A Gmail már nem béta (pontosabban: örökre az marad)

A mai nappal a Google egy sor szolgáltatásáról - így a Gmailről, Talkról, Docsról, Calendarról - levette a beta logót. Vagyis - a Gmail esetében például - öt év után gondolták úgy, hogy ez a verzió már a kiadásra szánt cucc. Nem béta többé. Stabil, és tulajdonságaiban, működésében már nem várhatók nagyon alapvető változtatások.

A "béta" a szokásos szoftverkiadási ciklusok jelölésén túl plusz értelmet is nyert Tim O'Reilly 2005-ös "Mi a Web 2.0?" című írásában, ahol a szerző kifejti: az új web egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a korábbiakhoz képest nem termékként, hanem szolgáltatásként gondolunk egy szoftverre. Vagyis abban az értelemben, ahogy korábban a dobozos szoftverekre értettük, a Web 2.0 korában nem létezik befejezett (webes) termék. Örök béta van csak.

The open source dictum, "release early and release often" in fact has morphed into an even more radical position, "the perpetual beta," in which the product is developed in the open, with new features slipstreamed in on a monthly, weekly, or even daily basis. It's no accident that services such as Gmail, Google Maps, Flickr, del.icio.us, and the like may be expected to bear a "Beta" logo for years at a time.

Ennek az örök bétaságnak (perpetual beta) az egyik leglátványosabb példája volt a Gmail, mely 2004-es megszületése óta nagyon változó életciklusokat élt meg. Ugyanakkor az emberek az elmúlt 5 évben már hozzászoktak a "perpetual betasághoz". Tudják, hogy webes szolgáltatásokat rendszeresen változtatnak, nincsenek markáns release verziók, hanem folyamatosan történik a szolgáltatások hegesztgetése, csavargatása, próbálgatása. Vannak leállások, rendszeres módosítgatások, frissítések, új fícsörök, változó dizájn és layout.

A "béta" ezen többletjelentése tehát (miként maga a "Web 2.0" is mint jelző) értelmetlen kifejezésekké váltak az elmúlt években. Mégpedig azért, mert a web átalakult, és ma már ezek a fogalmak jellemzik az egész webet és a webes fejlesztéseket. Úgyhogy külön jelzőkkel hangsúlyozni azt, ami amúgy is úgy van, puszta szóismétlés csupán.

Címkék: google dev beta gmail filozomatika
2009.07.07. 19:54. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vajon a BETA-ság elvesztése az új örök béta, a Wave közeledtét jelzi?
viszont a labs-ban van Back to Beta funkcio -> "Soothes the soul by putting the familiar beta sticker back on the Gmail logo." :D

ha esetleg hianyozna vkinek :)
hmm... fel se'tűnt :)
Gratula nekik.

"...folyamatosan történik a szolgáltatások hegesztgetése..."
Ez lehet előny is, de azért jó gondolni a régi időkre, amikor még csak levelezés volt -pont ami kellett.

Legjobb példa nem is a gmail, hanem talán az iTunes és az ACDSee, (az iwiw-et direkt nem mondtam) a korai verziók hibáikkal együtt is kisebbek, használhatóbbak voltak szerintem.
én visszakapcsoltam a labs-ba a BacktoBeta :D
Én az olvasás visszaigazolása funkciónak örülnék nagyon.
@wh@whocares11: Én meg annak, ha lenne egy "visszaigazolás, ha a címzett megértette" kapcsoló...
ez szep es jo, de mi van az SMS-el?????
haha, a bejelentkezési oldalon tényleg sikerült leszedni a logóról a betát, de bent még mindig rajta van:D
Ez a bétaság megszűntetés már inkább a Chrome OS miatt lehet. Gondolom, most arra a projektre koncentrál mindenki, aki él és mozog.
neharagudjatok meg rám gyerekek, de én akkoris Zip Martin csöcsös nőjére szavazok!
nyomorult imap push-t még nem sikerült megoldaniuk, sem pedig rendes natív iphone app nem készült hozzá.

de a gmail a legjobb!
még egy dolog: a gmail vezette be, hogy egy nem saját domain a kukac után nem jelenti feltétlen azt, hogy valaki csokker. A kamu free mail (külön irva)-ek végét.
Eléggé... Most sajnálom h nem használom az offline módot.
@MDylan: mostmar megy - de egyebkent igoogle-n es pop3n ment, elobbi egyszerubb. hatha meg kesobb hasznat veszed eme infonak :)