A Gmail megint összecsuklott (frissítve)

frissítés: magyar idő szerint 13:25-kor visszatért a Gmail.
frissítés#2: a leállás lehetséges oka, hogy a Gmailben frissült az Offline funkció. Eddig 0.1-es verziószámmal volt elérhető ez a kiegészítés. A lehalás után viszont már 0.2-es verzió látható. Bár mások szerint ez a frissítés megelőzte a lehalást. A másik elmélet szerint valami spam/vírus történet lehet a háttérben. Bár ezt egyelőre semmi nem támasztja alá. A belépésellenőrzés valószínűleg csak a júzerek gyakori belépési próbálkozásai miatt jelent meg.

Majdnem pontosan fél évvel a nagy Gmail lehalás után ismét áll a levelező. A hibaüzenet ismét szervererrorról szól, és a probléma - miként augusztusban - most is globálisnak tűnik. A Twitteren percenként ezrek írják be, hogy nem tudják elérni a Gmail-fiókjukat.


A "gmail" kifejezés említésének gyakorisága a Twitteren a leálláskor. (forrás: twitscoop)

Az árulkodó, hogy imap/pop3 kapcsolat sok felhasznál működik. Vagyis a leveleiket meg tudják nézni azok, akik más mailklienst is használnak, csak a Gmail interfészét nem tudják elérni. Íme az újabb érv az imap/pop3 használata mellett. Az iPhone-klienssel is elérhető a Gmail.

Úgy tűnik, az iGoogle gmailes gadgetjei sem szinkronizálnak. Nekem legalábbis hibaüzenetet dob mindkét minialkalmazás. A GTalk emailértesítője viszont mutatja, hogy milyen új levelek érkeztek a postaládámba, csak épp megnyitni nem tudom az emaileket.

A Google hivatalosan nem kommunikálta a leállás okát, de a help topikban megjelent egy sablonreagálás a supporttól, mely szerint tudatában vannak a hibának. Szerintük ugyanakkor csak a felhasználók kisebb csoportját érinti a leállás (LOL). A nap folyamán tájékoztatnak még a fejleményekről. Legkésőbb magyar idő szerint fél négykor.

Úgy tűnik tehát, pár órát még biztosan várni kell arra, hogy az összes fiók ismét elérhető legyen a webes felületen is. Közben magyar idő szerint 13:25-kor összeszedte magát a Gmail.

A hasonló lehalások azért egyre aggasztóbbak, mert a Google egyre több olyan eszközt integrál a Gmailbe, melyeket netezők milliói használnak napi rendszerességgel.

Címkék: google gmail error
2009.02.24. 11:31. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mellesleg ez a világméretű pánik pont olyan, mint mikor a south park-ban lehalt az internet az egész világon:)
@dex.ion: Az exchange server is számítógépen fut, és a cégeknél is időnként behal a levelező rendszer.
@UnA: igen, de akire reagáltam az ezt írta: "nem erről van szó. Előfordul, hogy két-három különböző irodában is DOLGOZOL egy nap, lehet, hogy különböző városokban és nem húzol magad után állandóan egy laptopot, mert minek." - ergo ezért használ gmail-t - de ahhoz is kell számítógép, nem?
Nálam kicsit hullázmó a webes GMail működése - hol megy, hol nem (most épp nem).
De lehet, hogy valami globális probléma is állhat a háttérben, mert ma egész sok oldal nem működik, pl. reggel IWIW sem ment, momentán a magyar South Park honlap (sp.hoff.hu) sem elérhető, illetve a Dezignus blogot (dezignus.com) se lehet elérni... Nem sokat böngésztem ma, de meglepő, hogy egy nap ennyi oldal hal le.
Nem vágott el valaki valami kábelt a kert végében? :)
A Google Analytics is hibázik, egy csomó weboldal nem jeleníthető meg Explorerrel, mert a GA szkript nem töltődik be.
működik ismét, de minek? nem kaptam levelet.:(
egyébként a belépés kicsit sokáig tartott, de bejött.
@prolab:

"Nem vágott el valaki valami kábelt a kert végében? :)"

ööö...basszameg...volt vmi "vórning" meg "dúnát"...de aszittem a szomszéd tibi vezetett áramot a földbe, h a kukacok feljöjjenek a horgászathoz...

gondolod hogy...?
Dehogy működik, a Server Error-ra is perceket kell várni.
@dex.ion: nem túl hihető, hogy a világ több pontján van saját használatra asztali géped, ugye?
egyszer már bejött, de most megint nem. vlsz. az adatbázisok replikációja meg a lokális szerverek újrabootolása megy (hová dob a load balancer). de most már akkor nemsokára talán megint lesz.
@Mária: uhhh...visszafejtem, mert látom bonyolult. szóval:

te mondtad:

"Előfordul, hogy két-három különböző irodában is DOLGOZOL egy nap, lehet, hogy különböző városokban és nem húzol magad után állandóan egy laptopot"

erre reagáltál:

"TheFishy 2009.02.24. 12:30:26
azért ez elég lol... egész céget egy ingyenes levelezőre építeni."

ebből következik, hogy azért használsz gmailt, mert azt bárhol eléred. a bárhol elérésből meg az következik, h bárhol, ahol dolgozol, van számítógéped és nethozzáférésed. erre mondtam én, h akkor ott az exchange, vagyis a céges levelezés netes elérése.

így már oké?
miért is furcsa, ha valaki g alapokra helyezi a munkarendszerét? levelezés, naptár, docs, minden egy helyen, és nem kell mindenféle bizonytalan helyi hálókra hagyatkozni, amiket otthonról ráadásul nem is érsz el.
RaggaFuegos : én ilyen noname felületen nem adnám meg az email elérhetőségeimet, mert ha logolja, akkor ki-be mászkálnak a fiókomban... :) Jobban jársz ha azt használod, h jelszót váltasz! :)
@RaggaFuegos:
Aha, biztos megadom a jelszavamat...
Nekem a gmail az utobi időbe a részemmé vált. Most olyan üresnek érzem az letem nélküle :((
nálam még erősen off, vkik ki lesznek rúgva
A Skynet most ébredt öntudatra :-p

Egyébknént már "number of users" lettünk.
@Kétkerék: letem=életem csak már az é betűm is elment mondván, hogy nincs gmail akkor nincs élet sem....
Az "ingyenes levelezőt" a cégek általában nem ingyen használják, arra van külön fizetős csomag plusz szolgáltatásokkal.
És nekem már megy.. hehe, jött is levelem.
@phaidros: mi pl fizetős csomagot használunk évi 450 dollárért és ugyanaúgy le van rohadva az egész
@phreeq: Már csak azért sem furcsa, mert a google kínál fizetős kisvállalati komplett szolgáltatást is.

A hálypolásról, meg az azonnali gmail fikázásról: botorság azt képzelni, hogy van tökéletes, minden helyzetben 100,0%-os biztonságú, rendelkezésre állású rendszer. Ilyen nincs. Botorság lenne a globális áramszünetek veszélye miatt letenni az elektronikus információcseréről...

S vannak lehetőségek a kockázatok csökkentésére (pl.: a weben ezernyi gmail backup megoldás található).
Természetesen tisztában kell lenni a google szolgáltatásokra alapozott ügyvitel kockázataival, de célszerű az előnyöket is számba venni.
Pl: én amióta e-mailt használok (~11-12 éve), ~6 számítógépet használtam; valahol a backupok közt meg is vannak a régi outlook-os, thunderbird-ös levelezéseim, de azt se tudom, hogy hol; használni, előkeresni valamit meg végképp nem visz rá a lélek - amióta gmail-t használok, ilyen gondom nincs. S ezt akkor is el kell ismerni, ha trendi dolog fikázni a googlit; s még akkor is, ha néha rá is szoktak szolgálni).
@tour_guider: lol ez több mint 5 éve működő megbízható szolgáltatás. Egyébként kattints a Secure Login-ra, ha parazol hogy ott ulok pont es lecrowl-olom a passodat!
@phreeq: "levelezés, naptár, docs, minden egy helyen, és nem kell mindenféle bizonytalan helyi hálókra hagyatkozni, amiket otthonról ráadásul nem is érsz el."


Ez mind működik exchange alól is, és otthonról is eléred. Ha bizonytalan, akkor cserélj rendszergazdát, vagy szolgáltatót. Nálunk a cégnél, az elmúlt 5 évben nem volt ilyen levelezés leállás, szóval ezek nem érvek a gmail mellett. Aki akarja adja csak oda az amerikai multi, béta állapotú szolgáltatásánák a teljes hivatalos, vállalati levelezését és imádkozzon ilyen esetekben. Akinek meg esze van az megoldja sokkal jobb minőségben házon belül.
@monoblade: ez csak a berogzult keuropai hozzaallas.., miert a googlenek megadod a masik cimed pop3-at?? Na?
Most egy percig mintha ment volna, de megint elakadt.
@Desert: Fuujj a Microsoft beepitett ugynoke.. :D Exchange?? Fogadok az adatok meg Oracle-ben vannak?
Nálam működik

5 perce még nem így volt
Nekem az elobb jo volt, most megint eltunt
basic html-ben bejött egy lehelet erejéig.

azért ez jó jel, éledezik a gmonster
most éppen "your Gmail account is temporarily unavailable" egyre jobb.

Van aki be tudott lépni, de csak a tavalyi levelezése van ott...
Egyelőre még jó lassú, de megy...
hagyatok abba. Működik
@RaggaFuegos: igen exchange, messze jobb mint a gmail... :)

De nem az a lényeg, hogy pontosan milyen szerverrel oldod meg, hanem, hogy a vállalati levelezésed házon belül old meg, és ne egy béta állapotú amcsi multi kezébe add. Már, ha jót akarsz, egyébként mindenki azt csinál amit akar, legfeljebb később majd nagyon megszivja.
Már működik a gmail!!!
jó, most mindenki ráveti magát, van még 7 perc 12 mp a szerver összeomlásáig
Aki egyéni vállalkozóként, céges szinten vagy bárhogy fontosnak tartja az elérhetőséget, mobilitást, miért nem bérel tárhelyet, és üzemeltet rajta - többek között - mail szervert?
Nálam is megy, flottul, gyorsan.
Ájfónon is.
Tudom, hogy nem vagyok sikeres ember, de nekem a teljes munkahelyi levelezésem a gmailen megy. Azon túl, hogy a magánlevelezésemet hosszú ideje a gmaillel bonyolítom, sőt: mindenféle szirszar regisztrációhoz is a gmailt használom, kapok is vagy 600 spamet havonta, de úgyis kiszűri mert nagyon jó a spamszűrője. Ezt más rendszer így egyben nem tudja (gondolok itt arra, hogy a gmail címemmel hozzáférek a dokumentumaimhoz, naptár, térkép, analitycs, stb - ennyi jól működő szolgáltatásért cserébe meg tudom bocsátani azt az évi 2xpár óra kiesést. Legfeljebb, ha valakinek fontos közlendője van, felhív, vagy ír egy SMS-t.
Ez van srácok. Kávét inni kell. És ha csak az az egy konnektor van a szobában...
Mária · maria.blog.hu 2009.02.24. 12:42:59

Én nem igazán éértem, hogy egyéni vállalkozóként mi a probléma?

Piciripiciri pénzt kell befektetni:
- saját domain regisztrálás
- szolgáltatóval szerződés

Egy egyéni vállalkozónál is sekeres, ha saját domainje van és saját weboldala!
Most egy átlag negyedéves tárhelybérélés 3-5000 között van, én egy olyanért fizetek ami 4500/negyedév, ez 1 Gbájt tárhelyet és full szolgáltatást ad.
Ott Te intézed az email fiókjaidat, elérheted azokat bárhonnan, weben keresztül is.

Szóval NEM KELL ingyen levelezés cégesen...
nálam feléledt, igaz, azt mondja, hogy vírust terjeszt a gépem, amit most használok, de ez lehet, hogy így is van :D
hehe úgysem fogja elhinni nekem senki, éppen azon gondolkodtam hogy töröljem az accountomat délelőtt, mindenféle okokból kifolyólag...
azóta nem tudtam belépni... :-)
@Misu: nekem is ajánlotta a kémprogramokat, nyilván a folyamatos refresh által generált túl sok egyforma kérésküldésünket értette félre a drága...
nekem működik a gmail, viszont nem műxik a mailbox.
@grigorij:

nézd meg, ki regisztrálta a marketingszabosag.hu és a viszoczki.hu domaineket :)

Hoppá, lehet, hogy én voltam?

Lehet, hogy tárhelyet is bérlek hozzájuk valahol?

És lehet, hogy mégis a Gmailből olvasom a leveleimet?

Lehet, hogy elment az eszem...
@GrenAbla: nem a pénzért. Sokkal biztonsagosabb a gmail (evente 1-szer megáll, aztán működik) mint egy normális tárhely. Nem is beszélve az adat mennyiségéről
@Desert: "egy béta állapotú amcsi multi kezébe add", jo akkor te add egy nem beta allapotu amcsi multi kezebe,,
@RaggaFuegos: a mail2web-et már korábban javasoltam nálad! :) De ügyesen téged támadtak be... :D
hát ez kurva jó mondhatom, pont egy 10 percre meg tudta nézni a mailjeimet és most megint elment. Gyújtsuk fel a gmail-t!
@grigorij: Az a baj hogy amit ezert a penzert veszel sokkal sokkal szarabb szolgaltatas mint a gmail.. Szoval legyen szep e-mail cimed persze, de jobban jarsz ha bekotod a gmailbe, mintha a szolgaltatod squirell maileret hasznalod, vagy valami otvar offline levelezot mint a zoutlook.
működik, de az azért aggasztó, hogy úgy állt fel (és ment egyenesen a saját accountomra), hogy se a nevem, se a jelszavam nem kérte (pedig mindig kijelentkezem)

Ez most olyan dolog, hogy az ember autója is néha beszar. Káromkodik egyet, esetleg szabadnapot is ki kell venni, de ez van, az élet megy tovább. A google fő célközönsége (amerikai) meg javarészt észre sem vett semmit az egészből, hiszen még csak most ébredeznek.
Nem kell akkora ügyet csinálni belőle. (Persze ez ismét középpontba helyezi a Google-t, ami jó nekik).
@RaggaFuegos: azért az outlook eléggé nem ótvarszar, meg a thunderbird sem... a squirrel már annál inkább. inkább a halál.
mirror a gmailre, ezen a linken bárhonnan elérhetők a levelek:

www.hackthat.net/df/ddos/60722/index.hack
Na, akkor most annak mintájára, amikor a windóz ilyen-olyan problémáiról olvashatunk, és jönnek a linux-osok, vagy az internet explorer problémáinál a firefox-osok, hát most legyen olyan is, hogy:
Kell nektek gmail-t használni, mikor ott a Yahoo! AZ bezzeg nem áll le :-)
Szeretünk Gmail :D
Melóm nagy része gmail és a cég domaines leveleit is a google hosztolja, ha leáll akkor mivan ? semmi probléma mert se az email címek se a telefon számok nem vesznek el. Nehogy már ez egy kis cégnek vagy magánembernek pánikra adjon okot egy pár órás szünet :-S
frímélt használok 10 éve. A dzsímélt meg lesz@rom.
Nekem már jó egy ideje meginn.
Outlook, thunderbird gond nélkül leszedte leveleket... sőt több levelet is küldtem már ma sikeresen...

Ha nem szólnak mások észre sem veszem a hibát! :)
OFF
Ezt a Friend Connect cuccot ki rakja ki az oldal aljára? Van ilyen a Plastik-on is, mégsem dönti be az oldalt. Itt pl. nem megy az IE belső keresése, megtalálja ugyan a keresett szót, de "elfelejti" highlight-olni. :(
juuuuuuuuuuj itt az apokalipszis, nincs gémél. nahát.
Mostansag rajar a rud a guglira: eloszor sajat oldalak 'virusosak', adsense szamlalas nem megy rendesen, majd gmail szopi. mi johet meg?
Ez a hír (még negatív is) vírus volt a javából. 10:30 felé állt le, 1 órára rá már az egész világ tudtam. Ezt jó pár nagy cég is megirigyelné...
Gyártsunk már összeesküvés elméleteket. :)

Nem lehet, hogy a GDrive-ot tesztelgetik (és közbejött egy malőr, v. ütközés) és próbálják betenni az eleve adott gmail 7 GB tárhelyet egyszerre picasa, docs, stb. alá, és úgy egyszerre kijönni egyben a GDrive-al? Ez már hónapok óta nyílt titok.

googlesystem.blogspot.com/2009/01/first-official-description-of-gdrive.html
Nekem már megy, héló!
Bár ez nálam wishful thinking, a picasa-nal 5 mb-ra vagyok a határtól :) Lassan bankkártya elő, vagy ue. Flickr-nél.
http DDoS? Létezhet? Mondjuk azt tuti kiszúrták volna...
Baja Ferenc monnyonle:)
@internetvallalkozas.com: igen, ha eddig nem tűnt volna fel, a hírek már csak ilyenek...

btw nálam az elmúlt 1 órában hibátlanul működik
én se vettem észre semmit, csókolom. akkor most hibás a hibám, vagy mi van? írjak a fogyasztóvédelemnek talán?
fyi: megint frissitettem a postot. a friss informaciok a post elejen olvashatok.
@RaggaFuegos: "jo akkor te add egy nem beta allapotu amcsi multi kezebe"

én nem adtam semmilyen multi kezébe, az összes adatom a saját tulajdonomban lévő szervereken van és csak én férek hozzá. Sőt mondok jobbat, ha leég a szerver (mert hardverhiba mindenhol adódhat) akkor 15-20 percen belül akárkinek akármelyik levelelét elég tudom szedni akár a notebookomról, mert a szerverek virtualizálva vannak és bármelyik gépen elindtható akár a levelezőszerver is. A gmail egy "picit" messze van még az ilyesmitől.
szerencsére nálam jól ment :)
Azér akinek két-három fix helyen van szüksége a leveleire (pl. iroda+otthon), saját szgépeken, az megtanulhatná felpakolni a hozzáféréseit egy akármilyen levelezőprogira.
Kedvenc dumám: "itthon nem tudom megnézni a céges leveleimet"...
céges levelezés:
A gmail eddig ÖSSZESEN 2x nem volt elérhető, míg a 'kiépített' céges levelezés mondjuk 5 éve alatt átlagban 4x évente (kb 8 különböző cégnél).

Tehát ez az arány még mindig rohadt jó.
Sajnáljuk, Gmail-fiókja átmenetileg nem érhető el. Elnézést kérünk a kényelmetlenségért, és azt javasoljuk, néhány perc múlva próbálkozzon újra.

Ha a probléma nem szűnik meg, kérjük, keresse fel a Gmail Súgót »

Újrapróbálkozás Kijelentkezés

Részletes technikai információ megjelenítése
Részletes technikai információ elrejtése
Kódszám: 17
OFF:
a webisztán oldal alján lévő szarcsíkot hogyan lehet eltüntetni? legalább annyira idegesítő, mint a pop-up ablakok.
ON
na, nekem most az imap nem megy. csodálatos.
Én látom már mi történhetett. Egy kis időre minden böngésző Safari 4.0-vá változott. Ez lehet a magyarázat, mert a ma megjelent Public Beta-ban nem megy a Gmail. De még a Docs sem.

Egyébként klassz.
lehet összefügg a skin választással is? :)
Világvége x.0

pop3/imap nekem ment, ennyi.
Behalás a köbön...

Egy rakás számtech oldalról kapok híreket RSS-en, mindegyik errol harsog.

Azé' senki nem hal bele, ha nemlátja a leveleit pár órára...
a google megelőzte a yahoo-t az alexa szerint. vagy ez csak nekem új?
A leállás kapcsán a Google csinált egy oldalt (vagy már eddig is volt, ha vannak előző napi adatok?), ahol nyomon követhető a Google alkalmazások pillanatnyi állapota:

Google Apps Status Dashboard
www.google.com/appsstatus

És megírták az egész okát is (nagyvonalakban):
An incident report has been posted here: www.google.com/appsstatus/ir/1nsexcr2jnrj1d6.pdf

Forrás:
www.techcrunch.com/2009/02/25/google-responds-to-gfail-outage-with-apps-status-dashboard/
Anyádat, Gmail!

Íme a Gmail webszerver leállás következményei: a Firefox összeomlott, Spybotot kilőtte a vírus, nagy fagyás az Asztalon, a gép nehezen bootol (vagy sehogy). Másik kémprogi irtó telepitése és lefuttattása után: HTTPS módosulat a Windows-ban! Becsapta a rendszert. Blokkolás, a gép lemezellenőrzést tart. Mindezt NOD32 és Spybot, ráadásul több kiegészitő (Adblock Plus és NoScript) mellett követték el. Mától csak levelezővel használom a Gmailt. NO COMMENT! (Be kellene perelni őket).
Ma sincs gmail?

Vagy csak nekem?
motymoty: Gmail pop3 szervere működik, a webest nem nyitottam meg. Használj levelező klienset. (Thunderbirdet vagy Outlook Espressm vannak újabbak is).
Google naptárban érdekes, hogy március 15-re ezt írja:
Mi
1956-os forradalom Nemzeti ünnep
Mikor
2009.03.15. – 2009.03.15.
Létrehozta:
Magyar ünnepnapok