Turulcsirip statisztikák: ignorkák és zajforrások

Ki gondolná, lassan két éve, hogy elindult a Twitter magyar mashupja, a Turulcsirip. Ebből az alkalomból felfeszítettük Benedek titkos ládikáját, melyben a statisztikai adatait rejtegeti.

Nos, két év alatt összesen körülbelül egymilliószor csiripeltek a magyarok. Jóllehet, ennek fele botcsirip, vagyis automatikusan generált üzenet. (Lásd még: lentebb, a top ignoráltak listáját.)

Ami egzaktabb adat, hogy körülbelül 3000 magyar Twitter-felhasználó van (körülbelül harmaduk aktív csiripelő). Ők eddig ötezerszer ignoráltak egymás között. Lássuk be, a magyar twitterelők nem jó zajtűrők.


Új csiripek száma havi bontasban, az elmúlt egy évben.

Viszont azért kíváncsiak is egymásra. Hiszen eddig összesen 124 ezer követést regisztrált a rendszer. Ez azt jelenti, hogy egy magyar twitterező átlagban kb. 41 másik twitterező aktivitását figyeli/követi.

És akkor nézzük, hogy kik a legnépszerűbb magyar twitterezőkba78, doransky, angelday, hh, kelt, eszpee, b_konrad, tothbenedek, longhand, dw1, setalosas, rabbitblog, tapir, LacKac. Hát igen, eléggé belterjes ez a lista. Ráadásul mindenki early adopter. Sehol egy szakács, műsorvezető, költő, földrajztanár, zöldséges vagy mozigépész.

A top ignoráltak listájából kiderül, hogy a twitterezők kifejezetten rühellik, ha a magyar hírszájtok szpemelnek a Twitteren. Sorrendben az Indexhirek, a frisshirek_hu, a Hirszerzo, a tehgiraffe, az origohu, a szabolcsonline, a tibaly, a gazdasagihirek, a manna_ro, a hajduonline, a hvg_hu, az idojaras, a magyaronline és a borsodonline a legutáltabb felhasználók. Lehet, hogy jobban járnának ezek a hírszájtok, ha a robotüzenetek helyett értékes, egyedi tartalmakkal reklámoznák magukat. Lehet ezt máshogy is csinálni.


Új felhasználók az elmúlt egy évben, havi bontásban.

A szerverstatok szerint havi 23 millió lekérés van, ami kábé 60 Gb sávszélt eszik. Ebből kettőt a Googlebot. A látogatások 90 százaléka közvetlen. Mindössze 5 százalék talál a Turulcsiripre keresőkből. A kérések ötöde a Csiripróka Firefox-kiterjesztésből jön.

A háromezres felhasználótáborhoz képest meglehetősen kevesen, mindössze 72-en kötötték be eddig a turulcsiripes facebook miniappot. És közülük is csak 13-an használják rendszeresen a Facebookot szpemelő alkalmazást.

Összefoglalva: a Turulcsirip első két évében kiválóan összefogott egy geek kört. Reméljük, hogy a következő két évben kicsit színesedik majd a kép.

Címkék: stat magyar twitter turulcsirip
2009.03.10. 20:43. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belterjes? haha, mint minden más magyarországon
pont ma gondoltam arra, hogy van ebből az üzenőfalból magyar honlap? és van :)
A turulcsirip facebook appot valószínűleg többen használnák, ha működne. Kissé szigorú a szűrője, a twittjeim jó esetben 10%-a, ha átment rajta - legalábbis az állapotfrissítést tekintve, ami egy ilyen alkalmazásnál azért fontos lenne. Ha egy kicsit lazább lenne a státuszmódosítási rendje, szerintem többen használnák (én is).
"Hát igen, eléggé belterjes ez a lista."

Talán nálunk is az kellene, mint Amerikában, hogy egy pár húzónév, híres ember is elkezdje használni, és akkor jönne több ember.

Győzike pl. csiripelhetne :DDD

Praktikus lenne a percről-percre jellegű közvetítésekre is, amilyeneket az Index szokott csinálni, de nálunk az online médiában vélhetően sokan még úgy gondolják, hogy miért gyártsak tartalmat egy külső oldalon, amikor házon belül is megcsinálhatom?
Több adat valahol nem elérhető, lekérhető?
A Twitter/Turulcsirip esetében minden voltam, csak early adopter nem: hónapokkal a hazai felkapás után vágtam bele a dologba. Persze kérdés, hogy milyen hosszú időszakban csatlakozókat számítunk bele ebbe a körbe. (ba78)
Ez a csirip tulajdonképpen egy webes chat?

Mert a tartalom alapján annak néz ki, mintha egy chatlogot látnék egy weboldalon...
@Bit Rot

gyakorlatilag azzá válik néha amikor beszélgetés alakul ki pár ember között, de amúgy inkább gondolatok kiálltása a nagyvilágba.

A turulcsirip kliens helyett én a twitter klienst használom facebookon. Megbízhatóbb és tök mindegy.

A követők számába a twitteren kötött követések is bele számítanak, vagy nem? Mert nekem a rendszer nem mindig követi azokat, akiket twitteren bejelöltem - csiripen nincsenek bejelölve.
Ha lehetne SMS-ben üzenni, az nagyon jó lenne. nem mindig van net, amikor az embernek fontos közlése van
@Csáki István: nincs rá lehetőség, nameg külföldi hálózaton...
Használnám a szolgáltatást, ha a nácifasiszták nem törölték volna ki az ülepüket a turullal az elmúlt évek okán oly sokszor. Egy ilyen bélsárral összekent, megemésztett majd kiokádott madárról elnevezett szolgáltatásra rossz szájízzel gondolok, és nem fogom a felhasználók táborát gyarapítani. Ha nem lenne ennyire ultragáz a neve, mindjárt más lenne.
@Bölcs Lázadó: Bolcs? Ezt magadtol talaltad ki vagy masok mondtak?
agyvihar,
ugyan már. nyomatod az ázsia mintát. itt gyurcsány el kezdett blogolni, orbán vlogolni, elég híresek, mindenki ismeri őket. és mi történt, mennyire nőtt meg az internethasználói kedv.

mert szerintem semennyire. bezzeg ha putyin, és medvegyev csinálja ugyanezt, akkor jönnének csőstül a lelkes pionírok. vagy hu csin tao elvtárs fellépne, beleremegne a világegetem. annyi követője lenne hirtelen.

európában nincs kuomintag, itt a népek leginkább a szüleiket, vagy szomszédjukat utánozzák, és nem "híres embereket".

a hajnali ötkor a kocsmában zajlanak olyan beszélgetések mint a twitteren. ezért nem megy oda senki. és nem azért, mert nincs rajta győzike. jó reggelt kívánok.
én inkább twitpic amit használok

a twitter akkor volt pl kafa, amikor volt a márc 15 ünnepi éjszakai utcai játékok, gyorsabb volt mint a index percről percre. és ezt be lehet helyettesítni bármire majd gondolom későbbiekben
St.Mikhael irását olvastam , Felipe Massátol, jol értelmeztem 26.01.-i dátummal irta,h holnapig mesterséges altatásban tartják,Ha tudtok valamit kérlek irjátok meg ,nagyon aggodom Massaért. hálás köszönetem.