Steve Ballmer Budapesten

Nos, mint Twitteren régebben már jeleztem, hamarosan körünkben üdvözölhetjük a Microsoft vezérigazgatóját. Steve Ballmer a Fortune és a Forbes magazinból kilép a hús-vér valóságba, és e kicsiny kelet-európai országban teszi tiszteletét.

Kábé olyan ez, mintha Steve Jobs jönne el közénk. (Csak hogy a macianok értsék, kiről is szól ez a post.)

Ballmer látogatásáról először április vége felé értesültem. Már akkor is furcsa volt, hogy programja úgy kezdődik, hogy "Steve Ballmer 12 és 2 óra között a Parlamentben sajtótájékoztató keretében lesz hallható".

Egyben jól jelzi a sajtótájékoztató helyszíne, hogy a Microsoft vezére elsősorban valószínűleg lobbizni szeretne minálunk. Tudjuk, hogy van rá pár oka.

Szóval a parlamenti "sajtótájékoztatót" követően lesz csak Ballmer a halandók számára is elérhető távolságban. A Corvinus Egyetemen tart beszédet, "Te változtatod meg a világot!" címmel.

A május 19-ei rendezvényen állítólag a közönség soraiból is lehet majd feltenni kérdéseket. A CEO 20 percig fog beszélni, és aztán 25 percig lehet majd kérdezni őt.

Előad még Jan Muehlfeit, a Microsoft európai elnöke, és Bátorfi Zsolt a Microsoft Magyarország képviselője is. Aztán jön még két magyar sikervállalkozás embere, Fazakas András a Nav N Go operatív igazgatója, és Szabó Márton az iWiW vezetője.

Az eseményre itt lehet jelentkezni. Aki nem tud eljönni, az írja be kommentbe, hogy mit kérdezne a Microsoft első emberétől. Te változtathatod meg a világot ;)

(Az eseményt amúgy majd élőben közvetítjük a Webisztánon.)
Címkék: microsoft beharangozó
2008.05.15. 08:58. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaj, de megkérdezném, hogy miért nincs aparátus az ie-re.... biztos nincs pénz. nagy csóka ez egyébként. :D
az iwiw, mint sikervállalkozás :DD
ez pont annyira ciki, mint amennyire igaz. nagyon.
és vajon ennek a sikervállalkozásnak a sikerembere miről fog előadni? hogyan rontsuk le a használhatóságot a fájdalmas szintig egy világszerte sikeres koncepcióra épülő alkalmazásban, ha és amikor már erőböl el tudjuk nyomni a hazai konkurenciát? Ha ez lesz a témája meghallgatom, mert szakértőnek tartom benne.
Mark (Space)Shuttleworth-öt is szívesen látnám...
Hát annak aki elindította az iwiwet, igencsak sikervállalkozás volt:)
Mért nem jó nekik a Linux? Sok helyen használják már, kormányok is. Open Office is kiváló volna, ha mindenki azt használná nem lenne kompatibilitás probléma.

Persze az átállásnak elég nagyk öltsége lenne, dehát utána a Linux ingyenes.
Ballmer nagy ember. :D

Bírom a videóit. :D
Remixelve meg pláne. :D
És mindenki vigyen magával törülközőt...
Én a következő műsorszámokat szeretném látni:

"I'm gonna fucking kill iwiw" - súúú-pamm (repül a szék)

"Developers, developers, developers"

Finálé:

Monkey Boy
A macianok nem ertik. Konkretan mit is csinalt ez a faszi?
"Developers, developers, developers"

nyenyec, te még nem ismered az új Mantrát? :)

www.istartedsomething.com/20080307/steve-ballmer-screams-web-developers/
"Mért nem jó nekik a Linux? "

mert még ugy vélem használnak olyan programokat, amik a korabeli doszos időkből maradtak rájuk, és szinte képtelenség :) az átállás. én rendelőbe tákoltam már ilyen tajellennőrzőt, van hozzá soap minden, de dosos kinézetű klienst használják. :S ezek a legmocskosabb szabadrablók, mikor 3 epontos géphez 32 portos ciscot vetetnek, meg ilyenek.... és ezeket is mi tákoljuk majdhogynem társadalmi munkába....

irodába persze jó a linux.
ballmer ellenszenves fickó, viszont kérlelhetetlen kapitalista. a ballmer videókon európai ember mosolyogni tud. persze felfoghatjuk úgy is, h ő egy rokonszenves bohóc.

ballmer amúgy művelt. szerinte a tőkefelhalmozás viszi előre a világot, az ingyenes termékek tömeges szétosztása nem eredményez felzárkózást, lassítja a fejlődést, megöli a versenyt. a linux szerinte maga a kommunizmus. a linuxosok civilizált kommunisták.

ballmernek ebben szerintem tökéletesen igaza van. remekül példázza ezt a tételt a böngészők piaca, ami a szektorban az egyik legnagyobb ingyen piac. nincs fejlődés, vagy alig van.

az persze igaz, h az ie egy fos, de egy ingyenes termék, mit is várunk tőle. ezért nem fejlesztik különösebben. ez az egyszerű magyarázat. az ie versenytársairól ugyanez mondható el.

nem szoktatok arról beszélni, h az ie szűrőkön keresztül átenged valamit az operációs rendszer grafikus képességeiből, egészen sok mindenre képes.

a mozilla esetén ezek a fejlesztési irányok sokáig zártak voltak, illetve nincsenek kellőképpen támogatva. a mozilla böngészője a számítógép grafikus képességeit brutális módon lebutítja, csak azért, h működjenek a betűreklámok. tudtommal a karakterek élsimítása sincs beépítve, mert mennél erősebb a vizuális élmény, a annál kevésbé működnek betűreklámok. nem véletlenül áll a mozilla mögött a google ez nyilvánvaló.

szó nincs arról, h a böngészők piacának fejlődését kizárólag a microsoft hátráltatná. a helyzet az, h különféle parciális érdekek érvényesülnek, és a fejlődés ezért akadozik. persze az is igaz, h nem kell mindig és mindent fejleszteni, nem kell mindent egyszerre átalakítani. és az is igaz, h ott van az adobe és a flash, valamiért ők sem csináltak saját böngészőt brutális vizuális effektekkel. pedig megtehették volna. de megelegédtek azzal, h a google az flash videot támogatja.

jó néhány dolog van, amit a kommuniti nem lát, vagy egyáltalán nem érzékel. h itt néhány vállalat mattolja egymást. persze ha ez nem lenne, akkor a fejlődő országokból esély sem lenne kilépni a piacra.

ugyannakkor érdemes elgondolkodni azon is, h az open source projektek mennyire vitték előre a világot. ballmer szerint semennyire. szerintem ebben is igaza van.

csak azt is hozzá kell tenni, h nem feltétlen kell mindig mindennek előrevinnie a világot. nem lehetünk minden pillanatban a fejlődés a feltétlen hívei, néha lassítani kell, többek között ezért kell az open source, ezért kell az ingyen piac. a microsoft termékei is részben ingyenesek.

az open source megoldásoknak a közszférában van helyük. a microsoft esetében is van támadási pont elég. a központi közbeszerzések több mint problematikusak.

az európai ipar számára szerintem sokkal veszélyesebb a totális ingyenességet hirdető google. nem véletlen hangsúlyozom mindig európát.

a globalizáció kontinentális munkamegosztást eredményez a gazdaságban. a hardvert alapvetően ázsia gyártja ma is. a mediaware területén az amerikai kontinensen a legerősebb. gondoljunk csak a latin amerikai olcsó filmekre, regényekre, meg persze észak amerikára. amerikában nagyon sok induló médiavállalkozás van, európában kevés. (az indexes médiamunkások helyében én kacsingatnék a tengerentúlra.) európa alapvetően szoftverre szakosodott. és akkor maradt még afrika. a nyers erő. erre a netware építésében van igen nagy szükség. a lapok szerintem le vannak osztva. na befejezem, mert mindig elkalandozom.
(héhahó) @kutacs_! azért a linuxot nem kell "kommunizmus"-nak titulálni. khmmkhmm...
Megasztán a win-t mikor frissítik olyan rendszeresen mint a linuxot??? hetente vagy 20 frissítés érhető el linux esetében, a telepített szoftverekre is. A fejlesztők megazért megnézik mit csináltak, még ha nem is kapnak érte pénzt, mert hidd el még van aki nem csak pénzért tud mindent csinálni.
Véleményem ennyi, megértem aki a win mellett pártol, de azért nézzük meg a vistát és a hardly heront...
u.i. és lehet OPERÁT is használni
na jó, de mi az, amiben európa nagyot tudna alkotni?

Egyébként Csutka azon gondolkozz el milyen világ lenne:

1, az amelyikben sosem volt Linux és Open Source

2, az amelyikben csak Open Source és Linux van.

Kérdés: miként alakulna a fejlődésük, mi az, ami nagyobb szerepet kapna egyik-másik esetén.
Kérdés: hányan foglalkoznának vele
Kérdés: mi lenne helyettük, ha hiányoznának

Amúgy Ballmer arról is beszél az egyik interjújában, amit kutacs globális munkamegosztásban említ meg, azzal a különbséggel, hogy ő mindben részt kíván venni.

youtube.com/watch?v=Ar_r2kE9Ej4
Kutacs: hogy Te mennyi sületlenséget összehordtál. :) Látszik, hogy lövésed nincs az open source üzleti modellről és hogy milyen lehetőségek vannak benne. Nézd csak meg az olyan cégek negyedéves jelentéseit, mint a Novell, IBM, Red Hat, Canonical, stb., hogy mennyi pénzt csinálnak open source termékekből. De elárulom neked, hogy az én cégem is évek óta Linux alatt fejleszt, zárt forráskódú programokat. Amióta háttal Redmond felé állunk, azóta a hátam közepére nem kívánom a régi, "szép", Windowsos, "kapitalista" időket. :)
Ballmer meg lobbizni jött Mo.-ra, mert félnek, hogy elveszítik a Campus pénzeket. Nem véletlenül a parlamentbe megy és közgázra csak "benéz". Lesz itt sűrű borítékosztogatás a politikusainknak a saját pénzünkből. A mardékot meg viszi magával Steve Wasinghton államba. :( Szép, "új" világ. De hát ez kell neked, ugye Kutacs?!
nos.. :)
Azért a windózon kívül van Mac is, amit becsülök, akárki akármit mond az apple politikájáról. A linuxot meg amúgy sem használják sokan (de akik használják lelkesek, és segítőkészek is )

A világ meg nagyon is érdekes lenne mindkét esetben! Talán hogy úgy lehetett kivenni a hangvételből hogy csak linux és semmimás de ezt nem így gondolom.
Win is ki tudja elégíteni bizonyos(a legnagyobb) társadalmi réteg igényeit. Mondjuk azért nem vagyok egy nagy oprendszer szakértő de ahogy látom a wint mégis jobban nyomta a m$. Meg aztán ahogy az a bugyuta reklámokból is látszik.(powered by Steve B.) Csak arra építenek hogy a felhasználó lusta, és szeret nagyzolni. (pl mekkora felhajtás volt a vista aeroja körül, aztán a Compiz a linuxban ingyen is tudja)

Nekem is fel van téve egy kis XP a gépemre vészhelyzet esetére, de ez csupán azért, mert a legtöbb dolgot arra optimalizálják :(
Jah, és nem vagyok programozó (sőt, átlaguser) de az ubuntu már annyira grafikus, hogy az bőven elég(na persze a terminálba is kell pötyögni de ez megszokható)
Na meg merem állítani, hogy biztonságosabb.
jtrencsenyi, abszolúte igazad van.
Én csak pár dolgot kérdeznék, hogy például:
[web]

- Az IE-nél mikor tervezik orvosolni a pixeles igazítási hibát böngésző módban. Mikortól terezik a olyan szabványoknak teljesen megfeleltetni, mint a css, xml, stb.

- Mikor lesz felülről kompatibilis az IE6-tól felfelé egymással az IE (pl ie7/ie6 ie6/ie5, stb).

- Mikor lesz kompatibilis egymással az összes outlook (nem immel-ámmal, hanem)? Export-Import, stb.

[inside]

- Miért okoz minden patch még több sebezhetőséget, mint amennyit orvosol?

- Mikortól várható, hogy egy mezei felhasználó nem lesz képes az admin szintet egy csuklómozdulattal nyitni (távoli, vagy lokális)?

... és akkor még sorolhatnám, de lusta vagyok. Annyi tökjó kérdést lehetne feltenni egy ilyen tökfejnek.
Én azt nem értem, minek beszólni feltétlen a Mac-felhasználóknak. Wines cikkbe kell legalább egy sunyi komment?
nem mondom (már), hogy pl szar a vista, nekem határozottan bejön, a laptopra pl azt vetten. tudom, büntit kapok. megfogadtam, hogy mivel legális a vas, ezért csak free progikkal megoldom, hogy bárhol bármit meg lehessen csinálni, mire egy fejlesztőnek szüksége van. sikerült.

"az open source projektek mennyire vitték előre a világot. ballmer szerint semennyire. " akkor kérem lekapcsolni az összes free alapon futó kiszolgálót (web, levelezés, ftp, torrent :), stb,), és ordibálja, hogy "Developers, developers, developers"
Böngészőügyben nézzük tételesen, hol tévedett kutacs_:

"nincs fejlődés, vagy alig van." (böngészőpiac)

Az IE-n kívül az összes többiben úgy jönnek ki az új képességek, hogy csak na. Pontosan az IE miatt viszont nem lehet őket rendesen kihasználni.

"a mozilla böngészője a számítógép grafikus képességeit brutális módon lebutítja, csak azért, h működjenek a betűreklámok. tudtommal a karakterek élsimítása sincs beépítve, mert mennél erősebb a vizuális élmény, a annál kevésbé működnek betűreklámok."

Nem tudom mik azok a betűreklámok, de a Mozilla tud canvast, bőven jobb a grafikus képessége. A karakterek élsimítása is pöpec, láttál már OSX-et?

"ugyannakkor érdemes elgondolkodni azon is, h az open source projektek mennyire vitték előre a világot. ballmer szerint semennyire. szerintem ebben is igaza van."

Látszik, hogy fogalmad sincs például a webes kiszolgálók piacáról.
Tulajdonképpen csak annyit kérdeznék meg tőle, hogy mikorra várható egy xp-t is túlszárnyaló, HASZNÁLHATÓ Windows, ami minden igényt kielégít és nem lesz tiszavirág életű, mint a Vista.
jtrencsényi,
ki beszél itt arról, h fejlesszél windowsra. vagy kizárólag windowsra? ha kizárólag linuxra akarsz fejleszteni, akkor fejlessz arra. ha redmondnak véglegesen hátat akarsz fordítani, akkor tedd azt.

az állami közbeszerzések és a campus program pedig finoman szólva problémásak. ebben egyetértünk.

Csutka,
az open source szerintem alapvetően a közszférába való. ennyi, meg egy bambi.

leírok neked valamit. h értds mennyire vagyok a linux ellen. egy vidéki egyetemi városban élek. ha én lennék a király, akkor egy hatalmas linuxos szerverpark üzemelne itt, kiszolgálva a környék összes kis és nagyvállalatát. ugyanis nem kell gondolkodni azon, h melyik oprendszer a legolcsóbb, a linux a legocsóbb. a kérdés az lenne, h melyik disztribúciót válasszuk. a linuxos rendszergazdák jól fizetett városi alkalmazottak lennének, az adatparkot a helyi adóból üzemeltetném. tehát aki befizeti a helyi adót, az kaphatna cserébe olcsó árut és szolgáltatást.

viszont ha microsoft azt mondja, h ő meg nem akarná, h az összes közintézményt ellepje a linux, akkor nyisson a városban irodát, építsen fejesztőközpont, árulja a termékeit, teremtsen munkahelyet, és akkor a helyi adóból felszerelhetné az iskolákat vistával. és akkor nem lesz linux. ha a sun jönne akkor a közintézményekben alapvetően solaris lenne. open solaris. örüljél. steve jobs terve anno az volt, h az ovisoknak apple gépeket ad, h a terméket megszeressék. minden óvodába raknék mac-et, de ennek az a feltétele, h az apple telepedjen ide, fizessen itt adót, és a népek egy része az apple-nek dolgozzon. és akkor berakjuk az óvodába a mac-et. ezt gond nélkül meg tudnánk csinálni. szerintem a politika és a vállalatok egyre nyitottabbak az ilyen irányokba. az adót a vállalatok közszolgáltatások formájában fizessék ki.

a linux tehát számomra nem cél, hanem eszköz, egy eszköz, amit alapvetően a közalkalmazottak kezébe kell adni.

aki meg azt mondja, h a linux cél, h egy platformon legyen minden közös, és a platformot a tömegeknek adjunk ingyen, az kommunista nyilvánvalóan.

de ezt nem bántásiból mondom. nekem a kommunista jelző olyan, mint a balkezes. a balkezes is valahol fordítva van bekötve. te is mondhatod, h amikor kontinentális munkamegosztásról beszélek, akkor az egy tipikus rasszista gondolkodás. az is. de nem arról van szó, h bárkit meg akarok bélyegezni, hanem arról, h szterotip módon, túlzott leegyszerűsítések árán, de világossá akarom tenni, h ebben hit által vezérelt kaotikus katolikus környezetben melyik nagyjából mi a szerepe, feladata, felelőssége.

persze tisztában vagyok azzal is, h röhej, h egy kommentben kiosztom h ki mit csináljon. de sokszor elmondtam már, h a komment, a fórum, a blog egy röhejes dolog. ezeket nem muszáj követni. liberális is vagyok.

Planyo,
szerintem az összes szoftveres cég komoly érdekeltséget fog szerezni európában.

fejleszthetünk itt hardvert, és én azt mondom fejlesszünk is, de azt itt nem tudjuk iparszerűen gyártani. ahhoz ázsiai kapcsolatok, ázsiai mérnökök, munkások, ázsiai gyárak és üzemek kellenek. ez nyilvánvaló szerintem.

ha az indexnél fejes lennék, akkor a szerkesztőség egy részét kiküldeném az usába. aki menni akar azt mindet. nyitnék ott egy irodát. h az év egy részét mindenki ott tölthesse. az igazán jó médiához amerikai jelenlét és kapcsolatok kellenek. ez ilyen egyszerű.

szántóg,
tudtam, h valaki azzal fog jönni, h vannak webszerverek. mintha a webszerver az valami különös innováció lenne. az egy nyílt szabvány implementációja. nem innováció, hanem házi feladat mérnök, vagy mérnök tanonc számára. az apache mit is fejlődött. honnan is tart hová. nincs ilyen. persze nem kell mindig mindent folyton megújítani. vagy nem feltétlen kell.

az ingyen piac egy állóvíz. és én nem mondom, h nem kellenek állóvizek. mondjuk az apple nem így működik. egyszer csak előálltak egy palmtoppal, és egy laptoppal, ami másmilyen, mint a többi. persze lehet mondani, h az a laptop nőies, a palmtop meg gyerekes, de lehet róla mondani valamit. az apacheról meg nem lehet. nézz meg egy mac szervert. vagy egy ibm szervert.

az innováció az volt, amikor megcsinálták az office-t, és tudom, h a microsoft sokat lopott, de ha így vessszük akkor az open source majdnem mindent lopott. fogott egy kvázi szabványt, és azt implementálta, vagy újraimplementálta. ezt ne hívjuk már innovációnak, mert nem az. ha egymás mellé tennénk a piac és az ingyen piac újításait, akkor az utóbbi eltörpülne az előbbi mellett. ezt kár tagadni.

cadmagician,
a microsoftnak van saját webszervere, levelező szervere, fájl megosztása. kapcsoljátok ki őket. helyes. ballmer nem buta ember. látszólag a levegőbe ordibál, mint egy félőrült. pedig nem.
kutacs_: Jézusom, az Office innováció? Lotus Worksről hallottál már? Az Office ráadásul tipikusan az a programcsomag amiből kétévente kijön egy nagyobb, több erőforrást használó verzió, nulla újdonsággal.
Kutacs: meg fogsz lepődni. Windowsra fejlesztünk, de Linux alatt, mert sokkal stabilabb, költségkímélőbb és szárazabb érzés. :)

Amit az egyetem város képedről írtál annak így KELLENE működnie. Vagyis aki ingyen kiépíti a rendszert, annak a rendszerét használjuk, azt oktatjuk, azt fogja ismerni a következő generáció. Ezzel szemben most mi a helyzet? Ide jön egy ilyen Steve Ballmer figura, megkeni a helyi politikusokat, akik állami pénzből kiperkálnak 500M Ft-ot, aminek visszakapják X%-át és Mo.-szág innetől kezdve a Windows országa. Hadd ne soroljam, hogy mely európai országok állnak át alternatív megoldásokra állami és oktatási szinten, míg mi bebetonozzuk magunkat. Lassan Budapest testvérvárosa Redmond lesz. :)

Innováció. Nézz már körül légy szíves, hogy hány innovatív nyílt kezdeményezés született az évek során! Nyílt forrású telefon fejlesztés (openmoko.org), nyílt vga kártya implementáció, stb. Szoftver oldalon ugyanez a helyzet. De nézd meg, hogy hogyan járult hozzá az az UMPC-k sikeréhez mondjuk a nyílt forráskód. Ott van pl. az Asus EeePC. Ugye ez a kis gép egy éve létezik. Óriási népszerűségnek örvend. Eredetileg az Asus a Xandros Linux egy átalakított verzióját rakta rá. A gép óriási siker lett. Ezt látva az MS gyorsan bejelentkezett az Asus-nál, hogy ugyan úgy tervezte, hogy kinyíja az XP-t, de az UMPC-k esetén kivételt tesz, mert hát ugye a Vista Aeroval nem nagyon fog megmozdulni egy 900MHz-es Celeronon egy Intel 950-es GPU-val. Mi a helyzet itthon. Egy éves késéssel megérkezett a gép Mo.-ra, de csak XP-vel lehet kapni! Hát az ilyen dolgok miatt nem szeretem én, hogy ide jár (vagy bárhová máshová lobbizni) a "táncoló majom". :)
Mo.-szág = Magyarország
kutacs_ : linuxon meg nem korlátozzák 10re a share-re való csatlakozást. és nem adnak még 100-at több 100eftért.

valaki tud statot dobni, hogy a win vs. *nix kiszolgálók aránya mennyi?
ez ingyenes rendezvény vajon, vagy sem (csak azért gondolom, hogy nem, mert köze van az ms-hez, és náluk még levegőért is fizetni kell :D)
Kérdés az lenne :
Mikor lesz olyan központi audio mag a Win-ben mint a Core Audio ? A Win MIDI pontosságát mikor rakják rendbe ? Lesz-e valaha low latency Win ? Mikor lesz jobb GPU - CPU feladatmegosztás Win-en ? A következő Win-re is új gépet kell venni ,hogy egyáltalán elinduljon ? Mikor lesz új Win ? Miért van olyan elcseszett hangjminősége a Vistának ? Ami abból kijön annak semmi köze az eredeti hanghoz. Mintha át lenne nyomva valami belső equalizeren.

Ha ezeket megválaszolja bármennyire ellenszenves fószer szájbaverés helyett meghivom egy BigMac-re.

A kérdésekre, ha lesz válasz csináljatok valami ciket és rakjátok ki a főoldalra.
kutacs_

"a webszerver az valami különös innováció lenne. az egy nyílt szabvány implementációja"

jesszusom, láttál te már komoly webes kiszolgáló rendszert közelről? szakadj le az apache-ról meg az iis-ről, egy jó kiszolgáló architektúrához sokkal, de sokkal több kell

az a szerencsétlen webszerver csak egy komponens a sok közül, ami egy nagy látogatottságú oldal kiszolgálásához kell
szantog: tényleg, van egészséges jóárasított proxy winre?
@cadmagician mármint load-balancer? (nehogy kutacs benézze)
a win szerkezete miatt elég nehéz elképzelni :-)
lehet proxy mode vagy accelerator mint cache, vagy mint balancer. ilyen vane? mint pl a squid.
SeSam,
a lotust nem túl releváns felhozni érvként ebben a vitában.

jtrencsényi,
a microsoft és az állam viszonya botrányos. ezen nincs mit szépíteni. az is elfogadom, h a microsoft esetenként sakkban tart gyártókat, sőt biztos van olyan is, h mattolja őket.

írjon az asus saját oprendszert a saját gépeire, és akkor nem fog függni senkitől. az asus gépek olcsók lesznek és stabilak.

erre mondom, h nyilván azt kellene csinálni, h kap az asus egy európa térképet, amelyen nem az ország, hanem a megyehatárok vannak feltüntve, és az egyetemi városok. kiválaszt egyet, oda kiszórunk egy csomó asus gépet minden iskolába, mindenki asus alapokról, alaplapokról fog tanulni. azt fogja low level programozni. persze tanítani kell high level programozást az elméleti képzés keretei között. a mindenki itt a számtech érdeklődésűeket jelenti.

persze ha nem tetszik valakinek az asus, akkor kap másik gépek. az asus dolga, h csinál egy lányvállalatot, de nem pusztán kereskedő céget, hanem szoftvergyárat. az adóból asus terméket veszünk és szolgáltatást, szóval nem nagyon számít mennyi az adó, mert kvázi adómentességet kapnak. aki a piacra termel, annak mindig van feleslege.

jöjjön ide a tajvani rizsevő, mi írunk nekik oprendszert, és alkalmazásokat. az asus vezetés végeláthatatlan mennyiségű pénz fölött diszponál, egy óriás méretű hierchikus vállalat van alá építve. de ez a közel 100,000-es katonai vagy félkatonai szervezet, egy hálózati operációs rendszert és nem képes összerakni. ez a helyzet barátom. ballmer ennek örül úgy, mint majom a farkának.
szantog,
konkrétan meg kellene nevezni nyílt forráskódú megoldások tucatjait, vagy legalább egyet, amely olyan újdonságot hozott, ami előtte sohasem létezett. de nehogy kitaláld, h a webszerver mellett a proxy, és a cache volt az újdonság.
unixra indult annó az összes CAD rendszer. i-deas, pro-e, meg tán a catia is, ezt nem ismerem. utána lettek leforgatva windowsra, 230MBos exe fájlokkal, böszme nagyok, lári fári. a gépipar fele, hanem 1000%a ezekkel fejleszt. Mert idegenkednek a linuxtól. nem is futnak ugy ezek a programok win alatt.

az ujdonság az, hogy fel lehet építeni 0 ft szoftverköltséggel (munka mindennel van, meg vas is kell) egy cad rendszert (a cad progi kerül pénzbe) "csoportmunka állomásokkal" , mely pluszba tartalmaz egy fileszervert, licensz szervert(ha kell), nyomtatószervert, backup servert, mailservert vírus és spamszűrővel, plusz tűzfalat, irodai programokkal, amivel a mérnők doksit firkál. erre a háttérre ráülhet sok irodista. eddig 0 ft a háttér. ha ezt meg lehet oldani ilyen olcsón, ne mondja senki hogy többe kerül fenntartani, akkor miért jó gépenként 100.000 ftot fizetni: oprendszerre, ofiszra, exchange, nemtom milyen licenszekre, hogy használják a gépet?

ha az internetszolgáltatók, a webszolgáltatók megvannak nyilt forrású ingyenes kiszolgálókkal, akkor miért nincs meg az állam? valaki meg tudja mondani, miért segítik a monopolhelyzetet? miért nem oktatnak több nem windowst? verseny van. az.
cadmagician,
a példádban egy tipikusan integratív megoldásról beszélsz. fájlszerver, nyomtató szerver, backup, csoportmunka, tűzfal, és cad. ezek egyikét sem a közösség találta fel, hanem a piac.
de ezekre van szükség a közigazgatásba is. cad nélkül. oktatni is lehetne. közösség fejleszti. jól. működik.
Akkor csak eljutunk oda a végén, hogy nem is annyira rossz dolog ez a nyílt forráskódú üzleti modell és ami mögötte van (nem, ez nem a kommunizmus). Ha ésszerűen (értsd megfelelő tudású és látókörű szakemberképzés) és takarékosan (értsd az állam nem pazarolná ész nélkül Campus licencekre az adópénzeket) működne ez az ország, akkor nyíltan ki kellene mondanunk, hogy semmi keresnivalója itt Ballmernek, ha hivatalosan lobbizni jön. Turistaként, vagy szakmai előadóként oké, de mint tárgyaló fél a parlamentben semmiképpen...
végülis mind1 mit mondunk... kutacsnak mindíg "igaza van"
jtrencsenyi,
a linux úgy akar működni 1) van a hirdetési bevétel, 2) a supportból is lehet pénzekhez jutni, 3) lehet zárt forráskódú terméket fejleszteni egy célhardverre, 4) a futó projekteket nagyvállalatok pénzelik 5) és akkor ingyen adjuk az oprendszert.

a terv ugyebár az, h a linuxot terjedjeszteni kell a közszférában, elsősorban az oktatásban. mindenki szerezzen be otthonra magának egy linuxot. a kommuniti azért harcol, h minél több linux fusson, h minél nagyobb legyen a piac.

nekem erős a gyanúm, h nem itt nem piac méretével van a baj, hanem a tervvel. azaz a linux ebben a formában ugyan rentábilis, de nem profitábilis.

egyszerűen azért, mert készárut, a linuxot ingyen akarjátok adni, és kizárólag a kapcsolódó szolgáltatásokból akartok megélni. és ez így soha nem lesz profitábilis.

az elképzelés nagyjából az, h ha gundel ingyen adja palacsintát, akkor majd elad egy csomó kávét, meg ásványvizet. a baj csak az, h ilyenkor a népek felfalják palancsintát, és nem kérnek kávét, meg ásványvizet, mert úgy jól laknak.

ez a dolog úgy működik, h olcsón adják a híres gundel palacsintát, és a népek azt befalják, és akkor isznak mellé egy csésze kávét, vagy egy pohár ásványvizet.

a teljes ingyenesség ideig óriáig tartható. ezeket cégeket is viszonylag egyszerű bedönteni, ha az illető tudja, h működnek. mondjuk az indexet. de oké, hagyjuk ezt. ott van a google. képzeld el, h a live keresőn minden hirdetés ingyenes. na jó. ennyit erről.
hh: kérek, köszönöm. ;)

"ez a dolog úgy működik, h olcsón adják a híres gundel palacsintát, és a népek azt befalják, és akkor isznak mellé egy csésze kávét, vagy egy pohár ásványvizet."
vagy:
1. megvesznek adófizetői pénzen egy kazal palacsintát(mert nekik adják csak olcsón), eladják drágán, a hasznot zsebre teszik.

2. ugyanúgy befalják a palacsintát, mert a kv kurva drága. a kvhoz jár víz a gundelbe gondolom.

amint mondtam, oktatásban is kéne keresni a dolgot: nem tanítanak semmi mást winen kívül. szerintem. ráadásul azt sem rendesen. (legyen mac, linux, solaris :) ) ergó megveszi a gyalog a teszkóba a 300$os vagy a 100ftos laptopot linuxszal, szól valami tagnak, hogy tegyem már rá valami windózxpt, mert azt hallotta az jobb. az. nem is érdekli a dolog, iwiw legyen, meg torrent.

induláskor az m$ is ezt használta ki. volt a unix, stabil, de bonyolult, megvett valami tagtól egy ugyan könnyen használható, de bugos oprendszert, és jókor volt jó helyen. a unix akkor volt pénzes, ő megfűzte az ibmet, és ezzel a kórsággal adták a gépeket.(tán így volt, ha jól emlékszem...) ergó a jó merketing eladta a szart piros masnival. nincs ezzel baj, működik is mint látszik, profitot hoz, nem is keveset. ki lehet használni az embereket. de meddő vita, beleszólni ugyse tudnuk, elkurvul fent mindenki. láttam már managert a jó ügyért harcolni, de pár hónap után az is más irányba fordult... ez van.
cadmagician,
-- mindenkit preferálni kell, ami itt teremt munkahelyet, ami fizet adót. a microsoftnak egy igen kiterjedt értékesítési hálózata van, eladnak egy csomó oem gépet, abból származik egy egy csomó adóbevétel és munkahely. ezt ne felejtsük már el.

a user generated content open source google hármas zéró körüli adót fizet errefelé. abból nem lesz iskola, kórház, hivatal, nem lesznek utak.

-- leírtam már párszor, h mit kellene csinálni a linuxszal. bevezeteni a közszférába, de aztán ki is kell vezetni onnan. a linux nem cél, hanem egy eszköz.

ha idejön egy it vállalalat ott a helyhatóság (és nem az állam) a linux helyére az adott cég termékeit telepíti a városi és a város környéki közintézményekbe.

ahol ott van a sun, ott legyen solaris. ahol ott a microsoft, akkor ott legyen vista. ahol van ibm, akkor ott legyenek ibm gépek. és majd az ők eldöntik, h milyen oprendszert preferálnak. ha jön az apple, akkor a közintézményekben legyenek apple gépek.

annyit kell csinálni, h központi közbeszerzések helyett a helyhatóság a társasági adóból kisker, vagy nagyker áron megveszi a befektető termékeiket és a kapcsolódó szolgáltatásokat. választanak valamit a palettáról.

-- és ahol nincs senki, és így nem jut semmi, ott a közösségi (uniós) forrásokból vásárolunk. és akkor ott ahol csak lehet ingyenes megoldásokat kell alkalmazni. de a másodlagos preferencia itt is az, h aki itt adót fizet, munkahelyet teremt.

-- azért kellenek a nyílt szabványok, h ezt elosztott, heterogén rendszereket össze lehessen kapcsolni.

-- és ha ballmer jön ide, és ő akar tárgyalni, akkor neki azt kell mondani, épüljön az msn-re a sulinet.

legyen a live a default kereső minden közintézményekben. és kapjanak hirdetési helyet a helyi vállalkozók a live keresőben. a gyerekek kapjanak helyet a live space-n, oktassunk ms officet, a jó tanuló gyerekek kapjanak xboxokat.

ha egyszer ők vannak itt, és nem nyomul más. ha fejleszt itt a nokia, akkor legyen nokia telefonja a hivatalnoknak, orvosnak, tanárnak, kapjanak a gyerekek is nokia eszközöket abból az adóból, amit ők itt befizetnek. forgassuk vissza ezt a pénzt. és mondjuk azt az orvosnak, h nem tudunk fizetni több pénzt fizetni, de az orvos lízingelhet egy audit, az nővér meg egy suzukit, és egyelőre nem lesz 14. és 15. havi bér. mert arra nincs fedezet. az ország így lehet versenyképes.

de amelyik cég nincs itt, a google és a yahoo nincs itt, akkor őket különösebb módon nem kell preferálni.

miért kellene fenntartani az adómból egy csomó google gépet a közintézményben, mert oké, a google ingyenes, de a suppport nem ingyenes.

most egy csomó közalkalmazott támogatja az adóból a google szolgáltatásokat. miközben a google zéró körüli adóval ellentételezi ezt. az igaz, h felvettek itt néhány marketingest, de az ők is azzal vannak megbízva, h az unión kívülre terelje a munkaerőt. és ezen jóval nagyobbat bukik az ország, mint a campus programon. csak erről kevés szó esik.
itcafe.hu/hir/linux_nemetorszag_munkaugyi_hivatal.html
hup.hu/node/50218
www.computerworld.hu/linux-svajci-kozszferaban.html
nekik sikerült.

azt tudode hány milliárd lett odaadva az msnek license címén, és az mennyi adóbevételt hozzott, és munkahelyet teremtett?
cadmagician,
-- a microsofttal kapcsolatos összes bevételt és kiadást kell mérlegre tenni. a microsoftnak van egy kiterjedt értékesítési hálózata.

meg kell nézni, h mennyi az ms adóbevétel, és ehhez kell igazítani a közszférában az ms kiadásokat. a bevételi és a kiadási oldalt egyensúlyba kell hozni az államháztartásba minden területen. az nincsen rendben, h csak úgy kiosztogatjuk a licenszeket.

-- az ms értékesítési hálózata mellé egy kiterjedt fejlesztői hálózatot kell építeni. természetesen ehhez kívülről pénzt kell betolni, mi munkerőnket tudjuk eladni.

"developers, developers, developers". meg kellene nézni, h milyen módon lehetne a magyar fejlesztőket az ms projektekbe bevonni. távmunkában, részmunkaidőben, az egyetemi tanulmányok mellett. h pénzt kereshessenek. ne pusztán az osztogatásról szóljon a campus program.

és itt nem csak műszaki projektekre gondolok, hanem mondjuk építsük az ms enchartát, van egy csomó diplomás munkanélküli. munkahelyet kell nekik teremteni, mert nem fognak tudni családot alapítani.

-- bell látnotok, h az ugc-ből döntően nem lehet megélni. és ne rám haragudjatok, mert már az elején mondtam, h ez az üzleti modell európában tartósan nem fog működni.

az ugc a világ legfejlettebb régióinak kedvez. ezek ma ázsiában vannak. ott azt osztják meg a népek, h nézd milyen jó az új wii, és ennek mindenki örül. és akkor ez valójában ingyen reklám. itt meg azt osztják meg a népek, h mondjon le, meg h a csirke megbaszta a lovat. ami vicces, csak nem ösztönz fogyasztásra és beruházásra.

az ugc még azokon a területeken működik ahol sok az induló médiavállalkozás van. ez észak és dél amerika. tehát ott valódi alkotó közösségek jönnek létre.

az ugc európában összességében lefelé húzza a gazdaságot. lefelé fogja húzni az indexet is. ki fog derülni, h mondjuk a blog hu ebben a formában egy öntökönszúrással egyenértékű. a kommuniti a cikkek és a hirdetések olvasása helyett a blogokon fog csetelni. a blogokon fikáznak majd valamit. és így nem növekednek az eladások. újra kellene gondolni pár dolgot.
kutacs, te neha-neha ;) annyi botorsagot tudsz osszeirni, raadasul olyan terjengosen, h az embernek inkabb csak mosolyogni van kedve. "az ugc európában összességében lefelé húzza a gazdaságot." ez a het lollere. az ms kiadasokat mar miert kellene igazitani allami budzsekhez? a bloghu index tulajdon. amugy meg nem tunt fol h lehuzna az indexet. legalabbis a szamok nem ezt mutatjak. az "ugc azsiaban kedvez" - szerintem egyszer majd nezd meg h milyen cegek fektetnek be azsiaban.
Jack Bauer: Microsoft Silverlight may not be supported on your computer's hardware or operating system.

Szerencsére. :)