#M15: been there, done that

Az van, hogy a mainstream média idehaza - legyen szó bár hírtévéről vagy hírszájtról - csak akkor és csak annyiban foglalkozik egy adott eseménnyel, amennyiben az a saját bonyolult szerkesztési és üzleti szempontrendszerében elér egy elég magas hányadost, ami úgynevezett hírösszefoglalóban, "valódi hírekben" csapódik le a képernyőn, weboldalon, papíron.

Ehhez képest meg vannak a civilek, akiknek a szempontrendszere jóval egyszerűbb: az a fontos, amit én annak élek meg. Az a hír, ami engem érdekel. És vannak olyan események, amikor ez a szempontrendszer nagyon sok más ember számára is érdekes hírforrást eredményez.

A tegnapi #m15 hashcímkézés a Turulcsiripen, valamint az élő, fejkamerás live-streamelés abból a szempontból semmiképpen sem számít nagy dolognak, hogy a világon ez már történik pár éve. Sőt, néha már idehaza is. Gondoljunk csak az Index tavalyi élő Sziget-közvetítésére, vagy a percről-percre modulra, ami szintén Index-találmány még a hőskorszakból, de mára a magyar online média alapelemévé vált.

A közösségi hírgyártásban az a más, hogy egy csomó olyan dologról is tudósít, ami a hagyományos újságírói/szerkesztői szempontrendszer szerint nem hír. Mégis, mint tegnap is kiderült, ezek a nemhírek nagyon sok embert érdekelnek, adott események kapcsán.

A tegnapi ustreamelés talán abban hozott újat, hogy megmutatta: tényleg össze lehet tenni egy élő közvetítést minimális rákészüléssel, és minimális technikai felszereléssel. Egy netbook, egy 3g kapcsolat meg egy külső webcam kell hozzá. Vagy még ennyi se. Nincs ebben semmi geek, semmi bonyolult, semmi linuxos bűvészkedés.

Ugyanez igaz a mobilos eseményfotózásra, vagy a lakásablakból, helyszínről (szintén mobillal) történő eseménytwitelésre is.

A tegnapi civil ustreamelés híre pár száz emberhez jutott el, akik így követték is az eseményeket, online. A nézettségen azért most is az Indexre való kikerülés dobott egy hatalmasat. (Volt olyan negyedóra, amikor ez a livestream volt a Ustream összes éppen futó közvetítése közül a 12-13. legnézettebb a világon.) Ebből is, meg egyéb látogatottsági statokból is kiderül persze, hogy a hírcsomópontok a weben továbbra is változatlanok.

Csak most bejött hirtelen egy civil vonal. Ha ez a fajta - nálunk még nem igazán meghonosodott - civil "újságírás", közösségi hírgyártás kicsit is erőre kap, nyilván érdemes lesz a mainstream médiának is egyre gyakrabban, egyre gyorsabban aggregálnia ezeket az ad hoc hírcsatornákat.

Mert mi van, ha egy jövőbeni budapesti eseményről lesz 4-5 civil livestream és 4-500 twit, 20-30 releváns blogbejegyzés, 4-5000 releváns képriport? Ezt valahol össze kell fogni, meg kell tudni mutatni, as it happens.

Remélhetőleg ezt felismerik a hírszerkesztők is. Mert a civil hírtartalomban nem csak az a vonzó egy mainstream médium számára, hogy ingyen áll rendelkezésre. Hanem az is, hogy olyan részletességgel tud bemutatni egy adott történést, amire egy szerkesztőségben sem idő, sem energia nincsen.

Mentsétek ki a civil híreket. Sün!

Címkék: média magyar kommuniti twitter turulcsirip ustream
2009.03.16. 08:35. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A hírpiacon ez egy potenciális piaci rés is lehet.

Ha valaki összedobna egy oldalt, ahol egy helyre gyűjtené az ilyen civiltudósítók forrásait, akkor az elég látogatott hely lehetne, amikor valami helyzet van.

Így nem kellene innen-onnan összevadászni, hogy ki hol közvetít éppen, hanem egy helyen látnám az eseménnyel kapcsolatos összes ustream-et, amikből választhatok, az aktuális eseménycímke üzeneteit a csiripről, stb.
@agyvihar: Szia!
A ViharVadász oldal mintájára és ötlete alapján, lehetne egy hasonló szervert üzemeltetni. Biztos sikeres lenne.

Más.
Az valóban mindegy, hogy a beérkező stream milyen OS-t és HW-t használ.
A tartalom szolgáltatói és a felhasználói oldalon, mindenképpen felelősségteljes viselkedést igényel.
Más lapra tartozik a saját és mások életvitelét bemutató képsorok (Beleegyezéssel!); a tágabb környezet eseményeinek és szépségének reklámozása; valamint másként kell kezelni a nagyközönséget érdeklő várt és váratlan eseményeket.
Ez utóbbi NE jelzés értékű legyen, hanem csak is Hír értéket kapjon!
A tényfeltáró cselekvésre, csak korlátozott mértékig használható!
Ami jó benne:
Jelenlét érzése, egy szituáció helyszínén.
Jellem formáló értéke is lehet, a megítélésünket is formálhatja.
tisztára a 80-as évek. amikor a kétkazettás magnót az emberek a vállukon hordták és úgy akarták megoldani a utcazenét. minden város tele van kamerákkal. azok képét kell ilyenkor adni live. nem kell senkinek a fejére bányászsisak.

ettől még persze lehet handicam, de ez a bukósisakos izé szerintem egy vicc.
de hogy van kísérletező kedv az kurva jó.
@~web1: a fejkamera képe elég hánytató volt, ha sokat nézte az ember. A gyorsabb mozgásokat eléggé rosszul követte le a kép. Ebből a szempontból a statikus kamera tényleg jobb lenne.

Viszont az utcai kamerák nem vesznek fel hangot, és más feelingje is van, amikor ott mászkál az emberek között a kamerás. Olyan, mint egy first person shooter, csak nem volt puska a kezében. Legalábbis egyelőre. :D

Szóval nem rossz ez a siaskos megoldás sem, de jobb hardvert kellene tolni alá, hogy élvezhetőbb legyen a kép, amikore a bekamerázott alany mozgatja a fejét.
Az volt meg vicces, hogy nem csak a nep hasznalta ezeket az olcso egyszeru es a TVhez kepest egyebkent lowtech medoldasokat, de tobb aodn islehetett latni olyan szemet elo videot amit tutira mobillal keszitettek. Az egyik az a TV2 (vagy talan az RTL) volt, a masik meg az m1 vagy az m2.
@atleta.hu: TV2-n mondták is, hogy mobilon megy, azért rossz a kép. A közvetítőkocsi a másik riporternél volt.

@Sz0k0z: Ezzel kapcsolatban, nem tudja valaki, hogy mintől függ az, hogy ki kell-e takarni az emberek arcát (Streetview) vagy mehet ahogy van (TV általában)?
agyvihar,
az utcai kamera képhez hozzá lehet keverni a rendezvény hivatalos hangját, és ebből már egy élvezhető csatorna jönne létre, aminek a minősége felülmúlná a hivatalos állami közvetítéseket.

a rengeteg kamera tényleg minden apró mozzanatot felvesz. és itt jöhetne be egy csomó amatőr _rendező_: van aki a lányokat lesné, úgy vágna, van aki kifejezetten a vicces képeket keresné, úgy. és van aki a nagy totálban a tömeg mozgását emelné ki, és van aki a kis csoportokat, a rendezvényeken megjelenő szubkultúrát, a heccmajsztereket. és a hálón ez mind együtt volna jelen. mert ez mind #m15.

és ha ehhez hozzá jönnek az amatőr _operatőrök_ kézikamerás felvételek, riportok, személyes tudósítások, plusz a szöveges üzenetek, plusz a tényadatok. mert ugye van akit ilyenkor is az érdekel, hogy hány fok van, meg merről fúj a szél, és mennyi a duna vízállása.

de nekem sehogy nem illik ebbe a sztroiba a bányászsisak. gondolom ez a justin kan nevű amerikában élő ázsia gyerektől jön, aki az életét be akarta mutatni egy fejkamerával. és nyilván azért szerelte az optikát a fejére, mert elég nehézkes lett volna azt mindig a kezében tartani.

de itt egy pár óra történését kell bemutatni, és kéz nincsen akadályoztatva, nem kell leugrani a levegőből, nem kell leereszkedni a föld mélyére egy barlangba.

szóval megint az van, hogy európai kultúrától teljesen idegen hülyeséget akartok egy az egyben átvenni.
@~web1: te se voltal meg tuntetesen. sot, valszeg meg sosem livestreameltel. probald ki egyszer. es utana megbeszeljuk h mi ujsag a folyamatosan kezben tartott kameraval. a full szerkessztesi otleteket meg szerintem gondoljatok at megegyszer.
mondom, ki kell probalni. es akkor kozelebb lesznek a valosaghoz a velemenyek is.
nem értjük egymást. a folyamatos livestreamingelésre ott vannak az utcai kamerák. annyi van belőlük, hogy dunát lehetne velük rekeszteni. nem kellenek emberek akik a fejükre szerelnek ilyeneket, mert a belvárosban, ahol az események zajlanak, ott van minden lámpaoszlopon, meg a házak falán.

az ünnepeken a képet nyilvánossá lehetne tenni. van egy beléptetőkapu, akkor elfogadjuk, hogy az eseményeket ott most közvetíti a világháló. azaz ne itt csalja senki az asszonyt.

ezekkel a csatornákkal sok mindent kezdhetnek az amatőr rendezők. alákeverik a hivatalos hangot, vagy bármilyen zenét, lehet ezeket vágni, feliratozni, lehet a csatornára üzenni, stb, stb.

ehhez kellene egy kliens, vagy mobil kliens. az egyik azoknak akik ülnek a szobában, a másik meg azoknak, akik kinnt vannak a téren. így figyelhetik azt is, amit szabad szemmel nem látnak.

és ezt remekül kiegészíti a handicam. szerintem ez a kombó messze felülmúlja a bányászsisakot. de lehet, hogy nem.

az idő majd eldönti kinek van igaza.
Az index még csak közelében sem volt az első online élő közvetítésnek.

Az ehhez hasonló live streamelést már csinálják / csináljuk egy pár éve. Egy ideje ustream, justin.tv segítségével, de korábban is elég sokat nyomtuk, mikor a flash alapú playerek még sehol sem voltak és akkor sem kellett linuxon varázsolni (na jó, a hőskorban még igen :).

Ez a dolog azért nem annyira új, mint ahogyan itt be van mutatva, csak jobban körül kellene nézni. Az igazi nagy dobás abban rejlik - ahogyan írtad is - hogy konkrétan semmi nem kell már hozzá, ami ne lenne elérhető pillanatok alatt manapság (noti, net és cam).

Ettől függetlenül a közvetítési források aggregálását én még mindig problémásnak látom, főleg twitter és egyéb integrációval. A ustream elég jól nekiállt, remélem nem mennek tönkre.
"Az ehhez hasonló live streamelést már csinálják / csináljuk egy pár éve gamer körökben."

Így helyes. Persze az is igaz, hogy ez a legprogresszívabb csoport a neten, új technológiák esetében olyan adoptációs sebességgel, amit nem nagyon lehet megközelíteni, ha nem geek az ember fia :)
A coveritlive.com eszközzel lehetne összekötni és abba egyszerre több stream is működik.