A Magyar Távirati Iroda rácsodálkozik az url-rövidítésre

Megdöbbentő anyagot küldött át az egyik ismerősöm. Az írás a Magyar Távirati Iroda hivatalosan megjelent híranyaga. Vigyázat, nem vicc! (Kiemelések tőlem.)

Csökkenhető a webcímek mérete Budapest, 2009. június 2., kedd (MTI) - Egyre népszerűbb a Twitter közösségi portál, ahol a hozzászólásoknál mindössze 140 karaktert lehet csak felhasználni: éppen ezért senki sem szereti, ha a drága helyet hosszú linkekre kellene pazarolni. Emiatt egyre többen veszik igénybe az interneten ingyen elérhető webcím-csökkentő funkciókat. Nincs más dolgunk, minthogy beírjuk a szép hosszú webcímet (URL-t), és kapunk egy sokkal rövidebbet, amelynek segítségével könnyebb e-maileket írni, illetve a Twitteren, különböző fórumokon és a Facebookon is praktikusabb ennek köszönhetően a kommunikáció - írja a Yahoo (www.yahoo.com). Ráadásul létezik olyan fórummotor, amely megtiltja, hogy túl hosszú szavakat írjunk le, és mivel a legtöbb webcímet egyetlen szónak veszi, fel kellene darabolni azokat. A csökkentő módszerrel azonban a probléma megszűnik. Mi több, az új, rövidebb címet még saját szavakkal vagy mondatokkal is fel lehet cserélni, sőt még olyan funkciókat is igénybe vehetünk, amelyek segítségével láthatjuk, hogy hányan klikkeltek az általunk megadott linkre, vagy a világon merre találhatóak ezek a felhasználók. Van azért hátulütője is a metódusnak. Például a különféle hackerek vagy egyéb internetes bűnözők vírusos tartalmat helyezhetnek el a rövid linkek mögé, bár sok webcím-csökkentő állítja, hogy a vírusok ellen van beépített védelmük, illetve bizonyos szolgáltatások, mint például a SafeURL, automatikusan felmutatják a link helyét. A webcím-csökkentő szolgáltatások egyébként már léteznek egy ideje. A legrégebbi a TinyURL, amely teljesen ingyenes, és Kevin Gilbertston indította 2002-ben. Most, hogy a Twitter és más közösségi portálok egyre népszerűbbek, mind többen használják a TinyURL-t is. Maga a Twitter is igénybe vette a TinyURL-t, de idén tavasszal áttért a bit.ly nevű hasonló szolgáltatásra, ugyanis Alex Payne, a Twitter egyik fejlesztője szerint a TinyURL megbízhatatlan.

Örvendetes, hogy így 2009 júniusában sikerült felfigyelnie a témára a (híranyagait egyébként továbbra is pénzért árusító!) MTI-nek. URL-eket lehet rövidíteni! Csak úgy, passzióból! Micsoda csoda egy világban élünk! További témajavaslataink: 

"Egyre több weboldal érhető el 'www.' nélkül"

"Új tartalompublikálási eszköz az internetes világhálón: BLOG!"

"Már mérőkódokat is el lehet helyezni az úgynevezett weboldalakban"

"Egyre népszerűbb a Facebook nevű információs szupersztrádán keresztül elérhető portál"

"Egyes mérések szerint gyorsabb az elektronikus levélposta használata, mint a hagyományos papíralapúé"

Címkék: média mti lol twitter
2009.06.02. 12:50. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsit bővebben: rúgják már ki azt a "nyugdíjas" pacákot aki a webrendőrség szekciónál dolgozik az MTI-nél.
Az mti amúgy is egy igen arrogáns szervezet, ez csak megerősít abban hogy ne higgyek el mindent amit olvasok.
Gyerekkoromban a könyv amolyan hiteles forrás volt. Az mti meg maga a mindenható hitelesség volt.
Nofene. Hoty mik vannak! :D
ne legyünk már ennyire nagyképűek. biztos vagyok benne, hogy vannak - ezen blogon bizonyára nem fellelhető - emberek az országban, akiknek a rövid url, de akár még az általan gúnyosan felsorolt dolgok is újdonságként hatnak. örüljünk, hogy egyre több emberhez jutnak el ezek az információk.

ps: elismerik, hogy nem újdonság a dolog. "A webcím-csökkentő szolgáltatások egyébként már léteznek egy ideje."
de Magyarországon most érte el azt a kritikus tömeget a webkettő, hogy ők is tudósítsanak róla. én azt sem bánnám, ha a következő arról szólna, hogy a facebook milyen fasza dolog. talán végre szélesebb magyar réteg venné rá magát, hogy használja.
Ez olyan, mintha Galla Miklós írta volna, direkt.
Uh, de durva... van 1 hosszú 7végé, erre megreformálják az URL-eket.

HH, amit hiányolok, az az, hogy nem írtad le hogy is néz ki a kicsinyítő gép :)

"A csökkentő módszerrel azonban a probléma megszűnik."

http='isztan.hu
Ez az, ugye?
@gery:
Nah, azért meg kell mondani, hogy aki vmien szinten nincs tisztában az url, és egyéb dolgokkal, annak csak ÁRT a fenti írás, mert okosabb tutira nem lesz tőle.
Látszik, h aki írta az sincs tisztában vele, lehet csak fordította...
"Korunk jövője a kattintható link"
"Hamarosan gyártásba kerül az animált GIF"

Forrás: ujcimlap.index.hu
@gery: azért az az "egy ideje" testvérek közt is 7 év, és magyar szolgáltatás is van már vagy 3-4 éve (pontosan nem tudom mióta) a piciurl.hu formájában (illetve rémlik h volt másik magyar is, de erre most nem esküszöm)
A rövidítőkkel inkább az a bajom, hogy jellemzően nem látszik, mi van mögötte.
Mindenesetre, annyira nem lep meg, hogy az MTI még csak itt tart...
Hogy az MTI napi lol folytatódjon, biztos mindenki biztos ismerid de hátha valaki még nem: "Az MTI előzetes engedélye nélkül tilos az MTI honlapjaira mutató, valamint az oldalak belső tartalmához vezető link elhelyezése."
Ez áll az impresszum oldalon. Amit csak azért is belinkelek:
http://www.mti.hu/impresszum/
@sgergely: kemény. gondolom perelik is a gúglit pl. :)
@kohana: a href.hu például már 5 éve is működött.

A hírügynökségek pedig már csak ilyenek, mindenféle "tudományos" és "különleges" hír is képes időnként 2-3 év lemaradással végigsöpörni a különböző hírügynökségeken.
A keresők serverein megvan az egész internet másolata!

Az interneten sokmillió, sőt, -milliárd oldal van, így ha keresünk valamit, még számítógéppel is sok időbe tartana, ha minden oldalat végig kellene keresni egy adott szó után.

Ezért a legtöbb kereső, mint pl. a Google is, két lépcsőben dolgozik: az első lépésként gyakorlatilag letöltik a saját server-eikre az egész internetet, majd azt kulcsszavak alapján feldolgozzák, "indexelik", amiben már gyorsan lehet keresni.

Természetesen ennek is megvan a maga hátránya, azon felül, hogy elképzelhetetlenül nagy a tárigénye: a servereken eltárolt információ soha nem naprakész, mert lehet, hogy a honlap tulajdonosa időközben megváltoztatta annak a tartalmát.

De még így is jobb, mintha minden keresés eredményére több órát, sőt, napot kellene várni!

Azonnal közölhető!
Az viszont tényleg volt hír, hogy az internet "kerülete" 11 klikk, mert ennyit kell klikkelni, hogy ugyanoda juss, ahonnan elindultál.

Lehet, hogy azóta már több, mert nőtt, viszont gyorsabb is lett, ezért kevesebb, azaz a legvalószínűbb, hogy a 11 maradt.
utolsó két cím nagy erős (-: Mindenképpen megírnám a helyükben
Pedig a közlemény még értelmesen indult, nem kellett volna annyit írni az URL rövidítésről. Ha a Twitterről írnak hogy miylen gyorsan növekszik, az lett volna ésszerű.
Bocsánat, az interweb... Sőt, interwebBEN. :D
szerintem sokkal gazabb a stilus mint a temavalasztas. persze az is az.
"A Magyar Távirati Irodát figurázta ki a sihederek által szerkesztett komolytalan "Webisztán" nevű webkikötő. Az Internet anonimitása mögé bújt fiatalok megkérdőjelezték az MTI naprakészségét. A szervezet elektronikus levélben (azaz ún. "e-mail"-ben) értesítette a hatóságot, akik egyelőre keresik a megfelelő komputeres szakértőt az eset megoldására."
@morpet1: köszi, tudtam hogy van másik is, ami korábbi, de nem jutott eszembe. mentségemre legyen mondva, évek óta nem használok ilyet, csak amit az általam használt rendszerek elkövetnek :)
MTI jobbára OffLine híreket szokott puplikálni, szegény csak megpróbálni áttérni a OnLine világ híreire is. :D

Valahol el kell kezdeni. :D
Annyiban azért nem teljesen gáz a hír sztem, hogy a twitter előtt egy hosszabb url nem okozott nagyobb gondot (na jó, esetleg szétcseszte a dizájnt).
És igen, valószínűleg "most érte el azt a kritikus tömeget" a twitter, hogy az MTI tudósítson róla.
tavaly készített velem egy kis riportot tökmindegy milyen témában a helyi lap. mailban ment a trécselés. a levelembe volt linkelve az egyik akkori blogom és az újságíró a válaszában jelezte, hogy most hallott először a blogokról. azt írta érdekes dolog ez, hogy bárki írhat.
Nagyon nem szimpi ez a gúnyolódás.

A Webisztán most jól rácsodálkozott, hogy nem csak huszonévesek élnek ebben az országban.
@gery: meglepodnel ha tudnad mennyire igazad van :)
szamtech bol tulajdonos nem tudja mi az a twitter.. es elmondani sem lehet neki. Meg nincs 30 eves es elutasitja majd az osszes web2-es mokat :)
Most akkor mi lehet az idosebekkel...
ezek tényleg hülyék. Megnéztem az oldalt,tényleg be kell lépni meg ilyesmik,hogy láthass valamit. A fentiek alapján feltételeztem,hogy elég faszok,és megpróbáltam belépni,elsőre sikerült,nem kellett hozzá nagy fantázia,basszák meg a lapjukat.
Felhasználónév:teszt,jelszó:teszt
vagy teszt2/teszt2
fasza,csak nincs egyenleg feltöltve.Mindjárt meg is változtatok pár adatot nekik.Mondjuk faszra,vagy ilyesmire.
ezt így 2009-ben looooooooooooooooool 3-4 éve még lehetett volna hír...
@chillking:
ez de durva... persze ingyenes híreket így is láthatod...
már akinek van kedve ott kotorászni.
@[imi]: Eddig is írhatott bárki, csak akkor még nem egy blogmotor kezelte, hanem kézzel kellett a html-be írni.

Szóval ezen csodálnozni hülyeség. De visszaszólhattál volna, hogy tényleg gáz, hogy bárki írhat :D
@chillking: megnéztem a számlázási infót, lol - néznek is itt körülöttem mi bajom:-D
nem gondolom, hogy csak fikázással lehet minden ilyen hírre reagálni... a saját szüleiket/nagyszüleiket hülyézik le azok, akik nem tudják elfogadni, hogy igenis le lehet maradni a technológiai újdonságok követése terén (és ez talán nem akkora szégyen mint pl. az, hogy alig van olyan hozzászólás, amiben ne lenne helyesírási hiba) Bocs.
"Maga a Twitter is igénybe vette a TinyURL-t, de idén tavasszal áttért a bit.ly nevű hasonló szolgáltatásra, ugyanis Alex Payne, a Twitter egyik fejlesztője szerint a TinyURL megbízhatatlan."

illetve a bit.ly linkekrol statisztikat lehet vezetni (kattintasok szama, foldrajzi hely, referrals, hanyan beszelgetnek a linkrol a twitteren stb)

azt is megirhattak volna, hogy a .ly libiai domain.
A Prim meg lehozta változtatás nélkül
http://hirek.prim.hu/cikk/73194/
(bár náluk még a közelmúltban is előfordult a Szilikon-völgy ill. a palacknyak a processzorban)
@ködlámpa: akkor ismerd meg mert van hozzá jó kis böngésző plugin is IE8-asoknak és fájerfoxosoknak. (x) :)
az MTI is halad a korral legalább (:
Ez ugyanaz az MTI aminek a hasonlo szinvonalu cikkeit az index is rendszeresen atveszi mindenfele kritika nelkul es amire boszen mutogatnak, ha az olvasok hangosan rohognek vagy horognek?

A hirben egyebkent a yahoora hivatkoznak - erdekes, hogy ez elsikkadt. Ha a yahoo tenyleg lehozta a hirt akkor vagy ok is cikik vagy az MTI sem. :)
ne csodálkozzunk, hogy itt a webisztánon ez senkinek nem újdonság, itt ilyen az olvasóközönség. de szerintem a netezők túlnyomó többsége még mindig nem hallott erről a dologról, nekik jól jöhet ez a cikk. nekem nincs bajom vele.:)
Azért az MTI-t nemcsak a webisztán veszik, hanem a Nyugdíjas Fonalgombolyítók Lapja is. Ők mégsem háborodnak fel, ha az MTI az új fonaltípusokról ír, a Webisztán pedig néz, mint borjú az újkapura.
Nincs baj ezzel, ez csak az új média fogalmának ismerőinél és művelőinél üti ki a biztosítékot, de az MTI-nél már régen kellene lenni webisztános "suhancoknak". És ott lenni minden közösségi szájton és nem baromi szar saját lap (Fotósszem vagy micsoda) néhány példányát kínálni egy fotóért honor fejében. Én majdnem 15 évet dolgoztam ott, de tudom, hogyan fogják az írósztalt karmolósan, a vezetők öregek, a kollégák meg t. a kivételnek képzetlenek újságírónak és fotósnak is. Fiatal új média suhancokat oda!
a href.hu amúgy miért nem lovagolja meg ezt a hullámot? simán használnám ha lenne twitter kliensprogihoz ilyen opció. (bár ha jól emléxem seesmic-ben hozzáadható, kérdés működik e)