Kávéhoz: Weeds, kitiltott YouTube, Firefox-hackek, guglis kémautók

A hosszú hétvégére való tekintettel rendhagyó módon hétfőn foglaljuk össze a hét történéseit. Nézzük is, miről írtunk az év 18. hetében. Összesen 32 postot olvashattatok a Webisztánon...

Hümmögtem egy sort a Microsoft-Yahoo bizniszen. Majd következett a hét egyik legnépszerűbb postja, melyben az egyik amerikai sorozatban szereplő teches product placementeket tárgyaltam ki. Meglepően sok és érdekes kommentet írtatok a bejegyzéshez. Ami külön öröm.

Aztán megnéztük, hogy milyen lenne az a való világ, melyben fészbúkul kommunikálnánk az emberekkel. Még mindig a hét első napján vagyunk. Plastik Józsi csetelt rám, és ajánlotta figyelmembe az Omnisiót, ami elsőre tényleg megkapó videószájt. Második ránézésre azonban nem tűnt sokkal hasznosabbnak a többinél. Talán csak prezentációkhoz használnám. Ha.

Térképek. Hétfőn extrém sok kedvem volt írni. A Google egyetemistáknak szóló felhívásával folytatódott a postcunami. Ennek kapcsán merült fel bennem, hogy a Google Earth - amellett, hogy kiváló szoftver -, elég körülményesen illeszkedik böngészőben élt életünkhöz. Talán ez is a legnagyobb probléma a szolgáltatással. És ezért is érdekesebb a sok szempontból butácskább, ám könnyebben hozzáférhető webes változat, a Google Maps. Ide kapcsolódik a bejelentés, hogy a Google Maps-en mostantól elérhetők adott helyekhez passzintott képek és videók is. A Panoramiónak és a YouTube-nak hála.

Skype. Még mindig hétfőt írtunk, amikor leírtam rövid kálváriámat a Skype új akciója kapcsán. A héten volt még egy skype-os hírünk, Rebecca, a világutanó neonomád marketingerejéről.

Gmail+Firefox. Visszatérve a hét elejére. Kedden született meg a hét másik népszerű postja, mely igazából egy egyszerű Gmail-trükkről szól, FF-felhasználóknak. Ide kapcsolódó hírünk volt, hogy Firefox 3 alá is megérkezett a del.icio.us-kiterjesztés. Sőt, készítettünk bemutató videót a Firefox Smart Bookmark okos felhasználásáról is.

Megemlékeztünk arról, hogy immár kommentezhetők a Google Readerben megosztott feedelemek. S ezzel a Google egy mini közösségi szájttá érlelte feedolvasóját.

Beszámoltunk az évi kötelező körről, a Webby-díjazottakról. Majd egy ennél sokkal érdekesebb téma következett: mennyit vagyunk hajlandóak egyhuzamban olvasni a weboldalakon?

Fordítók. Szerdai Google-híradónkban megemlékeztünk a YouTube India indulásáról. Ide kapcsolódott valamennyire a hét második felében íródott Google Translate-tel foglalkozó post. Ennek kapcsán megint felmerült bennem, hogy ezeregy haszna lenne, ha végre a cseh és a horvát mellett a magyar nyelv is bekerülne a Google webes fordítóprogramjába. Kicsit ide illik még a Twitterfordítóról szóló post is. (Megtudtam végre, hogy japánnak lenni nem túl bonyolult dolog.)

Heti nyomozásunk a Nav N Go-val kapcsolatos. Arra kértünk benneteket, hogy ha tudtok bármit arról, hogy milyen körülmények között dolgoznak ennél az új magyar sikercégnél, írjátok meg nekünk. Képek is jöhetnek persze, az élménybeszámolók mellé. A post apropóját amúgy az adta, hogy nem lehet nem észrevenni, hogy a Nav N Go komolyan le akarja nyúlni az összes jó magyar fejlesztőt. Az egyik kommentet emelném ki:
Igen, most mentem le cigizni, épp akkor ért be pár kolega :) A rózsadombi villa pedig már a múlt homályába vész. Azt a szobát ahol kezdtem még abban az irodában, csak Albániának hívtuk, előttünk az albán nagykövetség lakott ott, és állítólag kecskéjük is volt. A törzs munkaidő meg azért van mert azért programozó pajtások között is akad azért léhűtő, akiket ki kell szűrni valahogy. + nem tudom mit kell ezen hupákolni, ha nem tetszik mehetsz hajnal 5től is takarítani. :) más programozó cégnél hogy van ez? kolbászból van a kerítés? Gugliéknál mi a törzsidő? 12-17?
Vállalati logika. Lehet, hogy kicsit előre ittunk a medve bőrére, de szerdán egy pillanatra úgy látszott, hogy megbukik az internetadó ötlete. Ehhez mérten pozitív témával folytattuk: hatalmas összefogás támogatja meg a Wifi 2.0, vagyis a mindig, mindenhol elérhető szélessávú internet kezdeményezést. A vállalatpolitikánál maradva megemlékeztünk arról is, hogy a Microsoft magává teszi a Google filozófiáját, és egyre komolyabban veszi a cloud computingot.

A hét talán egyik legfontosabb témája, hogy a MySpace lépett egy stratégiait adathordozhatóság témában. És ha minden igaz, a Facebook és a Google is hasonló lépésekkel rukkol elő ezekben a napokban. Erről még mindenképpen lesz szó itt a Webisztánon.

Redizájn. Hamarosan lesz Facebook-redizájn, és hamarosan lesz új Blog.hu címlap is. Utóbbihoz nem csak Kis Vakondra, de a ti ötleteitekre is nagy szükség van.

Volt még a héten egy Second Life-os álrémhír, egy madonnás kis színes.

Európa. Beszámoltunk egy felmérésről, mely szerint az európaiak éppen olyan Google-függők, mint az amerikaiak, ha webes keresésről van szó. Szintén Google-hír volt, hogy a cég Európában is nekikezdett a nagy városok körbefotózásának. Egyik olvasónk le is fotózta, amint a Google-autó pásztázza a párizsi utcákat. Hamarosan tehát európai nagyvárosokra is lesz Street View. Klassz.

Volt még egy érdekes YouTube-mashup, melynek kapcsán végignéztem megint vagy egy tucat Összeomlás-paródiát a YouTube-on. Aztán újabb fontos hír, hogy a Google keresőjében hamarosan megjelenhetnek a grafikus hirdetések is. Véget ért tehát a "kizárólag szöveges hirdetések" korszak.

Botrány. A hétvége, de talán a hónap botránya, hogy a Microsoft kitiltotta a YouTube-linkeket az MSN-ből. Bár a blokkolást feloldották, a Microsoft ismét sokat tett azért, hogy romoljon a megítélése. Ha már Microsoft, elvileg jövő héten Budapestre érkezik a Microsoft vezérigazgatója, Steve Ballmer. Ha lesz módom, erre a bannolásra is rákérdezek.

Volt még egy rövid post arról, hogy talán majd ingyenes podcastokkal sikerül újra rávennem magam a nyelvtanulásra. A postra felfigyelt a nyelvtanulós podcast magyar verziójának szerzője.
Címkék: kávéhoz
2008.05.12. 11:05. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.