Miért nincs egyéni fehérlista a Gmail spamszűrőjében?

Időről időre kapok pár emailt, melyben olvasók arról panaszkodnak, hogy a Gmail spamszűrője egyik napról a másikra feltűnően sok értékes levelet pakol a Spam mappába. Vagy éppen fordítva: sok spam esik be az Inboxba. A nyomozáshoz persze több dolgot is kellene tudni:

  • használnak-e auto-forwardot
  • a magyar vagy az angol gmail-verziót használják-e

Amúgy egyik olvasónk érdekes ötlettel állt elő: miért ne tehetne a felhasználó whitelistre egyes emailcímeket a Gmailben? Vagyis miért ne mondhatná meg a felhasználó a Google-nak, hogy kéremszépen, X és Y mailcímről érkező leveleket minden esetben szeretném megkapni az Inboxomba. És milyen igaz!

Bár az egyenbkénti fehérlistázásra elvileg léteznek megoldások, egy aktív Gmail-felhasználó valószínűleg rendelkezik annyi aktív emailkapcsolattal, hogy egyszerűen értelmetlenné válna a feladókat egyenként fehérlistázni...

A megoldás talán az lenne, ha egy adott kontakttal legalább egyszer váltottam levelet, a Gmail automatikusan felajánlja, hogy fehérlistára teszi az adott címet. Whatever.

Címkék: google spam gmail
2008.06.30. 11:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

még egyszerűbb: a gmail adressbookjában lévő kontaktok nem spam-ok, ennyi (?) :)
Az üzenetszabállyal hogy tudom elérni, hogy mindenképpen az inboxban maradjon olvasatlannak jelölve? (Mert az világos, hogy labelezni, csillagozni tudom, de azt nem akarom.)
A másik téma, hogy nagyon sok hasznos levél kerül a spam folderbe. Engem érdekelne ennek a háttere.

Én egyébként a gmailre autoforwardolok és az angol verziót használom.
whitelistnél is tudnod kell a mélcímet, hogy ne tegyen spamnek. esetleg *@domain.hu de ez is félmegoldás.
Ha benne van valaki a címlistában, akkor azt nem teszi spambe. Rosszul tudom?

Egyébként hasznos fejlesztés lenne, hogy a spam emailekben ne legyenek kattinthatók a linkek. Mert ki a franc akarna egy spam emailben linkre kattintani? Sőt, a linkeket kis se kéne írnia Google-nek, hogy még direkt sem tudja beírni a címet. A sok xar spam így értelmét vesztené.
en egyiket sem tapasztaltam, marmint 99.999%ot kiszur es hasznos nem kerul spam folderbe csak nagyon rirkan
es igazabol nem ertem miert farasztjak magukat a spam-erek gmail-es cimekkel :)
jó hír! VAN a Gmailben fehérlista! úgy hívják: "Címtár" ("Contacts)!

a spam-filter időnkénti megzavarodása olyankor van, amikor a gémélék nagyobb módosításokat végeznek a szűrőn (új szabályok stb.), ilyenkor szokott túlreagálni / alulreagálni.

ilyenkor kell használni az "Ez spam" és az "Ez nem spam" gombokat és a spamszűrő megtanulja, hol a helye.

a spamet meg ugye legalább havonta át kell nézni valós levelek után, merthogy 30 nap után törlődnek. szerintem még mindig jobb, mint azok az emailszolgáltatók, akik eleve blokkolják a spamet, és így a hibásan spamként azonosított leveleket is.

a spambennelegyenekkattinthatóak a linkek sztem is jó ötlet, itt lehet is javasolni (angolul):
services.google.com/inquiry/gmail_suggest/
Létezik olyan, hogy szűrő. ;)

Ha a Gmail kicsit onfeju, és állandóan a SPAM-ba rak olyan dolgokat, amiket nem oda kellne, akkor ehy határozott szurovel ez megoldhetó. :D

Nekem mondjuk még ilyenem nem volt...
A lajt.hu (free webes levelező, 10 giga) tudja ezt a white-list dolgot. Ha megnyomom egy levélen, hogy ez nem spam, akkor feldob egy űrlapot, hogy mi akarok, az egész domain-t white-listelni, vagy csak a konkrét címet, és hogy hova helyezze át az adott levelet.
Nem lenne rossz ez a gmail-ben sem, de a címtár, vagy egy filter tényleg elégségesnek tűnik.