Google, lokalizálj!

Itt a Google Maps új androidos verziója. Az Android Marketben fel is ajánlja letöltésre, csakhát ugye európaiként én nem láthatom az új funkciókat. Pedig van itt egy csomó, engem is érdeklő újítás: bicajos útvonaltervezés, shortcutok, gyors megosztás-funkció. Egyelőre csak az amerikai városokra működnek az új fícsörök, viszont ha az eddigi lokalizációs gyakorlatot vesszük alapul, nem valószínű, hogy mi, európaiak (pláne magyarok) hamar hozzájuthatunk ezekhez az újdonságokhoz.

Sajnos a magyar Maps webes verziójában sem jelent még meg a bicajos fícsör. Pedig Amerikában már március óta elérhető az is. Úgyhogy minimális az esélye annak, hogy a közeljövőben a mobilos verzión is láthatjuk Magyarország bicikliútjait.

Nem mintha nagy kunszt lenne az amúgy szabadon hozzáférhető magyarországi bringautakat, -sávokat és egyéb ajánlott útvonalakat felpakolni a Maps-be...

Csak tudnám, hogy akkor mit csinál annyi ember a zürichi Googleplexben, vagy a londoni (mobilfejlesztésekért felelős) Google irodában.

Láthatósági mellény nélküli másodrendű állampolgárok vagyunk az információs szupersztráda leállósávjában. 

Címkék: mobil google maps lokalizáció android biking
2010.05.11. 21:23. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Utsó mondat a kemény igazság.
ha ez is csak olyan technikai akadály, mint a Nav for Maps, akkor viszont szerencse, hogy nyílt oprendszer, mert van mögötte közösség, aki majd meghaxolja, hogy működjön ideát is.

btw. az egy dolog, hogy magyarország csokkerisztán, de azért vegyük észre, hogy egész ojrópát szopatják, nem csak minket :)
Ezt az autóshoz hasonlóan Google alkalmazottaknak kellene felmérnie, bicajjal?
Mert a tömegközlekedés-tervezésnél egyértelműen a BKV feladata lenne, hogy a megadott nyílt formátumban feltöltse a menetrendjét.
Pont most olvastam, hogy a google translate már fel tud olvasni magyar nyelven is :) Mondjuk van egy kis tájszólása :D De azért lokalizálnak, csak lassan..
maps brut: rapidshare.com/users/OJW69I

biciklis navi ugyan még nincs és valahol a brut6 és brut10 között elveszett a pinch to zoom (de gondolom előbb utóbb megkerül), de szépen elnavigál bárhova.
A zürichi Googleplexben pár hónapja kerestek svéd-norvég-finn-német-osztrák, stb. vagyis nyugat-európai térképészeket, feltehetően azért, hogy kiszakadjanak a Teleatlas kötöttségeiből, és kialakítsák a saját úthálózatukat. A TeleAtlas szánalmas sebességgel reagál a bugreportokra, plusz több galiba lenne a tömegközlekedési és bicajos útvonalakat hozzájuk igazítani (plusz jogilag sem tudom, hogy a TeleAtlas szerződésük mit enged meg).
Szerintem kicsiny hazánkkal kb. 1 év mulva fognak foglalkozni, bár ahogy a MapMakerrel pásztázzák a lelkes fiatalokat, talán már hamarabb is keresni/találni fognak ezzel a régióval foglalkozó szakit.
Sajnos nem várhatjuk el, hogy a nyugathoz képest porszemnyi vásárlóerővel rendelkező térséget prioritásként kezeljen a hírdetésekből élő Google.
Nem reklámként, de az általam még – tudom, nem aktualizált – 2006-ban indított bicikliut.hu pontosan ezt a szerepet töltené be.

Most újra van időm foglalkozni a projekttel, úgyhogy ha valóban van hozzáférhető teljes bicikliút hálózati térkép, akkor igyekszem minél gyorsabban felpakolni oda azokat.
"Láthatósági mellény nélküli másodrendű állampolgárok vagyunk az információs szupersztráda leállósávjában. "

de legalább rajta vagyunk, az otópályán, és aki ügyesen stoppol ...
A Navigation (Beta) sincs még kishazánkban, de a feltört (Brut) mapson (érdemes frissíteni, már ír uccaneveget magyar navigáláskor) már működnek ezek a fícsörök.
Hangnavigációt meg úgysem használok, de ha valaki már tud magyarul tudó t2s android appot, szójjon!
@adam.brunner: lehet, hogy Te ezt szeretnéd, de bizony vannak ezerszer jobb ilyen térképek, pl. Budapestre: geologika.hu/bicikli_hu.html