A család laptoppal az ölében ébred

Pár éve még a leggeekebb, mondhatni az egyik leginkább lenézett devianciának tartották, hogy ha valaki az ébredést követően bekapcsolja a számítógépét, és a reggeli kávé mellett kattintgat, elkezdi élni virtuális közösségi életét.

A New York Times néhány napja közölt egy riportot az amerikai családok megváltozó ébredési szokásairól. A cikk szerzője felidézi a hagyományos amerikai családi ébredést, mikor az asztal körül reggelizésre összegyűlő családtagok figyelmét csak a bekapcsolt tévé, vagy - a papa esetében - az újságba való belerévülés vonta el. Ez a családi idill azonban már a múlté.

Ma egy átlag amerikai család reggele úgy kezdődik, hogy még az ágyból való kikászálódás előtt ölbe kerül a laptop, és ránéznek a szülők az emailjeikre, a Facebookra és a Twitterre. A gyerekek pedig sms-ezéssel, videojátékokkal és szintén a Facebook nézegetésével töltik az ébredést követő negyedóráikat.

A megváltozott reggeli szokások persze nem kevés konfliktust is okoznak a családok életében. A szülők próbálják különféle szabályokkal, korlátozásokkal rávenni gyermekeiket arra, hogy a reggel ne csak az internetről szóljon. Ám, mint a cikk írója, és pár nyilatkozó is megjegyzi, ezen szabályokat legalább olyan nehezen képesek betartani maguk a szülők, mint gyermekeik.


A kép címe a Flickr-en: A szombat reggeli rajzfilm helyettesítése.

Az egyik megszólaló azt is elárulja, hogy a házon belül a gyerekek és a szülők között alapvető kommunikációs eszközzé lépett elő a csetelés. Többé nem a lépcső aljából kiabál fel a mama, hogy kész a vacsora, hanem cseten pingeli meg csemetéit. Ez így egyszerűbb, kényelmesebb, és kevésbé hangos is.

Azért sok amerikai családban a hétvége továbbra is - nagyobb részt - szent dolog. A közös IRL programok megmaradnak, csupán a dolgos hétköznapok reggeleit és estéit alakította át a közösségi webkultúra.

Persze egy valamire való geek, már évek óta így ébred. Sőt, a 3G korában gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy a reggeli munkába utazgatás közben is rápillantok a laptomomon a teendőimre, plusz a Twitterre, Facebookra. Sőt, szinte minden időrabló élethelyzet (például rendelőben várakozás) hasznossá válik azáltal, hogy van 3G, iPod, laptop, akármi a táskámban, zsebemben. Szerintem a világ jobb ettől.

Hogy mennyire általános jelenségről van szó, mutatja, hogy a nagy és népszerű webes szolgáltatások esetében a reggeli látogatottsági boom egyre korábbra tevődik át. A hirtelen forgalomnövekedés ma már reggel 6-7 óra körül bekövetkezik, és az ebben az időben küldött sms-ek száma is évről évre egyre masszívabban növekedést mutat. A notebookok és netbookok, videokonzolok és okostelefonok eladási statisztikáról nem is beszélve...

Címkék: család életmód szokások webkultúra
2009.08.14. 12:45. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez igy elobb utobb oda fog vezetni, ahova japan jutott... (jo es rossz ertelemben is) Egyebkent meg a foton a gyerekeknek nem lenne szabad az olukben tartani azokat a gepeket, mert az egyik holeado felulet alul van.
Miért, kvp, hová jutott szerinted Japán? Mit tudsz a japánok hétköznapjairól?
@SeSam: tenyleg, sesam, te aztan igazan meselhetnel. mi ujsag a tavol-keleten ilyen szempontbol?
van egy elgepeles: videojáRékokkal
USA-ban mar gond(nak hangzik) a web2.0, itthon informatikai ceg vezetojenek magyarazni kell mi az a twitter :F
mikor minden lehetosegunk adott akkor is lemaradunk vagy 10-20 eve ...
talán index-en volt ez: a Skynetre nem kell várni, a Skynet már itt van.

Lassan oda fogunk eljutni, hogy a most még IRL cselekvések is online-k lesznek. Lassan már ki se kell menni az utcára...

Nálam is így van egyébként. Felkelek, email, iwiw, twitter, index, idokep, mellete kakaó. Majd reggeli, fogmosás...
ikszdé
a középső kiscsajt agyonnyomja az a kis mac:D

szerintem sokkal jobb reggel neten híreket olvasni már csak azért is mert sokkal szélesebb körű a téma míg ez egy sima újságnál azt jelenté hogy 5 félét kéne rendelni persze a videójátékot nem értem, kinek van kedve kora reggel játszani főleg hogy csak negyed óráig
@hírbehozó: olvasd a blogját, megtudod :)
Nálunk otthon (én + napokonbelülférjem) nincs is közös ebédlőasztal, a reggeli kv-t, kaját stb. az íróasztal mellett, a laposmonitort bámulva fogyasztjuk. Hírek olvasása alap, néha az Encyclopedia Dramaticát is szoktam, de azzal vigyázni kell, mert gusztustalan tartalom is előfordul rajta, és az nem mindig kompatibilis a kajálással.
Ugyanilyen hiszti volt amikor a TV bejött. Aztán mi lett belőle? Vállalható mennyiségű TV-rab, de a többiek inkább csak háttérzenének működtetik, viszont sokan, mint pl én már nem nézik. TV-m sincs, csak 26"-os monitorom :)

És igen, reggel első az index és a Google Reader. Szerencsére Facebook, stb. nem érdekel.
Egyébként tapasztalatom szerint a netbook pont erre igen alkalmas, nem nagy, ezért este az ágy közelében van, reggel meg nem kell felkelni az ágyból, félálomban is lehet netezni. Mondjuk nálam ez a csúcs a 6-7 helyett 8-10 felé van inkább.

A hagyományos laptop túl nagy, és nem lehet fekve kézzel bejárni a billentyűzetet, a netbookon viszont csuklóból gépelsz. Bringán is mindig nálam van (olcsó és strapabíró).
@KGyST: ugyanez a helyzet nalam is. gondolom, nem vagyunk ezzel egyedul.
Én reggel ébredéskor a telefonon nézem meg a gmailt (minden netes aktivitásomat átirányítottam oda érdesítő mailek formájában - ami nem átirányítható gmailre, az nem is létezik) és annak függvényében kapcsolom be vagy sem a laptopot, hogy van-e valami érdekes mail, amelyre érdemes reagálni.
A többi vacakság meg ráér napközben, este is.
Amióta saját számítógépem van (kb 15 éve) az ágyból való kimászás után a második dolog, hogy bekapcsolom a gépet. Ez nekem és szerintem sok geeknek nem újdonság. De odáig még én se merészkedtem, hogy gépet vigyek az ágyba :)
És ha iPhone meg laptop helyett, mondjuk beszélgetnél a melletted ülővel? Lehet, hogy attól is jobb lenne a világ...
Hát nyomorúltak lesznek ezek a gyerekek és nyomorúltak az ilyen felnőttek is.
Azt hiszik nem mearadhatnak le semmiről. Szánalmas fajtái az emberiségnek...
@kvp: 3xMacBook másfél millió. Bőrkanapé hatszázezer, mahagóni parketta kilencszázezer.
Antiszociális, terméketlen gyerekek: megfizethetetlen.
@MrCain: Én ezt annyival gyorsítom, hogy nem kapcsolom ki! :-)
De reggel az első, hogy hírek, mail, KV
Nálam a reggeli megmaradt teljesen offline (=szent) dolognak, csak utána jöhet a rituálé (email, Index, időkép, metnet, totalcar, ...)
A webkettő meg nem érdekel. Igaz, 30 vagyok, lehet hogy 15 évesen más lenne a prioritás.
Egyetértek "eloszto"-val, a folyamat kb. hasonló lesz a TV-hez, majd letisztul ez is szépen.
Nekem reggel az első: Travian falvaimban történt-e valami, támadások és búzaellátmányok indítása. Ezután jön a kávé-cigi majd index, gmail, RSS-ek átbogarászása.
De jó! Én azt hittem, hogy közeledem a netfüggéshez, de nem. Reggel sosem kapcsolok be gépet, a reggeli kv mellé csak offlány sajtóterméket fogyasztok.
Aztán beérek fél órával a munkakezdés előtt és ott letudom az indexet, meg társait.
én felkelés után gyorsan telón keresztül ellenőrzöm, hogy jött e mail. Ha jött valami említésre méltó, akkor reagálok rá. Ha nem, akkor majd reggeli után, napközben kapcsolom be.
Én közvetlenül ébredés után semmire se mennék az internettel. Zuhany előtt még túl csipás a szemem, hogy kilássak a fejemből, reggeli előtt túl alacsony a vércukrom, hogy felfogjam, amit látok, és egy üde félórás séta nélkül kutyáim úgyse hagynak nyugton...
nem rossz...
Ezt most speciel megosztanám fészbukon... innen, egy klikkel... hm
Háát - akkor én is!
Ébredés, (ölelés, csók, nyújtózás) laptop bekapcs - fürdés - KV-tea-kakakó előállítás(közben mélek letöltődése)
tea - harmóniakártya nézés, napi horoszkóp, hírek, blog hozzászólások, moderálás, ha kell.
Kutyafuttatás (jól értesülten) majd nem szabadság időben gyerek elszállítás, és vissza a gép elé. Ez már évek óta így megy. De reggel az ágyba nem jön a gép... este viszont más -ha nincs szex, akkor van net. ;)
ilyen sok álszentet :D
senki ne mondja nekem, hogy kv előtt képes bármit is csinálni (márha persze kvzik, tehát az iromány azokra vonatkozik akik fogyasztanak ilyet) Vagyis kvzóknak a hihető sorrend:
1:ébresztőóra arculcsapása
2:gép bekapcs
3:elbotorkálás a kvfőző irányába
4a:örülés a tegnapról maradt kvnak
4b:kvfőzés (ez nem opcionális)
5:kvval beviharzás a már bekapcsolt géphez
6:egyre jobban felébredve egyre értelmesebbnek tűnő kattintások egymásutánisága
:)
@SeSam:
Sokat, épp eleget tud aki nyitva tartja a szemét és olvas a mai Japánról, megnéz olyan japó filmeket (most nem a rajzfilmekre gondolok) amiből kiderül hogy az a társadalom a végzete felé, a szakadékba, a pusztulásba robog. A gazdasági fejlődés oltárán feláldozták a jövőjüket, infantilizálódtak a felnőttek, többé nincs férfi és nő aki családot alapíthasson, és a jövő számára gyereket nevelhessen. Ki fognak halni, kínaiak telepednek be, taiwaniak és talán még koreaiak is.
De ehhez nem elég a gadgetmánia és a technofilia, a japók baja sokkal mélyebben gyökerezik. Fontos példa lesz más népeknek, hová nem szabad eljutni.
@Karmadealer: kifelejtetted a harakirit es a mergezo halvacsorat.
@hírbehozó: Nemá?! tényleg meghalt a Csora?
bocs :D
@Rékuc: meghülyülnék, ha a telefonom is a mélekkel zaklatna. A faszbúkot is csak félév agitálás után regisztráltam, mert hisztis voltam tőle, hogy legyen még egy hely amit nézni "KELL".
Ugyanez a helyzet nálam is. Tehát már hárman vagyunk.

Azt leszámítva, hogy nekem iPhone-om van (jól esett kimondani), továbbá megjegyezném, hogy az a laptop ott az ölben fiúknak nem igazán egészséges, mert a heréket melegíti.
Mire való a munkába érkezés utáni időszak, ha nem a levelek/hírek/stb ellenőrzésére? :) Otthon ezzel is csak az alvóidőmet csökkenteném. Ha meg hétvége van, akkor is ráér a túra után.
"Sőt, szinte minden időrabló élethelyzet (például rendelőben várakozás) hasznossá válik azáltal, hogy van 3G"

És akkor jön Józsi a WC-ben iPhone-ozással.
ez szörnyű életkép, remélem, ilyen mélyre az emberek többsége sohasem fog eljutni.
Én nem viszek laptopot az ágyba, ott az iPhone megnézem azzal a híreket, infókat, maileket ébredés után. Persze csak ha van időm. Amikor fősuliba megyek, akkor csak a buszon, villamoson(metron is nézném, dehát még a gprs is akadozik ott) nézem meg így azt is "hasznosan" töltöm. Nem kell ettől tartani szerintem.
Az ágyba én sem viszem a iBook-ot, de minden reggel az alábbi metódussal kezdődik:

hálóból ki, nappaliba be, gép bekapcsol, ezután ki a konyhába, kávé feltesz, mellékhelyiségbe be, dolog elvégez, onnan ki, tweetdeck, thunderbird, firefox, adium elindít. Közben kávé lefő, 3 cukor, kis tej, gép elé vissza: mail, index, facebook, blog.
B@szki rákerestem mi is az IRL :-O ? Úgyvélem öregszem. Hiába ágyazok be Linux-ot ARM-re és írom a szoftvereket, a webkettő elszáguldott mellettem és észre sem vettem :(
@mvazowski: nem izgul ;) nem vagy egyedul. (sem az elobbivel sem az utobival) ..
Gep bekapcs, szigoruan marad az asztalon, nincs agyba huzva. 17"-es laptop,ugyhogy nem igazan mobil. Reggel zold tea vagy cappucino :). Hirek olvasasa, BBC es Index. Email fiokok csekkolasa. Nincs WedHarom hype. En nem vagyok olyan status update-re kivancsi hogy pl.:tegnap bebasztam, Mariska itt ebedel nalunk, vagy elmentunk bevasarolni a Tescoba. Nincs igazan hirerteke. Volt elet feszbuk elott es lesz majd utana is.Masresz akivel kapcsolatot akarsz tartani a tavolban/kozelben is ott az msn, skype es tobbi mindenfele messenger szulemeny plusz a jo oreg email.
OFF: A Packard Bell/Gateway paros is kibocsatott egy 11.6"-os AMD/Ati alapu netbookot abba be fogok ruhazni. Sokkal gyorsabb es izmosabb mint az Acer AO751. Allamokban alabbi nev alatt fut Gateway LT3003u. Remelem ide fog erni Europaba hamarosan.
Reggel felkelni és bekapcsolni a gépet? Ki se kell kapcsolni. Eleve úgy alszok el, hogy megy valami sorozat, plusz a seed soha nem állhat meg :D