Szakmailag kiváló, de sosem jönne el velünk sörözni

Pénteken egy buliban összefutottam az egyik magyar startup irodavezetőjével, aki azt mesélte, hogy felvételiztetésnél nem elegendő számukra, hogy valaki jó önéletrajzzal rendelkezzen. Számára az is fontos szempont, hogy a leendő munkatárs részévé tudjon válni a cégkultúrának.

Számára nem elfogadható, hogy egy munkatárs, noha szakmailag kiváló, de a munkahelyi közösségnek nem tud aktív részévé válni.

Lássuk be, ez a szempont nagyon fontos. És elsősorban nem is azért, hogy a cég kollektíven, szabadidejében is tudjon mit kezdeni magával (pl. el tudjanak menni együtt sörözni, tudjanak beszélgetni a szakmai témákon túl is). Hanem azért, mert a hatékonyság, produktivitás abban a közegben erős, ahol a munkatársak úgy működnek együtt, mint egy alkotótábor tagjai.

Minden egyes beosztott számára nagyon fontos, hogy a munkahely, ahova nap mint nap bejár, olyan közeg legyen, amit szeret, ahol jól érzi magát, ahol tud kommunikálni a munkatársaival.

Nyilvánvalóan a startupok esetében ez hatványozottan igaz, hiszen ezekben az induló vállalkozásokban sokszor a munkatársak többsége olyan munkákat is el kell, hogy végezzen, amik amúgy nem tartoznának szervesen a munkakörébe.

Ugyanakkor nagyon nehéz mérni, indokolni, hogy ki miért és mennyire tekinthető a cégkultúra részének. Nyilván egy felvételiztetésnél nagyon banális érvnek hangzik egy amúgy szakmailag kiváló jelentkezővel szemben, hogy "na jó, de ő sosem fog eljönni velünk sörözni, csocsózni, filmet nézni, stb". Vagy: "nem kommunikatív, nehezen fog beilleszkedni a projektszemléletű együttdolgozásokba".

Nehéz tehát objektíven mérni, és erős érvekkel indokolni ezt a fajta skillt. Ugyanakkor azok a cégek, ahol ezt komolyan veszik, és az állásinterjúknál szempontként kezelik, általában megspórolnak maguknak egy sor munkahelyi feszültséget, és nagyobb eséllyel tudnak kialakítani egy lojális, a céget inkább közös ügyként, mint falanszterként elképzelő munkaközösséget.

Címkék: munka üzlet magyar kommuniti filozomatika startup
2009.09.21. 10:45. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azt mondanám inkább, hogy jótékony hatással van a munkahelyi életérzésre, ha a kedves munkatársak akár maguktól is elmászkálnak sörözni, mintsem az ellenkezője.

Ez vagy kialakul magától, vagy nem, ha nem sikerült valaki miatt, az még nem baj, egy munkahelyre dolgozni jár az ember, nem jópofizni. Kizáró tényezőként tehát semmiképp nem szabadna kezelni.
Szerintem meg a pokol tüzén égjen minden cég, ami a napi 10-12 órányi munka után még elvárja, hogy a péntek estéket, hétvégéket is a munkatársakkal töltse az ember. Persze ingyen és még vágjon is hozzá jó arcot.
viszont szerintem sokszor rohadtul idegesítő az erőltetett céges sörözés, amikor mindenképpen menni kell, mert trendik vagyunk, ájti vagyunk, és ez így divat külföldön is meg mittudomén, de azokból a faszokból, akikkel együtt dolgozol, sokszor bőven sok az a napi 8-10 óra is... velem már volt ilyen is.
@_laze_: kerdes h aki faszok gyulekezetenek gondolja a munkatarsait, mennyire hatekony a munkavegzesben, egyuttdolgozasban.
@hírbehozó: hidd el, vannak ilyen esetek... :) nem voltam ott sokáig, csak másfél hónapot, de az idő alatt heti kétszer kellett menni sörözni. végül ozorára már nem mentem el... :) finomabban meg blackdogone is megfogalmazta ugyanezt.

amúgy meg még csak azt akartam hozzáfűzni, hogy te egy főnökkel beszéltél... nyilván, az ő nézőpontja teljesen más, mint a mienk, akiknek "menni kell" sörözni. számára még tényleg lehet is, hogy jó móka.
szerintem is kell a jó társaság, ha ez nincs meg, sokkal több a surlódás. persze nem feltétlenül kell állandóan sörözni járni, anélkül is lehet...

a másik oldalról is érdekes a kérdés, amikor nem tudod, milyen emberek lesznek az új munkahelyeden.
@blackdogone: Jaj, a kulcsszót kihagytam: "...RENDSZERESEN elvárja". Egy-egy eset évente vagy félévente belefér természetesen.
Sörözésből, csocsózásból a nők, fura geek figurák, stb. eleve ki vannak zárva, ill. nem fogják ott magukat jól érezni. Egy ilyen szubjektív felvételi politika eredménye gyakran egy középszerű munkatársakból álló, homogén céges szubkultúra.

Ha választani kell két, szakmailag teljesen egyforma jelölt közül, akkor én azt választanám, aki hoz valami plusz színt, friss nézőpontot, eltérő élettapasztalatot a társaságba.
@_laze_: folosleges a sorozesre kihegyezni. nem a sorozes a lenyeg. hanem h a munkahelyi kommunikacio es egyuttdolgozas jo hangulatu legyen. es azt sem mondta senki h ez kizarolagos szempont. egy szempont csupan a sok kozul.
@_laze_: egyetértek - bár én nem IT szakmára értem -, a határidők, vezetés elvárásai, karrier miatt sok helyen egymás elnyomása van inkább, esetleg a kötelező oda-vissza jópofi, de, hogy jól érezd magad egy csapatban az a hr dolga, meg a közvetlen főnöké (a dolgozók megfelelő szétszórása - passzoljanak egymáshoz).

Az viszont egyértelmű, hogy a jó munkamorál erősen növeli az eredményt.
Odafigyelésen kívül plusz pénzbe nem kerül a vezetésnek, viszont sokat hoz; amellett, hogy neked is jobb így bejárni.
@hírbehozó: Teljes mértékben egyetértek veled.

Csak meg kell nézni a Facebook központot mint egy játszótér. Ott öröm lehet dolgozni. Vagy a Google, mint egy jópofa egyetem... a twitter-ről nem is beszélve. (utána lehet járni, tele van hasonló videókkal a web)

Nagyon sokat számít a hangulat. Rossz hangulat rossz közérzettel jár, az pedig egyenes út a rossz munka felé.
@hírbehozó: így már jobb.. :) így már részben egyet is tudok érteni, csak tényleg az erőltetés, a kötelező jópofizás, amit @moyirto is írt, az már egyáltalán nem javítja a kommunikációt, sőt, inkább rontani fogja, amikor már mindneki görcsöl miatta...

abba meg mondjuk továbbra is bele lehet kötni, hogy egy interjún egészséges-e ez a kiválasztási szempont, vagy biztos jó-e a cégnek, de akkor inkább kussolok már.
@hírbehozó:
Már bocs, de ez tényleg egy elég egyoldalú megközelítés. Irodalomnak ajánlanám a Mérei: Közösségek rejtett hálózatát, WIW az 1960-as évekből, egy olyan szociálpszichológus tollából, aki félidőben professzor volt, félidőben meg rab, mert dekadens kispolgári tudományokat művelt. Rajzolgatta különféle munkahelyek gárdáinak gráfjait.

Ő természetesnek vette, hogy "magasan teljesítő" csoportok esetében (NB1-es focicsapatot vizsgált, asszem, akkor még nem voltak startupok) vannak komoly feszültségek, és az emberek egyik fele szereti egymást, a másik meg utálja.
Munkahelyen a fiatal jó arc főnök naponta kétszer letereli a kollégákat a helyi méregdrága kávézóba beszélgetni.

Akinek nincs napi kétszer egy szabad órája vagy akár pénze, az kimarad a bennfentes információkból, és nem elég trendi, nemis olyan közösségi, ugye?
Igazat szóltál, csak ugye a kedves felvételiző ebből azt szűri le, hogy _pofára_ megy a szűrés. Ami igaz.
Azért volt már olyan polgármester, aki kiküldte hajtani az egész önkormányzatot vadászatra hajtónak. Az emberek jogász diplomával verték a lyukas fazekakat minden hétvégén hajnalonta. Meg is ugrott az öngyilkosok száma. A lényeg, hogy nem az átkosban, hanem most, az átkosabban.
Nézd, @Ver Sacrum,

minden(!) felvételi pofára megy - és igen, így dől el, nem a szakmaiság a fő szempont. Szimpatikus vagy sem - ennyi.

Bezony nagyon más egy olyan közeg, ahol el kell(!) menned sörözni a többiekkel és az olyan ahol el akarsz menni...

Ja, startup cég vagyunk és én vagyok a főnök - mégsem kizárólag az én nézőpontom... :)
azért a zárkózottabb természetű munkatársak javára mondjuk el:
sokszor az az otthonmaradós, nemsörözős munkatárs húzza a projektet, a társaságra kevésbé, de a munkára többet koncentrálva, többszörös energiát belefektetve a többiekhez képest.

Jó kommunikáció persze nagyon fontos a munkatársak között, ez kétségtelen.
Ez érdekes dolog, egy ismerősöm éppen arra panaszkodott, hogy a multi, ahol dolgozik nagyon jó, csak a főnökei külföldiek és az a baj, hogy a főnökök egyedül vannak itt Mo-on, neki pedig családja van (most született gyereke),azok meg, mivel unatkoznak, elvárják, hogy hét közben is szinte mindennap elmenjenek velük a kollégák inni, haverként. Tulajdonképpen nem helyes az elvárják szó, inkább úgy mondanám, hogy erősen ajánlott a dolog, mert sokat számít, egyes döntéseknél pl. A srác felesége már teljesen ki van akadva, hogy már szinte mindennaposak ezek az esti kimaradások, ami tegyük hozzá, a családi kasszának sem tesz túlságosan jót..nemet mondani meg nem igazán tud a feletteseinek, mert akkor meg jön a "régen jobb fej voltál" szöveg. Tehát azért van ennek a dolognak egy másik oldala is.
Magyarra lefordítva, ha Jól néz ki, lehet vele csajozni, akkor felveszik, ha ragyis a képe, akkor meg elzavarják.
Én _laze_-vel mélységesen egyet tudok érteni. Programozók, meg infósok között néha ugyanúgy eléggé sok elviselhetetlen ember tud lenni, mint bárhol máshol.
kicsit úgy érzem, félreértettétek a lényeget, vagy én értem félre.
Nem a "kötelezően el kell menni" sörözésről/kimaradásokról van itt szerintem szó, hanem arról, hogy mondjuk a már meglévő társaság alapban jól kijön egymással, és maguktól, önszerveződő módon eljárogatnak időnként.
Ha ez megvan a munkahelyen, értelemszerűen szívesebben vesznek fel olyat, aki várhatóan csatlakozni fog. Nem feltétlen mindig, de azért lehet rá számítani, nem húzza ki állandóan magát.
Az ilyenek tényleg erősítik a csapatot és a munkamorált/kedvet.

Azok a munkahelyek, amelyek kötelezővé teszik és nem értik meg vagy veszik figyelembe a kollégák magánéletét és érdeklődési körét, azok szerintem nem hogy javíthák, de rontják a helyzetet...
rég rossz az, amikor ez a téma egyáltalán felmerül
Felvételinél kurvára nem lehet megmondani, hogy valaki tud-e minden nap normális emberi hozzáállással dolgozni vagy sem. Így marad az, hogy egyszerűen azt veszik fel akinek az arca szimpatikusabb, oszt sokszor pont az a nagyobb segg.
..én még mindig hiszek naívan az arany középútban. Fontosnak tartom az összetartó csapatot és a közös szellemet erősítő programokat, legyen szó bármiről, ami a társaságnak kikapcsolódást, szórakozást nyújt; ugyanakkor nem hiszem, hogy feltétlen hatékonyságot növelő tényező lenne olyan kaliberű kollektívát generálni, akik minden héten többször söröznek.Nálunk is rendszeresek ezek az ominózus alkalmak szent szerda néven, de néha már ezt is túl gyakorinak gondolom. Azzal is tudnék vitatkozni, hogy ezek a meetingek csupán férfiak számára élvezhetőek..
Hát először is a munkahelyi hangulat elsősörben azon múlik, hogy értelmes-e a munka. Kivágják-e a kukába, amit hónapokig fejlesztettél, mert elfelejtettek szólni, hogy ja, az már nem is kell. Kifizetik-e a többlet-teljesítményt. Lehet-e számítani a kolléga monkájára, és ő is számít-e a tiédre. (Vagyis szakmailag és munkamorál tekintetében ott van-e mindenki a szeren.) No ha ez megvan, akkor mindenki jól fogja érezni magát, és lesz kedvük együtt lenni azokkal, akikkel együtt csinálják azt az értelmes dolgot, és máris kész az alkotótábor-hangulat.

De értelemszerűen csak azok fognak együtt sörözni, akik bírják egymást, amit előre megjósolni igen nehéz. Sokszor az ellentétek vonzzák egymást. Aki ennek alapján akar embert fölvenni, az egy barom. Nem fog sikerülni. Abszolút irreveláns, hogyan viselkedik az interjún. Lehet egy befeléforduló egérke, aki ha megnyílik a jó közegben, olyan betonpillér lehet a közösségben, amit a sok extrovertált pojáca sose pótol.

Summa summárum, ez is csak valami bődületes amerikai módi, hogy hogyan pótoljunk valódi dolgokat felszínes elvárásokkal.
Én a @G Zoli féle problémafelvetésben látom a fő gondot: gyerek nélkül lehet arról szó, hogy az ember munka után elmegy sörözni bármikor, de ha van gyerek, főleg, ha nemcsak egy gyerek van, akkor ez külön szervezést igényel. vagyis a spontán sörözésnek annyi, ha a munkatársa anyuka/apuka.

Másrészt viszont, akinek gyereke van, az sokkal nagyobb felelősséggel tud a munkájára is figyelni, mert nemcsak a saját sorsa múlik a bénázásán. Legalábbis így tapasztaltam magam körül.
Utálom ezt. Menedzserasszisztensek, máshoz nem értő cégvezetők, személyzetisek és hasonló bölcsésztípusok jönnek ezzel. A startupoknál még pluszban próbálkoznak azzal, hogy részvényopcióban vagy hasonlóban fizetnének. Szerintem ez hülyeség. Fizetésért dolgozunk, a munkatársainkkal is azért tartunk fel felületes konfliktusmentes viszonyt mert megfizetik, ugyanezért nem mondjuk ki a nyers véleményünket munkatársakról, vezetőkről, a cégről. Munkaidő után pedig a valós barátainkkal, családtagjainkkal, saját projektjeinkkel töltjük az időt.
Mindenki menjen az interjúkra egy kiváló életrajzzal, és hulla részegen.
Ha a magánéleti viszonyokat akarják adaptálni munkahelyi környezetre akkor miért tiltják a csinos titkárnők molesztálását?
Még valami eszembe jutott közben: legyen tréning. Meg legyen csapatépítés. Legyen. De _csak és kizárólag_ munkaidőben, hétköznap. Egyszerűen érzéketlenségnek, bunkóságnak tartom, ha a munkahelyem elvárja, hogy a pihenőidőmet, a hétvégémet is velük töltsem ingyen és bérmentve - ráadásul mindezt valami zavaros cél érdekében, ami ráadásul úgy van kommunikálva az esetek többségében, hogy ez nekem milyen jó, és ők mekkora jó fejek hogy ezt megteszik értem.
Ez lehet, hogy beválik a robotoknál, de nálam nem. És ez a hozzáállás teljesen független attól, hogy kivel hogy jövök ki a munkahelyen: ott mindenki munkatárs, tisztában van vele az ember, hogy együtt tudják elérni a kitűzött célokat, és lehetőség szerint ezért igyekeznek olajozottan együttműködni. De ezt egy értelmes ember - szerintem - csapatépítő tréning és minden hasonló marhaság nélkül is érti. Azt pedig, hogy kivel és hogyan szeretném a szabadidőmet tölteni munka után, bízzák rám.
A jó emberi közösségnek a jó szakmai közösség a garanciája.
Ha szakmailag kiváló, és a cég is szakmailag kiváló emberekből áll, akkor magától is jönni fog az a heti egy sörözés/kólázás. De legalábbis a hatékony csapatmunka.
munkahelyen vannak a munkatársak. Nem zárja ki, h barátok is legyünk, én most is a kollégák többségével jól kijövök, DE:
1. családom van, a munkám elvégzem, és velük akarok lenni, nem jópofizni.
2. akivel jó a viszony, napközben megdumáljuk ami van, és kész.
3. a ráerőltetős-sörözős dolgok kontraproduktívak. egyébként sem szeretem a sört.

Ha a munkám elvégzem, akár többet is, rugalmasan, a munkatársakkal kijövök, sőt, ha vkinek gondja-baja van, felhívhat. DE lehetőleg a munkaidőn túl a kisfiam, a nejem, a hobbim regenerál, hiszen másnap ismét meló.
Aki 8-10 órát dolgozik, majd a munkatársakkal bulizik, azaz mindíg ugyanabban a közegben van, az szerintem hamar kiég. Egyébként aki X órát bámulta a pofámat az irodában szerintem nem is akarja a sörözőben is azt látni...

A startup vezetője gondolom 22> se gyerek, se kutya... nah, az keresse meg az egyetemi szobatársait, oszt startuppoljon... :)
Mondjuk szerencsém van, a munkatársaim elfoglaltak (család, hobbi, ill. profi zenész egyikük). Ettől függetlenül pl. születésnap, névnap, vagy néha csak "úgy" az ünnepelt v a főnök hoz kaját, vagy elmegyünk ebédelni (munkaidőben!), és egy hosszú ebéd közben/után dumálunk egy jót. Persze ez nem veszteség a cégnek, mindenki bepótolja az "elvesztegetett" időt.

A hétvégi, munka utáni startup-jópofi-tímméking sörözés viszont a családtól venné el az időt.
CSALÁD. Nagy betűvel, h azok is lássák, akiknek ez csak egy indok a túlórára, a sok munkára, a popsinyalós meetingekre és a pénzhajtásra...
Közben azt vesztheti el, ami igazán fontos.

Egy jó szakember talál olyan helyet, ahol elég, ha a munkáját időben, rendben, megbízhatóan végzi.
Hálistennek megszabadultam minden munkahelytől!
Eleg kemeny kommentek szulettek egy munka utani sorozes "remetol". Tenyleg ennyire frusztralo otthon a helyzet? Nincs masrol szo mint egy sorrol es kesz, aki akar jon aki nem nem.

Akivel nem szivesen iszol meg egy sort azt tuti nem erdemes felvenni mert ossze fogtok balhezni az elso szakmai vitan.
@xstranger: NEm arról van szó, h egy jó társasággal munka után megiszol egy üdítőt, és mehetsz haza.
Ez töbnyire inkább megiszol 1-2 sört, jópofizol, mert trendi.
Nálunk az irodában hozunk kaját, vagy elmegy vki sütiért (senki nem piás...) és munkaidőben "lazítunk". Ez sokkal jobb, mint a családtól elvenni az időt.

Balhézni ígyis-úgyis kell, nem vagyunk egyformák. Egy tucat bólogató birka akkor jó munkatárs? NEm, meg kell mondani a tutit, és meg kell halgatni is.
@xstranger: meg lehet lenni anélkül is, főleg hogy elvileg a teljesítménynek kéne számítania. ha valaki kihajtja a belét a munkahelyen, a pihenőidejét már ne a főnök ossza be. érdekes, a maximális fordulatszám nálunk is megy, pedig nem járunk el ide-oda még pluszban.
Szakmailag magas színvonalon és igazságosan vezetett munkahelyi környezetből aktív szabadidős kapcsolatok fejlődnek ki, akár teljesen különböző nézetű emberek részvételével is.

Fordítva nem igaz,
a felülről vezérelt munkaidős vagy azon túli "külön programok" nem fognak szakmailag magas színvonalú munkahelyi környezetet kialakítani.

Persze sokan szeretnek nyalni a főnöknek, és éjjelt/nappalt beáldozva seggéből bólogatva álszenten csodálkozni, mások miért "húzzák szét" ezt a "remek" társasságot.
Az elmaradt eredményeket majd feljavítják pár kirúgott munkatárssal..., úgyis csak "széthúzták" ezt a "remek" társaságot :-)
Szeritnem ez az egész áljópofaság, álhaverság, álsörözgetés és álnevetgetés!!!!! :)

Ha úgy alakul ki egy startup, hogy egyszerűen jófej embereket keresel magad mellé és nem szempontozol meg kritériumozol, akkor minden alakul majd magától. Akivel nem lehet együtt dolgozni, annak meg kell mondani és keresni mást. Egy közepesen jó emberismerő képességgel rendelkező vezető vagy akárki meg tudja állapítani az első néhány alkalommal a másikról, hogy fognak-e tudni egy hullámhosszon gondolkozni, avagy sem.

Én iszonyat gáznak tartom a most egyre inkább teret nyerő álhaverságokat, egyfolytában nevetek, ha ilyet látok, pl az index szerkesztőségében is vannak ilyen csodás személyiségek :) és akkor még valószínűleg nem láttátok iJustine Zappos.com-os kalandját www.youtube.com/watch?v=aIJWv1sFNjA Minden ragyogó, minden színes és jópofa... Hát nem amaaaazingg? :)

Szóval óvatosan ezzel szerintem :) Az értékes emberek, akiknek kiemelkedő, karakteres személyisége van, amit a munkában kamatoztatva igen nagy produktivitásra és hatékonyságra képesek, nem biztos, hogy bele tudnak simulni egy ilyen közösségbe, látva az álságosságát :)

Mert nyilván az...
Épp tegnap este panaszkodott egyismerősöm, hogy a APEH-nál annyit költöztetik őket, hogy csak belőlük megél egy egész költöztető cég, az informatikusok mást sem csinálnak, mint szétszednek és összeraknak, csak hogy össze ne szokjanak a munkatársak és el ne induljon valami suttyom tevékenység, holott ezt így nem lehet megakadályozni, viszont a hatékonyságot mocskosul rontja, hogy nincsenek jó csapatok.
"Az értékes emberek, akiknek kiemelkedő, karakteres személyisége van, amit a munkában kamatoztatva igen nagy produktivitásra és hatékonyságra képesek"

Ez tipikusan az idealis melos (vagy fonok?) illuzioja, az emberek 99% nem ilyen, es beloluk kell csapatot formazni, mert egyszeruen ok az elerhetoek szamodra.

Szoval ha egy sor segit akkor igenis kellenek sorozesek. Pl en extrageek emberekkel dolgoztam (0 csalad 0 baratok 1 phd pl kodfejtesbol vagy szabalyozastechnikabol) el lehet kepzelni szocialis erzekuket, es nekik sokat segitett a beilleszkedesben a munka utani sorozes. Erre is kell gondolni csapatepitesnel (persze ha megeri neked) nem csak automatikusan a csaladra hivatkozni.

Ha pedig zavar hogy a csapattagok nyalnak a fonoknek (raadasul eredmennyel, mert a fonok is olyan) es benned ez rossz erzest kelt akkor miert dolgozol meg mindig ott?

Gyanitom hogy a legtobbunk tobb idot tolt el a munkatarsaival mint a csaladjaval szoval a nem megfelelo emberekkel valo dolgozas durvan elveszi az ember kedvet az elettol.
Azt hiszem már ki is zártam magamat. Csak akkor használom a sill-t, ha angolul beszélek. Általában a megfelelő ,,képesség" elnevezésű, igen érzékletes magyar kifejezést alkalmazom erre a fogalomra.
@_laze_: nem volt közelező sörözni menni. opció volt. mint ahogy az is hogy a többiek hallgassák a szaros-hugyos vicceidet :D