Miért nem használják a magyarok a Facebook Chatet?

Kábé egy éve van csetalkalmazás a Facebookon, úgyhogy elvileg a több mint 100 ezer magyar facebooker használhatná is ezt az alkalmazást. Főleg, hogy újabban már szűrni is lehet, hogy mely Facebook-ismerőseink láthassák csetstátuszunkat: vagyis, hogy online vagyunk-e.

Mitől működik egy webes csetalkalmazás? Hát attól, hogy olyan felületen jelenik meg, ami nagyon sokat van nyitva a netező böngészőjében. Másrészt az is kell, hogy a kapcsolati háló adott legyen, vagyis a kontaktlistát ne kelljen összevadászni a felhasználónak. Ehhez képest személyes tapasztalataim szerint nagyon kevesen használják a Facebook Chatet.

Pedig gondoljuk csak meg, hogy mennyi problémát jelent, hogy ismerőseink különféle csetklienseket használnak. És nem mindig van erő és lehetőség olyan metaalkalmazást használni, ami az összes IM-et kezeli, kontaktlistástul, és nem fapados, legalább olyan jó funkcionalitással rendelkezik, mint a natív IM-kliensünk. Például a GTalk.

Szóval bár van ez a Jabber-szerver dolog, ami nagyon ígéretesnek tűnt az elmúlt években, de azért azt láthatjuk, hogy a netezők maradnak a saját megszokott kis birtokaikon, a szolgáltatók meg szintén. Aki msn-ezik, az nem gtalkozik, és vissza.

Ehhez képest a Facebook Chat, vagy egy jövőbeni iWiW Chat vagy MyVIP Chat vagy Indanet Chat sokkal jobban el tudná látni az univerzális IM szerepét.

A Facebooknál egyelőre az asztali IM-kliens hiánya lehet a gát. Meg az, hogy valahogy a Facebook-felhasználóknak nem akar eszébe jutni, hogy ezt a csetalkalmazást is lehetne használni, és nem csak azt, amihez hozzászoktak.

Az egész téma amiatt is fontos, mert tudvalevő, hogy a csetelés az egyik legnépszerűbb online foglalatosság. A magyarok körében meg különösen. Szóval ezen a fronton mind fejlesztői, mind felhasználói, mind marketing szempontból érdemes gondolkodni új megoldásokon.

Itt van mindjárt a Facebook újdonsága: valós idejű értesítéseket kötöttek a csetalkalmazáshoz. Ez máris egy olyan előny, amit a GTalk vagy még inkább: az MSN valószínűleg sosem fog tudni ledolgozni...

Címkék: chat social network facebook
2009.05.12. 15:45. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

én használom de egyébként myvip chat van legalábbis volt
Érdekes, mert vannak alternativ kliensek, amiken keresztül működik a Facebook Chat. Persze a másik oldalon csak pislog az alany, mikor onnan írsz neki.

Személy szerint én is kb. kétszer használtam eddig a Facebookot chatelésre. Sokáig MSN volt, majd párhuzamosan AIM és Gtalk is, majd maradt az utolsó kettő. Így legalább nem kapok you like nice!! féle hülyeségeket az összevírusozott idiótáktól.
Én Digsby-vel használom, úgy a korrekt...
szerintem azért, mert el van dugva.
a létezéséről se tudtam, míg egy (nem magyar) ismerősöm nem azon keresztül írt nekem...
egyébként én msn+gtalk+skype kombót használok, mert egy csomóan ezt nem használnak, mások meg azt nem, és így tudom a legjobban lefedni.
@kohana: Épp ezért használok multiprotokol klienst...
hát amig ezek a webes akármit nem tudnak annyit, mint pl az msn, addig nincs esély. pl dragrop fileküldés, screenshot bullshit, meg a joisten tudja mit még. msn azért jol eltalált csetileg szvsz, skype meg jol eltalált beszédileg...
Mindig használom a facebook chat-et... Másra meg a Pidgint (lekezel minden klienst, amit használok).
pidginhez már van plugin

csak időnként elképesztő http forgalmat csinál
Adiumból (Pidgin) is használom, de nem valami stabil, sokszor ledob és nem küldi el az üzenetet, persze erről nem ad infót.

Webes felület meg belassul ha sok a szöveg.
En azert nem szeretem hasznalni, mert doglassu, es sokszor az ember nem kapja meg a masik uzenetet, vagy az legalabb 4-5 percet kesik. Csak arra jo, hogy megtudd a masiktol az msn-jet...
@boot.sequence próbáltam én is, meg PDAn azt is használok, de az asztalin valahogy nem akaródzott megszokni...
indanet chat :) már a felvetést is kerülni kéne :) mint azt majd teszi a felhasználók nayg része akinek az inda csak felesleges pluszt jelent az életében. ahonnan nekem akadozó indafotót és még annyira sem működő indavideót akarnak ledugni a torkomon, onnan nem várok semmi mást.

egy iwiwes chat nem lenne rossz de ott is az a probléma sokszor az alkalmazásokkal, hogy csak döcögnek :(
"valós idejű értesítéseket kötöttek a csetalkalmazáshoz"

csak tudnám mire gondolsz...
off

@[imi]: mi akadozik néked az indafotóban? jó lenne tudni, hátha tudunk rajta/rajtad segíteni.

on

lehet hogy a facebook felhasználók (magyarok) nem töltenek elég időt az oldalon?

én szoktam használni a chat-et, főleg akkor (és ez az igazán fontos) ha olyan faszikkal szeretnék röviden beszélni akik kívül esnek a gtalkos kontaktlistámon.
@wyctim: ezert preferalom a skypeot es ezert van Mac-em. en allandoan irok annak akitol kapok valami virosos szart. Adiumot hasznalok az kezel minden okossagot. Facebookot még nem... :)
Mér nem használják a magyarok a fészbúkot?
@ladislaus: Én meguntam, hogy szólni kell mindenkinek, hogy ganézza ki a géped, mert 5 percenként jön tőle valami baromság. Ha letiltom, akkor az a baj. Inkább hagyom az egész MSN-t a fenébe, egyébként is vannak vele egyéb személyes problémáim. :)
A freemail chatet se hasznaljak sokan - errol anno volt egy rovid vitam, hogy persze, a kivitelezes gyenge (www.adamnemeth.hu/2007/04/05/a-freemail-meg-a-jabber/), de a T/Origo azon dolgozoi szerint, akikkel errol kontaktoltam, ertelmetlen is. Ezzel en nem ertek egyet.

(Mondjuk nem tudom, ok hasznalnak-e pl. freemailt)

iWiW chat? Sokkal statikusabb dolgok kezelese is nehezsegekbe utkozik az iwiw gepparkjaban, egy jelenletkezelo rendszer fenntartasa iszonyatos teljesitmenyeket kivanna (video.google.com/videoplay?docid=6202268628085731280) (Bazso, HH, ha ezen toritek a fejeteket, ezt megnezetni a rendszermernok embereitekkel elotte)

Van egy indafon chatunk, amirol nem all modonban nyilatkozni, hat az, olyan amilyen.

Az indanetnek meg eloszor net kene, valahonnan beszerezni a kapcsolati halot, utana lehetne chatrol beszelgetni. Felhasznaloi mar vannak a marciusi ifjak miatt, komoly halozata meg nincs, legalabbis amennyit en latok belole.

Hogy mit kell tudnia egy Magyarorszagon elterjedni kivano chatrendszernek? Valoszinuleg sokmindent. De errol inkabb egy malnaszorp mellett... ;)
@ladislaus: jó az a Adium, ha nem akarod a Mac-et fejleszétsre használni, mert akkor összeakad XCode-dal... amúgy az Adium az egyik legjobb, én kénytelen vagyok nélkülözni.

amúgy a facebook chatje nagyon jó, és bár használok msn-t is... sokkal jobban szeretem a facebbok-ét, nem jönnek vírusok rajta, kéretlen weboldal üzenetek, meg semmi nem mászik át, és nem kell hozzá telepíteni semmit, egyből a legrissebb verzió van fent... szerintem korrekt. ügyesen megcsinálták.

a google-nek van még jó chatje, azzal a videó és hang is zökkenőmentesen megy. jah, weboldalon keresztül. úgyhogy ezt is preferálom.
@darthwalk: nem tudom, hogy fogalmazzam meg de nagyon nem tudok olyan könnyedén mászkálni ott mint pl a flickeren. van valami amitől nagyon nem tud gördülékeny lenni az egész.
a blogokba embeddelt kis albumok pedig tény, hogy sok embernél le sem töltődnek teljesen.
indavideó meg már teljesen más tészta, ott egyértelműbb a dolog mert ott szerintem az emberek nayg része visítva menekül és csak nagyon muszájból néz meg valamit (youtuberól átlopott és indexes cikkekbe felrakott cuccok) de ez meg köztudott. ráadásul itt off is :)
@darthwalk: na szóval használnám én őket de vannak jobbak és amíg vannak (úgyis lesznek) addig nem térek át rájuk.
@[imi]: kivetted a szót a számból az indavideó-t illetően. :)
azért mert kb. semmi értelme, ki tölt annyi időt ilyen oldalakon, hogy még chateljen is rajta? és pont ugyanakkor legyen valami ismerőse is online és akkor írjunk már rá ott, mert milyen jó. egyesek nem a közösségi oldalakon élnek. én is kb jó ha hetente belépek az iwiw-re, hogy mi van, de nem sok értelme van annak se. akit ismerek azzal nagyrészben személyesen tartom a kapcsolatot, de ha nem akkor inkább levél, jabber vagy msn ha már netről van szó. vagy majd mondom az illetőnek, hogy regeljünk már facebook-ra és majd ott azon keresztül chateljünk már, mer az jobb nem?
"Indanet Chat sokkal jobban el tudná látni az univerzális IM szerepét."

Haha. Mitol lenne ez - vagy a FB - univerzalis? Felveted azt, hogy mar igy is az van, hogy az osszes ismeros masik chat halozatot hasznal, amit ugyan lehet kezelni egy jo asztali klienssel (nalam is pidgin), de az meg valamiert nem jo. Erre miert megoldas az, hogy bevezetunk egy N+1-ik - nyilvan a biztonsag kedveert nem szabvanyos - chat protokolt? Es ha az asztali kliens kenyelmetlen, akkor egy tok mas fokuszu web site-ba agyazott ize ami a sokszaz megat zabalo bongeszo ablakban fut, miert nem az? Foleg, hogy a bongeszo miatt elegge korlatozottak a lehetosegei (pl. sem kis popup ablakot nem tud mutatni itt a jobb also sarokban, sem a taskbaron nem tudja jelezni ha tortent valami).

Ha nem tudsz asztali klienst telepiteni akkor meg atmenetileg lehet egy multiprotokol webes klienst hasznalni. Ilyen pl. a meeboo, most nezem meg FB-ot is tud. Amugy miert ne tudnal telepiteni, az MSN-ezok is tudnak, skype-olok is tudnak. Ha netcafezol, akkor vigyel egy pendrive-on eloretelepitett (portable) verziot. Ugy meg a jelszavad is kissebb valoszinuseggel lopjak el.
A közösségi háló oldalak erősen közelednek desktop/mobil felé, lásd megannyi Twitter klienst vagy a Facebook stream api-ra épülő AIR alkalmazást.
Facebook meg bármikor kihozhatná egy AIR/Prism megoldással a chatjét "desktopra" és akkor lehet, hogy többen használnák.
Itt egyébként pont MS-nak lehet előnye, nekik ott van a desktop IM-jük nagyon sok usernél és ez valójában össze is van kötve a Live közösségi megoldásaival. IM kontaklista mint ismerős lista, vagy IM statusz váltás megy a Live-os aktivitás folyamba. Plusz ott van az IE8 Web Slice megoldására épített Live aktivitás folyam desktopra (böngésző keretbe) visszavezetése.
Az utolsó mondattal sem értek egyet, a Live Messangerben már most is megjelenhetnek olyan értesítések, hogy ismerős képeket töltött fel Live galériájában!
Meebo-ban is be lehet lépni mindenféle chatbe egyszerre, akár a digsby-ben. Csak ez is ilyen online cucc. (bár, kinek van kedve 3-4szer beírkálni az acc+pass kombókat..)

A FB-on alapvetően tényleg tökre el van dugva a chat, én is csak véletlen teláltam meg. Azt a nyüves üzenetjelző pukkanást meg képtelen vagyok kikapcsolni... De ennél shitebb, hogy egy klikkelés mindenféleképpen kell, hogy lásd hogy egyáltalán ki van fent. Tehát, nem egyből, hanem aktivitást vár el a dolog.

Gmail-ba úgyis be vagyok lépve, lassan a legtöbb ismerős is, ha már ott vagyunk, miért ne gtalkoljunk? praktikusabb...
msn-en meg a mindenféle kretén smile meg emotion baszkura kigyilkolta a napom, viszont a titkárnők/accountok/édesanyák millióinak okoz örömet ezek használata/gyűjtögetése.

A chat a facebookon nem egy kifejlesztett, komolyan vett alkalmazás, csak ilyen "van ez is", kipipálva.
én használom (pidgin rulz:])
meglepett a cikk, mert én használom, barátaim is napról napra többen. én adiumról de többiek siman bekapcsolva tartják honlapot aztán csippog ha ír valaki.
A Pidgin FB pluginje egész kezelhető. Nem hiszem egyébként, hogy 2-3 chat-re nyitvatartott böngészőlap jobb, mint egy kis fogyasztású asztali kliens, mint a Pidgin.