Tartalommegosztás: avagy mikor és hol nyomjunk a share gombra

Vágjunk itt egy kis rendet, mert kezd elszaladni a ló a linkmegosztogatásokkal. Vegyük sorra, mi mire jó.

Google Reader. A Google feedolvasója kifejezetten arra van, hogy az ember kiloszámra olvasson híreket. Turkáljon, csemegézzen, másodpercenként váltson témák között. Itt elsősorban olyan tartalmakat érdemes megosztani, melyek valóban hírek, számítanak, azt gondoljuk, hogy érdekelheti ismerőseinket és a világot. Lehet tolni kilóra, senkit nem fog zavarni. Plusz van a "send to" funkció, ami azért jó, mert a híráramlat szebb hullámait (sic!) tovább lehet küldeni Facebookra, iWiW-re, emailben, stb.
Share-o-meter: 8
Kiknek jó? Azoknak, akik információéhesek éjjel-nappal.

Twitter. Oké, már 2007-ben hozzá kellett szoknunk ahhoz, hogy a Twitter nagyrészt az IRC-szerű közösségi csetelésről szól. Annyival kiegészítve, hogy a Twitteren a rendkívüli hírek, ismerőseink által fontosnak gondolt egymondatosok is cikáznak a fejünk fölött. Hogy az RT-zésről, vagyis a tartalmak továbbosztásáról most ne is beszéljünk. Twitterre mehet ki minden, ami az ismerőseinknek fontos, érdekes lehet. De messze nem olyan válogatás nélküli tempóban, mint a GReader esetében.
Share-o-meter: 6
Kiknek jó? Azoknak, akik nem csak infókat akarnak olvasni, megosztani, de szocializálódni, beszélgetni is szeretnek.

Facebook. Na, és akkor elérkeztünk egy valódi ismeretségi hálóval rendelkező cucchoz. Engem speciel a Facebookon jobban érdekel a faliújság jellegű tartalommegosztás. Ismerőseim bulizós képei, életmorzsái. Ide is jöhetnek linkek, cikkek, hírek, nyilvános csetelések, de azért erősebben nyomkodom a "hide" gombot, ha azt látom, hogy valaki két kézzel lapátolja a Facebook accountja alá a weben összekattinthgatott linkeket.
Share-o-meter: 4
Kiknek jó? Azoknak, akik szabadidejükben barátaik apró-cseprő dolgairól akarnak olvasni, és nincs idejükminden héten mindenkivel személyesen átbeszélni a történéseket.

iWiW. Kábé ugyanaz, mint a Facebook. Tekintettel a lazább (például általános iskolai) ismeretségeimre, itt a jólfésültebb, kevésbé szakmai dolgokat szoktam megosztani. Még nem tudtam teljesen eldönteni, hogy milyen linkmegosztási elvet kövessek az iWiW esetében. Na mindegy, majd ez is letisztul idővel.
Share-o-meter: 3
Kiknek jó? Azoknak, akiknek a Facebook túl sok, túl pörgős, túl személyes(kedő).

Tumblr. Ez az a hely, ahol a meztelen nős képek, száztizenhatmilliomodik szép bicajról készült fotókat, elbaszott sajtóközlemények és egyéb nagyszerű tartalmak pakolják ki az emberek. Vagyis a mindenki Subbája. Kifejezetten irritáló tud lenni, ha valaki a követhetetlen tumblr-es threadeket szétszórja Facebookra, Twitterre. Instant hide a jutalma minden felelőtlen linkszemetelőnek. A Tumblrrel kegyetlen vagyok: válogatás nélkül szórom ki az értéktelen, ám az adott pillanatban icipicit érdekesnek gondolt linkeket. Nem érdekel az utóhatás, a reakció, és az sem igazán, hogy kik olvassák és hogy tetszik-e nekik.
Share-o-meter: 9
Kiknek jó? Azoknak, akik úgy érzik, hogy ha már láttak a weben valami picit is érdekeset, be kell tolniuk egy nagy üstbe, különben kínzó hiányérzet marad bennük.

Posterous. Szent hely, ahova csak az kerül ki, amit tényleg értékesnek gondolok. Bár a tartalmak újrapublikálása pont ugyanolyan egyszerű, mint a Tumblr-en, tiszteletben tartom, hogy a Posterouson nincs zaj. És én is próbálok zajmentes újságot csinálni. A blog.hu-hoz képest annyival jobb itt, hogy nagyon gyorsan és könnyedén lehet postolni. Általában 1-2 percnél többet nem szánok egy-egy bejegyzésre. Ez tehát az online mikronézia nyugalomszigete. 
Share-o-meter: 3
Kiknek jó? Azoknak, akik gyorsan és egyszerűen szeretnének blogot írni. És a visszajelzések helyett fontosabb számukra az írni tudás, a tudásátadás.

És ti hogy smo-ztok? ;)

Címkék: google reader facebook twitter share megosztás tumblr posterous
2009.10.20. 18:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ajjaj. simán lehet hogy már hide-olva is lettem az FB-n? :))
Érdekes post. Én így csinálom, nem tudom, hogy jó vagy rossz, de az áttekinthetőség és kényelem miatt nekem beválni látszik.

Reader: naponta csak 1-2 hírt teszek share-re, jellemzően szakmai szempontból érdekeset. Twitterbe bekötve.

Twitter: Ide külön csak akkor írok, ha valamit nagyon gyorsan és ugye röviden közölni akarok. Heti 2-3 alkalom.

FB: Ide is ritkán, csak akkor, ha az ismerőseimmel szeretnék megosztani valamit, úgy hogy rajtuk kívül senki se lássa.

iWiW: Adatvédelmi aggályok miatt alig használom, a profiloldalamon mindenkit buzdítók a FB regisztrációra. :)

Tumblr: Offtopic és szakmai tartalmakat teszek ide, amik a twitteres korlátba nem férnek bele, és/vagy képet/videót tartalmaznak. Napi átlag 2-3 lehet. Twitterbe bekötve.

Blog: szakmai és offtopic is, mindegyikben havi 1-2 bejegyzés van, ezek általában elég hosszúak. Twitterbe bekötve.

Digg: hetente néhány diggelés, inkább az érdekes-vicces, mint a fontos kategóriából. Twitterbe bekötve.

Delicious: Ha egy nagyon fontos linket mentek el, átnyomom twitter-re is. Hetente átlag 1.

Az összes "bekötéssel" a napi átlag tweet-ek száma 6,9, most számoltam ki :) Ez át is van nyomva a FB-ba (ahol még mindig nevetségesen kevés ember van Mo.-ról), és widget-ekként weboldalra. Ez nem hiszem, hogy sok, még senki nem mondta, de ha vki így gondolja, akkor érdeklődése szerint feliratkozhat bármi másra a fentiek közül.
Engem roppantul zavar, ha olyan share jön Readerben, ami csak egy cím (link), és semmi tartalom. Van, akinek alapban ilyen az RSS-e, arról le is szoktam iratkozni azonnal, de megosztásként még mindig rendszeresen kapok ilyeneket. Readerből nem szivesen nézek ki új fülre, ami odakerül azt ott is akarom olvasni. (A "bővebben" gomb esetén legalább a leadből eldönthetem, megéri e kikattintani, de az is idegesítő.)
Twittert mai napig baromságnak tartom , google reader szerintem egyedül ami alkalmas ezekre , facebookra nem "hírt" olvasni jár az ember csak sok ember nemtud beletörődni , és egy szerinte überistencsászár poszt/hír/akárminél azthiszi most feltalálta újra az internetet és mindenkivel megkell osztania ,minden egyes oldalon, itt a baj.
Részemről így néz ki.

Google Reader:
Ide folyik be a napi információáradat. Megosztani elég ritkán szoktam, mivel korlátozott számú emberhez tud csak eljutni a megosztásom.

Blog:
Ide írom az okosságokat, mondjuk heti egyet. Be van kötve Tumblr-be.

Tumblr:
Ezt használom szakmailag hasznosnak tartott tartalmak újrapublikálására, mivel ez egy kiváló eszköz erre. Van RSS is, így akit valóban érdekel, én mit tartok érdekesnek, és nincs ideje egész nap twiteket mazsolázni, az föliratkozik és kész. Nem vész el a tartalom a Twitter zajban. Twitter fanoknak meg be van kötve Twitterbe, de azt is tudom, hogy az automata bekötőket reflexszerűen unfollow-olják sokan. Napi pár cucc megy ki Tumblr-re, szóval nem mondhatjátok, hogy szennyezek.

Twitter:
Ide fut be a Tumblr-es újramegosztásom és a Tumblr-en keresztül a blogom is. Plusz néha beletwitelek én is a nagy semmibe valamit. Követhető párbeszédre alkalmatlan, hacsak te és az ismerőseid nem vagytok éjjel-nappal rágyógyulva. Márpedig a legtöbb ember nincs.

Facebook:
Magáncélra, barátoknak, ismerősöknek. No szakma.

Iwiw:
Van az is...
Ja és még annyit, hogy a Tumblr dashboardomat csak nagyritkán nézegetem, mert tényleg ész nélkül tolják rá a szemetet.
lustán

a felsoroltakat szinte mind használom többé-kevésbé

inkább kevésbé

sok a zaj, nagyon sok
hat nemtom nekem csak 24 orabol all a napom, ti hogy csinaljatok?
@samli: A titok nyitja, hogy olyanok, mint ezen cikk szerzője valamilyen szakmai blogján eltolja a napjának azt a felét, amit más szociális élettel tölt és kiválogatja a hasznosnak vélt cikkeket.

Ekkor jön egy másik kocka és ebből más másik kettőből is is kiválogatja a híreket.

És ez szépen desztillálódik addig, amig marad egy szakami blog, aminek feliratkzol az RSS csatornájára és mindent tudsz.

Tehát láthatod, megosztani lehet, de nem érdemes ha haladni is szeretnél a dolgaiddal. Ez a titok nyitja.
[OFFTOPIC]

Hát ööö... Valami csípi a szemem!

Hírbehozó ezt írta:

IWIW: Kábé ugyanaz, mint a Facebook

Arra gondolok, hogy az IWIW (vagyis inkább WiW) volt előbb, kb. 2002-ben alakulva, MAJD EZUTÁN lett a Facebook kb. 2004-ben. Hiába no, van egy-két dolog a világon, amit kis hazánkban találtak ki.

:-)

Na most hogy ezt hirtelen lekoppintják és nemzetközivé teszik, az egy dolog, de történelmi tény, hogy melyik volt előbb...

Szóval szerintem így hangzana helyesen:

Facebook: Kábé ugyanaz, mint a IWIW

[/OFFTOPCI]
soha nem osztok meg semmit. :p és sohasem hazudtam.
@Koronix: Én is így vagyok ezzel.
Mások megosztásait néha megnézem, de én nem küldök.

Persze szakmai oldalakon, ha van kapcsolódó anyag azt szívesen linkelem a kommentek közé, de az más

kategória.@samli: igen, ez érdekel engem is, bár szerintem Ők nem "mezei" kockák, hanem Borg kockák, akik gyak. hálózatban léteznek, és vmeik gugli szerveren "fut" az agyuk.
Plurk: sztátuszok, vicces videók.

GReader: mindenféle hír, vicces dolgok tovább osztása.

Tumblr: okosságok, saját képek.

Friendfeed: ide bevan kötve minden
leginkább hasznos és racionális az a Google Reader és delicious
plurk - 24/7 chat, spottr szerkesztőség, osztunk minden érdekeset egymás között
twitter - naplószerű használat, sok twitpic-et rakok fel, arra jó hogy tudom mikor merre voltam, mit csináltam hónapokra visszamenően napra pontosan
fb - minimál tartalmat osztok, minimál tartalmat olvasok, tele van szeméttel
tumblr - 50mm-es fotóblog, 50mm! mozgalom, néhány érdekesebb oldal be van kötve readerbe, a dashboardra csak 50mm-es oldalak jönnek, nem rebloggolok semmit
friendfeed - nagytesó, régóta nem használom
greader - 90% itt olvasom a dolgokat, sok feed plusz aggregált tartalmak. ismerősök osztását csak ritkán, osztani gyakran, email funkciót az email kompatibilis ismerősökre
delicious - be van kötve readerbe ha valami nagyon fontosat lementek meg is osztom
iwiw - telefonkönyv, 0 aktivítás