Megjelentek a Facebookon a magyar települések közösségi oldalai

A Cserépfalu bloggere lett figyelmes arra, hogy a Facebookon automatikusan létrejöttek a magyar települések közösségi oldalai. Cserépfalu település oldala például így néz ki.

A településoldalakon nem csak a kapcsolódó Wikipedia-szócikk jelenik meg, de a beágyazott Bing Maps-en azt is megnézhetjük, hogy hol található az adott hely.

Ennél is érdekesebb, hogy minden település oldalán egy felhívás is olvasható, mely szerint:

Our goal is to make this Community Page the best collection of shared knowledge on this topic. If you have a passion for Cserépfalu, sign up and we'll let you know when we're ready for your help.

A felhasználók tehát akár jelentkezhetnek is, hogy a későbbiekben önkéntesként segítsék a lokálpatrióta oldalak szerkesztését. Gondolom valami olyasmi lesz a módszer, mint amit a nyelvesítéskor vezetett be a Facebook: csak akkor fordítói közösségeket trombitáltak össze abból a célból, hogy az adott nyelvre maguk a felhasználók fordítsák le a Facebookot, most pedig a lokálpatriótákat próbálják meg összeszedni, hogy segítségükkel helyi hírportált hozzanak létre az adott településnek.

Az egyelőre nem derül ki, hogy mi a végső célja a Facebooknak ezekkel az oldalakkal. De a fentiekből a törekvés egészen világosan látszik: a lakóhely szerinti közösségeket is szeretnék stimulálni a szolgáltatásban.

Gondolom minden olyan infó, ami egy adott településhez köthető, meg fog jelenni ezeken a lokális közösségi oldalakon. Legyen szó helyi programokról, helyi hírekről, képekről stb.

Kérdés persze, hogy mi lesz az olyan közösségi oldalak szerepe, amelyek éppen ilyen céllal nyíltak a Facebookon eddig. Erre jó példa a Cserépfalu facebookos oldala is.

Címkék: magyar facebook lokálizáció
2010.05.05. 15:41. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szórakoztató a hír, különösen annak tükrében, hogy pont tegnap éjjel olvastam egy kvázi-felszólítást a Gizmodon, hogy hagyjuk ott a Facebookot, mert a privacy-t, mondjuk így, minimum lazán kezelik.

Egyébként nagy ötlet
ez jópofa, de hogy találjuk meg a többit? budapest pl nincs is.
@darthwalk: hasznald a keresot, "pages" szukitessel. http://www.facebook.com/home.php?ref=logo#!/pages/City-of-Budapest/108686552496379
Tönkre tesznek ezzel rengeteg honlapot..:/ Korlátozni kéne néha egy adott cég,vállalat/jelen esetben honlap erejét és kontrollálni...
Persze persze verseny van meg minden. De akkor is durva lesz,ha nem fogunk egy évben csak öt-tíz honlapot látogatni mert minden azon lesz.
Ez trükkös húzás volt a facebook részéről :-/
@VikuszKukisz xD: Ha a többiek felülmúlnák, akkor nem így lenne.
@darthwalk: De van!!!... Tegnap Szeged vezetett...
nem tudom, nektek hogyan néz ki, de most az van nálam, hogy minden személyes/munkahelyi/tanulmányi infóm ezennel csoportokhoz van kötve. tehát nem adhatok meg munkahelyet, ha nem jelölöm be azt a csoportot. ez csak nekem kényszeres?
jó, van neki valami visszacsatolás funkciója is, de kicsit úgy érzem, hogy harapófogóval szedik ki belőlem az infót...
szerintem hasznos funkció. az iwiw és myvip ezt klubként valósítja meg.
http://www.facebook.com/pages/City-of-Budapest/108686552496379#!/pages/Budapest-Hungary/106502519386806?ref=ts

budapest kapásból van 3...
"Legyen szó helyi programokról, helyi hírekről, képekről stb."
Vagy hirdetésekről.

"Ács 06203333333" :)
a network.hu val karöltve a helyi megyei lap szervezésében léteznek jól működő helyi közösségek pl.:
sokoropatka.network.hu/
@KGyST: Privacyre van megoldás: amit szégelsz a világ előtt, azt nem lájkolod.
5-10 év mulva az internet valami kulvarosa lesz a facenetnek. ez tuti es goggle nagyot fog szivni. (10 evig ne toroljetek azt a hozzaszolast :)
Szerintem minden Wikipédia szócikkhez létrehoztak egy automatikus oldalt, majd belemásolták a szócikk elejét az Info fülre, behúzták a teljes oldalt a Wikipédia szócikk alá és a hozzáadott tartalmuk az belső keresőjük által összeálló oldal, hogy ki említi meg.
@Horváth János: Igen, nagyjából erről lehet szó és valószínű, hogy a cikkben található koordináták alapján rakják be a Binges térképet is.
A szerencsés viszont, hogy a WP oldalak dizájnosan jelennek meg és ott van mindegyiknél a szerkesztés link. Valahol kár viszont, hogy egyelőre csak az angol Wikipédiával működik és, hogy a magyar településeknél az első kép amit találtak a szócikkben és megtettek logónak általában a megyetérkép és nem mondjuk a címer.
(A szócikkekben magukban a megyetérképre rá van még igazítva egy piros pont, ami az adott települést mutatja.)
és ha négy Pléisborosjenő van, akkor én melyikbe lépjek be? :))
persze az Pilisborosjenő akart lenni :)
@henrik_: passz. én bp-ből az i love budapestbe léptem be. szerintem dönts random, vagy lájkold mind a 4-et!
Cserépfaluról a számomra legérdekesebb történet úgysincs fent egyik említett Facebook oldalon sem:
www.xcontest.org/hungary/repulesek/reszletei:UP-Robi/1.5.2010/12:22 :)