Cloud, adatszinkronizáció, mobilnet

Mint korábban is írtunk róla, a Dropbox az egyik legjobb szolgáltatás az elmúlt években. Nagyon könnyű, nagyon kényelmes, nagyon rugalmas fájlcserélő szolgáltatás.

Egyetlen jelentős hiányossága mégis volt a szolgáltatásnak, amire sajnálatos módon saját figyelmetlenségem döbbentett rá: a Dropbox, ha be van kapcsolva a gépünkön, automatikusan szinkronizálja a benne tárolt adatállományokat. Így történhetett meg, hogy a netbookot mobilinternethez kötve nem vettem észre, hogy a háttérben a Dropbox elkezdett szinkronizálni több gigányi adatot. Azt hiszem, nem kell ecsetelnem, hogy mekkora bosszúságot okozott ezzel.

A jó hír, hogy úgy tűnik, hamarosan megérkezik a Dropbox új verziója (build itt), melyben alapfunkció lesz a szelektív fájl- és folderszinkronizáció. Vagyis azokról a készülékeken, ahol fontos az adatforgalom mértéke, könnyedén beállítható lesz, hogy mely fájlokat, foldereket szinkronizálja, és melyeket ne.

A téma amúgy sokkal általánosabban is megfogalmazható. Az odáig rendben van, hogy egyre több dolgot tárolunk a cloudban, és ehhez mérten egyre többször csatlakozik fel a gépünk a netre, ha valamit ügyködünk a laptopon vagy telefonon.

Ugyanakkor egyelőre a mobilnet-csomagok nem biztosítanak elegendő adatforgalmat ahhoz, hogy teljes nyugodtsággal nyomkodhassuk mobilnetre kötött netbookonkat vagy az okostelefonunkat.

A kívánatos az lenne persze, ha a korlátlan adatforgalmat biztosító mobilnetcsomagok elérhető árúak lennének. De addig is a szoftver és alkalmazásfejlesztőknek be kell kalkulálniuk azt, hogy a felhasználónak nem biztos, hogy korlátlan adatforgalom áll rendelkezésére adott webes szolgáltatás használatához...

Címkék: cloud dropbox mobilnet adatszinkronizáció
2010.05.28. 16:54. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mi az, hogy hamarosan megérkezik? Már megérkezett! :D 0.8.64
Mekkora díjcsomagot használtál eddig?
hh: az előző postodhoz miért nem lehet hozzászólni?
@cerlux2008: direkt nem lehet, hogy ne legyen flame
érdekes... azért szerintem jó ha az emberek elmondhatják a véleményüket és az érintettek reagálnak. Hsz-eket lehet törölni ha flame van.
@cerlux2008: Tudom, hogy lassan közhely ez a két karakter, de '+1'
@cerlux2008: mert se idom, se kedvem a trollokat moderalni. Ennyi.
Off: aki nem ehhez a posthoz akar hozzaszolni, az lecci ne is tegye.
Aki esetleg ki szeretné próbálni, az kattintson ide, és itt regisztráljon: www.dropbox.com/referrals/NTEzMzU5MTk5

Ezzel a technikával további GB-okat lehet szerezni.

Én 3 számítógépen használom, és tökéletesen megy. Ez a szétválasztós szinkron mégjobb lesz, így egy accounttal külön tudom kezelni a családi dolgokat a hobbiprojektekről. Nagyobb lesz a rend, és a tisztaság!

Szuper cucc, korrektül szinkronizál.
Dropboxnak egyszerűségében van a nagyszerűsége, félő, hogy ez kicsit csorbul ezekkel a változtatásokkal.
Szvsz szerencsésebb lenne a könyvtárazás helyett, ha a kapcsolat típusához lehetne rendelni a szinkronizáció típusát. Wifin mindent automatikusan, 3g-n pedig fájlonként manuálisan (csak azt frissíti, ami épp kell).
@Joebacsi: Oke, de pl PC-n honnan tudja a kliensszoftver, hogy melyik hálózaton van?
@doors: jaja, ha regelni akarsz, akkor más meghívójával tedd, mert így mindketten kaptok plusz 250Mb-ot.
pl rajtam keresztül is meg lehet tenni :)) www.dropbox.com/referrals/NTIzOTAwODI5
Remélem az Androidos verziót is frissítik hamarosan, szelektív sync SD-re automatikusan csak ennyi hiányzik nekem :)