Nexus One vagy iPhone 3GS: A DÖNTÉS

Az elmúlt napokban számtalan embert hallgattam végig, és számtalan kommentet, cikket olvastam el a Nexus One vs. iPhone témában. Kiindulópontom az volt, hogy másfél év várakozás, hezitálás, latolgatás után végre döntésre fogok jutni, és megvásárolom az egyik telefont. Nem érdekelnek az új megjelenések, a várható szoftverfrissítések. Eldöntöm és kész.

Igyekeztem észérvek alapján meghozni döntésemet. És minél több emberrel beszéltem, annál világosabbá vált számomra, hogy nagyon 50-50 a dolog. Nem lesz könnyű dolgom...

Mindenekelőtt az iphone-os ismerőseim érveltek aképpen, hogy az iPhone egy kiforrott technológia, ráadásul a 3GS piszok gyors, és a legjobb az egészben, hogy nagyon kiterjedt és minőségi az alkalmazás-támogatottsága. Ha élményt akarok és egy stabil, intuitív okostelefont, válasszam a 3GS-t.

Ez mind igaz. Az elmúlt napokban nyomogattam is eleget a telefont, hogy megpróbáljam eldönteni, ez az az élmény, ez az a számítógép-e, ami kell nekem.

You have been the ONE for me from angelday on Vimeo.

Aztán, Linux Android-hívő ismerősöket kérdeztem arról, hogy szerintük mi a baj az iPhone-nal, és miért inkább a Nexus One. Többségük az iPhone zártságát hozta fel. Ha az Apple gondol egyet, akkor ez meg az nem lesz benne a telefonban, az App Store-ban. A teszteken pedig rendszerint olyan alapvető feladatokon is rosszabbul teljesít sok más okostelefonhoz képest, mint maga a telefonálás. Vagyis a hangátvitel minősége harmatos.

Külön fájdalom, hogy az iPhone - ahhoz képest, hogy csúcskategóriás készülék - nagyon gyenge képet és videót készít. Nálam pedig alapelvárás, hogy egy drága és magát okosnak tartó telefon gyártója ne a hátlap dizájnjától tegye függővé, hogy milyen kamerát és vakut tesz a készülékbe. Nálam ez nem a precizitás, hanem egyszerű lámaság.

Lehet, hogy sok felhasználónak a multitask sem problémás. És végül is én is el tudtam hitetni magammal, hogy a mobileszközön nincs olyan igazán, hogy multitaskolás, de azért ezt szeretném én magam eldönteni, és azt várom egy számítógéptől, hogy a lehetőséget megadja. Kínálja. Ajánlja fel. Ugyanez áll a flash-támogatás hiányára is. Nem érveket akarok, hanem egy checkboxot a Settings-ben, hogy "flash on".

Emellé jött még az a nem túlságosan üdvözítő jövőkép, hogy ha az Apple-en múlik, az emberiségnek egységes, egyformán kinéző, uniformizált telefonjai lesznek. Mindegyik pont ugyanúgy fog kinézni. Ennél pedig sokkal üdvözítőbb az a jövőkép, hogy sokféle androidos készülék lesz, és mindenki azt választja, amelyik neki jobban kézre áll. Árban és értékben a megfelelőbb...

Nagyon intenzív információgyűjtögetős hét áll mögöttem. És azt kell, hogy mondjam, az a vízió erősödött bennem, hogy a jövő az Androidé. Vagy legalábbis: az Androidé kellene, hogy legyen.

Motorola, Samsung, HTC, stb telefonokat szeretnék a jövőben is látni a piacon. A platform legyen bennük közös. És ez a platform legyen rugalmas, gyakran frissülő, a legkülönösebb igényeket is kielégítő. Ezt pedig az Android fogja nyújtani - mai tudásunk szerint. Az iPhone pedig iPhone marad. Az iphone-osok tudnak majd egymással egy sor alkalmazást cserélgetni, jól fognak együttműködni telefonjaik. De süketek lesznek a világ többi mobilhasználójának készülékére. Elzárt világban fognak élni. És nekem ez a filozófia cseppet sem tetszik.

Akkor vegyek Nexus One-t? Pontosabban: azért vegyek Nexus One-t, mert az iPhone-nal van egy-két kisebb-nagyobb problémám? De hisz a Nexus One-nal is van! Sőt!

Ott van mindjárt a legfőbb gondom: hogy a telefont nem supportálják Magyarországon. Épp a "Google vs HTC vs szolgáltató" háromszög az, ami láthatóan nem működik teljesen olajozottan. Még az amerikaiak is panaszkodnak arra, hogy ide-oda dobálja őket ez a három szereplő, ha valami hiba történik a telefonjukkal. Na erre végképp nincs szükségem. Ennél azért drágább készülékről van szó.

Az iPhone-nál pedig ilyen problémám nem lenne. Besétálnék egy T-emplomba, kérnék egy dominós szifont, függetleníttetném, és máris ott lenne a garanciás készülék a zsebemben. Ez olyan fajta biztonságérzet, amit a Google telefonja, a Nexus One egyelőre képtelen nyújtani. Főleg nem egy Isten háta mögötti ország (a.k.a. Magyarország) lakójának. Én, mint magyarországi lakos, egyelőre nem számítok a Google-nek. Részükről le vagyok szarva.

A másik nagy problémám a Nexus One-nal maga az interfész. Akárhogy is probálom bemesélni magamnak az ellenkezőjét, valójában teljesen egyértelmű a helyzet: az iPhone felhasználói felülete egyszerűen lenyűgöző, tökéletesközeli remekmű. És ha egyszer egy számítógépet az ember napi szinten - telefonálásra, netezésre, egyebekre - használ, akkor nagyon fontos az az élmény, amit a készülék nyújt.

Múlt péntekre világossá vált számomra, hogy Nexus One-t nem fogok venni. Egyelőre legalábbis biztosan nem. Ugyanakkor az is világossá vált számomra, hogy az elmúlt jó másfél évben miért hezitáltam annyit az iPhone-vásárláson: épp a fent említett nagyobb, és néhány kisebb filozófiai, technikai hülyeség miatt...

Ekkor olvastam újra a múltkori post kommentjeit. Sokan azt tanácsolták, hogy várjam meg a HTC Desire-t. Nem akartam várni. Nem tudok már várni. Vége van. De azért csak elolvasgattam több tucat Desire-rel foglalkozó írást a weben.

Annyi világos volt számomra, hogy néhány ponton nagyon nagy előnye van a Nexus One-hoz képest. Az egyik, hogy a felhasználói felület a Desire-ben a HTC Sense. Ami minden demó szerint legalább annyira finom és tökéletesközeli, mint az iPhone OS-é. Másrészt a HTC supportálja világszerte a Desire-t. Harmadrészt pedig április elsejétől kapható a cucc.

Negyedrészt felhívtam a brit Amazont, és a telefonos kisasszony azt mondta nekem, hogy lazán kiszállítják Magyarisztánba is a készüléket. Mindezek a tényezők segítettek dönteni. Se nem Nexus One, se nem iPhone 3GS. Hanem HTC Desire.

A Desire lett a vágy titokzatos tárgya. Ha az április eleji megjelenéssel mégis kiderül valami stikli - hogy például ez vagy az nem is olyan jó benne, vagy netán kimarad valamelyik kulcs fícsör a Desire-ből -, akkor reflexből veszek magamnak egy iPhone 3GS-t, és legalább egy jó évre zárójelbe teszem az egész Android témát. Ha viszont a Desire tényleg az lesz, aminek most látszik, és ez április legelején bizonyossá is válik, akkor a következő telefonomat a HTC-től fogom megvásárolni.


Én már leadtam a szavazatomat...

Nem mondom, hogy könnyű szülés volt. Rengeteg hívővel és szkeptikussal beszéltem hosszasan és részletekbe menően a témáról. A fenti postban az érvek és ellenérvek teljes tárházát nem is írtam le. Viszont úgy gondolom, hogy minden lehetséges nézőpontot, információt, érvet begyűjtöttem, és - vallási fanatizmus híján - ésszel próbáltam dönteni.

A döntésem pedig végleges. Ha minden jól megy, Desire. Ha viszont valami nem fog stimmelni egy ilyen csúcstelefon bejelentése körül, akkor pedig egyértelműen a kijárt utat, az iPhone-t fogom választani.

Címkék: mobil iphone android nexus one htc desire
2010.03.22. 17:34. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oo lol? htc? hehehehe.

good luck :>
HTC jó választás nagyon. Még WinMo-ra is rohadtjó gépeket tudnak összerakni.

Amúgy pl. Motorola Androidos telefonján nem gondolkodtál?
Long story short:

HTC Desire
:)
Szép kis post, nem tudom mi ütött belém, de végigolvastam, holott ilyeneknél általában a legvégét megnézem, és kész is vagyok. Desire-ről meg remélem kapunk valami beszámolót áprilisban :P
Üdv a csapatban! :)
A majdan kikerülő Androidokat pedig ugyan úgy meg fogod kapni a Desire-hez, mintha iPhone vettél volna.
Vártam nagyon a döntésedet, kíváncsi voltam jómagam is, hogy mi mellett teszed le a voksod.
NexusOne és Desire között annyi különbséget véltem felfedezni, hogy utóbbiban nem lesz dupla mikrofon (ami a hangtisztításért felelős), viszont adja a "Sens" felületet, amit még nem próbáltam. Mindezt +20-30e ft-ért kb. Szerintetek megéri? Hezitálok még mindig... Mondjuk, ha gond van a nexussal és pixelhibát találok első nap, küldhetem vissza UK-ba saját költségemen.

(Multitouchot nem számoltam mind különbség, mert mind2nek volt/van/lesz)
Igen, ha megjön a telefon, majd kérünk egy szép posztot a tapasztalatokról.
@kisPocok: jutúbon N+1 Desire-ön futó sense UI-t bemutató videó van, keress rá.
jól dramatizált poszt! majd mutasd meg egy fröccs mellett a desire-t :)
Üdv a klubban, én is így döntöttem. Most már csak az összegyűlő pénzösszeget kell kivárnom, ez a legnehezebb. :D
Ha kijön a végleges sense, a nexusra felteszem. A felület határozottan kíváncsivá tett...
Jó döntés. :-) Kiváncsi vagyok a folytatásra.
nálam majdnem ugyanez az eszmefuttatás, csak a vége a HTC Legend lett. noha még csak pár napja használom, szerintem az egyik legjobb döntésem volt eddig.
Nexus One-ból indultam, aztán lett Desire, de utána úgy gondoltam, hogy az igényeimnek tökéletesen megfelel a Legend. Nekem nem érte meg azt a kb. +30-50 ezret, amennyivel a Desire várhatóan többe fog kerülni a Legendhez képest.
hasonló cipőben jártam egy éve, azzal a különbséggel, hogy tudtam, hogy fél év után kapok egy céges E szériás Nokiát.

A Motorola F3 mellett döntöttem. Telefonomon telefonálni akartam, sms-t nem írok, minden másra van laptop/pc. Ha utazok, kényszerítem magam, hogy olvassak könyvet, egyszerűn nem akarok több időt kütyükkel eltölteni, hiszen a lényeg az lenne, hogy segítsék az életünket, ahhoz képest ma már szinte mi vagyunk értük...(pl napi feltöltés az okostelóknál)
Szerintem jól választottál. Anyum nemrég kapott egy iPhone 3GS-t és hatalmas kiábrándulás volt amikor szembesültem vele, hogy egy nyamvadt pdf-et vagy doc file-t sem tudok rámásolni, csak mindenféle trükközések árán... Ja, amúgy HTC Hero tulaj vagyok, aki maximálisan elégedett a telefonjával.
"És azt kell, hogy mondjam, az a vízió erősödött bennem, hogy a jövő az Androidé. Vagy legalábbis: az Androidé kellene, hogy legyen."

Szerintem meg nem csak az Androidé lesz. Téged az zavar, hogy nem kínál fel az iPhone OS lehetőségeket, hanem reguláz. Neked az kéne hogy te tudd eldönteni: kell -e most neked a multitask, a flash, vagy sem. Legyen mindenre egy kapcsoló, és majd te eldöntöd hogy épp akkor szükséged van arra a fícsörre vagy sem.

Sokan viszont nem akarnak, vagy nem is tudnak ezekről dönteni nap mint nap. Nem akarnak/tudnak taskmanagerrel kilövöldözni háttérben futó appokat, hogy fenttartsák az így is alig 1 napot bíró akksi élettartamát.

Nem akarják/tudják ki-be kapcsolni netezés közben a Flasht-t külön-külön honlaponként, a szarul megírt flash bannerek miatt, amik totál belassítják a telefont és hirtelen leszippantják az akksi 10%-át.

Éppen ezért sztem igenis van létjogosultsága és jövője az iPhone féle egyszerűbb, kevesebb opciót kínáló rendszereknek is. Mindamellett hogy a geekek igényeit mindig is jobban ki fogja szolgálni az Android.
várjuk a beszámolót:)
@iPeti: Nagyon kell ám trükközni. Dropbox felinstallál, PC-n kívánt fileokat bemásolod a megfelelő helyre és már ott is van a telón. Kb fél percet vesz igénybe.

Ja, USB-n nem lehet másolni, de kit érdekel, ha van rá más (gyors) megoldás?
@Greg-0: Igen ez így nagyon egyszerűnek hangzik, de ehhez fel kell installálni a Dropbox-ot a gépre és a telefonra is. Előtte le kell tölteni a netről, App store-ban megkeresni, regisztrálni, stb. Tényleg nagyon egyszerű... Mi van azokkal akik nem ismerik a Dropbox-ot? Vagy csak szimplán nem akarnak ezzel szarakodni mert ahhoz vannak szokva, hogy ha rádugják a telefont a gépre, látják a memóriakártya tartalmát? Egyébként mac-et használok, szeretem, de az iPhone-nal valahogy sosem barátkoztam meg igazán. Számomra az Android bevált.
Az, hogy a Dropbox-ot kell használni, már magában trükközés.
@iPeti: "Az, hogy a Dropbox-ot kell használni, már magában trükközés."

Tegyük hozzá, hogy ne terelődjön el a lényegről a szó: az iPhone-t ugye pont azért kell szeretni, mert nincs szükség trükközésre, hanem minden csak úgy működik. Amely funkció nem elérhető, arra nincs szükséged, mert igény sincs rá. Ez az Apple filozófiája.
@onion: Van abban valami amit mondasz, pont azért szeretem az os x-et, mert mindent egyszerűen, gördülékenyen el tudok intézni. Egyszóval: működik. Ez természetesen igaz az iPhone-ra is, de ugye a cikk is kitér a zártságra, amit te is említesz. Ezt nem szeretem az Apple-ben. Igény meg szerintem lenne az egyszerű fájlkezelésre, nem véletlenül van annyi ilyen jellegű progi az app storeban. Az app storenak is az lenne a lényege, hogy az ember a telefonja funkcióit kibővíthesse, csak hát Steve erről máshogy vélekedik.
Kacsingatok a HTC felé mostanába... Lehet megy az ájfon a háztól. Múltkor próbáltam egyet, és beleszerettem. :)
hoppácska, most nézem. nexus one vagy iphone. erre egy htc? hülyítjük a népet? :S
Most a erre a postra írhatnám azt, hogy várd meg az új iPhone bejelentését, mert az még a HTC-nél is jobb lesz :)
(Persze jöhetnének ide a találgatások, hogy jön az iPhones OS 4.0, ami már multitask-os, de én ebben nem igazán hiszek)
Én is nemrég döntöttem az Android mellett hasonló érvek miatt, bár én csak a középkategóriában gondolkodtam a Symbian ellenében (E52 vs Spica).

A HTC kapcsán pedig nem biztos, hogy szükséges az Amazon, van magyar disztribútoruk, hivatalos bemutatótermük is (lehet garancia miatt is szerencsésebb, bár nem tudom pontosan):
www.speedshop.hu/main.php?page=partnerbolt&partner=18939
@tóbiás: a Desire szinte ugyanaz, mint a Nexus One (btw az is HTC)
@tóbiás: Mivel a Nexus One-t is a HTC gyártja...
Tényleg... a Desire-höz vajon mekkora microSD-t csomagolnak, erről tud valaki valamit? (tulajdonképp tökmindegy, úgyis azt veszek, csak jöjjön össze rá a pénz... de azért kíváncsi vagyok.)
@tóbiás: A nexus is htc... ..és 99%-ig ugyan az, mint a Desire.
@Gerusz: amazonnál ha megrendeled a desire-t a 16 gb micro sd £35.11
Na, megnyugodtam, de nem teljesen, megvárjuk azt a Desirét. A délelőtti blöffért bocs, de 150-en állt a mutató, hogy azt veszel. Ahogy ismerlek (egyoldalúan). Nekem HTC Kaiser van, két helyen is profi módon foglalkoznak vele, igaz nem kellett még. A harmadik vevő voltam a gyorsboltban a megjelenéskor, csak a használati idő miatt mondom. Nekem is kell a jó fotó és videó.
Nagyon jó ötlet volt ez a poszt.
Szuper, megspóroltál nekem egy hetet, HTC Desire.
Én hasonló okok miatt veszek T-Pulse-ot, ami olyan olcsó, hogy azt nézem, hol a trükk az árazásban. Ha valami nagy durranás lesz a közeljövőben, lecserélem két év múlva. Egyszerűen kevés a kockázat.

(Öt éve nyűvök egy HTC-t, egy T-mobile MDA III-at, idáig két évnél tovább nem bírta telefonom.)
Jó döntés. Én is egy Desire-re pályázok.
@Greg-0:
"Éppen ezért sztem igenis van létjogosultsága és jövője az iPhone féle egyszerűbb, kevesebb opciót kínáló rendszereknek is. Mindamellett hogy a geekek igényeit mindig is jobban ki fogja szolgálni az Android. "

Meg ne magyarázd, hogy a háttérben futó üzenetküldő alkalmazások hardcore júzereket kívánnak.
Ha már van ez a nyamvadt web2.0, akkor illene is kihasználni, és nem azon imádkozni, hogy mondjuk egy fringes hívásba ne csörögjön be egy normál hívás, mert akkor elszáll az app. :D

21. század basszus. majd én eldöntöm, nekem mi a jó. ne egy Jobs féle CEO...

Az itt a baj, hogy meg akarják magyarázni, mint az üvegtigrisben, hogy "ez tulajdonképp nekem jóóóóóóóó".

Nekem az a jó, ha a döntés az én kezemben van.

Flashnél ne felejtsük azért azt SEM el, hogy nem az Adobe szarik az apple fejére, hanem az apple nem adja meg az optimalizáláshoz szükséges információkat.
Hoppá
Én megint csak azt mondom:
Motorola Droid!
Méghozzá azért, mert gondolom azért veszed a telót, hogy írj is rajta. pl. blogposztot, akármit. Ebben az esetben biza nagyon meg fogod bánni a táccsszkrínt! (mindegy hogy alma vagy nexus/htc) Nem lehet hosszan írni rendesen egyiken se, saját tapaszatalat.
A Droidnak van rendes billentyűzete, fasza nagy kijelzője, erős procija és 2.1-es Android rajta.
Szóval ha játszani meg baszakodni veszed a dögöt akkor jó HTC Desire, ha írni és játszani és baszakodni akkor csak a Droid!
@KGyST: pulse-al jól jársz, és legalább lesz egy geek ami rájön hogy mi baszódik el benne és nem nekem kell Fruzs-ét hákolnom :)
@Kobaljov:

"Google NEXUS ONE (PDA + GPS + GSM + HSDPA + WLAN + BT) (gyártó: Google) KIPRÓBÁLHATÓ TERMÉK

Gyártói garancia 2 év
Bruttó ár: 179.990 Ft"

Wow.. asszem teszek itt egy látogatást, hogy megnyomkodjam. De 180e Ft! Nem semmi. Egy szakadt suzuki ára :D
@Álmos: Normálisabb helyeken 144-150 körül megkapod.
Ez olyan aranyos. Megy az érvelés oda-vissza és a végén van megoldás. Aztán meg kezdődik előlről a kommentekben minden. Mintha lenne a világon egyetlen olyan dolog is amiért mindenki tudna lelkesedni. Kit akarunk meggyőzni mikor érvelünk valami mellett és ellen? Magunkat vagy mindenki mást?
Sosem lesz olyan telefon (sem) amely mindenkinek a vágya tárgya lenne.
A poszt jó viszont, mert érvel és megoszt, ezzel beindítja az emberek reakcióit és ha valaki végigolvassa őket tisztább képet kap arról, hogy mi alapján döntsön mikor telefont választ.
Vagy mégsem :)
@drobee: és ezeken a normális helyeken adnak két év garanciát, amit biztosan tudok érvényesíteni? Mert én is láttam ilyeneket, csak valahogy gyanús.
Nekem egy HTC tattoom van szinte mióta létezik. A multitask egyszerűen KELL!
Msn-ezés közben böngészés, email olvasás, akármiből copy-paste akármibe akár msn-be....stb.
Használható tényleg.
detudtam, detudtam :)
"A kommentek alapján mondjuk én inkább androidost vennék, de nem a nexust."

A Desire-re én is nagyon kíváncsi vagyok, bár én most tudok várni, így lehet, hogy a nyári iphone 4G bejelentésig még nem vásárolok (amúgy is csak év végén akartam), de az biztos, hogy a Desire ingatta meg azt a szilárd elhatározásom, hogy 2010 lesz az iphone-om éve.

Persze majd meglátjuk mit írnak a kritikák, plusz a különbejáratú mobilteszter haverom, aki minden szart munkaköréből kifolyólag hamar megkap, most épp egy N900-at nyúz, és szerinte az iphone+e72 kombó az igazi, minden más szar.
Azon nem gondolkoztál, hogy telefont veszel, nem színes, szagos áramzabálót, aminek a kezelése, életben tartása felemészti a napod felét? :) Jó, mondjuk, ha üres az életed... ;)
IMO:
Android=hulladek (egyelore), sajnalom
(az iphonet meg "nemszeressuk")
Igaz más kategóriában, de én is androidra várok. Hasonlóan osztottam, szoroztam és az jött ki megoldásként.
Nekem a Sony-Ericsson Xperia X10 mini pro-ja az a telefon, amilyenre évek óta várok. Kedvelem a kompakt méretet, így számomra az lesz tökéletes, csak hát egyelőre még hónapokat kell rá várni...
@Álmos: Igazad van. Ahogy nézem az XXL-nél tényleg csak kipróbálási garancia van a 144-ben.
@Álmos: A Nexus One gyártója nem a Google, hanem a HTC. :)
@Greg-0: "Éppen ezért sztem igenis van létjogosultsága és jövője az iPhone féle egyszerűbb, kevesebb opciót kínáló rendszereknek"

ökörség. azért mert valaki nem akarja berhelni a telót, attól még tudhat extra dolgokat azoknak akiknek meg igénye van erre. így szélesebb közönséget is ér el mint a zárt szifon.
nem kellenek nagy trukkok, hogy barmilyen file-t felmasolj az iPhone-re..

az egyik legegyszerubb pl a Total Commanderhez kiadott plugin...

Es AppStore-ban, Cydia Installerben is hamar talalni olyan alkalmazast, amivel pl wifin keresztul lehet allomanyokat cserelgetni a gep es a telefon kozott...

Aki keres, az talal
... a mobileszközön nincs olyan igazán, hogy multitaskolás, de azért ezt szeretném én magam eldönteni, és azt várom egy számítógéptől, hogy a lehetőséget megadja. ... Nem érveket akarok, hanem egy checkboxot a Settings-ben, hogy "flash on".

Szépen összefoglalva, itt van a lényeg elásva.
@Hedge: Én meg több olyanról tudok, akik HTC-t vettek, és nagyon nem bánták meg. Egyika párom. Én emg egy hétig teszteltem anno Iphonet. Inkább HTC szerintem is. Nekem az Iphone nem jött be,
Nekem is iphone-om van. Semmiért nem adnám. Valóban a kamera gyenge, de soha nem is használtam a mobiljaim kameráját, ezért nem érdekelt.
Az sem érdekel, hogy zárt rendszer, én tudom berhelni wifin 1 progival a fájlokat, így cseréltem le az ikonokat a sajátjaimra. Telefonálással sosem volt gondom, tisztán hallanak engem is, és én is őket. Nekem fontos, hogy olyan játékokat tehessek a telefonra amivel elrepül az unalmas várakozási idő, ha épp nincs nálam könyv, és nem készültem arra, hogy várnom kell. GTA, Rayman 2, ezek a számomra még mindig megdöbbentőek, de persze vannak egyszerűbb, több platformra is elérhető játékok, mint a bejeweled, amivel szintén el lehet lenni. De ilyen értelemben az iphone-on a legszélesebb a skála.
Még semmilyen feladattal nem akadtam össze amit az iphone-nal ne tudtam vna megoldani.
És nekem multitask is van rajta, backgrounder a progi neve ami ezt lehetővé teszi, sosem volt gond vele, megbízható. Szóval az összes híres iphone ellenes érv megdőlt nálam, és ez a teló marad is még 1 dbig a zsebemben.
Én a nagy Desire-re várás közben szerettem bele a HTC Legend-be és végül meg is vettem, imádom. :) Egyetlen hátránya, hogy örökké tölteni kell, az első hétvégén egyfolytában használva, akár naponta (kétszer is). Ennél pedig még rosszabbul teljesít a Nexus One és Desire páros, bár ha utóbbi rendes anyagokból lesz összerakva, amit sajnos kétlek, akkor lehet teszek vele egy próbát.

ui.: Ha meglesz a telefon, kérlek csinálj egy legidiótább Android Appok írást. Egyelőre nálam az elektromos borotva szoftver mindent visz. :)
@Könyvelő Mo: Dehogy nincs multitaszk. Pl. ha nem tetszik a beépített zenelejátszó és feltelepítesz egy újat, az pl. elvárás lenne, hogy menjen a háttérben is. Szifonon nem fog (csak a gyári kliens). Ugyanez levelező kliens, ami a háttérben X időnként megnézhetné, hogy jött-e levél (már ha van multitaszk).
Persze ki lehet találni "újításként" a push-mailt, amikor a központ szól le, hogy jött levél. Szóval amikor "multitask"-ról van szó, az nem azt jelenti, hogy a háttérben éppen prímszámot keresünk 80% CPU-t elhasználva, hanem azt, hogy alap funkciók, minimális terheléssel, user interakció nélkül le tudjanak futni.
A Nexus One vs. iPhone felmérésben nem szerepelt fő tényezőként az ár, pedig ott durva különbség van :-)
Nekem bejött egy kölcsön Hero, de ha már veszek, akkor megnézem a Legend-et. A Speedshop egész jól beárazta, éppen 100 rugó alatt van, így kisvállalkozóknak passzentosan elszámolható kis értékű beruházásként ^_^
Én amikor megláttam, hogy az AppStore-ba regisztráció az 0.5 vagy 1 Euro, akkor aszontam, hogy az öreg Sztivi költse új májra, és kapja be. Jó, hogy az alkalmazások letöltésekor nem számolnak fel szállítási költséget.
Kedves Poszt Toló! Mondjuk a symbiant mint a legelterjedtebb rendszert lazán mellőzted a leírásodból... Ajánlom hogy vegyél a kezedbe egy Samsung i8910 HD telefont, csinálj vele videót, fényképezz, halgass zenét vagy éppen-csak telefonálj. Aztán elfelejted a hájfonos meg guglis rémálmaid, és csak mosolyogsz a divatmajmokon :) Sok sikert!!!
A htc rulez. Nekem 2 van. Az 1ik 3, a másik 1 éves. Soha semmi gondom nem volt velük. Ha majd valamikor elbaszódnak, a következők is htc-k lesznek. A szifon egyenlőre szóba sem jöhet, az divattelefon és profi felhasználásra alkalmatlan.
En a helyedben juniusig nem vennek semmit, amikor is jon az iPhone OS 4.0 multitaskkal es uj hardwarrel. Az USA-ban mar szerzodes nelkul viheted haza a 3gs szifonokat az apple store-okbol 17.-e ota, keszitik elo a terepet a kovetkezo generacionak.
Egy dolgot felejt el az osszes okostelefon gyarto... Megpedig, hogy az embereknek elromlik a szeme a sok bolhaszar meretu betu olvasasatol. Es itt nem a bongeszore gondolok, mert ott tenyleg lehet nagyitani. Nem ugy az sms-nel, az email-nel, amit az ember messze a legtobbet hasznal.

Nekem volt iPhone-om es HTC Hero-m, mindketto ment a levesbe, mert ha sokat hasznaltam (es sokat hasznaltam) hihetetlen modon romlott a latokepessegem orakra. Amugy nem hordok szemuveget meg semmit, de ez folyamatosan betette a kaput.

A masik amire pl. az androidos gyartok nem gondolnak, hogy a legrosszabb a szemnek fekete hatteren feher betuket olvasni. ... Olyan nehez lenne a menurendszerhez, kontakt listahoz tamogatast adni, hogy a betuszint es hatterszint lehessen cserelni. Ja persze az iPhone is nagyivben lesz..rja

A jovo nagy businesse az optikusoke...
Jótanács: a telefon (akármelyik) megvétele után azonnal olvasd el Örkény számológépvásárlós novelláját... így legalább nem fog zavarni, h. Nem az új htc supersonicot vagy 4G iphonet vagy egy majdan megjelenő akár winphone7esre épülő cuccot vettél. :)
Tegnap felnéztem az android marketre...hehehe. Így tudnám összefoglalni...van vagy max 100 app összesen. Iphone-ra már meghaladta a 100 000-et. Persze vasból jobban lehet válogatni továbbra is az android alá, meg sztem a htc-k szebbek is az iphone-nál.
@MikulásCentrum Mikulás Rendelés Házhoz Télapó: én meg csak mosolygok az ilyeneken, mert én ugyanezt meg tudom tenni az iphone-nal, meg még 100 000 alkalmazásnyi másik dolgot is. Főleg samsungot ajánlgatni...akkor se kéne ha ingyen volna. Némelyiket lassan ingyen is vágják utánad, annyira népszerű...
@MikulásCentrum Mikulás Rendelés Házhoz Télapó: plusz eleve fényképezni nem vmi mobilos kamerával fogok, hanem fényképezőgéppel. ennyi.
Nekem már több 4 éve HTC-im vannak -voltak. Most épp Diamond.
Nagyon jó mert kicsi, kisebb több "valódi" telefonnál is, de a tudása meg sokszorosa.
A "hagyományos" mobiloktól már rángógörcsöm van, ha valamit be vagy át kell állítani rajtuk, annyira nem áll rá a gondolkodásmódom.
Nekem a két telefon el még nem romlott, (az első ami egy cimbinél van és ugye az több mint 4 éves, még mindig remekül megy) ha csak a mechanikus hibát nem vesszük oda, mert egyszer volt egy ilyen "hibám".
Ájfon egy vacak, túlhypolt valami, nekem nem kéne
A Guglis stintén, amúgy is a Google már üti a Microsoft szintjét, ami a programok emberekre erőszakolásában nyilvánul meg. Nekik is kijárna egy olyan eljárás, ami megregulázná a nagy arcukat.
@isolaster: "Megpedig, hogy az embereknek elromlik a szeme a sok bolhaszar meretu betu olvasasatol."

Ezt ugyanolyan Urban Legend, mint az, hogy elromlik a szemed, ha közelről nézed a (régi katódsugárcsöves) tévét. :) Akinek romlik a szeme, az 99%-ban örökletes okokból következik be. Csak mennyivel elegánsabb és sajnálatraméltóbb a monitorra/telefonra/munkára fogni. ;)
Jo az iras, mert szinte hajszal pontosan lekoveti, hogy dontottem en annak idejen. Mar regota szenvedtem a telefonokkal, az iphone es az elso htc-k megjelenese ota vacilaltam. Szamomra alapvetoen nem
tunt kerdesesnek a dolog, mert az apple egy ritka nagy genny, a szamitogepeiktol is mindig kirazott a hideg. Igaz, gyonyoru a keszulek, de a htc se volt veszes. Persze az ember nrm kapkodja el, igy siman kivartam ket generaciot, de donteni tovabbra se tudtam. A htc egyere meggyozobbnek tunt, szep felulet, eros hardver, nagy felbontasu kijelzo. Szoval folyt a nyalam rendesen, bar elszanni nem tudtam magam. Aztan egy baratom vett egy touch pro 2-ot. Ez volt az elso ilyen telefon a kezemben. Par nap mulva megvettem az iphone-t. Nem volt semmi traumatikus a htc-ben, de tavolrol se szippantott annyira magahoz, mint vartam. Meg kicsit hezitaltam, csucskategorias htc nem is volt semelyik szolgaltatonal, ket kilot meg nem akartam kiadni egy telefonert, akarmilyen fasza is, a htc raadasul annyira fasza nem is volt, hogy megoruljek erte.
Megvettem a szifont. Es akkor jott az a felismeres, ami a post utolso harmada korul van: ez a telefon annyira intuitiv, annyira kurva jo hasznalni, hogy drasztikusan megvaltozott a velemenyem a fontossagi sorrendrol, egy trelefon ertekrtol. Egyaltalan nem hiba nelkuli az iphone, sot, jailbreak nelkul meg problemasabb lenne, de az egeszen biztos, hogy nem is lesz soha olyan keszulek, ami tokeletesen kiszolgalna mindenkit, minden szempontbol. Iphone utan minden mas telefon "utangyartottnak" tunik, csunyanak, mesterkeltnek. Az apple-t tovabbra is egy faszcibalo kocsog cegnek tartom, hanyok az itunes-tol, de megis ugy erzem: megeri.
Senkit nem akarok megteriteni, meggyozni, nahany ember, annyi igeny, annyi izles. Nekem igy alakult es soha meg egy pillanatra se bantam meg a dontesemet az elmult bo fel evben. Most se, amikor ezt a kommentet a vonaton irom az iphonerol... :)
Uristen, elolvastam ezt a szenvedest. Hat... irigylem a problemaidat ember :)
@Roltii: f3 +1
csak pár hétig használtam, de nagyszerű volt.

a desire beszámolót meg várjuk:)
@Cs@tLós:
És a felhasználói felületet mennyire tudod változtatni az iPhone-on?
Biztos velem van a baj és azt is tudom, hogy a windowst is divat gyűlölni, de én boldog tulajdonosa vagyok egy MDA Vario 5-nek alias HTC Touch Pro 2.
Mindent tud ami nekem kell, web, email, telefon, sms, iGo, szinkronizálás, bluetooth, mobilnet. A touch sense felület tökéletesen és könnyen használható.
Az előző telefonom egy MDA III 4(!) évig szolgált ki, hiba nélkül, pedig nem kíméltem és ezen tapasztalat alapján nem is volt kérdés: a következő is HTC lesz és windowsos.
Ez van... :)
@Manyizga: Sajnos csak részben van igazad.
Nekem örökletesen az egyik szememen 5,5 a másikon 6,5 dioptriás szemüveg van ami nem romlott 10-15 éve. Otthon mindig nagy monitorom volt és hidd el nagyon sokat ültem gép előtt és semmi. Másfél éve használom nap-mint nap a Acer Aspire One netbookomat és már a nem túl messze lévő viszonylag nagy betűvel írt szövegek elolvasása is gond és már a szemüvegcserén gondolkodom.
@Manyizga Ez teljesen hulyeseg hogy _csak_ orokletes dolgoktol romlik a szemed. A genek sokmindent befolyasonal, de azert te nagy hatassal vagy a dolgokra. Probalj meg peldaul 100%-os fenyereju monitort a sotetben nezni :D.

Hasonloan a fogyokurahoz: ha szerencsesek a genjeid egy egesz disznot is megehetsz anelkul hogy hiznal, ha nem akkor meg szenvedhetsz a dietakkal. Ez a szemedre is pont igy van. Persze lehet csak a genekre fogni...
Vegyél bátran HTC-t. A Speedshop-on keresztül minden javítást el tudsz intézni, ha valami gebasz lenne.
Tehát a posztoló a megbízható telefonálás helyett a látványos felhasználói felületet választotta egy okostelefonnál (ha a Desire nem jön be). Ezekszerint telefonálni már nem is akar vele. Miért nevezzük ezeket még mindig okostelefonnak?
Viccesen hat, amikor eltérő korú másképp szocializált, más tapasztalatú és igényű emberek próbálják ráhúzni egymásra a saját "tuti" szempontjaikat.
Amúgy érdemes elolvasni ezt és összevetni a többivel
szifon.com/2010/02/25/uzletember-vagyok-mire-jo-az-iphone/
Blackberry - nem is kérdés :))
Én is a HTC-re szavazok, bár lehet hogy most majd jól megköveznek a gugli vagy ijfon fanok de én tökéletesen elégedett vagyok a HD2-vel... Nem vagyok kalitkába zárva, és még a gugli sem kémkedik utánam...
@Greg-0: Elobb elmondod, hogy azok akik nem akarnak/tudnak szorakozni a kulonbozo dolgokkal valasszak az iPhone-t mert az majd dont helyetted es neked nem kell mindig belenyukalnod, aztan egy "banyek ezt sem tudja" hsz-ra azt reagalod, hogy van ra megoldas, csak...

Az iPhone-ban az a jo, hogy stabil, gyors, megmondja mit ad es azt adja. Ugyanakkor tobbet nem ad, csak ha trukkozol, de akkor meg mar ott vagy mintha olyan telot vettel volna, aminel szinten lehet trukkozni.

Szereny velemenyem:
Nem ertek hozza, nem tudok telefont buheralni, de koszonom szepen majd en szeretnem meghozni a donteseket, h mit szeretnek es mit nem.

Tetszik az iPhone a sok app miatt, de az Apple gusztustalan uzletpolitikaja nagyon nem tetszik. Szal, koszonom szepen, eljen a szabadsag, ha neha idegeskedessel jar is...

Szerintem jol dontottel. En is hasonlokeppen fogok tenni.
(Ami "vicces", hogy van ahol a N1 45K-val dragabb, mint a Desire... a google nagyon benezte ezt az ertekesitesi format...
Ami veszelyes tud lenni az a google irtozatos terjeszkedese... nagyon durvan toljak)
@Amon: Dettó én is androidot szeretnék, bár én még versenyben hagynám a motorolát is... Csak az a fránya pénz... :(
Karácsony óta használok egy HTC Magic-et, ami tudvalevőleg az Androidos cuccok közt már kifutónak számít, nem a technika csúcsa.
Nekem bejött, persze vannak hiányosságai.
A multitaskingot én gyakran használom, szükségem is van rá, egyszerre hallgatok rajta neten keresztül streaming rádiókat, chatelek, böngészek, emailt olvasok.

Volt olyan is, hogy ment a streaming rádió 3G-n, miközben telefonáltam is, mindkettő zökkenőmentesen működött egyidőben.
Még sose fagyott le, a hangminősége kiváló.
Persze kisebb korlátjai akadnak ennek is, de én nagyon megszerettem.
Én is a Desire-re pályázok, mint következő készülék.
htc a legjobb, már 4 éve használok htc okostelefonokat és tényleg szuperak!

veszbejarat.org
Ja, még valami: mindezt az alap, gyári HTC SenseUI felülettel, semmi rootolás, semmi piszkálás, nem kell jailbrake, nincs szolgáltatóhoz kötve, és rengeteg INGYENES program van rá, ami jól használható.
Ja hogy most a HTC Desire az új iPhone killer, huzzon sorszámot.
Az miért trükközés ha egy OS-re programot telepítek? ( iPhone OS DropBox )
IPhone: Felhasználói élmény jó és sokféle alkalmazás megvásárolható. Viszont zárt rendszer és üzleti (értsd komolyabb, multitask, etc) célú felhasználók számára használhatatlan.
Én a helyedben megvárnám az őszt és szépen vennék egy HTC-t, amin Windows Phone7-es fut.
Android meg Samsung annyira gagyi, hogy nem is foglalkoznék velük.
Azon röhögök magamban, hogy mi mindent szeretnének csinálni egyesek egy telefonnal? Jó az a sok funkció, meg app, meg minden. Egy hétig. Utána az átlag úgyis leszarja. Aki nem, vagy az telefon fetisiszta vagy geek. Szerencsére ezekből van a kevesebb.
@xboxer: Az Android gagyi?
Nagyon érdekelne, miért?

Mit nem tud, hogy te nem is foglalkoznál velük?
Eddig nem nagyon volt olyasmi, amit nálam meg ne oldott volna, ráadásul teljesen stabilan.
@Nzoltan: Én például admin vagyok egy civil szerveződés weboldalán és levelezőlistáján.
Erre állandóan érkeznek levelek, cikket kell felrakni, de ezt meg tudom csinálni a HTC-ről anélkül, hogy mindig számítógép mellett kéne lennem. Nem kell cipelnem magammal notebookot, bekapcsolni, felcsatlakozni, stb.
Navigációra is szükség van, a külföldi kollégákkal meg időnként Skype-on kell kommunikálni, bárhol és bármikor előfordulhat, ilyenkor nagy segítség.
A zene/rádióhallgatás meg útközben nagyon jól jön.
Geek-e vagyok?
A multitask fontos, és kötelező. Hogy miért? Csak egy példa: reggel kocsiba be, készülék a helyére (tartó a konzolon). Kihangosítóhoz (BT) csatlakozás. Zene indul, én is az autóval. Navigáció szintén. Persze zene szól tovább:-) Ha kanyarodnom kell, bemondja. Közben hívást fogadok, és indítok. Zene ilyenkor leáll. Ha viszont kanyarodnom kell, navi bemondja, mutatja. Mailek megérkeznek. Ha síelni megyek, gyerek még játszhat is a telón, navi, hívás szépen szól a hangszórókon.

Szóval, android. iPhone jó - nagyon. Iskolásoknak, BKV-n zenét hallgatni, képeket mutogatni, youtube-ot nézegetni, meg ilyenek. Szép, intuitiv kezelés, korlátozott használhatóság. Ettől függetlenül szeretem, viszont a Droid klasszissal jobb - számomra.

G.
@Gekko: ez a szifonon is teljesen ilyen, alapból. A legtöbben azt hiszik az iphone nem multitaszkos, pedig de, csak korlátozva van mailre zenére, másrészt a push miatt nem is hiányzik a chatnél.
Ettől függetlenül van olyan progi ami feloldja a korlátozást és akkor úgy multis, ahogy elképzelik.
simán fel lehet nyomni a Sense-t egy firmware frissítéssel Nexus One-ra is. Én is megtettem, nem jött be, visszaraktam az eredetit.
Azért ebben a nagy tapogatós korszakban remélem maradnak majd olyan telefonok is, amiken még van igazi gomb is. Azok valahogy használhatóbbak.
ez egy vodás iphone? :o
cs@tlós: az android marketon 30 000 app van.
@karatekutya: ?? ezt honnan veszed? ilyen nincs... max beprobálják a kártyád amit visszakapsz később, paypal is igy csinálja, sőt más pénzküldők is...
Nekem semmi bajom az iPhone-nal, amúgy Apple-fan vagyok inkább, mint PC, édesanyámnak is iMac-et vettem, és áldom az eszem érte, hogy nem Windowsos PC-t. :D

Használtam kollégáim iPhone-ját, de nekem valamiért nem jött be igazán. Arról nem is szólva, hogy lényegesen olcsóbban megkaptam a független Magic-et és nem kellett semmit buherálni rajta.
Én használni akarom, nem hekkelgetni.
Cs@tLós: már jelenleg is több mint 37 000 alkalmazás van Androidhoz, és a mennyiség gyorsan növekszik:

www.androlib.com/appstats.aspx
@kn2009: vannak ilyen szerencsétlen figurák, akik megnézik az android market hivatalos oldalát, szépen megszámolják, hogy hány alkalmazás van rajta feltüntetve, és aztán dicsőségesen kijelentik, hogy ez egy szar, mert van mondjuk 75. és valószínűleg azt hiszi, hogy kurva jól ért az okostelefonokhoz. na, pont az ilyeneknek való az iphone, nem kell vele foglalkozni.
@kermi: A HTC idén érkező készülékei között (kiszivárgott valamikor egy elég korrekt promóanyag) akad pár.

@Nash vs. Keynes: Ott csak az a gebasz, hogy az iPhone programokat nem úgy írják a fejlesztők, hogy optimálisan lehessen őket a háttérben futtatni - ellentétben az Androiddal, amiben a kezdetektől, jailbreak nélkül ott a multitask.
Itt mindenki ilyen boldog a HTC-jével? Az én HTC Rose-om még nincs egy éves, de már nem bír ki egy egész napot az akksija... Ez azért elég soványka, nem?
Azért szánalmas ez a multi tasking hiánya dolog mert a leggagyibb S60-as Nokia telefonon simán megy a Fring, Nimbuzz, böngésző, email, zene stb. egyszerre. Tudom, hogy divat a Symbiant fikázni de pl. ebből a nézőpontból nézve 5-6 évvel ezelőtt többet tudott mint egy mai iPhone.
Kedves rajongók, mivel nektek napjaitok ezzel telnek, igazán betehtnétek valamelyik ekdvenc videótok linkjét.
Az, hogy beirom youtube-on, hogy htc desire, cska alacsony látogatottságú, szar videókat eredményezett.
Úgyhogy ilyet ne írjatok tanácsként, hanem kápráztassátok el a tudatlan réteget valamivel.
A multitask szerintem is alap. De arra kíváncsi lennék, hogy mi a különbség Nexus One vs Desire viszonylatban. Desire vs Legend processzor, memória és képernyő látszik, tudásban mintha nem lenne nagy differencia.
@TuRuL_2k2: Használtam egy HTC-t, windowsosat. Merült az is rendesen, és az oprendszerét sem tudtam megszeretni. De az akku szerintem minden ilyen telefonban probléma. A Nokia E51-emet két éve nekiadtam az öcsémnek. Nélam egy napot sem bírt ki, nála most is 3-4 napot ugyanazzal az akkuval.
Szerintem nem biztos hogy ez a két telefon a mobilvilág két központja.

Pl. ott van a Nokia n900-as telefonja. Nagyon agresszív multitaszkingja van, elég szépen szaporodnak hozzá a letölthető (ingyenes) appok is stb.

Nagyon jó (telefonhoz képest) fényképező van benne, jó videókat is készít.

Már Firefox is van rá, teljes Flash támogatás, beépített pdf olvasó (ami ekkora felbontás mellett már szerintem élvezhető is)

800x480-as felbontás az iPhone 480x320-as felbontásával szemben.

és ahogy nézem árban sincs nagy különbség.

Persze az n900-az közel sem tökéletes, de szerintem a iPhone-nál biztosan jobb.

Szóval én egy kicsit értetlenül állok azelőtt hogy pl. n900 miért van ennyire hanyagolva... :-\
én tavaly voltam így a Samsung Omniával. Mindent elolvastam, számtalan tesztet, a letölthető progikat, legfőképpen a kompatibilitási paramétereket és persze az árakat. Megvettem és már 1 hét után úgy éreztem, nem kellett volna.
Az ok egyszerű: a teszteket csupa olyan írta, aki megkapta pár napra és az alapján írta meg a véleményét. De feltelepítve számos alkalmazást, állandóan nyúzva, pár problémás leállás után azért az is látszik, hogy milyen a supoport hozzá, hogyan lehet helyrehozni a dolgokat? Sajnos nem kerestem olyat, aki használta volna már hónapok óta és az első csodálatokból felocsúdva el tudta volna mondani az objektiv kritikáit is. Olyan számomra alapvető dolgokról pl. szó sem esett a tesztekben, hogy miképpen oldható meg az autóban való használata, kihangosítása...stb. Na ezeken súlyosan elhasalt a telefon és az első adandó alkalommal túladtam rajta úgy, hogy még fél éves sem volt.
Az akku tényleg lehetne azért jobb a HTC-n.

Én mondjuk állandóan a neten lógok, negyedóránként szinkronizál két IMAP-os emailcímet, plusz a push a Gmailre és címtárra, az RSS olvasom negyedóránként szedi le a híreket, telefonálok, sms-ezek, rádiót hallgatok menet közben 3G-ről.

Ezzel valóban csak másfél napot bír ki.

Viszont otthon van egy dokkolóm, ami egyrészt tölti a mobilt, másrészt mindig van a dokkolóban egy feltöltött plusz akksi, amit három mozdulattal kicserélek, ha kell.
És vigyorgok az iPhone-osokon, ha lemerülnek. :)
@KM: Nem tud kihangosítást?

Érdekes. A HTC MAgic-em könnyebben megy a BT kihangosítómmal, mint a Nokia volt annak idején...

Nem csak teszteket kell olvasgatni, hanem fórumokat, ahol valódi felhasználók írnak.
@Ohilni Levente: amúgy igazad van, ha a magyar ékezeteket el lehetne érni a billentyűzetről, nem is lenne vele gondom. Az E71 amúgy remek darab, gondolom az E72 sem rossz.
Azért persze van negatívum is.
A Sense UI kijelzi az időjárást, és nem lehet normálisan beállítani néha, már többször előfordult, hogy amikor a metrón utaztam, valamiért azt hitte, hogy Stockholmban vagyok (de miért?), az időjárásmodul netes adatfrissítése nem állítható gyakoriságú például, így néha jelentősen késik...
Gmail accountot csak egyet hajlandó push-ban használni, a többit a mail klienssel kell megoldanom.
A böngészője nem kezeli a Flasht, ez nagy bánatom.
A csatlakozója USB, ezért külön adapter kell, ha a saját fülesemmel akarom használni.
A telefonkönyben kereséshez kicsit túl sok gombot kell nyomni előtte.
Néha az egyes taskok bennmaradnak, fogyasztva a memóriát (mondjuk egy Task Managerrel le lehet állítani őket).
A backup nem tudja elmenteni minden beállítást, pedig megvettem kétféle profinak mondott Backup programot is, és az applikációk beállításait egyáltalán nem mentik le.
De ezekkel együtt lehet élni, és nincs olyan készülék vagy rendszer, aminek ne lenne néhány bosszantó hiányossága.
@Daily Shark: Lehet választani: vékony és könnyű telefon, vagy nagy kapacitású aksi. Folyamatosan folynak a kutatások, ha valamelyik technológia (Li-S, CNT, stb...) megérik és az ára sem lövi már a luxuskategóriába, akkor lesz egy hetet kibíró, vékony smartphone. Addig is töltögetni kell... :)
Az akksit, akárcsak a rádiófrekvenciás modulokat (gsm, gps, bt, wlan stb) a radio ROM kezeli. Egy radio frissítéssel elég jelentős javulást lehet elérni. Én mind a kettő cuccon kicseréltem újabbra, ami azt eredményezte, hogy sokkal tovább bírja mindkét telefonom. (próbálgatni kell, melyik jön be és azt fenthagyni). Persze néhány htc modellben alultervezett az akksi, mint pl a Diamondban, de azóta, hogy új radio van fent elég 2-3 naponta tölteni (nem minden nap, mint előtte). A P3600-asom meg majd egy hétig bírja egy töltéssel, ha nem nyúzom sokat.
Az alapkérés az az még ma is, hogy hogy a francba fordulhat elő, hogy a nagy, elkényelmesedett mamutok (Nokia, Motorola...) mögül kilépett az Apple az első sorba a szifonnal, és azóta sem képes egy mamut sem eltiporni.

Sőt az Apple folyamatosan osztja a kokit a mammutoknak, azok pedig megköszönik, mint egy igazi lúzer.

A HTC meg a Samsung is előlépett, de nem robbantak akkorát mint az Apple.

Volt HTC-m, volt Samsungom, és Nokiám is, és megesködtem, hogy soha a büdös életben nem akarok ezekkel a márkákkal találkozni többet. Úghogy marad a szifon.

Ugye mindenki viszolyogva gondol az uniformizált világra, ahol mindenki ugyanazt kapja, de ha egyszer az az ugyanaz (szifon) nagyon jó, akkor azért el lehet viselni.
@KM: Jól mondod velem is ugyanez volt. Bevásároltam a Samsung Omniába, előre nyáladztam, hogy 5 megapixeles a telefonja, mekkora flash lesz, villantani fogok, újjal fogom a képeket lapozni, aztán egy hét után azt éreztem, hogy csúnyán átbaxták a fejem.

Szifont megvettem még drágábbért, és csak egy érzésem van: hogy tudta Steve ilyen jól kitalálni, hogy mire lesz szükségem, és ejj de megérte. Ez nem vicc. Komolyan úgy érzem, hogy életem legjobb gadget-e, megelőzve a matchboxot, igaz a Lego azért megközelítette élményre, a a szifon a legjobb cuccom életemben.
Nézd meg az Engadget videóján, hogy mennyire nyomorék a válaszreakciója a kezelőelületnek a HTC-n:

www.engadget.com/2010/02/16/htc-desire-first-hands-on/
@PuruttyaIrto: Kizárt dolog, hogy a végleges verzión is ilyen sz@r legyen. Már próbáltam egy rakás Androidos telefont és egyikkel sem volt gondom.
Nekem egy HTC Kaiser-em van több mint két éve. Most lecseréltem a burkolatát, kapott egy új aksit és két évig megint nem lesz gondom telefonra. Számomra a lehető legjobb választás volt anno.
@PuruttyaIrto: csak a történeti hűség kedvéért:
Update 2: We've been told by an HTC rep that the Sense build on the Desire unit we played with is actually quite early, so it's probably not indicative of the actual performance of the pinch-to-card view. We played with a Legend that had a later, nearly final build of the UI and it was definitely snappier and more responsive.

Idézet az általad hivatkozott linkről.
Nekem is volt ájfonom, imádtam az UI-t, de a 3G valami szégyenletesen lassú. Az SMS menü megnyitása ne tartson már 20 másodpercig...
HTC-nél hogyan történik az ékezetes betűk bevitele? Ugyanaz, mint az iPhone-nál?
@Gaboro:
Hosszan nyomod a billentyűt, feljön egy lista, amiből kiválaszthatod az ékezetes betűket, amelyek hozzá tartoznak.
@Szabó bakter:
Frissítgeti a fene, nem rootolt telefon próbaverzióival akarok küzdeni, hanem macera nélkül használni, ha meg kimerül, mindig van nálam USB, vagy ott a csereakksi.
Egy függetlenített telefonra is megmarad a garancia?
@MikulásCentrum Mikulás Rendelés Házhoz Télapó:

Honnan veszed, hogy az Android felhasználóknak rémálmaik vannak? Nekem az általad felsorolt funkciók tökéletesen működnek. Amióta Nexusom van, azóta fényképezőgépet sem viszek magammal.
Egyben gyengébb csak, hogy nincs benne optikai zoom.
Ami az akku időket illeti, melyik akkumulátorról működő eszköz megy napokig folyamatos használat mellett? A leggagyibb telefon is lemerül egy napon belül, ha van rajta világítás és az folyamatosan megy. Egy laptop kibír 2-3 órát aksin, egy intelligensebb telefon meg 6-8-at. Persze lehetne csinálni jobb akkukat, de majd eljön annak is az ideje. Nekem mondjuk 2-4 napig megy, ha nem nyúzom nagyon.
@isolaster: Attól, hogy kicsi esetleg az olvasandó betű, még nem kellene romlania a szemnek. (Ugyanez igaz a sötétben olvasásra is szerintem.) Az már más kérdés, hogy a szem nem óránkénti ugyanarra a dologra bámulásra való.
@Cs@tLós: Azt már előttem mondták, hogy nem 100 alkalmazás van, na de 100000 program? Nekem így is rengeteg idő, mire megtalálom azokat, amik nekem kellenek.
@PuruttyaIrto: Mivel baxták át a fejed? Omnia ezeket nem tudja? Mondjuk ezekre biztos nem kell egy hét, hogy rágyere.
Hát, nem tudnék állást foglalni (meg amúgy is: minek?)...

Nekem BlackBerrym van - és imádom.
@Daily Shark: pedig ez ettől szép. Van egy rakat rom-om, meg rádiom minden cuccomhoz. Jó, én telefon szerelő vagyok, úgyhogy élvezem is. Arról nem beszélve, hogy iszonyat begyorsult a gps mindkettőn. Jobb a térerő, stabilabb lett a bt és a lan.
@Daily Shark: az Omniának bal oldalon van a csatlakozója, nem alul, ahol egy normális telefonnak, ezért csak úgy lehetett használni egy kihangositóban, ha belecsusztattad a tartóba, majd benyúltál oldalt egy lyukon, ott félrehúztad a műanyag fedelet és csatlakoztattad a kábelt.
És ezt komolyan gondolták !!

ahhoz hogy menet közben töltse illetve hogy navit lehessen nézni, kihangositós tartó kell, ahhoz nem elég a bluetooth.

a valóságban a böngésző lassú volt, száámtalanszor összeomlott, a windowsos programok nem álltak le, hiába léptál ki belőle és zártad be....stb...
Ez egy osszevisza komment valaszul egy csomo elozo komentre, de lusta vagyok kulon-kulon valaszolni.

Eloszor is - es ez az en szemelyes velemenyem - orulok HH valasztasanak, mar csak azert is mert sikerult valasztania :)

Amugy magas Nexus One penetracoju kornyezetben dolgozom, sok ismerosom felrakta ra a Sense UI-t aztan 1-2 napon belul le is szedte :)

N1 es Desire HW es SW gyakorlatilag ugyanaz apro nuanszok kivetelevel, de igen, soxor az apro nuanszok dontenek.

Viszont a support dologba meg sose gondoltam bele igazan, es meg tudom erteni ha valakit ez motival a donteseben, kulonossen ha sajat zsebbol kolt valaki +100k-t. Regebben nem-okos telefonjaimmal sose kelett szervizhez fordulnom, mostmar viszont vannak gondjaim idonkent amihez bizony kell tamogatas, viszont egy ceges telefonnal ez nem jelentkezik mint problema.

Valaki emlitette valahol, nem tud tobb gmail acct push szinkronozalni. Android 2.0 ota muxik a dolog.

10, 30k, avagy zillio applikacio? Nem mimdegy amig az a 10 megvan amit tenyleg hasznal az ember?

Phone PC/Mac szinkronizacio: MacBook Prot es Nexus-t hasznalok, de meg sose jutott eszembe barmit is szinlronizalni koztuk, mindent a felhoben tartok, es nincs biztonsagi mentesem, nem is volt meg ra szugsegem.
Ha most vennék okostelefont én is egy HTC mellett döntenék. Szerintem jó döntés!

@Blogerovac:

És gondolom most is egy commodor 64-esről netezel, nem egy feleslegesen túlkomplikált PC-ről... :-)
Nincs szifonom, de egy ergonómiai problémát találtam benne. Ha lerakom az asztalra, akkor ha a gombot megnyomom, billeg :-)
Aki azt hiszi, hogy bármit is számít a 5-7-8 megapixel egy olyan fotóapparátusban, ahol kb. 7 milliméteres a CCD, annak olvasgatnia kéne még ebben a témakörben. Ilyen óriási pixelsűrűség csak egy dolgot eredményez, qrva sok zajt, amit aztán vmi intelligens szűrőszoftver majd jól elken.
1-2-3 megapixellel jobban járna mindenki, de azt a csokkereknek meg nem lehetne eladni.
Nekem Motorola W480-om van, nagyon elégedett vagyok vele, tudok rajta zenét hallgatni, kihangosítva telefonálni, sőt fényképez is ha kell. Az előző Nokiám még csak infrás volt, de ez már Bluetoothos, nagyon pöpec, szeretem ezt az új technológiát. Nem volt olcsó az igaz, 30.000-t fizettem érte.
@PuruttyaIrto:
"Sőt az Apple folyamatosan osztja a kokit a mammutoknak, azok pedig megköszönik, mint egy igazi lúzer."

Nem értem, te miről beszélsz?

upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/3e/Smartphone_share_2009_full.png
@karatekutya: Naja, 8 megapixel telefonba az már LOL kategória. A kis szenzor az csak az egyik dolog, de nem véletlenül vannak bivaly nagy objektívek a jobb fényképezőgépek elején (még egy kisseb fix obinak is van 4-5 centis kitüremkedése): az sem mindegy milyen optikán keresztül érkezik be a fény!

Most hagy ne minősítsem azokat amiket a telefonok kamerái elé helyeznek, és ráírják hogy "carl zeiss", csak hogy vakuljon a paraszt...
miert nem htc hd2?
Megjelenés tájékán vettem egy HTC Touch Pro-t. Nekem fontos volt, hogy legyen rajta használható qwerty, a fél kijelzőt eltakaró billentyűzet nekem nem bejövős. Soha, semmi problémám nem volt vele, az aksi is bírja rendesen. Az már csak hab a tortán, hogy még a tmc funkciót is tudom használni az igo-ban bármiféle plusz kütyü nélkül. Feltettem (igaz még egy viszonylag korai) android romot, de az akkor még gyenge szoftver kínálat miatt hamar visszakerült a windows. Az előző pda szintén HTC volt, egy Wizard. Ha a külsejét nem viselte volna meg az idő vasfoga, még most is megállná a helyét.
"Ott van mindjárt a legfőbb gondom: hogy a telefont nem supportálják Magyarországon. "

de a Desire sem kapható szolgáltatónál, ha jól tudom. tehát a gyártó és a szolgáltató közt ekkor is pattoghatsz...

arról van-e hír, hogy fogja-e valamelyik szolgáltató forgalmazni a Nexust, a Desire-t, vagy esetleg a Milestone-t?
Megvan az első hazai kisker ár: 183 988 Ft. Logikusan a Nexus One árán nyit, de lesz ez olcsóbb is, lásd HTC HD2 (kb. azonos vas).
@Mikulka2: "de a Desire sem kapható szolgáltatónál, ha jól tudom. tehát a gyártó és a szolgáltató közt ekkor is pattoghatsz..."

Ha nem a szolgáltatótól veszed a mobilt, akkor miért kellene hozzájuk menj?
@shagy: Ez alapján a Nexus jobb hardverben. Akkor most az a kérdés, hogy a szoftverben van-e valami extra, ami miatt ennyire veszik, vagy csak a felhajtás miatt.
@Kobaljov: A Legendhez még elfogadom, hogy nem jár semmi extra, de hogy egy 180e-s telefonhoz ne járjon egy prémium füles és egy tok, az már gáz. :(