Google Earth a webre?

Elsőre egyáltalán nem érthető pontosan, hogy mi értelme van ennek. Google Earth webre? Akkor mi értelme volt eddig a Google Maps-nek? Azt hiszem, most megvilágosodtam...

Az Earth és a Maps között egyetlen nagy különbség van: utóbbit arra fejlesztették ki, hogy jól lehessen hivatkozni rá a weben. Be lehet ágyazni weboldalba, extra adatokat lehet pakolni rá, ezek az adatok kereshetőek, szóval mindenki örül.

A Google Earth legfontosabb újítása egyetlen igében kifejezhető: repülni. Mit is jelent ez? Hogy élményt adott a Mapshez képest. A Google Earthben "fly to"-nak hívják azt, ami a Mapsben egyszerűen "search the map". És ezzel meg is mondtuk az asztali szoftverek és a web közti alapvető különbséget: előbbi arra jó, hogy élményt adjon. Utóbbi meg arra, hogy kereshetővé, avagy: hivatkozhatóvá tegye a tartalmakat.

Ilyen szempontból a Google Earth webes kiadása elsősorban az Earth-rajongóknak lesz élmény. Lehet 3D-ben forgolódni a Föld körül és "rárepülni" a helyekre. Az más kérdés, hogy a Firefox 3-at nem támogatja, így elveszítették az alkalmazás célkzönségének többségét. De a lényeg az, hogy végre tisztábban látszik, hogy egy webre pakolt Google Earth sem fogja felvenni a versenyt a Mapsszel. iPhone ide vagy oda.

A Google Earth API azoknak a mashupoknak lesz jó, melyek inkább a megjelenítésre helyezik a hangsúlyt és nem az információra.

Amúgy érthető, hogy a Google próbálja tovább vinni sikersztoriját a Mapsszel. Hiszen a Maps így is a legnépszerűbb mashup api, ideje volt még egy bőrt lehúzni róla.
Címkék: google google earth térképalkalmazások google maps
2008.05.28. 23:53. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FF3 nem támogatott? Az cink :P Bár annyira nem fog hiányozni az Ört, sosem használtam xD
Nálam működik FF3-al. (a plugin telepítése után)
Egy browser plugin az mennyiben inkabb a web, mint egy desktop alkalmazas? Elsore ugy hangzik amit irtal, mintha JS-ben kalapaltak volna ossze, ami azert tenyleg meglepo lenne :).
egyebként en nem ertem, mindenre, amire az earthot hasznalna az ember, arra jo a maps is. nem lenne egyszerubb beepiteni ezt a kis animaciot a mapsbe es kesz?
"amire az earthot hasznalna az ember, arra jo a maps is"

Nem egészen. A Maps-ot nem tudod bedönteni, nem tudod oldalról nézni a tájat, nem látod a domborzatot és a 3D épületeket sem.

A cikk megint a Webalkalmazás vs Desktop alkalmazás téma, amiről az a véleményem hogy a böngészők előbb-utóbb teljesen átalakulnak desktop alkalmazások hosztolására használt appszerverekké.
És emígyen a világ összes memóriája nem lesz nekik elég... :(
Szerintem meg nincs azzal semmi gond, ha böngészőssé válnak az alkalmazások. Csak néha fölös, mint jelenesetünkbenis :D

Egyszerűen hihetetlen, hogy mik lesznek 10 év múlva! Nagyon ott lesznek a cuccok a szeren az már biztos!
Az egyik medzsik, amit a nemrég lezajlott JavaOne konferencián mutattak be, hogy egy webes alkalmazást kiemeltek a böngészőből (drag and drop) és onnantól kezdve desktop alkalmazásként futott. (Java technológia.) A böngészőt innentől be is lehetett csukni.
Nem támogatja a FF3-mat. :D

Ily kegyetlen a sors. :D

Mellesleg én Google Earthot arra használom, hogy helyeket találjak meg vele stb (bár erre a maps is jó, de részemrol a Eartzh gyorsabb), meghogy használjak benne a repulo szimulátort. :D
(Indítás: ctrl + alt + a )

imrityinko.homelinux.com/pic.php?kep=z4br1a5g
Erről annyit, hogy tegnap került le a Google Earth a gépemről, a Sketch-el együtt. Elgondolkoztam és rájöttem, egyiket sem nyitottam meg már több hónapja.
Nálam a GMaps nyert. :-)

Ave, Saabi.
ps: az élményt majd az iGo8 nyújtja... :-)
FF3-ról csak ennyit a google weblapjáról:

The Google Earth Plug-in currently supports the following web browsers on Microsoft Windows operating systems:

...
Firefox 2.x or 2.0x (Firefox 3.0 support coming soon)
...

Szóval türelem, fog ez menni FF3 alatt is mindenkinek. Nem is lenne logikus, ha pont ezt hagyná ki a google :)

Egyébként nagyon jó lépés volt az Earth webesítése! Szerintem sokkal többen használják majd így a böngészőbe építve, mintha külön windowsos programként kéne letölteni és telepíteni. Mindenesetre mi már beépítettük a weblapunkba a Google Earth-öt: www.ittvoltam.hu/