII-as 1Ghz-s gépet 256 Mb Rammal, hogy tessék, dolgozzál. Igaz nem IT területen, de azért amikor munkaidőben nem telefonálok, általában a gép előtt vagyok, úgyhogy nem mindegy, milyen a vas.
    "A csapatjátéknak nemcsak nehézségei vannak, hanem előnyei is lehetnek. Emberek tudhatják inspirálni is egymást, és nem feltétlen könnyíti ezt meg akár egy webkamerás konferencia. Horribile dictu be lehet bizonyítani azt a matematikai képtelenséget, hogy 1+1=3. Kellhet-e ennél több érv a csapatjáték mellett?"

    Az inspirációkhoz, az összképhez jó a csapatmunka - ha csapatmentalitás van és nem hordamentalitás, no meg a project mamanger képes emberileg is kézben tartani az ügyeket.
    Viszont a kódhegesztéshez csend és nyugalom kell és aki ezt nem veszi figyelembe, az csapatjátékosnak sem éppen OK.
    Milyen egy ideális Googleplex alkalmazott?*

    De az is lehet, hogy dianetikailag képzett!
    ;-))))
    >Viszont a kódhegesztéshez csend és nyugalom kell és aki ezt nem veszi figyelembe, az csapatjátékosnak sem éppen OK.

    Így van, ez nem kérdés.
    Az már talán inkább, hogy a kérdéses Zürichi központban mennyi kódhegesztés folyik.
    >De az is lehet, hogy dianetikailag képzett!

    Tudsz valamit, amit a cikkíró nem? ;)
    És bocs, nagyon személyes, nagyon levegőbelógó lesz így forrásegjelölés nélkül az alábbi:
    Sok-sok évvel ezelőtt az egyik munkahelyemen, egy kollégám mutatott/megosztott egy amerikai felmérést (nem emlékszem már a konkrét részletekre), hogy a programozók, naponta és átlagosan 9, azaz kilenc új kódsort írtak. Erre is csak azért emlékszem, egyrészt mert nagyon mellbeverő volt, másrészt mert napokat elemeztük a témát meg poénkodtunk rajta.
    No, én egy multinál tolom, nem olyan jók a körülmények mint itt, de azért egész jók, a szokásos hideg-meleg vizes automaták, egy kis konyha rengeteg féle teafilterrel, kávégép, méz, tejpor, stb, konditerem saját teljes munkaidôs trénerekkel, céges uszodabérlet, néha egyéb sportlehetôségek is, ha épp fel tudsz rá iratkozni, és persze pingpongasztal. Ja, meg ingyenebéd, hát, az olyan is sokszor :).
    Túlórát nem fizetik, de nem is várják el. Egészében véve jó kis cég, a fizu olyan, mint másutt, meg persze még bérlet és egyéb dolgok.
    Van idô arra, hogy leülj másokkal beszélgetni, ha akarsz, akár magánjellegû dolgokról is, szóval nem korbácsolnak. Igazából az open office-al van az egész elcseszve, mert mindig zaj van, nincsenek külön szobák, csak a managereknek.
    No, hogy ne csak a saját munkahelyemrôl írjak nekem teljesen szimpi ez a google-s, egy kolléga fia kinn van Zürichben a google-nél, hallottam már róla, hogy ingyen kaja és gyümölcs van, meg ilyen relaxációs lehetôségek. Az üvegfalas munkahely elég riasztó, de ha legalább a hangokat megfogja, én kibékülnék vele, meg állítólag vannak azért csendes magányos zugok is, ahová el lehet vonulni. Nem tom, ez lehet egy kényelmetlen pont, de én nem félnék tôle nagyon.
    Ha nem tartanak nyomás alatt, akkor ez a világ legjobb munkahelye lehet, nem csak valami kirakat állatkert (savanyú a szôlô egyeseknek:) ) annyi, hogy jónak kell lenned nagyon, hogy felvegyenek ide, mert nem hülyék hogy lógós mamakedvenceit tartsanak, akik nem termelnek semmit a cégnek. Szóval ha valaki tényleg jó, és talán picikét kockafejû geek, aki számítógép elôtt nôtt fel, ez a legjobb munkahely lehet, ahol kiélheti a kreatív hajlamait is, és aztán még elég pénze van ahhoz, hogy élhessen. De ilyen körülményeket csak azoknak biztosítanak, akik érnek is ennyit, szerintem. És vélhetôen nem csak a tudás az egyetlen szempont, hanem hogy az illetô jól be tudjon illeszkedni. Persze belülrôl kellene ezt látni, ha elég a 8 órát letolni, akkor ez tényleg jó. Ha 10-12 az elvárás, akkor felejtôs, mert nem tudsz mellette élni, úgy nem ér semmit az egész, ha nem valami munkájának élô japcsi robot vagy.
    Az otthoni munka nagyon jól hangzik, meg kényelmes is lehet, de a cégek nem támogatják, mert azért közel se olyan hatékony szerintem, ha csapatban kell tényleg dolgozni. Magányos farkasok esetén jó lehet. Az ideális szerintem az lenne, hogy heti két napot itthonról, hármat pedig benntrôl, az mindkettô elônyeit kiaknázná. Ennyi :)
    Mericles: teljesen egyetértek azzal, amit mondtál. A minap kíváncsiságból elmentem egy telekom céghez interjúra - nem fejlesztőnek. Nekem is előadták a házifeladatot meg a pszichológiai tesztet, ja, és hát ők annyit nem tudnak fizetni, mint amennyit én kérek, de azért otthonra kapnék egy laptopot,ja, és 1 egy évig nem is alkalmazotti státuszban lennék, hanem kölcsönzött. Nem volt nehéz nemet mondanom egy ilyen kecsegtető ajánlatra.El is meséltem egy külföldi barátomnak, hogy mi volt, és ő csodálkozott, mert náluk csak a felsőbb vezetőket vetik alá pszichológiai tesztnek. Ki akar olyan cégnél dolgozni, ahol a bugyid/gatyád színét is tudni akarják, de 1 évig nem tekintenek az alkalmazottjuknak? Akinek kreatív játszótér kell, menjen el az IKEÁ-ba.
    tnsnames.ora 2008.03.09. 11:09:37

    Ezt anno a BME-n programozas technologiajabol a kovetkezo okolszabalykent tanitottak: A projektben resztvevo minden ember (titkarnok es menedzserek is) atlagosan egy nap 10 sor kodot irnak.

    Na örülök, hogy enyhíteni tudtad a lelkiismeretfurdalásomat aziránt, hogy csak úgy idecs*sztem egy ilyen állítást. :o)
    @John Wayne
    Korrekt összefoglaló.
    Annyit tennék hozzá engem a zajon felül (amin egy füles meg némi zene sokszor tudott segíteni esetemben), a hőmérséklet és vonzatai zavartak engem még nagyon. Ugye a számítógépek ontották a hőt, a monitorok meg ágyúzták a levegőbe az elektronokat, az átlagos programozói izzadás is jelentős szórással bírt, miközben vagy nem lehetett ablakot nyitni (technikai/műszaki értelemben), vagy a légkondi körül folytak állandó perpatvarok pro és kontra.
    "Sok-sok évvel ezelőtt az egyik munkahelyemen, egy kollégám mutatott/megosztott egy amerikai felmérést (nem emlékszem már a konkrét részletekre), hogy a programozók, naponta és átlagosan 9, azaz kilenc új kódsort írtak."

    Ha ebbe belevesszük azokat a kódokat, amiket éveken keresztül sok progger gányolt-javítgatott (sokszor dokumentáció és egységes kódolási protokoll nélkül) és emiatt bugzanak is rendesen, akkor ez a 9 (feltehetően normális!!) új sor is sok esetben hősies teljesítmény. ;-)
    A baj az, hogy egy jó programozóra átlag 20 kutyaütő programozó és 20 manager jut. Így aztán ki is jön a napi 10 sor program, de a munkát egy programozó végzi írja és 40 embernek számolják el.
    Elolvastam az új hozzászolásokat és nagyon tetszik, hogy kultúrált lett a hangnem :) Páran utaltak rá, hogy egy ilyen Google-szerű üzletpolitikával rendelkező munkakörnyezet, munkahely mennyire kedvez a kreatív hajlamoknak. Meg, hogy vannak 8-órás típusok, meg bent-éjszakázunk-meg-röhögünk-a-csapattal típusok. Én ezzel teljesen egyetértek, valakiből meg kell élnie a multiknak is.

    Csak. Jussunk el addig, hogy mi az élet értelme? Melyikünk mondaná majd azt a halálos ágyán, hogy még több időt szeretett volna a munkahelyén tölteni? Az idő telik, 30-40-60 évünk van hátra. Amit ma létrehozol az expert csapatoddal, szakmailag kihívást jelentő feladatokat, pár éven belül a piacra futás után elavultá válnak. Persze azért van hasznuk, mert előre lendítik az össz-technológiát, de Neked ebből mi hasznod van? Az, hogy szakmailag hozzájárultál valamihez? Pont ezt veszik meg benned a nyomott fizetésekkel. Burokban dolgozol egy multinál fontosságod tudatában, azt hiszed, hogy életképes vagy és amikor majd Bangalorba kiviszik a projektet, akkor majd ki fog törődni a szakmai kompetenciáddal? Kapsz egy mutual agreement-et, meg pár havi fizetést és irány a munkaerőpiac, kilincselhetsz állásért, nyomás alatt leszel, mert fizetned kell a hitelt, lakbért. A google (vagy bármelyik multi) tulajdonosai meg fetrengenek a yachton Florida partjainál és koktéloznak. Egymás között még gratulálnak is, hogy megint sikerült költséget csökkenteniük és van pénz egy új sportkocsira.

    Ha tényleg olyan penge valaki szakmailag, és olyan jó csapatmunkában, miért nem épít fel saját maga egy magasan profitabilis vállalkozást, vállalatot? Ja, hogy a marketing és sales az már büdös? Finnyásan kijelented, hogy az nem vág a profilomba? Ügyfélkört kiépíteni az koszos munka? Meg lenéznek, meg elmondják, hogy a terméked, szolgáltatásod szart sem ér? Esetleg annyira már nem beszélsz nyelveket, hogy külföldi lekezelő vezérigazgatókkal tárgyalj, akik direkt úgy beszélnek, hogy ne értsd meg őket? Ezt nem tudod benyelni? Akkor tényleg neked való a 2000ft -os órabér és még 6 - 8x-i álláskeresés a jövőben :)

    Én a magam részéről két lábon állok, és mindenkit erre bátorítok, nem is olyan nehéz. Ha kezdenek madárnak nézni egy munkahelyen, akkor nyár elején felállok és fél évig bővítem a vállalkozásomat, ami egyre több profitot termel. Mondjuk kedden de. 11-kor kiülök a párommal koktélt iszogatni a Balaton partra és eszembe sem jut, hogy mennyivel jobb lenne pl. a Graphisoft parkban "hülyülni a kollégákkal", meg más projektekben fejleszteni a kompetenciámat. Inkább nézem a felhőket, madarakat, hullámokat és élvezem a természetet. Szakmailag meg jobban fejlődöm könyvekből és szakértő haveroktól, mint egy pörgős munkahelyen. Nyár végén meg keresek egy számlás ügyfelet, vagy egy normális fizetést adó munkaadót (van ilyen is). Szerencsére pár éven belül már nem kell másnak dolgoznom, bár így is eltartana a vállalkozásom. A pénz az boritékolt szabadság, és pont a szabadság az, ami sosem lesz egy alkalmazottnak.

    Nézz körül a munkahelyeden a 10-20 évvel idősebbek körében. Ott akarsz lenni 10-20 év múlva? Görnyedt hátú vezető-fejlesztő, vagy hasnyál-mirigy rák gyanús business unit manager lennél? Hiába jó szakmailag, csak egy bérrabszolga ő is. Mindent meg lehet unni 10 év alatt, és más a felállás, ha mondjuk romokban hever a házasságod és a túlórák miatt nem tudod megmenteni. A vállalati image, meg negyedéves profit jelentések, team buildingek, látszólagos lazaság, "karrier lehetőség" pont ezt fedi el. A reálbéred 30 év múlva is kb. ott lesz, ahol most van, csak addigra legbelül már baromira unni fogod az egészet.

    Nem akartam senkit megbántani, de valaki attól még ott lehet a szakmában, hogy délután 5-kor feláll és intézi a saját dolgait, építi az életét. Megcsinálta, amiért megfizették, a körülményekhez és képességeihez képest legjobb minőségben. Ennek elégnek kell lennie.
    tsnames.ora: Jaja, az az inkrementalis fejleszteses megjegyzes is total zoldseg volt, csak kiment a fejembol. Eloszor leirja HH, hogy fontolva haladnak kis lepesekben, aztan meg azt, hogy utaljak az inkrementalis fejlesztest. (Raadasul az mar onmagaban is egy hatalmas butasag, aki egy kicsit is ert hozza, az tudja, hogy maskepp csak bukni lehet. Ezzel van tele a web. Errol szol a webkettes szolgaltatasok betazasa - es legelabb ennek illene ismerosnek lenni HH szamara - stb.)

    Otthonrol dolgozas tema: en nem hiszem, hogy ez lenne a legjobb megoldas, annak ellenere, hogy egy eve itthon vagyok. (Na jo, ebbol csak fel ev volt a melo, a masik fele szabi :) ) Nem rossz, de nehez megszervezni, hogy meglegyen a nyugi. Raadasul egy jo irodai kozosseg eleg sokat tud szamitani. Igaz, ha tul jo, akkor az sokat elvesz a munkatol ;), de ez megint csak ceges kultura fuggo. Jo esetben viszont baromi jo szakmai beszelgeteseket lehet folytatni pl. ebed kozben, ami elegge segiti az informaciok es otletek megosztasat. Ez lehet egyebkent munkahely fuggo, hogy hol mennyire van szukseg ra, en olyan helyen dolgoztam, ahol ez sokat szamitott. Volt ingyen gyumolcs is, de ez csak a hiperaktiv szervezkedo titkarnoknek volt koszonheto :). Meg persze volt harc a legkodni korul. Ebbol a szempontbol jobb otthon, mert ugyan nincs legkondi, de egy regi epitesu teglahaz kevesbe is melegszik fel, mint az irodahaz uvegkalitkaja.

    Pipas: Pont ezen lehet jo felveteli strategiaval javitani. Ezert hajt a gugli meg a tobbi okos ceg a jokra. Egyebkent erdemes elolvasni Joel Spolsky cikkeit a temaban, ugy hirlik, hogy a gugli is reszben az azokban megirtakat koveti. Ha elolvasod oket, akkor latszik is. (Vedd fel a legjobbakat, es biztosits nekik szuper korulmenyeket, ezzel sokkal jobban fogsz kijonni, mint egy rakas kozepes szakival.)

    Mericles: nemtom mikor voltal a navngonal, nekem nyaron az elso interjun elokerult a fizetes tema, raadasul lenyegesen tobbet igertek. Lehet, hogy azota ment lefele az arfolyam, mert telitodik a keretuk. Ez igy normalis. A felveteli rendszeruk egyebkent jopofa (szerintem megint reszben Spolsky), nekem tetszett, hogy egy teszt utan odacsaptak egy laptopot, hogy akkor lehet kodolni. Ezt persze kivalthatja a gugli fele "hogy oldanad meg" fele szemelyes interju is. Sot. Egyebkent az elozo munkahelyemen is ilyen volt a felveteli 2001-ben.

    Maguk a feladatok viszont kifejezetten rosszak voltak (mind a teszt, mind a kodolasi resz). Gyakorlatilag lexikalis tudast ellenoriztek. Jo, a megirt kodbol olyan nem mellekes dolgok kiderulnek, hogy valaki mennyire vegez hanyag munkat, mennyire osszeszedett.
    egyetértek. szerintem is lehet két lábon állni. a kreatív ötleteket érdemes saját vállalkozásodba vinni, és nem a máséba.
    Mericles: > Csak. Jussunk el addig, hogy mi az
    > élet értelme? Melyikünk mondaná majd azt a
    > halálos ágyán, hogy még több időt szeretett
    > volna a munkahelyén tölteni? Az idő telik,

    Az elet ertelme szempontjabol nem az a lenyeg, hogy munkahely vagy sem, hanem, hogy jol erzed-e magad. Ha valaki jol elvan a kollegakkal, azok haverokka valnak, szivesen eldumalgat elcsocsozgat, akkor az ugy jo. Erre jatszanak ra az okos munkaltatok. Es tenyleg, ha szigoruan nezed, akkor a gugli eleg mocsadek, hogy minel jobban igyekszik magahoz kotni az alkalmazottakat. Ez mondjuk eloszor pont az elobb emlegetett egyik Spolsky cikk olvasasa kozben merult fel bennem evekkel ezelott. O irja, hogy az akkor uj irodajaban lesz bazi nagy plazma TV, meg playstation egy nappaliban, ahova akarad a haverjaidat is beviheted dumalni. Hogy olyan melohelyet akar kialakitani, ahol jobban erzed magad, mint otthon. Es ez egyfelol jo, masfelol egy szemet pszicho trukk. Persze felnottek vagyunk, mindenki maga dont es maga felelos az eleteert. Jo esetben ez csak pluszt ad az alkalmazottnak.

    > azt hiszed, hogy életképes vagy és amikor
    > majd Bangalorba kiviszik a projektet, akkor

    Ez benne van. Ilyen a globalizacio, ez ellen nagyon kuzdeni nem lehet. A tulajdonossagba valo menekules sem feltetlen segit, mert a bangalori cegtulaj mondjuk 20 ev mulva kevesebbel is beeri majd, ezert annyival is olcsobbak lesznek. Persze addigra azert lenyegesen csokkenni fog a kulonbseg az itteni es az ottani arak kozt ezen a piacon.

    > majd ki fog törődni a szakmai
    kompetenciáddal?

    Ez egy csunya verseny. A legjobbak ugyanugy szamitani fognak, mint ahogy a top managerek. Csak itt kevesbe latvanyos, hogy ki fog tulelni.

    > Ha tényleg olyan penge valaki szakmailag, és
    > olyan jó csapatmunkában, miért nem épít fel
    > saját maga egy magasan profitabilis
    > vállalkozást, vállalatot? Ja, hogy a
    > marketing és sales az már büdös? Finnyásan
    > kijelented, hogy az nem vág a profilomba?
    > Ügyfélkört kiépíteni az koszos munka? Meg

    Nem koszos, nem budos, az egy masik szakma. Sajnos ugy alakul, hogy akik azt csinaljak, azok vannak annyival eroszakosabbak, hogy jobban ervenyesitik az erdekeiket mint mondjuk a fejlesztok. (Az ugyanis nem igaz, hogy barmelyik fontosabb lenne. Egy jo es sikeres termekhez kell jo marketing, sales _es_ egy jo termek. Kozepes eredmenyt viszont el lehet erni kozepes termekkel es jo marketinggel, vagy szuper temkekkel es kozepes marketinggel is.)

    Jo dolog-e, ha egy jo fejleszto promotalja magat egy kozepes cegvezetove vagy managerre? Kinek jo az? Marpedig pl. a legtobb nagy cegnel ez a (biztonsagos) karrierut, ha sajat vallalkozasba kezdesz, akkor is nehez elkerulni ezt. (Amugy en pont ezzel probalkozom ;) )

    > már nem beszélsz nyelveket, hogy külföldi
    > lekezelő vezérigazgatókkal tárgyalj, akik
    > direkt úgy beszélnek, hogy ne értsd meg őket?

    Egy multi alkalmazottjanak azert ez nem visszatarto ero. Eleg sok helyen kell targyalni kulfoldiekkel, folyamatosan kozos projektekben reszt venni. Eleg sokfele akcentus megerteset el lehet igy sajatitani igazabol ;).

    > Én a magam részéről két lábon állok, és
    > mindenkit erre bátorítok, nem is olyan nehéz.

    Hat, akkor rabszolga vagy :). A ket labon allas szep elv, de munkan kivul masra nagyon nem marad ido, nem? Biztonsagi jatek. Kis kockazat, nagy befektetes, kis(?) haszon. (Nagy hasznot onnantol remelhetsz. hogy 'felfuttatod', ahhoz meg nagy kockazat fog tarsulni, mert melo mellett valoszinuleg nem megy.) Szerintem az mukodik, hogy az egyik melohelyet megunva 1/2-1 evig probalkozik az ember valami uj vallalkozassal. Ha nem jon be, elmegy allasba, aztan par evvel kesobb tobb tapasztalattal, mas otlettel, tobb kapcsolattal ujraprobalja.

    > párommal koktélt iszogatni a Balaton partra
    > és eszembe sem jut, hogy mennyivel jobb lenne

    Hat azt is meg lehet unni (a parodat is ;), meg a partot is). Igazabol ez megint ugyanoda vezet vissza: mit szeretsz csinalni? Szereted a szakmad? Azert programozol, hogy penzt keress, vagy azert programozassal keresed a penzt, mert ezt szereted csinalni? (Igaz, a szabadidejevel mindenki azt csinal, amit akar, es szurcsolgetes helyett lehet gazdagon is fejlesztgetni :) )
    végül is az igazi kérdés nem az, h kinek tetszik a google (vagy bármely multi), és kinek nem, mert a többség nem fog ott dolgozni, akár tetszik neki, akár nem, hanem az, h ennek mi az alternatívája.
    Van valakinek valamilyen megbizhato forrasa, hogy mennyit lehet keresni Zurichben es mennyit Kaliforniaban?
    atleta,
    az elképzelés ott bukik el, h lehetetlenség a legjobbakat kiválogatni. aki sokat jelentkezik, az előbb-utóbb gyűjt annyi tudást, vagy tapasztalatot, h bekerül valahová. és rendkívül rossz lenne, ha csak a legjobbak juthatnának be a nagyvállalatokhoz.
    azaz messze nem működik a klasszikus piacgazdaság. vannak a gazdag vállalatok és bekerülnek hozzájuk a legjobbak. ráadásul ezen nagyvállalatok egy részének esze ágában nincs a kapitalizmus szabályai szerint működni.

    itt van éppen a google. nem mérik az egyéni teljesítményt, csak a közösségit, és mindenkinek adnak ingyenebédet.

    azt a szociálpszicho kísérletet juttatja eszembe, amikor egyszer talán spanyolok, meg próbálták megmondani, melyik rendszer a jobb, a kapitalizmus, vagy a szocializmus. és vették a kreativitást. a kérdés az volt, hol kreatívabbak a gyerekek a szocializmusban, vagy a kapitalizmusban. a gyerekeknek adtak különféle színű, mértetű, mintájú alakzatokat és megkérték, h csináljanak egy kollázst. és az egyik csoportnak azt mondták, h a legügyesebbek kapnak tortát. attól függ mennyire ügyes vagy, attól függ mekkorát. ez akart lenni a kapitalizmus. a másik csoportnak meg azt, h ha ügyesek lesznek, kapnak közösen egy tortát. és függetlenül attól, h ki mit teljesít, közösen megehetitek. az eredmény akkoriban megdöbbentő volt. az első csoport jelentős mértékben alulmúlta a másodikat. az elsőben a gyerekek sematikus megoldásokat választottak, senki sem akart utolsó lenni. négyzet, háromszög, ház. téglalap, körlap. fa. meg napocska. ilyen alkotások születtek. a második csoport pedig ontotta a kreatív ötleteket, ráadásul a gyerekek még történeteket is szőttek az alkotások köré. megdöbbentő volt, mert mindenki azt mondta, h a kapitalizmus elbukik. felfigyeltek valamire. amint elkezdtek spekulatív módon válogatni, például az egyik csoportba direkt sok visszahúzódó gyereket raktak, vagy éppen nagyon sok versengőt, akkor az eredmény megfordult.

    és ez a kísérlet egyébként azt a megdöbbentő dolgot jelzi, h a googleplex (második csoport) akkor működik eredményesen, ha véletlenszerűen válogat. ha valóban bekerül mindenféle ember. de még egy gyengeelméjű is. tehát vesznek egy dobókockát, és ha hatost dobnak, akkor felveszik, különben soha többé nem jelentkezhet. de ezt fenntartani lehetetlenség.
    Elérkeztünk a topik talán legfontosabb (számomra mindenképp) alapkérdéséhez, az alkalmazotti lét problematikához.
    Igen; azt gondolom, hogy ez csomó gond és probléma forrása.
    Nem; azt gondolom nekem nem az fáj, hogy valaki 10 év múlva egy még újabb tutiságot tesz le az asztalra. Egerszegi Krisztina 200m-es hátúszó rekordját is megdöntötték, én elfogadom, hogy ez a világ rendje.
    Nekem az az izgalmas a kérdéskörben, hogy az alkalmazotti lét hátrányainak eliminálásához, mennyi pénz-, kapcsolati- tudás- és csoportmunkából fakadó -tőke kell, nélkülözhető-e bármelyik akár teljes egészében.
    Azt szinte le sem merem írni, hogy számomra fontos, hogy a termék inkább vállalható legyen, mint (akár sikeresen) elsózandó és a marketing (~információs környezetszennyezés) meg amennyire csak lehet minimális.

    PS: inkrementális fejlesztéses zöldségre való rámutatás érdeme Nyenyecé (aki meglehet ugyanaz, mint aki a Google-s feladatot belinkelő korábbi postom szerzője is; milyen kicsi lehet a világ :o)
    Én csak próbáltam menteni a cikk vonaktozó részéből a menthetőt... :o)
    tnsnames.ora
    egyszerű a válasz. eszedbe jut egy jó ötlet.nem ám mész a főnöködhöz, h neked eszedbe jutott valami. frászt. berakod a saját cvs-be.

    jön egy direktíva. megcsinálod. esetleg előveszel valamit a saját cvs-ből. és gyorsan kész leszel. de csak akkor tedd ezt, ha van az előzőnél jobb ötleted, ha ezzel nyersz annyi időt, h még értékesebb dolgot rakhatsz a majdani saját vállalkozásodba. (és lehet, h ilyen vállalkozásod sose lesz, mert az kockázatos, és jön az asszony, meg a gyerek, és akkor azt mondod, nem kockáztatok, jó az alkalmazotti lét), de az is lehet, h egyszer összeállt egy olyan portfolió, amivel úgy gondolod érdemes elindulni a versenybe. tehát folyamatosan sáfárkodni kell a tudásoddal és az időddel.
    >>>>>>>>
    az elképzelés ott bukik el, h lehetetlenség a legjobbakat kiválogatni. aki sokat jelentkezik, az előbb-utóbb gyűjt annyi tudást, vagy tapasztalatot, h bekerül valahová. és rendkívül rossz lenne, ha csak a legjobbak juthatnának be a nagyvállalatokhoz.
    >>>>>>>>

    Ezzel én több fronton nem értek egyet.

    A Google nem azért vesz fel bárkit (gondolom én), mert valaki a "legjobb", megvárja míg jön a legjobb, és mivel _tudja_, hogy a jelölt a legjobb, utána definitive nem jöhet még jobb, és ezért akkor itt az idő őt felvenni.

    A nősülést illetően, jellegzetes matematikusi álláspont: az _első_ _megfelelőt_ kell elvenni (akit érint persze a dolog)... :o))

    Azt is kétségbe vonom, hogy kellő számú jelentkezéssel/kandidálással lehet annyi muníciót gyűjteni, hogy ez elég legyen a felvételhez: bár biztos van rá példa.
    >...tehát folyamatosan sáfárkodni kell a tudásoddal és az időddel.

    Ez viszont kulcsfontosságú szempont.

    Az időt illetően mindenképpen egyet is értve. Ez amúgy nagyon nehéz is, egyúttal, legalábbis szerintem.

    A megszerzett tudás dugdosása jobb időkre vs -visszaosztás már más kategória.
    Nekem az jött be hosszabb távon, hogy a megfelelő helyen /és ezt értsd jól!/, amit csak tudtam visszaosztottam, és azért, mert a további visszaosztás előnyeiből aztán később én is részesültem sokszor pozitív szaldóval. Nem azért mert tudtam, hogy így fog alakulni, hanem, mert alkatilag így volt megfelelő nekem.
    Tán két vagy három "titkomat" őriztem meg lassan hosszúnak mondható pályafutásom alatt; mondjuk az egyik 'titok-alvóoroszlánomat' épp most rugdossuk itt a topicban :o)))
    nem kell a tudást dugdosni. fel kell ajánlani a vállalatnak. kell nem kell. ha nem kell, akkor a saját cvs-be bele. és lehet rajta dolgozni. persze ezt az utat akkor érdemes járni, ha saját vállalkozást akarsz.
    >nem kell a tudást dugdosni. fel kell ajánlani a vállalatnak. kell nem kell. ha nem kell, akkor a saját cvs-be bele. és lehet rajta dolgozni.

    Erre nekem egy történetem van. Van egy nagyon kedves főiskolai matek-tanár ismerősöm, akit érdekelt a tippmix. A játék és évek során, mellesleg összeállított egy 20 pontos (kidolgozott) listát amivel optimálisabban lehet játszani mind a szervező Szerencsejáték Rt-t, mind a játékosokat illetően. Tehát nem nyeremény-maximalizálásról beszélek, hanem játékkörülményekről.
    Felkerekedett és elment a Szerencsejáték Rt-be, azt mondta odaadja a dolgozatot, ha kap érte 50.000 forintot. Ez azért évekkel ezelőtt sem volt egy egetverő összeg, adóval sem. Lehetett ellenőrizni, hogy nem egy utcáról betévedt hajléktalan kóklerről van szó, de a dolog természeténél fogva szükséges feltétel volt, hogy előbb legyen megállapodás, mint beleolvasás.
    Ugye nem kell a 'poént' leírnom, hogy semmi nem lett a dologból.
    de ez nem egyedi eset. volt itt már más is aki leírta. egy olyan vállalatnál, ahol a tulajdonosi réteg és az operatív vezetés elválik egymástól, ott a vezetők a status quo fenntartásásban érdekeltek feltéve, h a vállalat egészében profitábilis.

    ezt próbálja ellensúlyozni a google azzal, h nincsenek főnökök, mindenki beleszólhat mindenbe, stb. de ez egy idő után nyilvánvalóan káoszt eredményez. és nem azért mert az ott dolgozók hülyék, hanem éppen azért, mert van egy csomó okos. gondolom ilyenkor van az, h csinálnak egy újabb központot.

    ugyanaz, mint a blogger logika. hh ír egy posztot. jönnek a kommentálók. 4-5 síkon folyik a vita. teljes káosz. és akkor jön a következő poszt. nem azért kell új posztot írni, mert a kommentálók hülyék, hanem azért, mert nem azok. most ez a virtuális világban még úgy ahogy működik, de a valóságban nem. nem folyik eredményes munka. a googleplex vállalati modellje szerintem nyilvánvalóan tarthatatlan.
    Én arra próbáltam hozni a példát, hogy elég nagy induló potenciál kell a saját lábra álláshoz. Egyrészt gátló tényező lehet például valamelyik féle tőke-hiány, másrészt gátló tényező lehet szimplán emberi habitus (háta közepére kívánja az APEH-hel való kinlódástól kezdve minden ami a vállalkozói léttel jár).
    A nagy kérdés az az (itt most konkréten a Google-lel is összefüggésben), hogy az alkalmazotti lét problémáit lehet-e másképp is eliminálni. Vagy másképp fogalmazva hogyan lehet az overheadet minimalizálni és csak a 'lényegnek' élni. (Most nem a Balatonról és a madárcsicsergésről beszélve)
    >a googleplex vállalati modellje szerintem nyilvánvalóan tarthatatlan.

    Ez is kijöhet végeredménynek, de ezt be is kell bizonyítani... (Már mint az egyénnek a saját maga számára: mert azért lássuk be a Google azért jól elvagyogat :o))
    Ahogy már néhányan előttem mondták vannak irigyelhető dolgok (pia, jó gépek, pihenőhely ha kisütöd az agyad) de a mellettem ülő DTP-s kollégával közösen egy vágyunk van: saját szféra, ahol nem egymás pof... arcába bámulunk, és ha vki elmegy az asztalok előtt, akkor nem kell azon agyalnom hogy nyáron a rövidgatyómból kilóg-e a pendrive.
    Egy csendes, félhomályos zug többet ér, mint egy ilyen akvárium. Ott szerintem még bejelentkezni se tudnék, úgy utálom ha bámulnak.
    Másrészt ledolgozva az óráimat, igyeXem hasznosan tölteni az időt, majd go home.
    Családos 30 felettieket vajon miért nem láttál gugliékná'? Amit produkálnak, az maxi riszpekt.
    tnsnames,
    ezt nyilván az idő fogja eldönteni. abban gondolom egyetértünk, h a google nem a googleplex fejlesztései miatt nyereséges. a gsearch gads kombó hozza a pénzt, ezeket fejlesztések nélkül is működnek úgy, h a növekedéssel arányban tolják alájuk a vasat. van az a hardver. a gsearch és a gads műszaki és üzleti modelljét és a megvalósítást sem a játszóterek hozták létre, hanem az alapítók és azok az első alkalmazottak, akik azóta maguk is részvényesek. tehát a google a kapitalista örökségből él.
    Azt gondolom (összhangban a már emlgetettekkel), hogy a jó ötlet és a szintentartás(+fejlesztés ráadásul hosszútávon), az két külön dolog. Attól még, hogy van az egyik, nem implikálódik a másik. Ahogy én érzékelem, a Google egy jó ötlet révén, hamar élre került és egyúttal jó ideje ott is van. Nem hinném, hogy pusztán az ötlet és "fejlesztés-nélküliség" elegendő lenne mindehhez az eredményekhez. Nagyon sokan akarják hackelni/manipulálni a Google-cuccokat, hiszen nagyon komoly pénzekről (is) van szó. Az sem lehet semmi, ha egy Microsoft pisztergálja őket különféle módokon. Azt gondolom ezt a hatalmas valamit, amit Googlenek hívnak, nemkönnyű fenntartani, pláne nem ilyen 'sikeresen'. Persze az igazsághoz tényleg hozzátartozik az általad említett szempont is, hogy a pénz szeret oda menni, ahol már van.

    Az csak hab a tortán, hogy a munkaadó- & munkavállaló-aspektus (ami miatt intenzívebben itt vagyok ennél a blog-postnál), például a gráfbányászat révén engem személy szerint is érdekelnek aktuális Google-problémák (perpillanat idő híján mondjuk inkább csak periférikusan). Miközben sok minden taszít, ami elő is került itt a beszélgetés során, sok minden le is nyűgöz és el is gondolkodtat, talán nem véletlenül és indokolatlanul, nemfeltétlen egyedi módon.
    tnsnames,
    a meglévő rendszerek fenntartásával, és felvásárlásokkal lényegi fejlesztések nélkül egyetlen cég sem tudja a piacvezető pozícióját megtartani. ez tiszta sor. lényegi fejlesztéseket nem várok a googleplexektől. majd meglátjuk.
    persze örülnék, ha rámcáfolnának. a googleplexeket én egy kommunisztikus kísérletnek tartom, amire a vezető fejesztők többsége nem lesz vevő. de majd meglátjuk.
    Mindenkinek a véleményt tiszteletben tartom, de rebelliskedek egy kicsit, jó hosszan :)

    "... elég nagy induló potenciál kell a saját lábra álláshoz. Egyrészt gátló tényező lehet például valamelyik féle tőke-hiány..., ... az alkalmazotti lét problémáit lehet-e másképp is eliminálni."

    Válasz : igen, lehet, nekem sem volt igazán tőkém, és a haverjaimnak sem. Pont erről ír Timothy Ferris a "4 órás munkahét című" könyvében. Az emberek 90%-a azzal áltatja magát, hogy azért nem áll saját lábra, mert kockázatos, meg tőke kell hozzá :)
    Higgyék nyugodtan, ezért nem is viszik semmire, max, jobb lakásra a céges lakáshitelből. Megideologizálják önnön szakmai fontosságukat egy 5-10 éves futamidejű multinál, aki utána úgy kiszórja a loyal embereit mint a szemetet. Lehet, úgy érzed fontos vagy a cégnek, meg a managered odafigyel a véleményedre, de a manageredet veled együtt fogják szanálni. Szerinted utána összejöttök esténként sörözés mellett szakmai dolgokról beszélgetni?

    Ismerősöm a Nokiánál dolgozik kb. 10 éve, ami hiper-szuper stabil munkahelynek tűnt 1998-ban, csak azóta 4-5 elbocsátási hullám volt a fejlesztők között. Igaz, a finn részlegen is. Ők most az SAP Labs-nál meg egyébb hasonló kaliberű ingyenkonyhás helyeken szaggatnak 250k netto körül.

    Egyes menedzserek vissza lettek léptetve, a marketinget is kiszórták, mint a pelyvát. Most meg a network részleg az Nokia - Siemens Network(s) alatt fut és látványosan döglődik. Milyen égő már, hogy nem is annál a cégnél dolgozol, ahova korábban jelentkeztél, pedig még állást sem váltottál :) Igazi gyalog vagy az élet sakktábláján :)

    Ma már ez általános (mondhatnék még cégneveket) és szerintem biztonságos munkahelyről elavult dolog beszélni. Egy céghez kötni az életed az ami tuti nem biztonságos és -szerintem- butaság. Tévedés ne essék, nem azt mondom, hogy hülyék az alkalmazottak. Baromira megértem, hogy egész életük arról szólt, hogy tanulj, képezd magad, hogy majd ilyen Google, IBM vagy Microsoft jellegű (egyébként, mint vállalkozás, nagyon klassz) cégeknél méltó legyél dolgozni. "Mindenki erre megy, ez a menő, hülye vagy, hogy nem jössz velünk?" baszogattak anno egy társaságban. Nincs még Sun Certified Java vizsgád? "Ez tök égőőő, mi lesz veled"

    Miért is jutna bárkinek eszébe ledobni a láncokat és fejest ugrani az ismeretlenbe, amikor ezt látja maga körül? "Mi lesz, ha elveszítem az állásom?". Kit érdekel, majd lesz másik, az is lehet, hogy jobb. Egy közepes kóder 1-2 hónap alatt kap állást szinte bárhol, némi angol tudással. De hogy azt átvészeld, félre kell tudni tenni masszívan. Havi 100k -t félreteszel az nem igazán elég, ha a rezsid 250k körül van. És ezért veszélyes egy alulfizetett munkahely. Mert nem ad választási lehetőséget, és ez stresszt szül előbb-utóbb.

    Egyik hely kb. ugyanolyan, mint a másik. Ugyanannyit ad, szinte ugyanolyan az iroda, van 4-5 féle típus. Ezek között lehet optimalizálni, hogy jobban tetszik -e, ami egy metrómegállóra van, viszont nem lehet parkolni, vagy pedig az Infoparkban van, ahol lehet. Itt szimpatikusabb a szakmai vezető, mint ott. Ez számlás és 650k netto, de rabszolgatelep és szeméttelepen van(pl. Alerant egyes alvállalkozói), a másik nyugis. Kinek mi tetszik.

    Én 35-40 helyre szoktam egyszerre pályázni, optimalizált önéletrajzokkal. Ebből 10-16 eljut a job offerig, amiből 13-at lemondok az alacsony bér miatt. 2-3 -at elfogadok, és csúsztatva (1-2 hét kezdési idővel) bevállalom őket. Volt olyan, hogy hétfőn elfogadtam egy ajánlatot, amit szerdán visszavontak, mert a tulajok hirtelen eladták a fejlsztési részleget. Ha nem jön be egy hely, akkor próbaidőn felmondok (ugyan ez a munkavállalókat védi, de érvényes az alkalmazottra is) és megyek a másik helyre, amit előzőleg elfogadtam. Lehet pofátlanságnak tűnik, de egy idő után elegem lett abból, hogy a cégek lekezeltek, mint munkakeresőt. Úgy vélem, a munkaerőpiacon is verseny van, és az álláskereső is nyugodtan válogasson. Ha tudod, hogy van alternatívád, egyből jobb lesz a kiállásod, és sokkal jobb pozíciókat is megkapsz, mint amiket amúgy kapnál. A béralkuról nem is beszélve.

    Excel táblában statisztikázom, bár gondolom sokan így nyomják. És én szakmailag igen csak középszerű vagyok, bár legalább érdekel a szakmám hobby szinten is. Van akinek 80%-os a job offer aránya.

    Igy jó sok cégnél kilövöm magam, de alapvetően lojális munkaerő vagyok, és ha megtetszik egy cég, akkor ott is maradok a nehéz időkben is. 2-3 év alatt a HR adatbázisokból törlődik, hogy mi is történt pár éve, és személycserék is előfordulnak. Egy magasabb, pl. senior pozícíóban meg már lehet pont ott lesz kedvezőbb a juttatás.

    Lezárásnak. Egy közepesen rossz kocsival, egy mobiltelefonnal, egy laptoppal, meg szélessávú nettel is el lehet indítani egy stabil multinacionális vállalkozást bármely országban. Nem kell agyonkomplikálni a dolgokat, meg komplex szakmai know-how-t belenyomni és legfőképp nem kell előtte megkérdezni a haverjaidat. És simán megy részmunkaidőben, heti 10-20 óra ráfordítással. Gondolkodni kell. Az ember mindent megtesz a világon, hogy elkerülje a gondolkodást.

    Valaki kérdezte a kaliforniai fizetéseket. Én azt tudom mondani, hogy Szilikon Völgyben amelyik cégnél dolgoztam pont ott mennyi volt a salary. Java GUI fejlesztőnek volt évi USD 100k brutto körül. Project coordinatornak 120k körül. Project managernek 160k körül. Asszem a seniorok is 160k körül kaptak. Volt részvényopció is, sokan ebből és bennfentes kereskedelemel lettek dollármilliomosok, de ez már egy másik sztori. És légkondis Lexussal kicsit más hazamenni 12 óra meló után, mint ugyanennek a cégnek a magyar részlegéről BKV-val.

    Svájci fizetésekről nem tudok sokat, van egy családtag, aki vmi hiper-szuper vezető mainframe operator svájcban egy nemzetközi bankban. 8..10 évvel ezelőtti adat, hogy 1.3 misit vitt haza nettoban.

    Egyébként aki sima alkalmazott szeret lenni, miért nem vándorol ki a tengerentúlra, ha nem köti ide semmi? Ott normális életet élhet és még a nyelvet is jól megtanulja. Sokkal jobban lehet kint is barátkozni, nem néznek homokosnak, ha a pubban meghívsz valakit egy sörre és dumálni kezdtek. Kanada szerintem ideális hely, de ott van pl. Új Zéland és Ausztrália. Bulinak is jó, ráadásul jobb a marhasteak-jük és a sörük. Erre sokan felmordulhatnak, hogy a Dreher mennyivel jobb :)
    tnsnames,
    ehhez a vitához végül még annyit, h a technológiai elemről azt gondolom, h a szabad szavas kereséstechnika az elkövetkező években lényegében nem fog megváltozni. nincs szükség nagy változtatásokra. nem keletkezik annyi új információ, amit ne lehetne hardver bővítéssel kezelni.

    a felhasználói oldaláról lehetnek persze változások, akár áttörések is. például amelyek a keresési eredményeket közösségivé teszik. egy közösség preferenciáit pontosabban kifejezik. előrelépésre van szükség az átláthatóság terén is.

    nagyobb váltások a képi információ tárolásában és a feldolgozásban várhatók. a bemutatókat látva, az eredményeket olvasva ezen a téren ma redmond birtokolja a legerősebb technológiát. és lehet persze, h majd rámcáfolnak a googleplexek. én persze annak szurkolok, h a kisvállalkozói körből jöjjenek az eredmények, de ha valamely nagy rukkol elő újdonságokkal, akkor sem leszek boldogtalan.
    én is arra bíztatok mindenkit, h vállalkozzon, vagy a meglévő munkahelyén a vállalkozását készítse elő.

    szerintem hiányoznak azok a szakmai szervezetek, amelyek ezeket a vállalkozásokat összefognák, valamiért nem csak céGeket, de céHeket se alapítunk.

    szerintem nem idejét múlt dolog védjeggyel ellátott termékeket forgalmazni. nem mindenféle kreatív kommunista ezt mi ingyen adjuk neked, és bárki bármikor lemásolhatja dolgokra gondolok, ez a bölcsészkar húzása, hanem valódi védjegyekre.
    Egy szóval nem mondtam, hogy nem lehet 100k forinttal vállalkozónak lenni Magyarországon. Én is csináltam jó pár évig, tudnék is mesélni róla és nemcsak az előnyeiről.
    Én azért nem az ilyen mondjuk így egyszemélyes kényszervállalkozó típusú dolgokra fókuszáltam hozzászólásaimban.

    Abban viszont egyetértek, hogy a multi habozás nélkül kiszórja a lojális embereit, mondhatni törvényszerűen. Ennek egy ellenszere van, munkavállalói oldalról, először is be kell zsebelni a végkielégítést, másodszor kidobás elött úgy kell tanulni, hogy bármelyik nap jólessen az elbocsátó szép üzenet, hogy inkább a multi függjön tőled, és ne fordítva (elvként mondom, nem realitásként). Amit tanulással, megújulással, azért lehet némileg megtámogatni. Sajnos viszont az is igaz, hogy ez azonos szinten nyugdíjas korig nem tud menni, mert elhasználódik közben az ember.

    A gyakorlat valóban az, hogy nem célszerű egy céghez kötnie magát senkinek, de elvként/ökölszabályként nem mondanám ki, hogy egyúttal baromság is. Vannak szempontok, és érdemes egyedileg is súlyozni őket.

    Alerant.... Kmhmmm ;)
    Mericles 2008.03.09. 13:26:31: Ismét azt mondom, hogy 100%-ban egyetértek azzal,amit mondtál. Még annyit tennék hozzá, hogy a külföldi tapasztalat kollegális és céges szinten semmit nem ér Magyarországon, tapasztalatom, hogy szó szerint kinézik azt, aki külföldi tapasztalattal rendelkezik, az emberek nem hajlandók elismerni, hogy bizonyos dolgokhoz nem értenek, aki meg igen, akiben lehetne bízni, annak a tudását nem kamatoztatják, hanem kivetik maguk közül. Ezeket a dolgokat magyar cégeknél tapasztaltam.
    atleta.hu 2008.03.09. 14:05:25

    "Egy multi alkalmazottjanak azert ez nem visszatarto ero. Eleg sok helyen kell targyalni kulföldiekkel, folyamatosan kozos projektekben reszt venni."

    Véleményem szerint egy multinál egy alkalmazottnak nincs alkalma belelátnia olyan mögöttes üzleti érdekekbe, hogy ez az alkalmazott karriere során bármilyen előnyt jelentene, tehát ezek a nyelvgyakorlások a nyelv gyakorlásán kívül semmit sem érnek. Ismét hivatkozom első kommentemre, interjú a telekom cégnél, k... jól beszéltek angolul az interjúztatók, de látszott, hogy a saját munkájukon kívül f...juk nincs arról, hogy mi egy cég. Szerintem ez alapvető fontosságú (mármint az, hogy az alkalmazottaknak fogalma legyen róla).
    Hogy mennyiben van fejlődési perspektiva?

    Dinamikus tartalmak kereshetősége? Mennyi, de mennyi információ van még, amit nem tudnak ma még elérni az indexelő robotok.

    Vagy a képek és feliratok közös indexelése? Interdiszciplináris szöveg- és képbányászat. :o) Most volt nemrég egy verseny (ismét) a témában. Próbáltam róla írni a netre egy hosszabb cikket, én a magam részéről le voltam nyűgözve a győztes megoldás brutális kaliberű innovációjától.

    És egy szót sem szóltam, az egyre csak megalakuló kicsi alternatív keresőkről, akik mind-mind csinálnak valami okosságot, csak hát a méretek miatt a periférián vannak, egyelőre.
    >Véleményem szerint egy multinál egy alkalmazottnak nincs alkalma belelátnia olyan mögöttes üzleti érdekekbe, hogy ez az alkalmazott karriere során bármilyen előnyt jelentene

    Ezzel én informatikusként mondjuk nem értek egyet, a saját tapasztalatom okán. Mondjuk így, azért ezt elég nehéz kontrollálni.
    az adatbányászat terén is egyre inkább terjedni kellene a fizetős szolgáltatásoknak. a google ott hagy egy rést, ő nem kér pénzt. szerintem ezen a téren is vannak üzleti lehetőségek például.
    mármint a kisvállalkozásoknak.
    toncsa: > Véleményem szerint egy multinál egy
    > alkalmazottnak nincs alkalma belelátnia olyan
    > mögöttes üzleti érdekekbe, hogy ez az
    > alkalmazott karriere során bármilyen előnyt
    > jelentene, tehát ezek a nyelvgyakorlások a nyelv
    > gyakorlásán kívül semmit sem érnek.

    Megnezted, hogy mire reagaltam ezt? Mericles pont azt emlegette fol kisse cinikusan, valoszinuleg a _nyelvtudas hianya_ tart vissza egyeseket az onallo valallkozastol. Persze voltak mas ervei is, azokra kulon kitertem. Nyilvan mindenki a sajat szakmajaba lat bele a legjobban egy nagyvallalatnal, de hat ez trivialitas.
    kutacs_: > az elképzelés ott bukik el, h lehetetlenség a legjobbakat
    > kiválogatni. aki sokat jelentkezik, az előbb-utóbb gyűjt annyi

    Nem a legjobbakat kell, de a legjobbak kozul. Maskepp fogalmazva: nagyon oda kell feigyelni a kivalasztasra, es lenyegesen magasabbra kell rakni a mercet, mint a konkurencia. Ha irtam is olyat, hogy legjobbakat, akkor ezt ertettem alatta. Es az elkepzelesnek termeszetesen van alapja, hiszen sok helyen eleg komolytalanul csinaljak, vagyis ha jobban csinalod, jobb embereid lesznek.

    > tudást, vagy tapasztalatot, h bekerül valahová.

    Ha kevesbe szokvanyos modon csinalod, akkor nem nalad fog ez elojonni. Es ne felejtsuk el, hogy rutint, magabiztossagot lehet gyakorolni, pszicho jellegu tesztekre fel lehet keszulni (csapatjatekos-e on, hogy teljesit egy beugratos assesment centerben), szakmaiakra kevesbe. Avagy ha igen, akkor a szakmabol keszultel fel, es akkor nyertel :)

    > és rendkívül rossz lenne, ha csak a legjobbak juthatnának be a
    > nagyvállalatokhoz.

    En nem nagyvallalatokrol beszeltem, igazabol per pillanat a kis cegek erdekelnek (az emlegetett Joel Spolskynak - akitol a gugli reszben kolcsonzi a felveteli modszeret - is egy kis cege van NY-ban, bar gondolom az blog olvasoinak nagy resze tudja). A gugli nem veletlenul kulonleges, hiszen ebben is valami olyasmit csinal, mintha kicsi lenne. Ezert egyebkent eleg nehez is vele versenyezni munkaltatoi oldalrol. Mert amig vannak a nagy, buta, rugalmatlan cegek, addig a kicsit pont az ilyen trukkokkel tudnakak versenyezni. De ha valamelyik nagy all ra erre (rugalmas munkaido, rugalmas vezetes, keves adminisztracio, jol megvalogatott csapat) az eleg gaz (fizetesben meg ugye ugysem tudsz versenyezni kis cegkent, se biztonsagban).

    Amugy olyan meg nincs, hogy a nagy cegekhez csak a legjobbak kerulnek be, mert a piacnak van egy valamekkora igenye fejlesztokre, plusz van egy valamekkora kivalat. Per pillanat a kereslet nagyobb, mint a kinalat, ezert a kozepszeru es rossz fejlesztok is el fognak tudni helyezkedni. A cegek versengenek ertunk.

    tsnames.ora: > Nekem az az izgalmas a kérdéskörben, hogy az
    > alkalmazotti lét hátrányainak eliminálásához, mennyi pénz-,
    > kapcsolati- tudás- és csoportmunkából fakadó -tőke kell,
    > nélkülözhető-e bármelyik akár teljes egészében.

    Ez nyilvan egy sokvaltozos fuggveny, ami tobb optimum ponttal is rendelkezik es azok kozeleben mind el lehet indulni. Szoftveres cegnel azt mondanam, hogy legkevesbe a penz szamit. Tudas kell, kapcsolatok kellenek (akar azert, hogy munkat szerezz, ha nem, vagy eleinte nem termeket akarsz fejleszteni, akar azert, hogy embereket).

    kutacs_ (ujra): > nem kell a tudást dugdosni. fel kell ajánlani a
    > vállalatnak. kell nem kell. ha nem kell, akkor a saját cvs-be
    > bele. és lehet rajta dolgozni. persze ezt az utat akkor érdemes
    > járni, ha saját vállalkozást akarsz.

    Ez problemas lehet. Ha elarolod, onnantol kezdve a vallalatot illeti meg a lelkeddel egyutt, ha csak nem kapsz ra papirost, hogy nem erdekli oket. En olyan helyen dolgoztam, ahol az (is) volt a dolgunk, hogy uj dolgokat talaljunk ki, es volt egy eleg nagy nyomas a szabadalmaztatas fele. Na onnan visszajohetett olyan valasz is, hogy nem erdekli oket. Papiron. Es akkor deklaralva volt, hogy azt csinalsz vele, amit akarsz. Minden mas eset necces.

    Raadasul ebben a munkaido utani dolgozgatasban nagyon nem hiszek. De mondjuk pl. az en esetemben nem is kellett igy trukkozni, mert a ceg profilja illetve foleg a merete miatt annyira mas otletek voltak amik oket erdekeltek, mint amiket kis indulo cegkent meg lehetne valositani, hogy ihaj.
    Mericles:> Pont erről ír Timothy Ferris a "4 órás munkahét című"
    > könyvében. Az emberek 90%-a azzal áltatja magát, hogy azért nem áll
    > saját lábra, mert kockázatos, meg tőke kell hozzá :)

    Na az a konyv tipikus BS. Avagy annyit er, mint a teach yourself programming in X days sorozatok. Nem, nem olvastam csak a kritikakat, mert nonszensz volt az alapotlet. Nem tarthato. 4 ora alatt nem lehet erteket teremteni. Es valoban, a konyv lenyege az, hogy talalj ki valami szart, es outsource-olj mindent, aztan heti 4 oraban szamolgasd a penzed, meg cseszegesd a beosztottak cseszegetesere tartott embereid. Igen, ezt mind a kritikakbol olvastam, es nincs benne semmi meglepo, kb. ezt vartam. De ez nem egy fentarthato, mukodokepes modell. Barmilyen komolyabb termeknek mar a cseszegetoemberek cseszegetesehez is tobb ido kell, raadasul ha minden tudasod masnal van, akkor azok nem lesznek restek dobbantani.

    Kockazat igenis van, de be lehet vallalni. Abbol a 200-250e-bol, amit itt te is emlegetsz multis fizeteskent (ez inkabb az elso komolyabb helyen ennyi, a masodiknal mar 350) _siman_ ossze lehet annyit kaparni, hogy eltarsd magad, amig elindul egy sajat vallalkozas. (Fel ev alatt ha nem szerzel bevetelt meg uzletfeleket, akkor ugyis buko vagy.) Persze nem indithatsz ugy, hogy akkor felveszek 5 programozot, meg egy titkarnot. Kicsiben 1-2 tarssal. Vagy egyedul, de az nehezebb. Esetleg megbizasos rovid projektekkel kezdve, aminek az az elonye, hogy ott teljesen te szabod meg, hogy mennyi idot forditasz penzkeresetre es mennyit a termekedre. Persze ha fejlesztoceget akarsz, akkor helybol elindultal, 100%-ban dolgozhatsz. (Es megbizas alatt nem kenyszervallalkozast ertek, hanem konkret termek lefejleszteset ajanlattal, tervezessel, stb.)

    > Egyes menedzserek vissza lettek léptetve, a marketinget is
    > kiszórták, mint a pelyvát. Most meg a network részleg az Nokia -

    Na es, fejlesztokent kit zavar ez, most oszinten :))).

    > Siemens Network(s) alatt fut és látványosan döglődik. Milyen égő már,

    Eleve azert szerveztek ki a networksot, mert doglodott mindket oldalon, es ettol remelnek egy sikeres, nagyobb ceget. (Nagyobb forgalom, ugyanannyi fejlesztes, nem hulyeseg.) Azt, hogy ki fognak rugni embereket az elejetol kezdve lehetett tudni. Nagyreszt azert a Siemensesek repulnek. Legalabbis azt igertek. A Nokianal (NSN) meg ugy tudom, hogy mar felvetel van, mert annyian mentek el az osszeolvadas utan _maguktol_.

    > Ma már ez általános (mondhatnék még cégneveket) és szerintem
    > biztonságos munkahelyről elavult dolog beszélni. Egy céghez kötni
    > az életed az ami tuti nem biztonságos és -szerintem- butaság.

    A masodik mondattal egyetertek, de a kovetkeztetessel nem. Alkalmazottnak lenni nem jelenti azt, hogy az elso (masodik) cegedtol mesz nyugdijba. Sot, tul sokaig maradni veszelyes, mert utana mar nehez valtani. Aki csak egy cegnel dolgozik 20 evet, arrol siman (es neha alappal) feltetelezik amikor valtani akar,hogy o nem a szakmajahoz ert, hanem a cegehez. Idonkent valtani kell, mert jot tesz az az embernek. (Es szerintem a valtasok kozott akinekvan hozza affinitasa, mindig erdemes megprobalni sajat labra allni.) Nem kell fosni a kirugastol, a Nokiasokat is pillanatok alatt felszivta a piac.

    > Egy közepes kóder 1-2 hónap alatt kap állást szinte bárhol, némi
    > angol tudással. De hogy azt átvészeld, félre kell tudni tenni
    > masszívan. Havi 100k -t félreteszel az nem igazán elég, ha a
    > rezsid 250k körül van.

    Na, hat errol beszelek. Ha itt ezt irod, akkor utana miert csinalsz ugy, mintha az alkalmazottsag egyenlo lenne a totalis kiszolgaltatottsaggal? Aki nem tud felretenni, annak ugyis mindegy. Egyreszt az 1-2 honapban lehet sporolni, masreszt azert ugy kene tudni banni a penzzel, hogy a munka mellett novekedjen a toked (lakas, nyugdij, elore nem lathato penzugyi gondok, stb.) De hat ez nem az alkalmazottsagrol szol. Akinek 250 a fizetese, annak ne legyen 250 a rezsije. Ha meg 250bol 100at felreteszel, akkor csak 150 a rezsid, es az nem olyan rossz arany. Raadasul ugye mivel kirugni szinte senkit nem szoktak, ezert siman nem kotelezo az 1-2 honap szunet. Az egyik helyen dolgozva X ev utan elkezdesz uj allasokat nezni. (Mondjuk en mindenkinek javasolnam, hogy tartson egy hosszabb pihenot.)

    > Én 35-40 helyre szoktam egyszerre pályázni, optimalizált önéletrajzokkal. Ebből

    Tok folosleges. Nem hiszek abban, hogy ha valakit nem csak a penz erdekel, akkor lenne az orszagban egyszerre 30 hely, ahol szivesen dolgozna. Raadasul a jo fejleszto szerintem ugy is kap 1-2 honap alatt allast, hogy nem ad be 30 palyazatot. Ha nem vagy total kepzetlen es hulye (es persze nem jelentkezel tok mas szakteruletre, akkor gyakorlatilag ma te valaszthatsz, hogy melyik helyre akarsz elmenni. Vagyis eleg arra a 2-3-4 helyre palyazni, ami tetszik.
    nézzük mik a lehetőségek:
    (1) van a klasszikus multi, ami egy hierchia.
    (2) van a google ami egy kommuna.
    (3) van a szociális háló. köréd gyűlnek a népek, és mind a te szolgáltatásaidat akarják. és akkor majd gyűlnek a hirdetők. ez most a sláger.
    (4) lenne a céh. ingyenes alapszolgáltatások. plusz fizetős prémiumszolgáltatások. intranetes játék. ezt senki se akarja.
    (5) megoldasz mindent egyedül.
    (6) ezek keveréke.
    ebből kell kiválasztani a neked megfelelőt.
    ha kevés pénzed van akkor érdemes a magas indexűt választani. a legnagyobb induló összeg talán a kommunához kell. és így sorba lefelé:
    kommuna >> hierarchia >> social network >> intranet >> alone >> mix
    Atleta,
    Le a kalappal elötted! :o) Gratulálok az ekkora terjedelemben megnyílvánuló összeszedettségedért, meg értékes infómegosztásért.
    Abszolút a szívemből beszéltél, különösen a (hosszabb) pihenőt illetően. :o)
    Azt gondolom jó látni, hogy végül ilyen magas színvonalúra pörgött fel a beszélgetés. Most már hajlandó vagyok lemondani a feladványról is. :o))
    a kommenteket olvasgatva, egyaltalan nem tartom megleponek, h a google vegul nem magyarorszagon probalt fejlesztokozpontot letrehozni. valoszinuleg mentalitasban sok a kulonbseg. nem szivesen mondanek olyat, h az egyik mentalitas jobb a masiknal. erezheto, h idehaza masok az igenyek es az elkepzelesek, az uralkodo felfogas. kivetelek persze mindig vannak. jo pelda erre minden magyar google-alkalmazott. nincs mas hatra, minthogy mindenkinek meg jobb korulmenyeket kivanjak jelenlegi munkahelyen. remelem h a ket posstal legalabb sikerult megbirizgalni a munkahelyi korulmenyek kontra munkatarsak teljesitmenye problemakort. eleg fontos lenne ha idehaza is egyre tobb ceg fedezne fel, h a ketto kozt alapveto osszefuggesek vannak.
    lehet izlesficamom van, de nehany praktikus dolgot leszamitva irtora giccses az egesz szemelytelen koceraj.
    nezd ezt
    indafoto.hu/hirbehozo/image/546395-d6160ce8/27717

    brrr. No comment.

    Torekedtek a minosegre, de az nem az en minosegem.
    olyan az egesz, mint egy jolsikerult Jovo Haza:)
    inkabb szivesebben leekezek 8orat egy normalis, testbarat helyen es a zsebol elmegyek "ingyenkajalni", "csocsozni" es egyebb uri ficsoroket elvezni, mint egy ilyen kirakathelyen demobaba legyek.
    majd kipukkan 1x ez a lufi is.
    ja, es a megfejtes a "humble"

    én mondtam, csak senki nem hitt nekem.
    egyébként meglepődnék, ha a google az eu tagországban nagyobb fejlesztő központokat hozna létrea közeljövőben. működő tőkét importálna egy olyan területre, ahonnan bevételeinek jelentős részét szabadon exportálja.
    és mondanom sem kell, h a google ezen döntésben nem játszik szerepet az, h x vagy y ír egy nyilvános fórumon. még azt is megkockáztatom, h a jövőben a dublini központ szerepe is meg fog gyöngülni.
    hat a zurichi kozpontban 300 fejleszto dolgozik. ezt azert mar eleg komolynak gondolnam.
    svájc nem tagja az eu-nak.
    a google és az eu konfliktusa politikai, ideológiai, filozófiai természetű. az eu szemében a google nem européer vállalat. szolgáltatásait nem hajlandó alávetni az uniós normáknak.

    amelyek esetenként túl szigorúak, vagy egészen egyszerűen értelmetlenek, de még is létező szabályok. a google azt mondja, h a működéséhez nincs szüksége törvényi szabályozásra. a gondolkodása nem európéer.
    és nyilván ha egy vállalat gondolkodása kívül esik az uniós normákon, akkor a térségben a tagállamokon kívül kell megtalálnia a helyét. zürichben, szentpéterváron, moszkvában, tel-avivban, haifaban. ez ilyen egyszerű.
    ehhez képest teljesen lényegtelen, h most itt mit írogatunk.
    Gratulálok kutacs_ a feladvány megfejtéséhez!
    Én meg kullogok elfele megszégyenülten... :o(

    :o))
    ez azért nem olyan nagy teljesítmény. ;-)
    Nekem ugye már csak nagyon csendben illenék mondanom bátmit is... ;)

    >>>>>>>>>>>>>
    remelem h a ket posstal legalabb sikerult megbirizgalni a munkahelyi korulmenyek kontra munkatarsak teljesitmenye problemakort. eleg fontos lenne ha idehaza is egyre tobb ceg fedezne fel, h a ketto kozt alapveto osszefuggesek vannak.
    >>>>>>>>>>>>>

    ...de nehéz elképzelni, hogy a fenti összefüggéseket és fontosságukat ne látnák át, akár itthon is (kivételek mint mindig persze lehetnek). Csak hát a lehetőségek, adottságok, képességek, hozzáállások, ugye...

    Zárom soraim, és köszönöm az együttgondolkodást mindenkinek. Tanulságos volt...
    Nagyon jó interjú, szvsz.
    Az itteni beszélgetés több pontja nyer megerősítést, pontosítást általa. pl.: Atléta megjegyzése, hogy a Google nagy méretben meg tudta valahogy valamiképp csinálni azt az alkotói "feelinget", amit az ember hagyományosan a kicsiktől várna el.

    OKTV, ACM, versenyek, doktori program, gyorsan jó program írása (táblánál)...
    Khmm...

    PS.: azt a q*%a "humble" requirement-et azóta sem tudom helyére tenni... :o)))
    a google közösségivé tette az internetet, és közösségivé tette az internet munkahelyet.

    de ebből nem értem miért vonjuk le azt a követeztetést, h egy vállalat _ettől_ progresszívvé, vagy innovatívvá válik.

    biztos feltettem volna azt a kérdést. "a lényeges dolgok sohasem kötődnek névtelen emberekhez vagy társasaságokhoz. milyen érzés névtelenül dolgozni?"

    borítékolom, h ez lesz majd a google-nál a nagy felismerés, és kiadják majd az ukázt, alakítson mindenki brigádot. kottából lehet olvasni a google fejlődését. a kommunizmust találják fel. annak egy erőszakmentes formáját.
    amúgy ez a kérdésfeltevés gonoszság persze. de amikor azt mondták a srácok, h a google nem olyan, mint a többi multi, akkor ezt a kérdést fel lehetett volna tenni.

    érdemes volna ezt a brigád "ötletet" importálni a magyar kartácsaknak zürichbe. a googleplexben biztosan meg fogják őket dícsérni. (persze az is lehet, h már régen fel van találva a hámán kató, storno, neumann jános brigád és a brigádnapló.)
    Nekem meg az jutott eszembe az interjú kapcsán, hogy ebédnél, szerintem ebédelni célszerű, nem teszemazt mondjuk gráfos tételt diszkusszálni. :o)
    Bár ez a verzió is még mindig nagyságrendekkel jobb, mint azt hallgatni, hogy a másiknak miért nem áll jól a smink, ki fúr kit, kihez érdemes dörgölözni, stb...