Webdizájnerek tanácsai dizájnoló fejlesztőknek (2. rész)

Múltkor Keve, most pedig Hipra, az Inda-szolgáltatások jelenlegi dizájnere ad pár tippet azoknak a fejlesztőknek, akik munkájuk során dizájnerkedéssel is kell, hogy foglalkozzanak...

Bruce Ediger: The only "intuitive" interface is the nipple. After that it's all learned.

UI-tervezésben azt hiszem a fenti idézet a legfontosabb. Minden felhasználói felületet tanulni kell, ezért intuitivitásról csak előzetes ismeretek birtokában beszélhetünk. Manapság rengeteg UI-t használunk, a mikrohullámú sütőtől kezdve az autók kezelőfelületéig, ezért rengeteg prekoncepciónk van a használati tárgyaink működésével kapcsolatban.

Ugyanilyen előzetes információkkal rendelkezik az is, aki okostelefon appokat használ. Ismerjük és alkalmazzuk az ott jól bevált UI megoldásokat adott problémára, óvatosan bánjunk az új megoldásokkal.

Verzióváltásnál sokszorosan igaz, hogy a jól bevált felhasználói felületet ne módosítsuk radikálisan, apró lépésekben vezessük be az újításokat.

Az ikonhasználatról: rengeteg helyről ingyen le lehet tölteni nagyon szépen kidolgozott ikonokat, ezek nekünk az esetek nagy többségében haszontalanok. A legjobb, ha egyszerű, lényegretörő pixelre igazított vektorgrafikus szimbólumokat használunk. Általános trend, hogy programon belül belül ritkán használunk színes-szagos ikonokat, sokkal célravezetőbb, ha egyszerű, jól felismerhető szimbólumokkal dolgozunk. Itt is igaz hogy a jól bevált, a felhasználók által megszokott ikonokat használjuk (home, like, bookmark, hozzáadás, törlés…), ne akarjuk misztifikálni vagy viccessé az egyes funkciók ikonját. A felhasználóink nem fogják érteni a viccet.

Olvasnivalók:
http://penguinpetes.com/b2evo/index.php?p=482&more=1&c=1&tb=1&pb=1
http://www.uxmag.com/
http://www.lukew.com/ff/entry.asp?156
http://www.deyalexander.com.au/resources/uxd/

Címkék: dev ui geek dizájn usability to how webdizájn gui
2010.05.12. 10:31. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eddig jó!
viszont mindannyian reméljük, hogy a sorozat harmadik részében nem az iwiw dizájnerének tippjeit olvashatjuk majd.
egész egyszerűen azért mert az a bejegyzés akkor teljesen üres lenne.
köszönöm, hogy elmondhattam.
@[imi]: azt hiszem, nagyon meglepodnel, ha az iwiw dizajnerenek ismerned a tobbi munkajat. (amugy egy csomo webhelyen talalkozol is vele. es majdnem biztos vagyok benne, hogy szepnek es jonak is tartod azokat a feluleteket.)

de megnyugtatlak, az iwiw dizajnere nem fog megszolalni ebben a temaban sem. teljesen folosleges elore betarazni a fikakommenteket.
Tök igaz, amit a fokozatos bevezetésről írtál.

Nem jól bevált feljhasználó felületeket pedig nyugodtan módosíthatunk radikálisan :)

A dizájn előtt a jó usability-t kell megteremteni, de erről általában nagyvonalúan megfeledkeznek. A rossz használhatóságon a jó dizájn sem sokat segít.

Ikonok nélkül vagy már néhány darabbal is lehet tökéletes alkalmazást készíteni. Óvatosan kell bánni velük, mert sokkal könyebb elrontani vele egy felületet, mint feljavítani.
Szerintem általában igaz, hogy érdemes egy jól körülhatárolt "rendszermagot" kialakítani először, ahhoz illeszkedő felhasználói felületettel, aztán ha ez a konkrétan megragadható alap megvan, lehet még rá pakolgatni... :)
Ha egyre általánosabb és közhelyesebb lesz ez a sorozat akkor néhány szépségkirálynőt is meg lehetne szólaltatni, világbéke, ilyesmi. :-) Nem lehetne jó/rossz esettanulmányokkal valami megfoghatóbb irányba vinni?
@hírbehozó: teljesen hihető, hogy más munkái kiválóak, biztos vagyok benne, hogy nem mondasz hülyeséget. de azt amit írtam, azt az iwiw dizájnjára értettem.
az inda az annyira jó gui-val rendelkezik hogy példaként állítható? mert szerintem nem :(