A magyarok kevesebb pornót, több közösségi tartalmat fogyasztanak

Az elmúlt évben a közösségi szájtok és a videómegosztók népszerűsége nőtt a hazai internetezők körében. Ugyanakkor a felnőtt tartalmak és az online játékok a webes tartalomfogyasztás nagy vesztesei: az ezen tartalmakat fogyasztók száma stagnált 2009-ben - olvasható a Gemius-Ipsos közleményében. Az viszont meglepő változás, hogy a pornószájtok látogatóinak immár harmada nő.

A közösségi és videómegosztó oldalakon csaknem minden célcsoport esetén növekedést látunk mind a közönség számában, mind pedig a használat intenzitásában.  A videómegosztó oldalak használatának intenzitása leginkább a 18 év alatti korosztályban nőtt igazán jelentősen, de a kicsit idősebb korosztályokban is komoly növekedésnek lehetünk tanúi.

A mérési adatokból az is látszik, hogy a 30-39 éves korosztály csak mostanában kezdi felfedezni a YouTube-ot. A hírszájtok tavaly kisebb válságot éltek át. Kevesebbet töltöttek a magyar netezők az online újságok oldalain. Ez a csökkenés minden valószínűség szerint a fórumoknak, blogoknak és videómegosztó szájtoknak kedvezett.

A Gemius értékelése szerint "a klasszikus, de kissé férfias „tömegtartalmak” helyébe a közösségi oldalak, ezen belül kiemelten a videós site-ok kerülnek".

Videószájtok alatt idehaza is természetesen elsősorban a YouTube-ot kell érteni. És minden valószínűség szerint a YouTube-on sem a híradók bejátszásai, hanem a vicces tartalmak és a zenei klipek aratnak.

Kár, hogy a fenti kutatás a mobil internetezési szokásokra nem tér ki. Illetve nem nevesíti, hogy konkrétan mely szájtok voltak benne a mérésben.

Címkék: stat magyar gemius
2010.04.22. 15:33. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ellentmondás, ha azt állítják, hogy a videósiteok forgalma nőtt a pornófogyasztás pedig csökkent. :)

Online játék iránti érdeklődés visszaesése is egészen biztosan fals mérési eredmény.
Adatbázis-kezelés
Az adatbázis-kezelők feladata nagy tömegű, bonyolult felépítésű adathalmaz megbízható kezelése. Az adatokat táblázatokban tárolják, ezeket adattábláknak nevezzük. Az adatbázis-kezelők több, összefüggő táblát kezelhetnek.
Funkciói
• Adatok keresése, kigyűjtése meglévő adatbázisokból
• Adatok törlése, módosítása, új rekordok felvitele
• Összetartozó adatok csoportos módosítása, törlése
• Különböző táblákban lévő, egymáshoz kapcsolódó adatok kezelése
• Statisztikai és egyéb számítások végzése
• Adatvédelem hardver és szoftverhibák esetére
• Hozzáférés korlátozása az illetéktelenek kizárásával
• Egyszerű adatbevitel és megjelenítés
• Az adatok célszerű elrendezése, nyomtatása.
Részei
Táblák: az adatokat tartalmazó táblázatok
Lekérdezések: olyan logikai feltételek, amelyek alapján az adatok kiválaszthatók, törölhetők, módosíthatók illetve bővíthetők.
Űrlapok: a szükséges adatok megjelenítését, bevitelét, módosítását segítő, látványosan megformázható ablakok.
Jelentések: a kinyomtatandó adatok elrendezését és megformázását leíró objektumok.
Lapok: az adatelérési lapok olyan speciális weblapok, amelyek lehetővé teszik az adatbázisban tárolt adatok megtekintését az internetről vagy intranetről.
Makrók: gyakran használt műveletsorok rögzítése. A kiválasztott makró elindítása után az automatikusan lefut.
Modulok: az Accessbe épített Visual Basic programozási nyelven írt porgramok.
Műveletek adattáblákkal
Adattáblák felépítése
Az adattábla sorait rekordoknak, oszlopait mezőknek nevezzük. Azt a mezőt, amely bármely két rekord esetén (elvileg is) különböző értéket vesz fel, kulcsnak, vagy elsődleges kulcsnak hívjuk. A kulcs megadásával a rekord egyértelműen azonosítható. Előfordulhat, hogy a kulcs nem egyetlen mezőből áll, például az iskolán belül a tanulót neve, születési helye, ideje, és anyja neve azonosítja. Az ilyen kulcsot összetett kulcsnak nevezzük.
Az adattáblában a szokásos módon (egér, kurzormozgató nyilak) mozoghatunk. A módosítani kívánt adatot egyszerűen átírjuk, és továbblépünk. A módosítás azonnal a fájlba kerül, külön menteni nem kell.
Új rekordot a Beszúrás menü Új rekord menüpontjával szúrhatunk be az adattábla utolsó sorába.
A rekordok törlése végleges, nem visszavonható művelet!
A mezőnévre kattintva történik az oszlop kijelölése, ezután a mezőnév húzásával az oszlopot tetszőleges helyre helyezhetjük.
Valamely mezőt kijelölve a Rekordok menü Rendezés menüpontját választva az adattáblát az adott mező szerint rendezhetjük. Egymás melletti mezők kijelölésével tetszőleges számú rendezési szempontot megadhatunk.
Érdekes ez a pornóvisszaesés...azt hittem a pornó örök a neten:D Bár a torrentfogyasztás növekedést szívesen megnézném:D
örök is. ha stagnál, még az is jó. bár Longhandhoz hasonlóan én sem hiszem, hogy a magyarok nem láogatnák elegen az ingyenes külföldi pornómegosztókat és azt sem értem, hogy ezeket hogyan mérik a gemiusnál... kérdőívvel, sütikkel? A kiadók inkább azért panaszkodnak, hogy nagyon megszaporodtak az ingyenes videókat kínáló oldalak. Van kb fé tucat ezek közül, amely az alexa szerint szinte minden országban top100-as...
Szerintem a visszaesest aranyaiban kell erteni.
Pl.: a facebook felmegy 100 egysegrol 200-ra (akarmi is legyen, oldalletoltes/adatforgalom/latogato), kozben a redtube meg 40-rol 50-re, akkor aranyaiban visszaesett a novekedes ellenere.

Ugyanakkor a meres nem kizart, hogy hibas, hirtelen nem tudnek mondani olyan modszert, amivel pontosan lehetne merni kelloen nagy es reprezentativ mintan.