Eleged van az iwiwből? Akkor eljött a te időd!

Nincs iwiwről szóló blogbejegyzés vagy fórum téma, ami ne hemzsegne a piacvezető közösségi portállal elégedetlen megjegyzésektől. Az iwiw lassú, nem lehet rajta semmit csinálni, nincsenek új fejlesztések - érvelnek a panaszkodók. Van közben egy - a Webisztánon is sokat emlegetett - amerikai social network, a Facebook, amely mindabban erős, amivel az iwiw küszködik. Egyetlen nagy hátránya van, nem beszél magyarul. Hamarosan ez is megváltozik. Hogy mikor? Rajtunk múlik!

A Facebook ugyanis elindította a Translations nevű programját, amelyben a csatlakozók maguk fordíthatják le saját nyelvükre a Facebook-ot. Ha Facebook tag vagy, csak hozzá kell adnod a profilodhoz a Translation alkalmazást, és máris beszállhatsz a fordításba.

Ahhoz, hogy a Facebook magyarul is elérhető legyen, három lépésen kell végig menni. Az első az alapvető szójegyzék lefordítása, ami 142 szócikket jelent. Mivel bárki hozzáadhatja saját fordítási verzióját, így a résztvevőknek szavazniuk is kell, melyiket fogadja el hitelesebbnek. Ha minden fordítás kész, és megszavazásra kerültek a legjobbak, jön a nagyja, a portál felületeinek közel 19 000 kifejezése. Itt megint csak szavazással teszik közösségivé a fordítói munkát. A harmadik lépésben a lokalizált verzió tesztelése és jóváhagyása folyik. Ha mindez kész, akkor kemény versenytársat kap az iwiw.

Jelenleg a magyaron kívül 25 nyelvre fordítgatnak a tagokból álló csoportok. Legjobban a török, és valamelyik kelet-ázsiai nyelv halad, de még mindenki az első lépésnél tart. A Facebook Translations annyira újdonság, hogy az alkalmazás topikjában jelenleg is érkeznek bug jelentések, valamint igények újabb nyelvek, nyelvjárások hozzáadására.

A magyar nyelvi fordítócsoport jelenleg hat emberből áll, ami száz százalékos növekedés tegnap óta. Nem titkolt célja ennek a posztnak, hogy ez a szám megnőljön. Mindazok, akik úgy gondolják, hogy lehet közösségi élet az iwiwen túl, akik még el tudják képzelni milyen úgy üzenetet küldeni, hogy csak egyszer kell az Elküld gombra kattintani, akik hisznek egy felhasználóbarátabb jövőben, azokhoz szól a felhívás:

Csatlakozz te is, fordítsuk le együtt ezt a fránya 142 szót! Utána már gyerekjáték az a 19 000, de ha készen vagyunk, akkor végre elindulhat a verseny a hazai közösségi portálok területén.

Azt mondják, a magyarok széthúznak. Ne engedjük, hogy igazuk legyen, és még jövőre is azon vitatkozzunk, hogy az attachment az vajon csatolmány vagy csatolt fájl! Manapság kompromisszumokban kihívásokkal küszködő országunkban legyen ez az a terület, amiben meg tudunk egyezni, és még unokáink is hálásak lesznek, hogy vicces öleléseket küldhetnek egymásnak. Hát nosza, a magyar Facebook indulása rajtunk múlik!

Mi a véleményed? Ha egyszer elkészül, megszorongatja majd az iwiwet?

update: A poszt megjelenése óta 40 főre duzzadt a magyar fordító csapat.

Címkék: iwiw social network kommuniti facebook
2008.03.28. 09:30. írta: Vén Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerintem kellene egy "Disclaimer: Annak idején az Index is ajánlatot tett az iWiW-re."
nekem 220 ismerősöm van az iWiW-en (és ezzel úgy érzem, hogy szitne mindenki ott van) azt hogy tehetem át a Facebookra?
Én a múlthéten töröltem magam az iwiwről - igazából nem elégedetlenségből, inkább érdektelenségből.
Szerintem mindenképp megszorongatja, mert jóideje nem szolgálja ki a nagyon is növekvő igényeket.
Ha fordító cégem lenne, most kapva kapnék az alkalmon. Munkáink: Facebook magyarítás...
az iwiw (eddigi gyakorlat alapján) logikus következő lépése az lenne, hogy írjon egy beépülő anti-facebookfordítómodul modult :)
Ha vennék a fáradtságot, hogy az Iwiw egyetlen általam használatos funkcióját megoldanák, miszerint névnap-szülinap értesítéseket meg lehetne oldani RSS-re, PDA-ra, mobil-ra stb-re, akkor fel sem mennék szinte többet (így is RTM-be írkálom ki a névnapokat és a szülinapokat előre). A Facebook fordítás jó dolog, akinek van erre kapacitása hajrá, nekem megfelel angolul is. Félő, ahogyan sok ismerősöm kérdeztem, nekik ez is elég, hogy itt az Iwiw-en vannak, már nem regisztrálnak be máshova... Szóval, annyira nem hiszem, hogy a magyarítás sokat segítene, aki tudott róla, s nemzetközi ismerősöket is keres, az már rég ott van (vagy/és a Linkedin-en), aki nem, az szerintem most a magyarítás után sem fog megmozdulni (vagy legalábbis tömegesem biztosan nem-hacsak az iwiw teljességgel használhatatlan lesz a folyamatos hibák és túlterheltség és fejlesztés hiánya miatt).
hogy megszorongatja-e az iwiw-et? amikor a legtöbb ember számára az iwiwi nem EGY, hanem A közösségi szájt? (mint ahgy a minap valaki megjegyezte itt, hogy az emberek jelentős része nem e-mailt, hanem freemailt szokott kapni, mert ezt a szolgáltatást ismeri csak, és egybemossa a kettőt)
szóval nem hiszem...
bár, ha valamiről sokat beszélnek, felkapott lesz, olyankor persze beindul a birkaeffektus....
ChrisDry: Szerintem, ahogy úrilány is írja, egy magyar Facebook körüli hype nagy reklámot jelent, és alkalmasint felnyitja azoknak is a szemét, akik eddig azt hitték hogy a közösségi oldal arról szól, hogy van egy címlistám.
A kezdeményezés szép, de pillanatnyilag az iwiw messze üt minden oladalt látogatottságba, hiába úgy sz*r, ahogy van. Nehéz lesz róla leszoktani az embereket, de azt hiszem én is belekapcsolódok a hajrába.
Úgyvan megírva ez a cikk mintha magyarországon nem lenne más normális alternatíva az iwiwre. Írd át.
Úgy néz ki sikeres a hirdetés :)

29 fordító és már 540 lefordított kifejezés :)
úrilány · johazbolvalo.blogspot.com 2008.03.28. 10:41:09

Igen, sajna ez a nagy büdös helyzet, hogy az iwiwesek (és a magyar internetezők) 90%-ának az internet a startlap, az email a freemail, a barátok, ismerősők az iwiw... A facebook hype úgyis csak azokat fogja (meg)érinteni, akik egyéb okokból is használják a netet. A többség nem akar "megtanulni" és "kezelni" mást, mint amit megszokott.
vájemsziej: Van más alternatíva, de a Facebook messze üti azokat is.
Nekem a közösségi oldal nem arról szól, hogy három másodpercenként basztatnak ismerősök programajánlataival, ismerősök zenei szarjaival, ismerősök ismerőseinek az üzeneteivel.
És a kérdés: mennyit kaptok, hogy fikázáttok az iwiwet és reklámozzátok a Facebookot?
"Igen, sajna ez a nagy büdös helyzet, hogy az iwiwesek (és a magyar internetezők) 90%-ának az internet a startlap, az email a freemail, a barátok, ismerősők az iwiw..."

ez jó, szívemből szóltál.
D-Fens: Egy fillért se. Puszta racionalitás és jóakarat.
a facebook havonta 5 millio dollart fizet nekem is meg a marcinak is. elsosorban azert, mert annyira be vannak szarva az iwiwtol, hogy csak na. allitolag kulon valagstabjuk van arra az esetre, ha az iwiw megicsak tulmereszkedik az online telefonkonyvsegen. en most vettem meg a komplett karibi terseget a facebookos kenopenzbol. szoval durvan le vagyunk fizetve. es oromteli h vegre ilyen ertelmes hozzaszolasok is vannak, mint a tied, kedves D-Fens.
Vén Márton
Sok sikert hozzá, akinek az kell, úgyis azt fogja használni. Bár én az ismeretségi körömben azt szűrtem le, hogy már mindenkinek tele van a búrája az állandó "ossz meg mindent és azonnal oszd meg és legyél 0-24 online mert különben szar vagy" sulykolással.
Persze néha én is anyázom az iwiwet, mert vannak hibái, de nekem akkor is bőven elég, amit nyújt. És még sok másnak is.
Na majd meglátjuk.
Én egy külön zsebszerződés keretében újabb félmillió dollárért az iwiwes üzenőfalra is kiírtam, hogy minden ismerősöm regisztráljon a Facebookra.
magam es a kornyezetem velemenyebol az tunik ki, hogy egyre erdektelenebb hasznalni az iwiwet, engem is egyre kevesebben jelolnek be, foleg az utobbi par honapban, pedig munkahelyet is valtottam, sok uj ismerosom van, es megse. kezdenek raunni az emberek, ennyi. es nem a keves funkcio miatt, azt gondolom. igy a facebooknak sincs sok keresnivaloja itt.
Esetleg azok akik átállnak iwiwről szépen a profiljukba behegesztik, hogy csácsá, léptem a facebookra? ;) Csak hogy lássék miért is váltottak? ;)

Bár gondolom ezt igen hamar szűrnék magentáék, máshoz úccsem értenek csak a korlátozáshoz...
hmm... Vén Mártonnak hamarabb eszébe jutott... nincs új a nap alatt :P
Nah kul, Márton válaszol is a szájhúzós hozzászólásaimra , Hirbehozó törölni szokta őket :D Megyek már kipróbálom mieza Facebook ha ilyen jó, bár használni nem fogom de kiváncsi vok rá :)
ez a tipik "első a piacon" vonulat, mivel ezzel találkoztak a legtöbben első körben, számukra ez jelenti AZT, így vált generikussá (az e-mail a freemail, stb)
Olyan ez mint amikor egy Viledával törölsz fel, vagy mint a yerokszolok egyet (anno)
Ez a piacvezető/generikus számára nagyon kool, nagy előnyt jelent, de egyáltalán nem lehetetlen letaszajtani a trónjáról.
Persze, ez a facebook üzleti-marketing stratégiáján is múlik, pusztán közösségi boldogságból ez nem fog menni.

Ami a nagyobb gond, hogy a magyaroknak ennyi is elég.
(nálunk ugye nem az hogy földig rombolják, sóval hintik be az áruházat ami átcímkézett husit árult. Sőt, barátaikat invitálják az áruház roadshow-jára..)
Fogyasztói öntudat, anélkül a szabadpiac csak szabadrablás.
xeroxolok.. de gondolom kitalálható volt.
"Úgyvan megírva ez a cikk mintha magyarországon nem lenne más normális alternatíva az iwiwre"

Miért? Van? :)
kb. 2 hónapja nem léptem fel az iwiwre. Gusztustalan az egész. Minden pöcs gyüjtögeti az ismerőseit, vadul jelölget fűt-fát, de mindeközben egy igazi barátja sincs legtöbbjüknek akivel elmehetne sörözni vagy akárhova. Úgy undorító ez a netes közösség ahogyan van! Régebben bejelölt x, akivel életemben 2 szót beszéltem, szembe jön az utcán szemét lesüti, csak nehogy köszönni kéne egy ilyen "jó ismerősnek"... szerintem ez a facebook bukta az iwiw mellett. De totál hidegen hagy.
Gery Greyhound: biztos a facebook.hu-ra gondolt. esetleg a privi.hu-ra.
Gery, tisztelem a munkádat! Csak így tovább!
nemtom, egyszerű ember vagyok, tanyán élek, nem járok Web32 Symposiumra, magyarázzátok el pl MyVip miért nem alternatíva :)
Most akkor az alapszavak mind le lettek fordítva? Mert nálam nem mutat most olyat, aminél legalább ne lenne már 2 magyar alternatíva(azt tudom, hogy a többi szekció később nyílik meg), de a progress akkor miért van a felénél csak?
Zsuzsanna,
a helyzet az, h a fordítóiroda nem nagyon tud direkt nyerni a facebookon. a facebook csinált egy felületet ami lehetőséget ad a magyar, a szlovák meg az urdu közösségnek, h átírja a feliratokat. aztán úgy írják át a népek ahogyan akarják. a közösség még új helyesírási szabályzatot is alkothat magának, ha akar, amibe az akadémiának és a parlementnek, semmilyen beleszólása nincsen. nincs nyeltörvény, nincs helyhatóság ami azt mondja, h nem lesz jó a felirat. pontosabban van nyelvtörvény, de ezt nem kötelező követni. és a srácoknak tetszik ez, mert így fityiszt mutathatnak annak, akinek csak akarnak.

a vita valójában azon megy, h ez a gondolkodás az egész internetre kiterjedjen, vagy ne. egyes szivarok azt mondják, h ők is voltak komisz kölykök, de benőtt a fejük lágya, és az nem lesz az úgy jó, h mindenhol szabad fityisz mutatni, ki kellene jelölni ennek a határait.

mondjuk meg kellene mondani, h csúcsszintű tartományokban mik a szabályok. és akkor a .hu-ra, és a .sk-ra legyen érvényes a nyeltvörvény, a .com-ra meg ne legyen.

a jogi kérdéseknél fajsúlyosabbak a pénzügyiek. például mi legyen azzal a hirdetési pénzzel, ami a .hu domainen belül mozog. ez a pénz hol adózzon. a google például azt mondja, h természetesen ott, ahol ezt ő akarja. lehetőség szerint sehol. és van ilyen lehetősége. mert az államok amerikában és ázsiában támogatják a kontinentális terjeszkedést. verseny van, és az nekik effektív jó, ha vannak cégek amelyek európában igen nagy forgalmat bonyolítanak le, de ott elfelejtenek munkahelyet teremteni, adózni. és az európai szivarok azt mondják, h ez nem nagyon lesz így jó, mert az internet gazdaság előnyeit európa nem tudja élvezni, vagy nem tudja élvezni maradéktalanul, és egyesek indokolatlanul jutnak versenyelőnyhöz. az etarget és a gads úgy versenyez, h egész mások a vonatkozó szabályok. és ez így kicsit olyan, mint amikor az amatőr és a profi ökölvívókat összeeresztenék. el kellene őket választani, h ezek a cégek külön ringben versenyezzenek. legyen a .hu hirdető és a .com hirdető. és lehessen .hu hirdető is lehet a google, de akkor az adózzon itt az utolsó centig. és vonatkozzanak rá az itteni szabályok. most ezek össze-vissza keverednek.

a lelketlen profik, a bűnözők, így nyerészkednek. a lelkes amatőrök, a balekok, meg ingyen fordítják az oldalakat. persze ez csak egy olvasat. mert vannak akik azt mondják, h azok akik nem kevés szöveget ingyen lefordítanak valójában nem balekok, és azok akik a hirdetési pénzek után nem adóznak, nem adóznak rendesen, azok meg nem bűnözők. szerintem ezek minősítések sarkosak, de van bennük igazság.
vájemsziej: speciel nekem egyaltalan nem jon be a myvip. de ha gondolod, kifejtem majd egy 50 ezer karakteres postban, h mi nem tetszik benne. bar abbol is az lesz, h az iwiw biztos lefizetett minket, mert kritikusak merunk lenni a myvippel. nehez dolog ez a blogolas, na.
hja, majd en fogom forditgatni az oldalukat.
azér' a facebookot sem kell hájpolni, a többletszolgáltatás nagy része értelmetlen applikációk serege...
Hírbehozó. Olvass vissza, az nem én vagyok aki azt irta, hogy lefizet titeket a iwiw :) nemkell idegeskedni.Amúgy írd csak a postot, szivesen elolvasom. Egyébként ha érdekel bárkit a véleményem, nem vagyok fenn egy közösségin sem, antiszociális vagyok, szóval oda fejlődnek ahova akarnak. Jobb móka fikázni a Webisztán bloggerek cikkeit^^
tomkeller: Mert hiába van két opció mindenre, meg is kell szavazni hogy melyik legyen a végleges.
regeltem facebook-ra, hogy megnézzem, mi olyan rohadt jó benne, azóta naponta 3 levelet kapok tőlük, hogy "Are you free this weekend" meg ilyen szarok, pedig már kikapcoltam az email értesítést egyébként szvsz tök átláthatatlan az egész.
Azért beszállok kicsit a fordításba, hátha közben megkedvelem
Egy kérdésem lenne csak: mi van a facebookon ami nincs az iwiwen? Úgy is lehetne mondani hogy mi az amiért érdemes odamenni? Nem fikázásból kérdezem, csak szeretném tudni.
nekem nincs igényem.
iwiw spammentes levelezésre kiváló.
csak kicsit lassú.
Mondjuk azt is furcsának találom, hogy sokan erről az Iwiw-tagság-ról, facebook-tagságról úgy irogatnak, mintha arról kellene dönteni, hogy melyik biztosítónál kössék meg a kötelező biztosítást....Bazalt! Hát regisztrálj be vazze, aztán majd legfeljebb törlöd magad. Nem Rontodela kompútert!!!!
Egy éve küldtem ki ezt a körlevelet az IWIW-es ismerőseimnek:) Nem lettem túl népszrű a körükben:)

"....Az említett weblap az enyém. Sokat dolgoztam és dolgozom rajta és közben el is vesztettem azt, amiért elkezdtem.
Mint ismerősöknek, akik engem bejelöltek, (mert én közületek senkit nem jelöltem) legkevesebb, hogy ennyit segítetek. Ha valakitől nem lesz reakció ez után a levél után (nem sürgős), attól megválok, mint ismerős. :)

Ha valaki megfejtette az IWIW lényegét azon túl, hogy naponta egy apró orgazmust okoz, ha egy új jelölést kap valaki valakitől, és 100 jelölésenként egy valódik ér el az illető, akkor jelentkezzen egy magyarázásra.

Üdv: Janek
Nem ertem azokat akik nem igazodnak ki rajta. Szereny angoltudasommal is pillanatokat alatt rajottem a hazsnalatara.
Mi va rajta? Egyszeruen itt van a felhasznalok kozott interakcio. A wiwen a leveleirason kivul mast nem tudsz tenni. Itt hozzaszolhatsz a fotoihoz, megnezheted milyen filmeket kedvel, mit szeretne megnezni, milyen zenet hallgat eppen, stb. Tobb mint 21.000 alkalmazast tudsz csatolni a profilodhoz jelenleg. Perzse lehet fikazni nemelyiket de azert van eleg sok ami kifejezetten jo.
Azért egy dolgot csendben megjegyeznék. Kedvelem a Facebookot, elvagyok a wiwwel, de:
1., A Facebook is bír rettentő lassú lenni
2., Ott is van hülyeség, jó lenne, ha le lehetne tiltani az application-öket (van is egy nagy csoport erre), mert vérunalmas állandóan az Ignore gombot nyomkodni...
hmm, ez hosszú,de érdekes volt
mellesleg szerintem hónapok kérdése, és a facebook lenyomja az iwiwet
Birka: ott van minden egyes requestnel: Block This Application
Attól szoktam még falramászni, hogy miért "wiw" ??? A t-mobile-t is Westelnek hívjátok még ????
"ha készen vagyunk, akkor végre elindulhat a verseny a hazai közösségi portálok területén" -- Attól még, hogy lefordítjátok a Facebook-ot, az nem lesz hazai... Viszont vannak hazai közösségi portálok akiknek létéről az indokoltnál mélyebben hallgatott ez a blogbejegyzés. Bár a hazai oldalakon nem lehet lüke játékokat játszani, de az idézett panaszok egy részében felülmúl(hat)ják az iwiw-et ("lassú, nem lehet rajta semmit csinálni, nincsenek új fejlesztések").
Van ezeknek egy nagy baja:) El kellene tudni rejteni egy adott ismerős egy másik ismerősöm elöl. Mégsem jó dolog, ha az összes exbarátnő ott skubizza egymást az ismerőseim között. Volt ebből gondom már.
De ilyen párbeszéd sem elképzelhető.
Adott egy szép szőke leendő csaj:
"És van IWIW-ed?"-kérdi
Ha nemet mondok, hazudnék neki.
Ha mondom van..
"És felveszel?"
Ha azt mondom, nem, akkor a szex lehetősége csökken.
Ha felveszem, akkor meg ott kutakodik nők után. Még az unokatestvérekkel is el kell számolni:)
De azt hiszem ezzel nem mondtam újat:)

Ez mekkora már! Ahogy halad a fordítás úgy változik a felület egyre inkább magyarra :D Ügyes.
Legyetek szívesek, kérdezzétek meg a páromtól, mi az a Facebook.
Lövése nem lesz. És még további másfél millió embernek sem. Kevésszázezernek esetleg.
Az meg karcsú az iwiw trónfosztáshoz. Ja, meg miért is fosztana trónt?
Max. 2 accountja lesz. Itt is, ott is. Ha egyáltalán.

Nekem miért nem dolgozik senki jószántából?

Marci
nem arról van szó, h ezért kapsz százcsilliót, mennyit is, fél millió dollárt, haha, hanem arról, h ezért fizetést kapsz. és mondjuk az olvasónak az nem nagyon érdekes, h sokat vagy keveset.

az index médiamunkásai szidják az iwiw-et, és hájpolják a konkurens facebookot. ez olyan, mint amikor az olympos dolgozói leírják, h ne igyál szobi szörpöt, hanem igyál fantát. szerintem vicces.
Legszebb, hogy mindenki szidja az iWiW-et, de mégis használja. :D

Ha nem használnák szó se róla.

Én speciel nem használok kozosségi portálokat, bár tény, hogy sokhelyen regisztrálva vagyok.

De erre lehet mégegy megoldás:
Ha az iWiW-et fizetossé tennék, és azért kellene fizetni, hogy tagok lehessunk, akkor jogosan kovetelnénk napi 24 órás ellenorzést, feljesztéseket, karbantartást stb.
De addig míg nem fizetunk semmiért, nincs jogunk kovetelozni.

Ez az embereken áll, el lehet donteni.
FYI: A post nehany oraval ezelotti megjelenese ota 6-rol 62-re nott a magyar forditok szama. Es 589-rol 719-re emelkedett a leforditott kifejezesek szama.
IWIW arra jó amire. Rajta van sokezer magyar. Régi ismerősöket megtalálni arra jó. Ezentúl nem hiszem, hogy közösségi oldalnak lehetne hívni. Mert semmilyen közösségi funkciót nem támogat. Üzenőfal, vicces.
A facebook, az én vén fejemnek először bonyolult volt. Még most is néha. Meg sok baromság van rajta, aminek nincs értelme. Múltkor az összes faszit meg csajt elhívtam randira. Egy gombnyomással.
Sok értelmes dolgot, meg még mindig nem tudtam előhozni, pedig jó lenne. De valszeg én vagyok béna. Vagy még kicsi a magyar közösség. pl. színházműsor? pölö.
Szóval én most pad alatt vagyok.
Miért jó az ha a FaceBook lenyomja az iwiwet? Miért nem fér el ez is meg az is?
A FaceBook már amúgy is lenyomott mindenkit..
@vájemsziej
Igen, a témobilt is westelnek hívom :P
És internetto-t olvasol ? :D
abba nem gondolt senki bele mi lesz, ha mindenki atmegy FB-ra?
Ott is megjelennek az ismerosgyujtogetok, a jelolgetok, a hulye karaktert nevuk ele irogatok, a cegek, a haveri csoportok, stb...

en epp ezert (is) toroltem magam anno wiwrol. meg mondjuk azert, mert FB-n elerem kulfoldi uncsitesoimat, mert ok nem beszelik sajna ezt a gyonyoru nyelvet. igy csak nyertem vele. de ha mindenkit atlapatolunk wiwbol facebookba, ugyanolyan tragyadombot faragnak belole, mint wiwbol... szoval en azt mondom ESSZEL.
last.fm-en megnézheted milyen zenéket kedvelek. Melyik koncertekre megyek el.

imdb-n a legutóbbi 1000 filmet, amit láttam, leosztályoztam. Rendezd őket osztályzat szerint csökkenőbe, s meglátod miket szeretek.
Vén Márton 2008.03.28. 11:43:43
tomkeller: Mert hiába van két opció mindenre, meg is kell szavazni hogy melyik legyen a végleges.

es majd mindenki megszavazza a sajatjat, es akkor ertelmetlen lesz a szavazas is, egyszeru tobbsegi elv donti el.
jó hát a facebook jobban össze van rakva, de ugyanúgy meg fogja unni mindenki azt is, eplikésönöstül fordításostul! ;)

az meg a pofátlanság netovábbja, hogy a közösséggel fordíttatják a szájtot tökingyen. nem jön elég lóvé?
Aki megunta az iwiwet, az nem fog átmenni sehova, mert nem az iwiwet unta meg, hanem ezt a bejelölős-ismerősös sablont...
@kutacs: "például mi legyen azzal a hirdetési pénzzel, ami a .hu domainen belül mozog. ez a pénz hol adózzon"

A domaint jegyző tulajdonos cég székhelyén.
A fészbukon ki lehet kapcsolni azt a fícsört hogy a többiek láthassák mikor léptem be utoljára? Gondolom az ismerőseimet nem lehet elrejteni, de ha az első kérdésemre igen a válasz, még ma váltok.
szemetvadasz: de FB-n azért jócskán testreszabhatóak a privacy beállítások is. Azt tiltasz le onnan, akit és ahonnan akarsz.

Én is be fogok szállni a fordításba a hétvégén :)
Én nem félek attól hogy a fészbukra migrálnánk az iwiw marhaságait. Nálunk is megmaradt külön kasztnak a májvip.
Mér is kéne regisztrálni a facebookra? Mér nem kerestek rendes munkát, szabadidős elfoglaltságot, barátnőt inkább?
Nem értem mire ez a nagy fészbuk hájp!
Nincs más szórakozása aki az életét fészbukon éli ki??? Eléggé sivár gondolkodás. Menejen inkább szabadba!
Egyébként egy kezelhetetlen szar! Nem is értem mit zabál rajta a sok szerencsétlen!
Amúgy elég szép tévedés, hogy ha egy közösségi siteért nem fizecc direktbe, akkor nem fizetsz érte sehogy...azzal adsz nekik pénzt, hogy napi x órán keresztül reklámokat nézel. Furcsa módon arra volt pénz, hogy a wiwet telebassz*k mindenféle új reklámmal, arra mondjuk kevesebb, hogy a nevetséges kvótákat feloldják. 2008 ban 2 mega a képeknek, max 200 max 4000 karakteres üzenet? elég funny...bár ha végignézem, hogy a freemaillel is mit csinált a MATÁV, illetve Axelero (tessék, újabb réginév), ugyan azt látom a wiwwel is.Amit meg a milcimekkel művelnek az már nevetség. Néha igen jól jönne egy emailre keresés például...
ez tipikus facebookos hozzáállás hogy így most le lehet fordítani magadnak a site-ot, aztán akkor használhatod

hogy ők ezen mennyit spórolnak, arról nem szól a post, pedig érdekes lenne kiszámolni, hamár mindig a startup-ok jövedelemtermelő képességéről értekezünk (:

már ehhez a kommunista modellhez egy-két általánosat hadd szóljak én is. tegyük fel, hogy laksz egy utcában, ahol egyszrcsak azt mondják, lehet fát ültetni a szomszédos parkba, annak, aki akar. a lapátokat, fákat adja a főkefe, neked meg egy kis ásás, locsolás, friss levegő, szórakozás. a főkefe pénzt fog vele megtakarítani, ez eddig világos, de vegyük észre azt is, hogyha nincs önként jelentkező, akkor esetleg nem lesz faültetés, mert nem éri meg, mert nincs rá pénz, mert ez egy kis utca, kis parkkal.

szóval van az életnek az a szelete, amit kifizetni nem akarsz, ingyen nem adják, de ha Te beszállsz munkával, akkor meg lehet csinálni. csúnya szóval társadalmi munkának hívják, mondván, hogy másoknak csinálod, de valójában csináld magadnak. ne azért ültesd el a fát, mert másnak jó lesz. legyél önző: azért ültesd el, hogy neked jó legyen.

kicsit ilyen a Facebook is. a Facebook ugye tök ingyen van, nincs mit rajta követelned (miért nem csinálják meg ezt vagy azt). na most ők azt mondták, hogy lapát, ásó (fordítási felület) van, HA akarjátok, fordítsátok le. nem másoknak, nem a facebook angol munkatársainak, hanem MAGATOKNAK. ha megcsináljátok MAGATOKNAK, lesz, ha nem, nem. a Facebooknak nem fáj, ha nincs (sajnos ez van a magyarral, nyilván a német fájna, azt meg is csinálják maguk), nektek csak jobb lehet.

persze, milyen igazságtalan, hogy mi nem kapjuk meg ugyanazt a szolgáltatást, mint a 80millió német, akik többet is költenek a reklámokon keresztül. ezen is elboronghatunk, de minek. nem a Facebook kegyetlen, hanem az élet, hogy csak ennyien vagyunk, és ilyen szegények. az élt ellen meg felesleges küzdeni. szóval nézzük pozitívan: kapott a Facebook magyar közössége egy lehetőséget, saját magának. úgy tűnik él vele. itt a történet vége.
Hát személy szerint támogatnám a Facebookot, persze abban is van igazság, hogy ott is "szemétdombot" csinálnak az emberek, mint az iwiwen a küld tovább dolgokkal (tisztelet a kivételnek, találkoztam már értelmes és hasznossal is). Viszont IWIW-nek tényleg kevés h tudsz üzenetet küldeni (amit mailben is megtehetnél) és hogy megnézed mit firkáltak ki üzenőfalra. Persze, jó és van akinek ez elég, de ugyanezt meglehet FB-n is csinálni (bár az üzenőfalat még nem találtam meg, de ez csak az én balfaszságom lehet...)
"Azt mondják, a magyarok széthúznak. Ne engedjük, hogy igazuk legyen, ..."

Elfátyolosodott a szemem a meghatottságtól.

Úgy van ne engedjük, sokkal jobb halálra itélni egy magyar fejlesztést.

Tipikus magyar hozzáállás.
Ez nekem is megütötte a szemem. :)

"Azt mondják, a magyarok széthúznak"

Ezért itt mink azt javasoljuk az árokbetemetés jegyében, hogy hagyjátok ott az iwiw-et és gyertek át a mi fészbukos táborunkba.

Nemhijába mondják, hogy széthúznak. :)
mennyi kicsinyes ember van, hihetetlen. sok hozzászóló véleményén érződik a zsigeri ellenszenv a valami iránt, amiről fogalmuk nincs. engem fél éve győzködött egyik ismerősöm, hogy regisztráljak a facebook-ra mert kurva jó (azt nem mondta, hogy és töröld magad az iwiwről -csak h vájemsziéj se basszon le de nekem wiw-). mondtam neki persze még egy közösségi portál jelölgesse be a halál újra az ismerőseit, nem érdekel. aztán tényleg mivel nem ronthatom el vele a gépem, meg túl sokba se került (mer ingyen volt) regisztráltam. a mai napig kb a 30 legjobb barátom van csak bejelölve, az iwiwes 300valamennyihez képest, és körülbelül 90szer több időt töltök el rajta. mert ott tényleg el lehet tölteni az időt valamivel. és roppant érdekes látni h ki hova jár kajálni, hogy pókerezik, milyen zenét hallgat, közben én is kikeresgélem a kedvenceim, stb. stb. a facebook messze az egyik legjobb oldal amit valaha láttam, pedig fél éve még én is tiltakoztam, hogy persze újabb hülye barátjelölgető oldal. mert az iwiw miatt nekünk csak ez jut eszünkbe egy közösségi site-ról, hogy haverjölgetés.

"halálra ítélni egy magyar fejlesztést..." hát baze lefosom a bokám. vannak olyan gyopár elmebetegek akik ebből is magyarkérdést csinálnak. 50 évig azon sírtunk, hogy legyen kapitalizmus meg verseny meg szabadpiac, most van az internet aztán meg tényleg nem áll meg rábafüzesnél. csinálni kell jobbat, vagy olyat aminek azért nem alternatívája egy nemzetközi oldal vagy szolgáltatás, mert jól használja ki a hazai sajátosságokat. de holnap rábaszok a kezére mindenkinek, akit meglátok kólát inni.
mr gumby!
Sajnos én is regisztráltam de le is léptem onnan.
Baszki ha téged az izgat fel, hogy a haverod épp szarik és Te ezt tudod. Háát élvezkedj. Ez nem zsigeri elutasítás.
Kezd valami mást a szabadidőddel. Ne a géppel töltsed.
Én a facebook-ról töröltem magam ( és azóta csak az iwiw maradt ) ui. nem biztonságos. Különösen az applikációs része nem az. Első ránézésre nagyon jól be lehet mindent állítani rajta, de a valóságban sok aggodalomra okot adó lyukacska van. Ennyi erővel akár meztelenül is sétálgathatnék az utcán.

sc.
joskafisher,
"A domaint jegyző tulajdonos cég székhelyén."

ezzel csak az a baj, h sok esetben a székhely kívül esik a szolgáltatási területen. és az van, h ez nem nagyon tetszik az eu-ban senkinek. mert a globális szolgáltatók székhelye többnyire kívül esik európán. és basznak adót fizetni, meg munkahelyet teremteni. ami persze érthető, mert magasak az adók, ostobák a szabályok, és az amcsik, ázsia, meg az oroszok is szeretik államilag dotálni a pénzek elszipkázását a globális szolgáltatásokon keresztül. pénzügyi, energia, it szektor. nem nagyon lehet tudni, h mi hol van. érted az nem oké, h kitermelem a gázt, idehozom, itt égetik el, és akkor azt mondom, bocsesz, ez itt nulla haszonnal égett el, mert minden haszon az olajmezőből van, ott meg nem fizetek adót, mert az elnök a haverom. tőle kaptam az olajmezőt plakátokért, meg halcsontokért cserébe. sőt még pénzt is kapok, mert az elnök még mindig szereti azt játszani, h a kisebb országokat térdre kényszeríti, és szopatja egy kicsit. és ehhez mindig talál partnert.

ez egy öntökönszúrás európában ahol az állam és a piac szétválasztását szokás hangoztatni. nem azért mert idejön a google, vagy a gazprom, mert várjuk őket szeretettel, hanem mert országon belül is egyenlőtlen feltételeket hoz létre. az egyik nullásat adózik, a másikról meg próbálják lehúzni a sokadik bőrt is.

és akkor erre két válasz lehetséges. az egyik, h kitalálni mindenféle támogatási rendszereket. sajnos ez áll nyerésre, de szerintem ez az ostoba válasz. mert itt annyi fajta cég, nép, meg érdek van, h az nem vezet semmi jóra. még magasabbak lesznek az adók és még több bürokrácia. a népek nem veszik tudomásul, h ez a különféle támogatások eredménye.

a másik, h azt mondjuk, aki itt szolgáltat, arra egyformán vonatkonak szabályok. azt mondják, h ha itt elég a gáz, akkor ennyi az adó. kiszámolta az energiahivatal, és mindegy, h könyvelsz. az it szektorban ez nagyjából azt jelentené, h üzemeletsz egy szervert egy adott kapacitással, akkor ennyi az adód. és kész. egy domain esetén ennyi. egy kattintás után ennyi. ezt auditálják, bevallod, ellenőrzi a hírközlési hatóság. és szevasz. ezek a szabályok. kidolgozta az információs minisztérium, kijön, h az ágazat befizet egy főre jutóan ennyi adót, és akkor tök mindegy, h most elszámoltad-e a vacsora meghívást, meg evás vagy, de van egy áfás céged is és akkor keresztbeszámlázol, meg átforgatod. a domain végződés számít. minden országnak van egy felségterülete és van egy szabályrendszere. és csábítsa oda a szolgáltatókat, ha tudja, vagy ha akarja.

ez azt jelenti, h ha facebook akar facebook.hu-t, akkor minimum csináljon itt egy céget, minimum egy alkalmazottal, foglalja le a facebook.hu domain nevet, és ha azon belül lesz valami bevétele, akkor az a magyar szabályok szerint adózzon. ezek nélkül ne rinyáljon itt senki, h neki van egy patentje. varrjon rá gombot.

persze a facebook dönthessen úgy is, h nem csinál ilyen nemzeti domaint, vagy csak .de domaint csinál, a kisebb népeket meg betereli a .com domain alá. de akkor ebben az esetben ne sírjon, h valamelyik jómadár elfoglalta az ő nevét. a google is el kezdett sírni gmail miatt. mi a tökömnek nem telepített egy szervert németországba, fizetett ott adót, teremtett munkahelyet, mint Dietmar Giersch. vagy miért nem foglalta le legalább a gmail.de domain nevet, ha ilyen fontos neki a német piac.

de most nem ez a szabályozás. illetve nem pont ez. azért ebbe az irányba haladunk csak vargabetűkkel. azt mondja az unió, hiába van ott a gmail név, ha itt nincsen szervered, nincsenek karbantartóid, akkor mi a tököm védelmet akarsz. ez az unió üzletpolitikája. legyen itt céged, adózzál, legalább egy a domainen belül legyenek egyenlő feltételek. és legyen világos, h ki hol fizet adót, és mennyit. és legyen valami átalányadó, és ne kelljen össze vissza a könyvelővel trükközni.

csak ugye ez a guglinak rögtön nem jó. és ha a guglinak rossz, az rakás honfitársunknak rossz, mert félti az ingyen levelesládáját, de még kell neki ingyen tankönyv, meg ingyenebéd. vagy nem tudom miért. nyilván meg lehet őket kérdezni. persze nem vagyok a gugli ellen, jöjjön ide és versenyezzünk. de nekem az nagyon nem tetszik, h ők azt mondják, h nincsenek itt, hanem ott vannak, de inkább amott. meg vegyük úgy, h átruccantam amerikába, de miért vegyük úgy, ha egyszer nem ruccantam át.

hol olvastál olyan kimutatást, h mennyi bevétel származott a google-nak európából. sehol. miközben a hirdetések egy jelentős része európai domain nevek alatt jelenik meg. szerintem ez nincs rendben.

más kérdés, h erre a google azt mondja, h ő továbbra is adja a világnak a platformot, vagy nem adja, ezt majd eldönti, nyilván lehet csinálni közös uniós térképet, meg mindenki kaphatna egy hivatlos postafiókod, digitális identitást, és nem kellene itt a guglit majmolni. de ha a gugi szeretne ebben részt venni, akkor persze vehessen részt, ne legyen a versenyből kizárva, de előnyöket se élvezzen. na már megint jó hosszúra nyúlt ez a komment.
A reklámok nem zavaróak, ha a vörös rókát használja az ember. Attól sokkal idegesítőbb, hogy nem megy, kidob, anyámpicsája. Tényleg, ezt a remek magyar "találmányt" támogassuk. A részemről bekaphassák a faszt. Vagy csinálják meg rendesen, vagy megy mindenki az arckönyvre.
heti ötször sportolok 3 félét, minden nap elmegyek egy ismerősömmel kávézni, emellett van 3 hobbim, olvasok, és még dolgozni is jut időm.

és engem igen érdekelnek más embereknek a szokásai, izlése stb mert szeretek másoktól tanulni, új dolgokat felfedezni. és azt hiszem ezt leegyszerűsíteni hogy hogy szarnak elég hm szoval elég... inkább nem bántalak meg.
mr gumby!

Szerintem "fosd le a bokádat", ahogy nap mint nap szoktad.

Téged az irritál, hogy valaki előnyben részesítené a magyar a fejlesztéseket.
Engem meg a cikk egy bekezdése. Na meg az ilyen forumokon "nagyon keményen odamondom" köcsögök.

Én nagy ívben teszek rá, hogy ki, kinek a szennyes magánéletében turkál és ehhez melyik exhibicionista portált használja.

De ne örüljünk már annyira, hogy saját hazánk terméke kárára tehetünk. Pusztán bosszúból, mert nem úgy fejlődik, ahogy elvárjátok.

De szép is lenne, ha csak az lenne ennek az országnak a legnagyobb gondja, hogy melyik közösségi portált használjuk.

Röhejes.
Nem tudom kié a facebook.hu, és hogy miért jó neki klónt gyártani (najó tudom), de mi lenne ha mondjuk a fordítás befejeztével a magyar facebook lenne onnan is elérhető.

Hogy miért ne használjunk más magyar szochálót? Mert mi a garancia rá, hogy ők bírni fogják azt a terhelést, amit a T nem?
Háát ezek mellett még fészbukolsz is???
Nem semmi. Csajod van-e?
De a Te dolgod mivel hülyíted magad.
Most facebook ha jön más mentek oda is???
na, ahogy lekerultunk index cimlaprol, milyen nyugalom lett itt megint. orvendetes.
kutacs értem én a logikadat, persze. meg a mi-lenne-jó dolgot is. Csakhogy a világ nem erkölcsi alapon működik. Nagyon nem. A jobb helyeken üzleti alapon a rosszabbikon azerősebbkutyab-szik alapon. Meg vannak keverékhelyek. Bár ez itt netbizről van szó, de elég bekapcsolni a tvt, meghallgatni a híreket és előjön, h vezetőink micsoda okos emberek. Azért olyan gazdagok. És ők a vezetők, érted, akik erkölcsileg tiszta, emberek, nemes célok vezérlik őket azért, h neked és nekem jobb legyen. Szal áramot pl azért szereznek a piaci árnál olcsóbban (ami már önmagában nonszensz gondolat) a saját cégük számára, h azt majd szintén jóval olcsóbban a köz szolgálatára bocsássák. Nyilván. Szóval, h mi lenne jó erkölcsileg -és ezalatt most a világ menetét ertem mind gazdaságilag, mind politikailag- az egy scifibe illő gondolathalmaz. SAJNOS. Nade visszakanyarodva a lényeghez:

Érdekes, hogy az eu-t hozod fel példának, h szúrja a szemüket az internetes gazdaság megfoghatatlansága. Egyrészt nem gondolom h az eunak kiemelten szúrja. Az eu nem kizárólag adókból él, mmint pl a mi kis hazánk kormánya. Az internetes biznisz _szolgáltatási_ része az ami _ESETLEG_ kiesést okozhat neki. De amikor egy beszélgetés ott tart, h bevételkiesés, akkor én már mosolygok.
Szegény mozisok, szegény zenészek. Ill nem ők, mert ők túlsokat nem látnak ebből. Inkább szegény kiadók.

Másrészt potn az eu az a hely, ahol kimondják, h a tőkének szabad áramlása van.
Pont az eu piac az, ami kisebben (nem worldwide, csak eu wide) csinálja ezt és hangoztatja fennhangon. Legyen osztrák céged, fuvarozz Magyarországról Franciaországba. Ki kapja a bevételt? Az osztrák cég. Ki fizet adót és hol? Az osztrák cég ausztriában. Ez eu alapelv.


Ismételten nem, nem a domain végződés számít. A domain név nem felségterület csak egy termék. Egy globális! (tehát nem körbekeríthető) szolgáltatás alapköve.

Mi van akkor ha egy portugál cég vesz egy .hu nevet, azt hostolja angliában és a domain alatt egy braziliába iráynuló szolgáltatást csinál? A portugál cégnél keletkezik a bevétel, a portugál cég adózik. Portugáliában. A domainra épül egy szolgáltatás (=weboldal). A szolgáltatás generál bevételt a tulajdonosnak. A tulajdonos fizeti az adót a bejegyzett székhelyén. Így műkodik az offline világ. Miért működne műshogy az online?
Talán vadul hangzik, de szerintem a wiw meg a facebook inkább kiegészíti egymást, szóval nem lesz itt szorongatás.
Pairg
"Hogy miért ne használjunk más magyar szochálót? Mert mi a garancia rá, hogy ők bírni fogják azt a terhelést, amit a T nem?"

Viccelsz? Az iwiw ezt a teljesítményt 1-2 millió regisztráltnál nyújtja. A facebooknak a Wikipedia szerint majdnem 100 millió regisztrált tagja van. Nem hiszem hogy pár százezer magyar fogja belassítani őket. :)
AMK
Semmi bosszúról nincs szó. Nem izgat hogy magyarabb-e a Deutsche Telekom leány-leányvállalának portálja mint a Facebook. Azt használom amelyik jobb. Ha az iwiw lesz a jobb, akkor azt.
hm ma már megkaptam h én vagyok az odamondós köcsög akit irritál, hogy valaki előnyben részesíti a magyar fejlesztéseket... az a vicc az egészben h ez a wiwre vonatkoztatva olyan szintű demagógia, egyáltalán egy internetes oldallal kapcsolatban hogy ihaj. én sem érzem azt h a facebook és az iwiw egymást kizáró dolgok lennének, sőt. ettől függetlenül a facebook jellegéből adódóan rendkívül dinamikus hiszen bárki fejleszthet rá, ezért zseinális, az iwiwen meg szerintem 5 éve nem történt semmi lényeges változás. ja, de megvette egy multicég, ami általában pont azokat szokta zavarni, akiknek bármi amiben benne van h magyar vagy ők annak gondolják, az oly kedves.

az érvelése egyébként AMK-nak egyébként több mint röhejes: ő nem kiváncsi rá, hogy ki hogy turkál más szennyes magánéletében, de hát mi most közösségi site-okról beszélünk. szerintem szar a saab, mert engem kurvára nem érdekelnek az autók. persze másoktól új zenéket, könyveket, filmeket megismerni nem tudom mennyire minősül más magánéletében vájkálásnak. de megszoktam hogy az emberek többsége értelmi képességei következtében képtelen arra reagálni, ami előtte elhangzott, csak amit ő ki bír olvasni és ami átszűrődik a kicsi agyán.
joskafiser,
itt nem az it szektorról van szó, hanem a szolgáltató szektorról en bloc.

amit a tőke szabad áramlásáról, és a szabad piacról, szabad kereskedelemről szóló lemezt újra kell komponálni, mint szécsi pált. mert az úgy nem működik, ahogyan azt a 19. században elképzelték. egy öntökönszúrással egyenértékű. mindegy, h online, vagy offline világról van szó.

az úgy lett elképzelve, h nem számít milyen nemzetiségű vagy, bécsben is nyithatsz kávéházat, és a sógor is jöhet ide szabadon. aztán mehetnek a népek ötforintért kuglert enni. a verseny majd leviszi az árakat. stb. stb. de akkor úgy volt, h a kávézó mellet sütnek a pékek, és egy közös platformon vagy piacon hordják az árut a kereskedők a belső piacon. és kihordják a fölösleges kuglert a ázsiába, és hoznak be helyette fahéjat. és fel sem merült, h esetleg sokkal több fahéjat hoznak be, mint amennyi kuglert visznek ki. illetve felmerült, h ennek egyensúlyba kellene lenni, de azt mondták a népek, hülye vagy miért ne adnánk el a kuglert, ha egyszer megveszik. és tojtak arra, h a gyarmatokkal mi lesz. azt mondták örüljenek, h kapnak kuglert. most a helyzet az, h ez a dolog megfordult, az unió elég jól halad abba az irányba, h önmagát gyarmatosítsa.

egy csomó egyensúlyi feltételnek kell megfelelni, aminek az eu gazdasága nem felel meg. nem lehet az, h eladunk ázsiába 10 rúd szalámit, meg kimegy 1 népi együttes, és akkor ők meg legyártanak minden ócóért. aki azt mondja, h ez fenntartható az futóbolond minimum. ilyen futóbolond akad szépszámmal.

"Mi van akkor ha egy portugál cég vesz egy .hu nevet, azt hostolja angliában és a domain alatt egy braziliába iráynuló szolgáltatást csinál?"

az ilyen eseteket szabályozni kell. a verseny azonos feltételek között folyjon, vagy legalább is közel azonos feltételek mellett. ha akarsz egy .hu domain nevet, akkor majd a .hu tulajdonosa megmondja, h mik a feltételek, hol kell hosztolni, szolgáltatni, adózni. ha ezt nem mondjuk meg, akkor a csúcsdomainen belül sem lesznek egyenlő feltételek.

és akkor erre lehet mondani, h jaj ez kína, mert mi lesz, de ez egy hülyeség. futóboldondoknak ez egy másik csoportja. mert egyrészt vélhetően senki nem fogja megtiltani, h kifelé szolgáltass, ha befelé adózol, mert tiltja az alkotmány, és azt eszébe sincs senkinek megváltoztatni, másrészt akinek ez nem tetszik az menjen a .com domainre. evezzen nemzetközi vizekre. ezt senki sem akarja korlátozni.

azt nyilván nem lehet h az összes domain szabályozatlan marad. mert egyeseknek tetszik az anarchia. mert akkor tényleg felejtsük el a versenyt. erre mondom azt, h amatőr, vagy profi box szabályai szerint boxolunk. mert nekem minden ütésemet tompítja az állam, elvon egy rakás pénzt, a másik oldalról meg minden ütést államilag támogatva van. mert az amcsi liberalizmus is csak a belső piacra vonatkozik. de ezt nagyjából tudja minden óvodás tudja nyugaton, errefelé már a liberális értelmiség hülye, mint a seggem. annyit tudnak mondani, h ne lehessen zsidózi, cigányozni, buzizni, ami egyébként teljesen rendben van, de nem értik meg, h a versenynek valójában ők a legnagyobb kerékkötői. mert itt a 100 méter valójában nem 100 méter, hanem van akinek 80, van akinek 120, van akinek 20, és van akinek 200. és ők ennek tapsolnak.
aztakurv@ mi van itt.
mintha ki kéne törölnötök magatok az iwiw-ről...
Egy fordítás/közösség összehozás egyből így megbolondítja az embereket?


A T-sek meg úgyse fejlesztenek ha nem ijesztik meg őket. Van pénz így is.
Marci,
de akkor miért nem engeded meg a másiknak, h ő meg használja az iwiw-et. a deutsche telekom legalább fizet adót, teremt munkahelyet, a 60 fordítóidat meg érdemes lenne megnézni. jelentkezzen már közölük az aki adófizető? borítékolom neked, h a többségnek sincs vállalkozása, akkor meg többek között a deutsche telekom adója tartják el. és vélhetően abból is taníttaták.

az rendben van, ha te bolondnak tartod a másikat, de akkor ő miért nem tarthat téged futóbolondnak?

nyilvánvalóan arról van szó, h te nem akarsz megérteni valami végtelen egyszerű dolgot, mert az nem illik a 19. századi a világképedbe. és persze nincsen ez alól túl sok kivétel. aki mindenből nemzeti kérdést akar faragni szerintem az ugyanúgy a 19. században él. és a dolog egyébként szerintem rendben van, én is azt mondom, h a gondolkodásban idáig kell visszamenni, az ipari forradalom koráig, h nagyjából megértsük, hogyan működik a világ körülöttünk. de attól tartok, h nagyon keveset értesz a világból amikor dajcsetelekomozol.
kutacs: Én megengedem mindenkinek hogy azt használjon amit akar, és nem is nézek senkit bolondnak. Ne bonyolítsuk túl a dolgot. A facebook-ot jobbnak tartom mint az iwiwet, és örülnék ha elérhető lenne magyarul is (bár én magam beszélek angolul). Ennyiről van szó.
oké. és akkor hogy jön ide a deutsche telekom.
Daved,
elárulom neked, h a telekom soha nem fogja komolyan fejleszteni az iwiw-et. nem úgy működik, h gergő és marci azt mondja, h hu, és akkor megijednek, és elkezdenek fejleszteni, mert sok ezer ember regisztrál máshova. ott a myvip milliós regisztrációval, és mégsem fejlesztették az iwiwet ugyebár.

és elárulom neked miért. azért, mert a telekom egy távközlési hálózatot épít, és nem egy ismertségen alapuló közösségi hálót. és a telekom számára ez az iwiw púp a hátukon. az origo és annak folyománya soha nem hozott többet, mint a fizikai hálózat, ostobaság volt a logikai hálót fejleszteni, hírhálót, kapcsolati hálót, stb. a logikai és a fizikai vonalnak egymástól függetlenül kellene fejlődniük. tehát maga a felvásárlás is hülyeség volt.

tehát nem azért nem fejlesztik az iwiw-et, mert akkorát kaszálnak rajta, hanem azért nem, mert nem kaszálnak rajta akkorát. és már középtávon is jobban megéri a távközlési hálózatba invesztálni, mint egy nyelvileg elszigetelt kicsiny kapcsolati hálóba.
kutacs: Nézd meg feljebb AMK kommentjét, arra válasznak írtam a DT-ot.
Marci,
oké. telekom ügyben nem értünk egyet. attól függetlenül, h a kezdetektől fogva nagyon erős fenntartásaim voltak az telekom iwiw kombóval szemben.

a hírközlési hatóságnak minimum állást kellett volna foglalnia abban, h a logikai és a fizikai hálózatokat egymástól függetlenül kell fejleszteni, nem kívánatos az, ha egy távközlési szolgáltató birtokol egy logikai hír és hirdetési hálót. nem nagyon van ilyesmire példa európában. nyilván nem véletlenül. nem is értem, h az index és az origo miért nem vívott csörtét ez ügyben. pontosabban látom, h zajlik ez a csörte, csak nagyon alacsony szinten. műegyetemet végeztél gondolom, és az iwiw-vel szemben az a kifogásod, h ott nem lehet társasozni, akkor tényleg hülyeség itt fakardozni.
Lusta voltam végignyalni az összes postot.. de a legelejéből az derült ki, hogy a többség eléggé pesszimistán áll hozzá. Ezt részben én is osztom.. pontosabban szerintem ez csak az idősebb korosztályra érvényes. Ők azok akik csak az alapfunkciója, vagyis az ismerősök felderítése miatt használják az iwiwet. És ez is szerintem csak a "konzervatív" rétegre vonatkozik :). Mert ott van pl. a MyVIP.. ahogy megjelent, akinek iwiwje volt (főleg fiatalok) az özönlött a vipre.. megjelent a baratikor.com.. mindenki regelt oda is.(igaz ott a vonzerőt kezdetben az ingyen sms jelentette.) Szówal oda akarok kilyukadni, hogyha a tömeg hallani egy új "magyar" közösségi siteról.. harapni fogja. ( Pláne ha vki elindít egy körlevelet az iwiw-en, hogy hihi van ennél jobb is fiúk.. inkább gyertek ide. :P ) Mert amúgy én se bánnám ha átmászna a bagázs az iwiwről.. amúgy nem is értem a vonzerejét... hiszen mit lehet csinálni rajta????? Kb annyit ér mintha a google-n nem lehetne ráklikkelni a linkekre..
Iwiw, FaceBook…

Úgy érzem hibás a megközelítése a legtöbb kommentezőnek. Az iwiw és a face meg a többi is pont annyit ér amennyit ki tudsz használni. Miért kell ezért leírni azokat, akiknek a net=iwiw?

Te is „T” betűvel kezdtél autótvezetni tanulni, és nem fikázod a aki most „T”-betűs. Miért gondolod, hogy az átlag iwiw-esnek van több igénye? Ezzel nem azt mondom, hogy nincs!

Erről kicsit az a buta hasonlat jut eszembe, amikor egy valaki azt mondja a partneréről, hogy csak „arra” jó, ez valahol a minősíti azt is, aki jellemez!
Azt nem értem miért gond a sebessége, aki csak képet akar nézegetni ráér, aki barátot megtalálni ha fontosnak érzi szakít rá időt…
A fejlesztéseket, amik igazán web2essé tennék, azokat hiányolom. Látogatottság az isten, meg az eladható reklámfelület értéke, és ezért az, amit tán már egy év múlva adhat a felhasználóknak, de a tulajdonosnak is, feláldozzák a napi problémák oltárán!

Nagyon sokan nem is sejtik, miről szól, sőt miről szólhat a web2, tán még mi sem. Ennek ellenére, ha azt mondom, hogy ezt a virtuális sztrádát nem lehet végérvényesen a hálón kiaknázni, belterjessé válik, ha nem támogatjuk meg működő, offline alkalmazásokkal.
Pl.: amit már néhány cég saját hálózatán alkalmaz, távmunkában akár önkéntes/önjelölt kutatókkal végeztet el olyan időigényes kutatásokat, amikre a cégnek nincs saját és főleg humán kapacitása.
Hihetetlen erő lakik a kapcsolatokban, ez tőke, ezt tudjuk itt az idő, az ajánlásokban, az információban…

Értitek, miről beszélek?

Tegyük, fel van egy kis céged, és akár néhány óra alatt megvalósíthatsz egy induló piackutatást, persze nem egyenértékű egy félmillát taksáló közvélemény-kutató intézetével, de ha arra nincs erőforrásod…

Provokátor
A világért sem kell otthagyni a wiwet a facebook miatt, nekem hetente lefut a scriptem ami keresgéli a régi arcokat, bár be nem lépek már.
A facebookból még mi, magyarok se tudunk szemétdombot csinálni, akkor sem, ha az összes idióta ott is wiw módra próbál csinálni mindent, mert majd szépen fenékbe billentik.
Az ingyen fordításról meg: lefordítom én egyedül is, ha cserébe az a pár majom ismerősöm átjön oda is, aki képtelen megtanulni angolul annak ellenére, hogy a XXI. században élünk... vacak 20 ezer kifejezés aminek a fele 1-2 szavas...

A wiwre meg jövök vissza, amint:
- Stabil lesz
- Lehet ésszerűen kommunikálni egyes ismerősökkel vagy csoportjaikkal
- Lecserélik a mostani gusztustalan felületet
- Ellopnak pár dolgot a fb-ról, hogy valamit csinálni is lehessen azonkívül, hogy keresgélek 50 éve nem látott emberek után (ja bocs, tudom, sokan egész nap nők után kutakodnak wiwen, de hát minden társadalomban vannak pondrók)
inx,

Széles vászon nagyképernyő, nagy pofon...

Provokator

ui.: ki vagy Te hogy fikazol akárkit is, építőbb jellegű vélemyényed nincs?
örülnék ha nem fordítanák le. most minden barom odarajzik majd. az angoltudás legalább valami minimális cenzust jelentett. gratulálok.
Inkább azt oldják meg, hogy választható legyen az, hogy mit jelent a first meg a last name... ne írja fordítva a nevemet, viszont ne is nevezzen a vezetéknevemen, mert azt utálom... amúgy az angoltudás tényleg legalább valami szűrőt jelenetett, ezt aláírom.
HavocS: a first meg a last name mast nem jelenthet, mint amit jelent (kereszt ill. vezeteknev), a megjelenitesi sorrendet viszont biztos jo lenne tudni allitani az ilyen alkalmazasokban. (First, last vagy last, first sorrend)
szerintem a modern tóking a menő, nem a sziszikeccs

...hogy mi van itt?
Jujj ez az index vezércikk ami épp most van kint eléggé iwiw-ellenesre sikerült.
Nincs olyan facebook plugin ami vegigszkenneli a iwiw-et es automatikusan meghivja az ismerosoket facebookra? :D
ugy örülök a sok agyilag korlátolt egyén kommentjét olvasva
itt 1 cikk ami felhovja a figyelmet 11 nemzetközi közzöségi oldalra és egyesek rögtön fikázni kezdenek,és kátszik h csak arra megy h most jol beszolok mert az internet erre valo és soakn ugy védik a mi kis magyar közzöségi oldalunk(ami 1 nemzektözi multi tulajdona),mintha bki is mondta volna h töröld az iwiwed irány a facebook
és néhány degeneráltabb kommentelönek javaslom h olvassa el ezt a cikket kicsit gondolja végig azán ha lehet probáljon normálisabban irni:
blackravens.net/index.php/2008/04/18/igy-irtok-ti-ahogy-kellene/
és igen most lehet anyázni meg baszogatni h mekkora kocka vagyok h wowos oldalrol linkeltem...,de sztem az értelmesebb réteg megérti miért is irtam amit irtam,aki meg nem az ugyse érdekel senkit
ja és igen ha lesz idöm beszállok a forditásba mert mért ne? mért lenne baj halenne vmi alternativa a mi kis joöreg iwiwünkre?(myvipet nkább hagyjuk az még az iwiwnél is rosszabb)
ja és igen mivel látom h utolagos szerkesztés nincs az oldalon és el is irtam pár dolgot aki akar beleközhet ebbe is,de aki csak abba tud beleközni h nem tudok gépelni az se érdekel:)
én üdvözlöm a dolgot. és nem azért mert az "iwiw" olyan ellenszenves lenne.
myspace felhasználó vagyok immár 5-6 éve és valljuk be a magyar közösségi szájt közelében sincs megoldások terén. igaz a cikk a facebook-ot állítja szembe a magyar oldalakkal, de sajnos azon az oldalon nem néztem még körül. mindenesetre van még mit behoznia a magyar oldalak fejlesztőinek.
kedvelem myspace-t. rengeteg ember, zene, film, sorolhatnám.
és mindig van valami új...
igaz angol, de szerencsére ez nem jelent problémát. ha egy hasonló oldal magyarul is elindulna rengeteg ember használná.

szerintem...

üdv
Első kommenteket elolvastam, viccesek. Ma mindenki, aki számít, az az FB-t tolja.