God is a dj... on Twitter

Régebben volt egy lázálmam arról, hogy hogyan kellene kinéznie egy dj szettnek a 2010-es években. A belépő egy olyan karszalag, mely méri a pulzusszámot, és egy értékelő gomb is van rajta. (A karszalag használata opcionális! Privacy paragépeknek marad a csuklóra nyomtatott Joker-hologram és a papíralapú tikett morzsolgatása.)

A dj-n szintén van egy pulzusszámmérő eszköz. Mögöttük pedig a projektorra ki van vetítve pulzusának aktuális értéke, valamint a közönség aktuális, átlagolt pulzusszáma. A szoftver kiértékeli a pulzusszámokat és a karszalagos nyomógombon beérkező szavazatokat (trackenként egyszer lehet szavazni mindenkinek), majd ezen értékek alapján elkezdi nézegetni a dj felcímkézett trackjeit, és ajánl a dj-nek olyan hasonló zenéket. Úgyhogy könnyebb szelektálni a következő fél órára.

A buli másnapján a résztvevők megkaphatnák emailben vagy egy webes felületen, hogy saját értékelésükhöz képest hány százalékos eltérést mutatott a dj trackválasztási gyakorlata, valamint az összes jelenlévő összesített preferenciája. Ergo a dj és a közönség is láthatná, hogy valójában ott és akkor mennyire volt jó az adott buli.

Persze számos más aktivitásanalítikai rendszer kitalálható arra, hogy hogyan mérjük egy buliban a hangulatot, valamint hogyan próbáljuk meghatározni, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egy buliban még jobb legyen a hangulat.

Kicsit ez az ötlet jutott eszembe akkor, amikor hallottam Richie Hawtin kezdeményeséről (thx, deKata). A lényeg, hogy a dj feltolja valós időben azokat a trackeket Twitterre, amiket éppen játszik. Itt látható a stream. Az egészben az a nagy szám, hogy a trackek postolása automatikusan történik, vagyis egy komplett alkalmazást le kellett fejleszteni ahhoz, hogy a dj számai láthatóak legyenek valós időben a Twitteren.

Azt gondolom, hogy innen már tényleg nem vagyunk messze attól, hogy egy szép napon online szólhassunk bele egy buli zenefolyamába, akár ott vagyunk, akár sem. Lévén a dj is abban érdekelt, hogy minél jobb bulit hozzon össze, akárcsak a közönség, így minden olyan eszköz, mely segíti a dj és a közönség egymásra találását, klassz és támogatandó kísérlet.

A Hawtin által használt szoftver (Traktor Pro) következő, 1.2-es verziója ingyenesen elérhető lesz, úgyhogy hamarosan minden dj valós időben tolhatja ki Twitterre, hogy éppen milyen zenét játszik az adott buliban.

Címkék: zene twitter
2009.05.31. 14:12. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért a buli zenefolyamába olyan ne szóljon bele, aki ott sincs. :)
az a dj jelenleg nem létezik aki szereti ha megmondják neki mit játsszon.
az éppen futó zene értékelése az adott buliban viszont kurva jó dolog.

egyébként érdekes dolgok jönnének ki. egy kevésbé ismert és egy jóval népszerűbb dj tökegyforma tracklistája is erősen más értékelést kapna.
összességében tetszik ez az egész dolog.
Ez most ugye nem komoly?
Hogy egy elektronikus értékelő rendszer mondja meg nekem, hogy jó volt-e a buli.

Jézusom. Köszi, de ezt majd én eldöntöm, h nekem mi a jó, mi nem.

Adatgyűjtést sem engedélyeznék magamról - ahogy jelenleg jogilag sem állna meg a történet.
Egyébként meg aki jár partizni az tudja, milyen amikor jó a hangulat és jó a parti. Aki meg nem jár annak meg mind1.
A poszt első fele szerintem értelmetlen, vagy csak a legalja bulikon működhet, ahol nem szempoint a zene minősége, vagy akár a jól felépített szett. Viszont a poszt második részében elhangó live tracklist az egyik legjobb ötlet, amit az utóbbi időkben hallottam. Kiegészítve egy üzleti modellel (pl. buy this on Beatport link, v valami hasonló) hatalmasat üthet.
@EdBoyWW: ja, a beatport link abszolut must-have.
@duplabe: a kozonseg nem mondana meg a dj-nek h mit jatsszon, csupan a dj a kozonsegszavazasokbol latna, h mi az amire eppen most a kozonseg vevo. szoval egy plusz feedback csatorna lehetne. bioritmussal kiegeszitve, a nagyobb objektivitas erdekeben.
hát a beatport elég jo dolog lenne, de nekem már azis elég lenne ha a blip.fm-emmel összekötnék;)
Akkor a dj miért kap pénzt ha nincs dolga? azért mert odaviszi a lemezeit? Ez amolyan van egy kalapács a kezemben, akkor mindenre azt fogom használni?

A public tracklista nem rossz, szvsz, a technológiának piackutatásban sokkal jobb piaca lehetne.
Egy buli halála az, ha mindenki elkezd beleszólni, hogy most jó-e, amit éppen játszik a dj. ....

Én mondjuk olyat még nem hallottam, hogy egy dj-ét érdekelt volna, hogy akkot éppen mit szeretne hallani a közönség. Vagy érzi, vagy legközelebb úgyse hívják ...nehogy már egy geek online véleménye számítson már ....
a jövőben nem tracklistek lesznek, hanem egyéni agyhullámra szabott soundscape-ek, ami a delikvensnek adott pillanatban a legnagyobb örömet okozza. höhö.

hawtinnak meg minden tiszteletem azért hogy ezt meglépte, figyelni is fogom :]
Azért ez a pulzusos dolog kicsit meredek. Akkor már agyhullám, nem?
Van egy lázálmam arról, hogy ez minálunk hogy menne. Az artisjus egész nap a twitteren lógna, és ha egy szám is gyanús lenne szerzőijogilag, már mennének is a kutyás kollégák és a hajánál fogva rángatnák ki az ipsét a pult mögül.
Szánalmas az ötlet. Hh, te még életedben nem voltál jó buliban??
Részvétem!
A DJ kultusz valóban korunk betegsége, minden generáció kitermeli a szerencsétlen bálványimádókat, akik csak akkor tudnak táncolni, ha valami szerencsétlen manuálisan lépteti a playlistet valami emelvényen. Ennek ellenére az ötleted nem új, sőt, már meg is csinálták, ki is próbálták évekkel ezelőtt, éppen úgy, ahogy kitaláltad: eprints.ecs.soton.ac.uk/12144/ - nem kisebb cég, mint a Hewlett Packard.
Teljes dokumentáció:

http://www.hpl.hp.com/techreports/2005/HPL-2005-88.pdf

Egyébként manapság már csak az nem DJ, aki nem akar, olyan ez, mint régen a gitár a tábortűznél, csak most pengetés helyett lemezeket cserélgetnek. Én valami augmented realitys, virtuális hangszereken játszó performancot komolyabban tudnék venni, mint a gomba módjára mindent ellepő, kissé berozsdásodott és elközönségesedett DJ kultúrát. Rengeteg DJ barátom van amúgy, csak egyszerűen helyén kell kezelni a dolgot, nem nehezebb két számot egymásba keverni, mint mondjuk felporszívózni a nappalit.
Hát ha dj a pultról felpillantva nem látja, hogy tetszik a népnek a zene, akkor régen rossz. A pulzusszám magas vagy alacsony volta még nem jelenti azt, hogy tetszik a zene.
egyik haveromnak Skype-ra van bekötve, hogy éppen mit hallgat. az is valami szoftver, ami automatikusan írja át a profilüzenetet.