A Google valós idejű trendfigyelője: a szemünk láttára történik a web

Másfél hónappal ezelőtt jelentette be a Google, hogy a Twitterrel és a Facebookkal kötött megállapodás eredményeként valós időben fogja mutatni a két közösségi szájt releváns találatait a keresője találati listáin.

Csakhogy a Bing is pont ugyanezt tervezte. Úgyhogy nem volt idő a pöcsölésre. Gondolom Marissa Mayer, a Google keresőért felelős alelnöke azonnal ki is adta a parancsot, hogy amilyen gyorsan csak lehet, meg kell csinálni ezt a fícsört. Be kell előzni a Binget.

Tegnap pedig Mayer már be is jelentette, hogy itt van, meg lehet nézni, a Google-nál már működik a valós idejű találatok megjelenítése.

Ha elmegyünk a Google Trends oldalra, majd valamelyik trend kulcsszóra kattintunk, elméletben a találatok között már láthatjuk a folyamatosan befrissülő twitterres és facebookos találatokat.

Vagyis ráhibáztam októberben, amikor azt jósoltam, hogy a trending topikokkal fogja összefűzni a Google a valós idejű indexelést.

És itt adódik a probléma: nem tűnik túl valószínűnek, hogy a twiteket fürtökben pakolja majd a Google a találati listába. Lehet, hogy csak a trending topikok jelennek majd meg, és beljebb kattintva lehet majd megnézni az adott kulcsszóra az összes releváns twitet. Kb mint a search.twitter.com oldalon.

Bár a megjelenítés egyelőre inkább eye candy, vagyis gyakorlai haszna nem sok van, az bizonyos, hogy 2010-ben - mint azt korábban már többször jeleztük - elérkezik végre a valós idejű web korszaka.

Ne feledjük, a valós idejű információkiértékelés technológia- és hardverigényes történet. Ami pedig azt vetíti előre, hogy jövőre a tőkeerős, nagy webes cégek kerülhetnek ismét lépéselőnybe a kicsikkel szemben. Ott foguk keresni, ott fogunk információt gyűjteni, ott fogunk olvasni, ahol a leggyorsabban kapjuk a legrelevánsabb tartalmakat.

Érdemes lesz komolyan körüljárni mindenkinek ezt a témakört, mielőtt véglegesíti a 2010-es fejlesztési terveiről szóló dokumentumot.

Címkék: google keresők real time
2009.12.08. 11:47. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.google.com/search?esrch=RTSearch&tbs=rltm:1&tbo=u&hl=en&q=new+york

itt már megy

(a google trends oldal alján lévő keresőmezőn keresztül jutottam el idáig)
@helloszabi: magyar kifejezésekre még nem működik, pedig nem lenne rossz

A spamkérdés lesz még érdekes, hiszen ha be lesznek integrálva az eredmények a Google első találati oldalába, akkor a SEM csapat ráuszul majd izibe.
Nagyon messze vagyunk még a valós idejű internettől, ami most van, az inkább a valós idejű szemét korszaka.

Itt jegyezzük meg, hogy spamkérdés sokkal összetettebb, mint aminek gondolnánk, a spam csak a jéghegy csúcsa: a tuti érdektelen, ráadásul rossz szándékú információ. De ezen túl van kevésbé érdekes, amiből megint elég sok van, elég érdekes és nagyon érdekes információ is.

Na, az adatok tengeréből kihámozni az engem itt és most érdeklő legizgalmasabb információkat, na ez lesz a nagy művészet. De ez nem 2010 vagy 2011 feladata lesz.
@KGyST: Igazad van abban, amit mondasz, azonban minden út kis lépésekkel kezdődik. Én már szeretném látni Johnny Mnemonic NET-jét :)
"az bizonyos, hogy 2010-ben - mint azt korábban már többször jeleztük - elérkezik végre a valós idejű web korszaka."

Látom kijött a bullshit generátor új verziója!
Angol google-rol kiindulva is elerheto, elegendo az url vegere beirni:

&esrch=RTSearch

erre megjelenik baloldalt az opciok kozott a "latest" menupont is.
A Google RTS-hoz elegge hasonlo a Mediafilter, csak nalunk belepsz es elmentjuk a kereseseidet.

mediafilter.hu
Ennek van egy másik nézete is: alapból a google álláspontja az, hogy minél hamarabb találd meg nála amit keresel és lépj is tovább az oldalra. A real-time search a folyamatos frissülésével viszont arra késztet, hogy ott maradjak. (Még esetleg lapozni is kevésbé merek, nehogy lemaradjak valamiről.) Nem hiszem, hogy a találati lista egyik elemeként igazán jó helyen van. Egy iGoogle felület pl alkalmasabb lehet követésre.

Felvetődő kérdések még, hogy ezek a találatok milyen szempontból vannak vajon szűrve, sorrendbe téve és hogy személyre szabott-e.
@maro: nem féltek, hogy Google erre a területre is ki fog hozni saját megoldást? Pl Google Alerts és rts összegyúrásával?
az hogy gyorsan megjelenít cuccokat ez jó nagyon jó... annak aki látogatókat szeretne szerezni..
@Horváth János: A Mediafilter mar mukodik, be lehet regisztralni, ki lehet probalni, jo minoseguek a talalatok. Nem valoszinu, h a Google valaha annyira ra fog menni a magyar piacra, h egy Mediafilter szintu jo minosegu magyar streamuk legyen.

Egyebkent a Google Alerts teljesen mas, arrol ad ertesitest, hogy egy Google Search-nel valtozik a TOP20 talalat. Ld. en.wikipedia.org/wiki/Google_Alerts
Valós idejű web korszaka?? MI EZ A BAROMSÁG?? Bírom ezt a blogot, de amikor egy az egyben behányjátok ide magyarul az átvett marketing blablát, az szánalmas.

Ami a feature-t illeti, örülünk, remek. Azon gondolkozott már valaki, hogy ez hogyan hat majd globálisan az interneten található szemét vs. hasznos információ arányára? Kibasztott szemétgyár lesz minden weboldal aki a látogatókból él. Még annyira sem ellenőrzik majd a hírek hitelességét, mint eddig, hiszen minden perc amit a cikk előkészítésével töltenek látogatók ezreit jelenti.
Érdekes a moderálási elv.
Az én építő jellegű hozzászólásomat törölte a blogíró, mások káromkodásokkal teli szösszenetei maradnak.
(Szerintem is maradjanak, de nem értem, az enyémet miért kellett törölni....)

Egyébként a szakzsargon magyarítására tettem pár javaslatot, pl. kontent, fícsör, trending topics, etc.
@Horváth János: Koszi, sok munka van mar benne, es meg sok munka van hatra =)

mediafilter.hu
@ibn_battuta:
Nem hh-t akarom védeni, ő tudja, mit moderál, de az utóbbi időben a bloghu szokott kommenteket el-elfelejteni. Pontosabban nem betárolni, és ezt nem túl feltűnően jelzi.

@Krajcs:
A fő probléma az RT webbel az, hogy mindig ugyanoda jutunk vissza: nincsen a gép mögött megfelelő mesterséges intelligencia, ami a -számodra- érdekest és fontosat kigyomlálná az értéktelenből.
nem nagyon értem, hogy most az én szempontomból mi lesz jobb... egyáltalán nem biztos, hogy ettől gyorsabban emgkapom a releváns információt, max találok csomó megalapozatlan baromságot a legkülönbözőbb témákkal kapcsolatban.
@Loop: arra kell használni, amire való: a pillanatnyi infók beszerzésére

Pl. megyek kocsival a városba, és említettek-e valami olyat az utóbbi egy órában, hogy valahol karambol volt, és áll a forgalom

Erre persze lehetnek más módszerek is (pl. utv.hu), de az elv a lényeg, hogy a pillanatnyilag aktuális helyzetről infoszerzésre hasznos lehet.
Nagyon jó kis újítás, és örülök, hogy a Google vitelezte ki elsőként nem a Microfos, aki sehol se lenne, ha az Internet Exploler nem lenne integrálva a Windowsba és az alapértelmezett keresője nem a Bing lenne.
na egy dolgot biztos megtudtam itt, a mediafilter oldalra nem megyek.
A mobilinternet a legnagyobb átverés. A sebessége legalábbis a T-mobilenál 20 kb/s körül van a beigért 7,2 M helyett. Sokkal szarabb mint a valamikori betárcsázós modemes vonal, az ADSL-nek meg vizet sem visz. A szerződési feltételek rettenetesen előnytelenek és akkor sem tudsz kilépni a szerződésből ha nem müködik a szolgáltatás.
Az ügyfélszolgálat nulla. Inkább háromszor annyi pénzért müködőképes internetet más szolgáltatónál mint mobilinternetet a T-mobile-tól.