A "geek" Gmail lenyomhatja "mainstream" versenytársait

Valószínűleg nem véletlen, hogy a Google az elmúlt egy évben egymás után adta ki a frissítéseket a Gmailhez. 

Míg a nagy (és a Gmailnél jelenleg jóval erősebb) riválisok kicsit aludtak az elmúlt évben, a Gmail kommunikációs fronton (sms-küldés, hang- és videofonálás), integrációban (gcal, docs, pdf, to-do) és interfészben (színes címkék, labs, themes, nyelvi lokalizáció) is erősített. 

A rohamléptékű fejlesztésekkel pedig egyre kevésbé tudja tartani a lépést a YahooMail és a Hotmail. Pedig utóbbi két szolgáltató egyaránt negyedmilliárdos felhasználótáborral büszkélkedhet, míg a Gmailt "csak" körülbelül százmillió netező használja. 

Ugyanakkor, mint a frissebb adatokból kiderül, a YahooMail tavaly mindössze 2 százalékos, a Hotmail pedig 7 százalékos növekedést tudott elérni. A Gmail viszont ugyanebben az időszakban 40 százalékkal növelte felhasználótáborát. 

Visszaidézném a tavalyi Gemius-felmérést is, mert talán így már kicsit érthetőbb: 

A hazai Gmail-felhasználók a felmérés szerint januárban összesen 867,434-en voltak, míg a Microsoft Live Mail weboldalát 392,147-en látogatták. (...) A magyarok körében a legnépszerűbb webmail szolgáltatás a Freemail, melynek a mérés szerint januárban kétmillió magyar felhasználója volt. (...) Íme a két webmail szolgáltatásban átlagosan eltöltött idő: Gmail (2:06:08 óra) vs. Live Hotmail (0:38:43 óra).

Ha a tendencia ugyanez lesz a következő években, megtörténhet az, amire mondjuk 2005-ben nem sokan mertek volna fogadni: a "geek" Gmail beelőzi "mainstream" riválisait. Mindebből pedig majd akkor azt a következtetést fogjuk levonni, hogy attól mert valami szép és jó és okos, még nem biztos, hogy nem lehet piacvezető. 

Címkék: microsoft google yahoo gmail üzlet yahoomail email hotmail
2009.01.07. 12:20. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FYI az utolsó, októberi adat szerint a Gmailen 1.279.366 UU, a Live mailen 686.458 UU fordult meg (hazai 15+ közönség, okt. hó). Az eltöltött idő nem változott számottevően 2:01:00, ill. 0:32:20 óra.

@Rabbit: lehet h jovore lenyomja a freemailt is magyarorszagon.
250 millió user cégenként, te jó Isten, ez agyilag elég felfoghatatlan
meg annyit hozzatennek a zaro bekezdeshez, h ne feledjuk: minden hotmailrol gmailre attert juzer egyben nagyobb esellyel hasznalja a gtalkot/gmail chatet vagy epp a google docsot is, mint az msn-t vagy az office-t. vagyis ez az egesz webmail sztori egy nagy holabdakent gordul elore.
16.600 év alatt fogjuk utolérni őket, ha csak ki nem találok valamit hogy többen jöjjenek hozzánk (:
Azért mögöttük van a Google. Az, hogy nem biztos, hogy tudják az iramot tartani, legalább részben pénzkérdés.
a Freemail-es szám, nem gyengén túlzó. Számoljanak CSAK azokkal az account-okkal, ahol volt belépés az elmúlt 30 napban. Szinte állandóan rossz számot kommunikál kifelé a freemail...
@hírbehozó:

"minden hotmailrol gmailre attert juzer egyben nagyobb esellyel hasznalja a gtalkot/gmail chatet vagy epp a google docsot is, mint az msn-t vagy az office-t"

ezt azért erősen kétlem. ezek az alkalmazások egyszerűen nem összehasonlíthatók "felhasználó élmény" szempontjából. míg a gmail hasonlóan feature rich (sőt!), mint mondjuk a hotmail (vagy akár az outlook), addig a google egyéb webalkalmazásai (talk, docs) teljesen más célt szolgálnak, épp ezért nem helyettesítő termékek, hanem kiegészítik egymást.
hotmailre nem tudtam regisztrálni, mert a tizedik próbálkozásra se találtam szabad felhasználónevet (pedig valószerűtlenül hosszúakat is próbáltam). Aztán átmentem a gmailre és ott rögtön az elsőt elfogadta. Ez biztos nagy akadálya annak, hogy a hotmail további bővüljön.
@gery: én pont most szoktam rá a google docs-ra, excel helyett.
és akkor hamarosan a gmail lesz a legnépszerűbb nyitóoldal. Új felfogás, de azt kapod ami valóban kell ha felmész a netre: mailek, kapcsolatok,telefon-videóhívás-chat, stb... és nem nyolcvan dobozból álló infó és szeméthalmazt. én azt várom hogy így tabos fülben az inbox felé odatesznek egy olyat hogy reader meg hogy news. és akkor kész is.
Kíváncsi vagyok kik ismerik a ZOHO-t. zoho.com Eszméletlen, miket tud máris, ingyér.
Ráadásul Google Accounttal (vagy Yahoo) is be lehet lépni.
@cett: ha nem lépsz be sok napig, inaktív lesz a postafiók, a kommunikált számokban csak az aktív postafiókok szerepelnek, az inaktívok nem.
matematika 6. általános:

40% növekedéssel elért 100 millió, az ~71 millióról ~100 millió, azaz évi 29 millió növekedés

7% növekedéssel elért 250 millió, az ~233 millióról ~250 millió, azaz évi 17 millió növekedés

a két évi növekedés különbsége 12 millió, a két tábor különbsége 150 millió. ezzel a tempóval 13 év, de a piac egyre telítődik (a 3-nál már 600 millió account van), és közben jönnek még a kínaiak.

marketingesek persze nyomják, hogy örökké 40%-kal fog nőni a gmail, de akkor én indítok egy levelezőt, első napon én leszek benne egyedül, másnap majd szólok 20 haveromnak, és egy nap alatt 2000%-kal növök, amely tempóval egy év alatt lenyomom mind a 3-at. ugye?

valamint Rabbit adataival: egy év alatt a Win Live 75%-ot nőtt (686/392), a gmail meg csak 48%-kal (1280/686). megállapíthatjuk tehát, hogy a Win Live fog lenyomni mindenkit. ugye?

disclosure: én gmailt hasnzálok, nem fikázom a levelezőt, csak az ilyen marketing-parasztvakító statisztikai adatokat, meg következtetéseket.
@is: a 2, 7 szazalekos novekedes azt jelenti h ezek a szolgaltatasok nem fognak novekedni jovore, ha nem valtanak strategiat. a 40 szazalekos novekedes pedig azt jelenti, h a gmailnek meg vannak meghoditatlan teruletei.
amugy a webmailben eltoltott ido szerintem azt mutatja h nagyon sok hotmailes accountot csak spamfioknak hasznalnak. tulsagosan rovid az a havi 30 perc / juzer.
masreszt erdemes figyelembe venni h egy internetezonel a webmail-valtas rendszerint tobb szolgaltatas valtasat is jelentheti. lasd meg: gmail mint iranyitokozpont.
Akár sokan, akár kevesen is használják, de nekem a Gmail kiváló. :D

Bár, van Live és Yahoo! acc.-om is, de mint mailt a Gmailt használom.

Esetleg, ha valami tényleg nagyobb csatolmánnyal várok valamit, akkor mehet a Yahoo!-ra, de ennyi.
@hírbehozó: "tulsagosan rovid az a havi 30 perc / juzer"
ha POP3-al használom és csak beállításokat végezni megyek el a web felületre néha, akkor sok is :)
de az átlagot legalábbis nyugodtan elviheti.
@is: A penetráció azért növekszik a nagybetűs Föld-lakosság számának növekedésével, és az újak már nem csak a Hotmail/Yahoo kettősből választhatnak. Nálunk is azért van 4M freemail felhasználó, mert csak ezt a nevet bírta a nép megjegyezni 10 éve.

A Google Apps alatt is Gmail motor dolgozik. A legutóbbi ismereteim szerint itt is van vagy 650,000 domain (!) regisztrálva, istentudja mennyi accounttal. Erre azért nem esküszöm, csak hallottam a mellettem lévő asztalon beszélőktől vagy egy fél éve.
nem meglepő
a hotmail egy szar átláthatatlan reklámmal teli használhatatlan szutyok
a yahoo-t már meg sem említem
Ez egyáltalán nem meglepő, a google szolgáltatásai (gmail, maps, kereső, etc etc) messze a legjobbak kategóriájukban, csak idő kérdése, és a google monopóliummá növi ki magát. Ami nem is baj, részemről legalábbis.
en nagyon sokaig yahoo-s voltam es szerettem minden hibajaval egyutt. 2008-ban altam at gmail-re mert a szabad domain-es gmail szolgaltatas _zsenialis_ szerintem nem ismerik sokan (pedig mar 2 eve van). Mindenhol mashol csak penzert van ilyen..

www.shoestringbranding.com/2008/02/15/branded-gmail-address/

Ezzel szerintem sok kis ceg tudna sporolni a mail szolgaltatas koltsegein..
@nemeseri: Magyarul ez sokkal szebben le van írva nálunk. Igaz, a Mailbox.hu-ra csináltuk, de a Gmail-re ugyanúgy megfelel. Itt az anyag: mailbox.blog.hu/2008/09/23/mailbox_suli_6
Szerintem is a gmail fog előretörni. Amikor már az ötvenéves festőművész is gmailes címet adott meg, akkor éreztük a változást. Sok ember a yahoo-t és a hotmailt csak azért tartja, ha véletlen valaki még arra ír, akkor ne vesszen el a levél. Nekem is van hotmailes accountom, 3 havonta megnézem és a spam közt valóban találok egy két levelet régi baráttól vagy olyanról, aki azt gondolja, hogy ha hotmailes a messenger azonosítóm akkor biztos használom. De a gmail nem csak új embereket von be, el is hódít. Nem meglepő, pl. megdöbbenve tapasztaltam, hogy a yahoo-n csak pénzért állíthatsz be pop3 letöltést. Ez igen gáz... Javasoltam is az illetőnek, hogy kezdjen el új címben gondolkozni.

Természtesen az emailcímhez az ember jobban ragaszkodik, mint egy keresőhöz, mert ez is olyan, mint a mobilszám, köt, de mondjuk azt se feledjük, hogy bizonyos környezetben bizonyos címek cikik. Freemail, hotmail komoly bizniszben pl. nem annyira meggyőző.
Freemailes témához annyit tennék hozzá, hogy magyar ember a T-háromszögben él, iwiwfreemailorigomatávnet (bár ez már négyszög, de origot maximum akkor néznek, ha freemail. meg wiw kidobja őket...pont ennek fényében érdekesek az origo statjai)
Ergo még jó darabig nem fognak onnan szabadulni. Meg hozzá lehet venni még a kisebb hun szolgáltatókat (citromail, egyebek). A google neve sokaknál nem hiszem, hogy aktív alkalmazásnál felmerül, biztos sokan vannak, akik explorer kapcsán még keresni is az egyébként szerintem használhatatlan live search-csel. Amúgy négy használt mailcímem van, abból egy freemail, kettő saját domaines, a maradék pedig gmailes. Gmail jól lemánágeli őket.

Freemail anno arra volt jó, hogy telneten keresztül lehetett rajt fél perc alatt töltelékmailcímet csinálni.
Életem folyamán használtam a Hotmail-t, Yahoo-t és most Gmailezek. Mindig is a stabilitásra és a tárhely méretre mentem rá (progger vagyok, mindenhol kellett a hely :)), de az a mai napig nem fér az agyamba, hogy hogy a fenébe tud még életben maradni a freemail(.hu), mert hogy ekkora fost mint az... szal értitek :)
Ez itt Magyarország. Itt minden szar életben marad...
Nekem április végén lesz 10 éves a hotmail címem (csak 8 karakter a név..:), ezért maradok ennél. A felülettel elégedett vagyok a legújabb váltás óta is, igaz semmi extra funkciót nem várok/használok. Gmailem is van de kvázi inaktív. A hotmailra napi néhány spam érkezik, nagy része egyből a junk mappába.
Azért ezzel a freemailes inaktivitással vitatkoznék. A mai napig megvan a régi freemailes címem, és bizony a kezdetektől fogva ott volt, hogy majd jól törlik az accot hosszú inaktívkodás után. Hát ez nálam már volt fél év, meg egy év is, és nem törlődött, valszeg soha nem is fog. És az is több, mint valószínű, hogy a statban nincs kiszűrve az inaktív felhasználók tömkelege, vagy ha van is valami szűrés, az nagyon megengedő.

Egy másik érdekes kérdés, hogy a net.passport, vagyis az msn miatt létrehozott fiókok hány százalékát adják a hotmail fiókoknak. Ugye ilyen msn.com-os, meg hotmailes címek gyakran előfordulnak msn címként. És ha valaki elfelejti a jelszavát, vagy megunja a sok spamet, akkor új accot csinál 2 perc alatt, azaz a hotmailes fiókok nagy százaléka ilyen egyszerhasználatos dolog. Hiába szűrik belőle az inaktívokat, attól még nagyon sok új "csak msn miatt" létrejövő fiók van.
Nem akarok "mi lenne jó a gmailbe" flamet indítani, de igazán bővíthetnék a pop3 leszedés 5 fiókos korlátját.
@Pairg:
szerintem ezt itt tedd meg:
Google Help › Gmail Help › About Contacting Support (at the bottom) › "Let us know"

mail.google.com/support/bin/request.py?contact_type=suggest
@dr poljakov: mindenféle MINŐSÉGI érvelés, meg hosszútáv, meg tényleg jobb a gmail. ezekkel lehet jönni, teljesen rendben van.

de ez a legalja-Győzike-Mónikashow-40%-marketing, ez nem kellett volna.
A pingback-et próbáltam ki. :P Egyébként meg kurvára releváns a téma, és ott akarom tovább folytatni. Ez itt már meghalt.
@is: Aha. A többi nick melletti ártatlan blog URL-ek puszta véletlenségből vannak ott, mi? :)
Érdekes.

Én 96 májusában csináltam freemailes címet, ami mind a mai napig müxik, szoktam csekkelgetni is, meg használom is, ritkán. A webes felületen, sokat mondok, ha kétévente járok, az egész forwardolással megy.

És én nagyon örülök annak, hogy ha valakinek 12 éve megadtam a címem, az most is tud mailt küldeni nekem, ugyanoda (mondanom sem kell, nem nagyon van ilyen, de hát...).
Ebből a szempontból nem értem a szolgáltatós/munkahelyi/doménes címeket, amik állandóan megszűnnek.

Ebből a szempontból én ma is aktív freemailes felhasználó vagyok, Mónikasó ide vagy oda.
@Pairg: akkor a forward miatt vélhetően Te használod azt a fiókot (hiszen eldobatod a rendszerrel máshová azért, hogy olvasd), ezért nem inaktív.